szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Uniós forrásokból újul meg a pápai kórház

Cél, hogy a betegek az otthon megszokott kényelmet élvezhessék
Uniós forrásokból újul meg a pápai kórház

Közel 1,7 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő két pályázaton. A projektek közül az egyik lassan befejeződik, a másik esetében pedig a kivitelező közbeszerzési eljárás keretében történő kiválasztása zajlik. A kórház megújítását célzó beruházásokról dr. Vörös Ibolya főigazgató asszonnyal beszélgettünk.

- Mit kell tudnunk a befejezéséhez közeledő KDOP-s projektről?
- Ez a pályázat a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Közép-dunántúli Régióban” címet viseli, és a régióban létrejött konzorcium tagjaként írhattunk alá támogatási szerződést 2013. február elsején. A 151 millió forintos, 100%-os EU-s támogatásból egy harminc ágyas Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály felépítése valósul meg kórházunkban. Ebből 108 milliót költhettünk építésre. Tavaly novemberre 95%-ban el is készült az új épület. Lebontottuk a 110 éves korábbi Ápolási Osztály 350 m2-es részét, ennek helyére épült az új, 557 m2-es pavilon, a kórtermek között vizesblokkokkal.  A teljes körű akadálymentes kialakításnak köszönhetően megfelelő körülmények biztosítottak a mozgáskorlátozott betegeink számára is. Jelen pillanatban a medikai és informatikai eszközök beszerzése zajlik, reményeink szerint a nyár végére birtokba vehetik a kezelésre váró betegek az új rehabilitációs osztályt.

- Miért pont a mozgásszervi rehabilitáció fejlesztését célozták meg?
- A térség lakossága sajnálatos módon elöregszik, egy nemrégiben készült felmérés szerint mintegy 26%-os a 70 éven felüliek aránya. A magasabb életkorral azonban természetes módon együtt jár a mozgásszervi betegségek megjelenése, gyakoribbá válása, mely az életminőséget sajnos nagymértékben rontja. Az elsődleges profil tehát a krónikus mozgásszervi betegségekkel küzdők rehabilitációja, de a csípő- és térdprotézis beépítését, vagy a combnyaktörés utáni műtéteket követően is segítséget tudunk nyújtani a mielőbbi felépülést célzó rehabilitáciban. Azért is volt számunkra fontos ennek a projektnek a megvalósítása, mert a város gyógyvízzel rendelkező fürdője olyan lehetőséget biztosít a komplex rehabilitációs ellátás során, ami kiemelt jelentőséggel bír a térség egészére vonatkozóan.  A Várkertfürdőben folyó gyógyító munka megyei forrásból valósult meg, és a közös az együttműködésnek köszönhetően a reumatológiai és mozgásszervi szakrendelés osztályos hátterét a kórház biztosítja. A megújuló rehabilitációs osztály megnyitásával, jó szakorvosi háttérrel és a gyógyvízre építve a térség betegeinek mozgásszervi rehabilitációját teljes mértékben el tudjuk látni.

- Mi a háttere a másik, 1,5 milliárdos pályázatuknak?
- A TIOP-2.2.6-12/B kiírásra „Struktúraváltást támogató fejlesztés a Gróf Esterházy Kórházban” elnevezéssel adtunk be pályázatot 2013-ban, és már novemberben aláírhattuk a támogatási szerződést. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, hiszen ráfért már a kórházra egy alapos megújítás, átalakítás. Egyes osztályaink széttagoltan, egymástól elkülönülten működnek, a belgyógyászat például három külön épületben van jelenleg. A sebészet a műtőktől és az intenzív osztálytól távol található, a betegek folyamatos szállítása jelentősen növeli a fertőzés veszélyét. Patológiánk épülete nagyon rossz műszaki állapotban van, a radiológia gépparkja pedig szétszórtan helyezkedik el. Egyébként az egész gépparkunk elavult, a berendezések átlagéletkora 15 év. A betegellátás tehát nem éppen a kor elvárásainak megfelelő körülmények között zajlik. Én azt gondolom, hogy a mai világban már megfogalmazódik az emberekben az elvárás, hogyha be kell feküdniük a kórházba, akkor az otthon megszokott kényelmi viszonyokat szeretnék a kezelés során is megtapasztalni. Sajnos a jogos igénynek jelen pillanatban az intézmény nem tud megfelelni, éppen ezért próbáltuk célként megfogalmazni egy teljesen új 60 ágyas belgyógyászati osztály megépítését, eszközökre pedig 22 millió forint jut a pályázatból.
Az épület alagsorában a nagyon megromlott állapotú kórszövettant fogjuk elhelyezni. Erre is nagy szükségünk van, hiszen ebben a térségben az egyik legstabilabb kórbonctani szakorvos csapattal rendelkezünk. A kórszövettani vizsgálatok ma már nélkülözhetetlen részét képezik a modern diagnosztikai vizsgálatoknak, az ehhez szükséges eszközpark 54 millió forintos fejlesztés révén gazdagodhat, Az utóbbi években önerőből tudtuk a gasztroenterológiát is fejleszteni. Ennek köszönhetően ki tudtuk alakítani azt a feltételrendszert, amelyre megkaptuk a minősítést és a lehetőséget, hogy a Belgyógyászati Osztályon belül 15 ágyon gasztroenterológiai betegek kezelését végezzük. Három szakorvossal rendelkezünk, ami a környék ellátottságának vonatkozásában jónak mondható. A pályázat segítségével a gasztroenterológia fejlesztésére 40 millió forintot tudunk majd fordítani.
Az eddig két helyen működő radiológiát felújítás során egy helyre tudjuk koncentrálni, és a teljes gép- és műszerpark is megújulhat a 284 milliós támogatásból. Az egynapos szemészeti műtőnk berendezéseire is 38 millió forintot fordíthatunk.
Ha ezek a beruházások megvalósulnak, akkor intézményen belül átstrukturálódásra lesz lehetőség, Ez azt jelenti, hogy a 2002-ben átadott, új épületrésznek mondott egységbe költözik át a sebészet, és a sebészeti osztály betegei is 2-3 ágyas szobákban tudnak majd gyógyulni. A műtőket koncentráljuk - a műtőkapacitásunk jelenleg három helyen található a kórház területén -, racionalizálása révén a központi műtő kihasználtsága 27%-kal javulni fog. Próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a betegellátást a legjobban tudjuk szolgálni, és a fenntartási és működtetési költségeket is ezáltal próbáljuk a lehetőségekhez képest minimalizálni. Ez a mai világban nagyon nehéz, hiszen sok intézménynek deficites a költségvetése és a miénk sem kivétel ez alól. A beruházás megvalósulásának köszönhetően azonban az intézmény fenntartási költségei lényegesen csökkennek.

- Hol tartanak most a munkával?
- Van már építési engedélyünk, engedélyes tervünk, jelenleg a kivitelezési tervek is rendelkezésre állnak. A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás rövidesen indulhat, az eszközbeszerzés közbeszerzési eljárásának ellenőrzése pedig jelenleg zajlik. Reményeink szerint a harmadik negyedévben elkezdődhet a kivitelezés és az eszközbeszerzés. Nagyon szoros az időbeosztásunk, mert a projektet 2015 nyarára be kell fejeznünk.

- Hányan dolgoznak ma a kórházban?
- Kórházunknak jelenleg 360 alkalmazottja van. Az orvos létszám 32, de nagyon nehéz meghatározni, mert mi is abban a cipőben járunk, mint más kis kórházak, hogy doktoraink nagy része nem közalkalmazott, így őket más jogviszonyban kell foglalkoztatnunk. Olyan is van köztük, aki csak 1-2 órát dolgozik nálunk. Sajnos vannak hiányszakmák, az is problémát jelent, hogy az orvosaink átlagéletkora magas, ami elsősorban a közalkalmazottainkra vonatkozik. Az utánpótlás miatt aggódunk, hiszen nem biztosított, hogy lesz, aki a helyükbe lép. Ugyanakkor létszámhiány miatt még nem fordult elő, hogy ne tudtuk volna az ügyeleti ellátást megoldani, egyetlen területen sem kellett ezzel szembesülnünk. Nemrég a kórház még a második legnagyobb foglalkoztatónak számított Pápán, és azt gondolom, hogy ma is biztos megélhetést jelent az itt dolgozóknak. Szakdolgozóinknak a nővérszállón tudunk helyet biztosítani, az orvosok esetében az önkormányzat - amíg önkormányzati fenntartású volt az intézmény – lakás lehetőséget kínált, de az államosítást követően is segítséget nyújtott, amikor szükség volt rá. A szakdolgozók képzésére uniós pályázatot nyertünk, így a tanulás lehetőségét is fel tudjuk ajánlani kollégáinknak.

- Mik a főigazgató asszony hosszú távú elképzelései, vágyai a kórház vonatkozásában?
- A hosszútávi fejlesztési tervben megfogalmazottak szerint a legnagyobb dolog talán az lenne, ha egy későbbi pályázati forrás segítségével felépíthetnénk egy újabb épületszárnyat, és ezzel a 257 éves épületből az aktív betegellátást egy az egyben ki tudnánk költöztetni. Akkor végre minden tekintetben a kor elvárásának megfelelő komfortfokozatú és műszerezettségű intézményben tudnánk fogadni a betegeket. Amennyiben meg tudjuk tartani a jelenlegi szakorvosainkat, akkor semmi akadálya sincs annak, hogy a betegek bizalommal fordulhassanak felénk. Ennek a megvalósítása a legnagyobb vágyálmom.

Veér Károly

2014.08.12. 21:20
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás