szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Nemesvámoson tudatos fejlesztés folyik

Összehangolt vidékfejlesztési programok a térségben élőkért
Nemesvámoson tudatos fejlesztés folyik

A Veszprém szomszédságában lévő kistelepülés lakói, vezetői nem csupán szerencsésnek tartják magukat adottságaik, lehetőségeik miatt, de tudatosan élni is kívánnak ezzel. Határozott elképzeléseik vannak a jövőt illetően, melyet egymással összefüggő vidékfejlesztési programjaik is visszatükröznek. A ciklus végéhez közeledvén Sövényházi Balázs polgármestert az elmúlt négy év célkitűzéseiről és eredményeiről kérdeztem, majd beszélgetésünk során kitértünk a folyamatban lévő fejlesztési tervekre, a jövőre vonatkozó elképzelésekre is.

- Mit sikerült megvalósítani a négy évvel ezelőtt célként megfogalmazottakból?
- Mikor elvállaltam a polgármesteri posztot, a programomban több fejlesztésre is ígéretet tettem. Ezek egyike a belterületi csapadékvíz-elvezetésének megoldása. A munkálatokat ősszel kezdtük meg, és most júniusban fejeztük be. A KDOP keretében a bruttó több mint 190 M Ft értékű beruházáshoz 151 M Ft uniós támogatást nyertünk. Felújítás és bővítés is történt. Feltártuk az eddigi hibákat, orvosoltuk azokat, övárok épült, és kiépítettük a rendszert, ott ahol ez még hiányzott. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezetvédelemre is: a beépített zsír-, hordalék- és iszapfogónak köszönhetően gyakorlatilag tisztított vizet engedünk a Tekeres-patakba. A klímaváltozásra is igyekeztünk felkészülni: tudatosan felülterveztük a rendszer kapacitását, hogy az extrém időjárás esetén is helyt tudjon állni, és pincéink mindig szárazak maradhassanak.
- Polgármesteri programomban a Kossuth utca – ahol az óvodánk van - felújítását is vállaltam. Ezt a választások után azonnal megkezdtük, mégis csak most tudtuk befejezni. Több nehézségbe ütköztünk: állami tulajdonból vissza kellett szereznünk a területet, és egy komoly szakmai vitát is le kellett bonyolítanunk az EON-nal, mely egy 20 kV-os kábel áthelyezése körül alakult ki. Végül sikerült megegyeznünk, és a kábel a villanyoszlop helyett a föld alatt került elhelyezésre, ami jóval kisebb költséget jelentett településünknek, mint amit eredetileg az EON javasolt. A 20 kV-os kábel kiváltásán túl két villanyoszlop cseréjére, a trafóállomás áthelyezésére is sor került. Ezt követően valósulhatott meg az útrekonstrukció, a járdaépítés, és a csapadékvíz-elvezetés. Önerős beruházásként 51 M Ft-ot fordítottunk erre a célra.
- Az ott élők nagy örömére egy másik, a Pap István utca is hamarosan megújulhat, ebben az utcában útrekonstrukció történik, és a csapadékvíz-elvezetése is megoldódik. A beruházás 59 M Ft értékben, önerőből valósulhat meg.
- Fontosnak tartottuk azt is, hogy a lakosság minél jobban beleszólhasson az utcájuk fejlesztésébe, ezért már a beruházás megkezdése előtt fórumot tartottunk, várva a javaslatokat, észrevételeket.

- Milyen beruházások vannak még folyamatban?
- A közösségi ház eszközparkjának bővítésére - közel 1,3 M Ft önerő mellett - kicsivel több, mint 6 M Ft-ot költhetünk rövidesen egy nyertes pályázatunknak köszönhetően. Az uniós forrásból irodai, számítástechnikai eszközöket, asztalokat, székeket, állófogasokat és ehhez hasonló berendezési-felszerelési tárgyakat vásárolunk, melyek abban segítenek, hogy az intézmény minél jobban elláthassa funkcióit.
- Emellett egy KEOP-os nyertes pályázatunk is van, melynek keretében a Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítését tudjuk megvalósítani. A közel 110 M Ft összértékű beruházásból 93 M Ft fölött van az uniós támogatás. A beruházás keretében födémszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, és egy aprítéktüzelésű, ún. biomassza kazán elhelyezésére kerül sor mindkét épületben.

- Hogyan tovább? Milyen irányba fejlődhet tovább Nemesvámos?
- A jövőre vonatkozóan konkrét tervezési folyamataink vannak. Engedélyeztetési eljárás alatt van a Nemesvámos-Nagyvázsony közötti kerékpárút fejlesztésének tervei, és a pályázat már benyújtásra került. Osztrák példa alapján egy olyan többfunkciós kerékpárút épül, amely egyúttal a mezőgazdasági járművek biztonságos közlekedését is szolgálja majd. 3 méter széles, aszfaltburkolattal ellátott út épül, oldalanként megerősített padkával, 500 méterenként kitérővel, csapadékvíz-elvezetéssel. Új utat csak ott építettünk, ahol a meglévő közutakat – nyomvonal-kijelöléssel – nem tudtuk felhasználni. A két önkormányzat – Nemesvámos és Tótvázsony – külön-külön nyújtott be pályázatot, és mindkét önkormányzat törekszik arra, hogy a maximális – 200 M Ft – támogatási összeget el tudja nyerni. Döntés a nyár végére várható, pozitív válasz esetén a kivitelezési munkák már az ősszel elkezdődhetnek, és jövő június 30-ig a projektet be is kell fejeznünk.
- Ugyancsak engedélyeztetés alatt van – a jövőre nézve talán az egyik legfontosabb tervünk -, a Multifunkcionális Falu- és Vidékfejlesztési Központunk. Az épület megépítésével az önkormányzat célja, hogy a lakosság számára olyan közösségi épületet hozzunk létre, amely biztosítja a helyi rendezvények, események színterét, otthont ad a civilszerveződéseknek, és lehetőséget nyújt nagyobb létszámú konferenciák, hivatalos események megvalósítására. A vidékfejlesztési központ a terveink szerint több ponton bekapcsolódik a helyi termelésbe is, felhasználva az itt termelt, illetve helyben készített termékeket. A vidékfejlesztési központ hasznosítására több szervezettel is megállapodást kötünk: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft., Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, a Green City, a MAGOSZ, mind-mind szerepet vállalt a vidékfejlesztés kapcsán, valamennyien együttműködő partnerek, közös célokkal, tervekkel.
- Az előbb felsorolt szervezetekkel együttműködve – közös projektként – szeretnénk összeállítani egy ún. kistérségi adatbázist. Célként határoztuk meg, hogy feltérképezzük a kistérség vidékfejlesztésben érdekelt szereplőit, és az azonosított szervezetek logisztikai összefűzését is meg kívánjuk valósítani. Minderre azért is szükség van, mert ez az adatbázis biztosíthatja a hátterét az úgynevezett Pannon Háztáji Sertésprogramunknak. Tervezzük ugyanis egy vágópont és egy húsfeldolgozó kialakítását, beszállítóként pedig a helyi emberekre, a Nemesvámoson és a térségében élő állattartókra építünk. Mindez tervezés alatt áll, és az említett szervezetek is részt vállalnak a feladatokból. Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi gazdák megbízható magyar fajtákat tartsanak, és nyomon követhető legyen az állatok takarmányozása, feldolgozása, hogy a végén minőségi áru kerülhessen az asztalokra. Ez a program az elejétől a végig a helyieket szolgálja, úgy raktuk össze, hogy ne legyen szükség befektetőre, aki lefölözné a hasznot. A bevételt ténylegesen azok kapják, akik megdolgoztak érte. A Pannon Egyetem Georgikon Kara komplex üzleti tervet dolgozott ki a számunkra, így pontosan tudjuk mi mibe fog kerülni, kinek milyen haszna lesz. Mindehhez a kamara hozzáilleszt egy háztáji agronómusképzést, melybe az egyetem is bekapcsolódik, így a program során a szakmai felügyelet mindvégig biztosított lesz.
- A vidékfejlesztési projektjeink új munkahelyeket is teremtenek, és az állattartás tovább erősíti majd az önfoglalkoztatást, segíti az itt élők helyben maradását, boldogulását. A vágópont és a húsfeldolgozó helyén a korábbi testület halotthamvasztót tervezett. A lakossági ellenállást érzékelve az új önkormányzati testület tárgyalni kezdett a vállalkozóval, végül visszavásárolta a területet, és ha a vágópont és húsfeldolgozó felépül, akkor a terület hasznosítása is megoldódik, a befektetett pénzünk megtérülhet. Mindez mutatja, hogy átgondolt, egymásra épülő, a térségben élő emberek érdekeit szolgáló, munkahelyteremtő projekteket szeretnénk rövidesen útjukra indítani.

- A helyieket leginkább az őket szolgáló, az életminőségüket javító projektek érdeklik. Ilyen irányú fejlesztési terveik is vannak?
- Ezek egyike a sportcentrumunk. A közbeszerzés már lezajlott és a nyertes tervező megkezdte a munkát. Elképzeléseink szerint az öthektáros területen csarnok épül, és kialakításra kerül egy futball- és baseball-pálya, illetve a létesítmény helyet ad majd a településünkön jelenlévő sportágaknak is. A további részletekről természetesen még egyeztetni kívánunk a helyi egyesületekkel, iskolákkal, civilszervezetekkel.
- Alapvető cél, hogy a sportcentrum önfenntartó legyen. A megyeszékhelyhez közel jó esélyünk van arra, hogy különféle konferenciákra, eseményekre, sportrendezvényekre a csarnokot illetve a hozzá tartozó pályákat bérbe tudjuk adni.
- Még 2009-ben nyújtottunk be egy pályázatot óvodánk felújítására-bővítésére, remélhetőleg hamarosan erről is döntés születik. Siker esetén, még idén nekiláthatunk a kivitelezésnek, de akkor sem fogunk elkeseredni, ha elutasítják a pályázatunkat. Ez esetben átgondoljuk, újratervezzük, és ismét benyújtjuk azt. Mindenképpen bővítenünk kell ugyanis az óvodánkat, mert már ma is szűkösek a lehetőségeink.
- Végül még egy fontos projektet szeretnénk még idén útjára indítani: Nemesvámos stratégiai terveinek az elkészítését. Ennek alapját a Nemesvámos fenntartható település koncepciónk képezi, erre szeretnénk ráépíteni a stratégiánkat, melyben kiemelt hangsúlyt kap az energetika. A jól ismert Panel programhoz hasonlóan a családi házakra – Nemesvámoson ez a jellemző építkezési forma – is szeretnénk kidolgozni egy hasonlót: szigetelés, nyílászárócsere, fűtési rendszer-korszerűsítés, esővíz-hasznosítás.
- A stratégiai tervek elkészítésére júliusban írjuk ki a közbeszerzési pályázatot. Ehhez kapcsolódóan már elkészült egy 22 oldalas kérdőív, melynek segítségével szeretnénk felmérni a lakosság igényeit, prioritásait, azt, hogy mit tartanak a legfontosabbnak, milyen irányba kellene fejlődnünk. Minden családhoz sajnos nem juthatunk el személyesen, hogy elbeszélgethessünk ezekről a fontos célokról, de ha kitöltik a kérdőívet, azzal ők is hozzá tudják tenni a maguk gondolatait és céljait a közöshöz. Bízunk benne, hogy a helyiek ezt megértik, átérzik ennek a fontosságát, és a többség rászánja az idejét, energiáját, hogy válaszokat adjon a kérdőívben megfogalmazottakra.

Cseh Teréz

2014.08.12. 21:20
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás