szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


„Előttünk a város, mögöttünk a kormány”

A tapolcaiak folyamatos fejlődésre számíthatnak
„Előttünk a város, mögöttünk a kormány”

A város polgármestere, Császár László évértékelőjében ezzel a találó gondolattal jellemezte az elmúlt időszakot. A ciklus eredményei mindezt alá is támasztják: látványosan fejlődött a város az elmúlt négy esztendő alatt, és a kormányzati szerepvállalás is jelentősen hozzájárult a sikerekhez. Ráadásul a folytatás is ígéretesnek tűnik, az új tervek áttörést hozhatnak a munkahelyteremtésben, a helyi adóbevételek növelésében. Van tehát miről beszámolni, és van miről terveket szőni. A városvezetőtől a részleteket is megtudhattuk.

- Milyen célkitűzésekkel indultak neki az elmúlt négy éves ciklusnak, és mit sikerült mindabból megvalósítani?
- A 2011-2014 és a 2014-2017 közötti időszak fejlesztési terveit Stratégiai Programunkban, illetve az „Iránymutatás a 2014-2017. évek közötti fejlesztésekhez” című dokumentumban foglaltuk össze. Stratégiai programunk időarányosan megvalósult, folyamatos fejlődés jellemzi a várost. A ciklus során elvégzett feladatok lefedik gyakorlatilag az önkormányzati feladatok teljes skáláját, azaz minden téren történt előrelépés az elmúlt időszakban. Hetven uniós pályázatot nyújtottunk be a 2011-2013-as időszakban, közel 2,2 Mrd Ft fejlesztés valósult meg, és további kedvező elbírálás esetén ez még 837 M Ft-tal bővülhet.
– A legnagyobb előrelépést a belvárosi rehabilitációs programunk jelentette, melynek eredményeként látványosan megszépültek Tapolca városképi jelentőségű épületei: a Belvárosi Irodaház, a Tamási Áron Művelődési Központ, a Wass Albert Könyvtár, a Tópresszó, valamint a városközpont belső udvarai, közterületei. Tapolca újkori történetének eddigi legnagyobb fejlesztését hajtottuk végre.
– Emellett kerékpárutat adtunk át, nagyszabású útfelújítások történtek, többfunkciós sportpálya és felnőtt játszótér létesült, műfüves sportpálya épült, parkfelújítás, parkolókialakítás történt, és térfigyelő rendszer tette élhetőbbé az itt élők mindennapjait. Ugyanezt a célt szolgálta – a jelentős megtakarítás mellett -, hogy 300 M Ft-ból teljes közvilágításunkat lecseréltük úgynevezett ledes lámpákra.
– Számos intézményünk is hamarosan megújul: folyamatban van a hajléktalan szálló fejlesztése 100 milliós értékben, és ugyanennyit tervezünk költeni két óvodánkra is. A szennyvíztelep korszerűsítése előkészítés alatt áll, készül a megvalósíthatósági tanulmány, 33 M Ft támogatást nyertünk erre a célra, és összesen 4-500 milliós megújítást tervezünk ezen a területen. Korábban már megoldottuk a szennyvíz nitrát tartalmának csökkentését, most a foszforcsökkentést tűztük ki célul.

- A közigazgatási átszervezés során Tapolca járási központtá vált. Mennyire volt zökkenőmentes az átalakulás?
- Szerencsére nálunk minden simán ment, az itt élők alig-alig vettek észre bármit is az átalakulásból, hiszen mindvégig arra törekedtünk, hogy mindez a lehető legkevesebb gonddal járjon, és minél jobban képesek legyünk együttműködni az új szervezettel. A folyamat során átadásra került az önkormányzati épület egy része, valamint létszám- és eszközátadás is történt. Ugyan így az oktatás terén is gyorsan túljutottunk a változásokon. Az óvodai nevelés kivételével az állam gondoskodik a köznevelési alapfeladatok ellátásáról, ugyanakkor önkormányzatunk vállalja – a szakképző iskola kivételével – az illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló oktatási intézmény működtetését.
– Polgármesteri Hivatalunk is átalakult, Gyulakeszi és Raposka községek csatlakozásával közös önkormányzati hivatal jött létre, mely megújított minőségbiztosítás mentén, mindannyiunk megelégedésére végzi feladatait.

- Az állami szerepvállalás az egészségügyet is érintette. Milyen változások történtek a kórházukat illetően?
– A járó- és fekvőbeteg-ellátás hatékonyságának növelése, színvonalának emelése és a munkahelyek megtartása, és nem utolsó sorban a finanszírozhatóság érdekében az Országgyűlés ezen intézmények, illetve fenntartó szervezeteik államosításáról döntött. A folyamat nálunk rendben lezajlott, de természetesen a finomhangolás még hátra van. Az átalakulás egyben feladat-átszervezéssel is járt, az aktív kórházi ágyak megszűntek, ezzel párhuzamosan folyik az úgynevezett egynapos sebészet és a tüdő-rehabilitáció fejlesztése-bővítése. Jelentős beruházás előtt áll az intézmény, két pályázat segítségével. A szolgáltatások fejlesztésére elnyert 650 M Ft beruházási összegű projekt megvalósítása hamarosan megkezdődik. A mintegy kétezer négyzetméter alapterületű új épület és a hozzá kapcsolódó eszköz- és műszerfejlesztés méltó körülményeket fog biztosítani a tüdőgyógyászati, barlangterápiás és kardiológiai rehabilitációs kezelésekhez. Emellett a TIOP támogatásával új mentőállomás épülhet, a már meglévő épületek összekötésre és energia-hatékony módon – a termálvizet is felhasználva - felújításra kerülnek. Ezzel párhuzamosan eszközfejlesztésre is sor kerül, melynek során többek között új digitális képalkotó műszerrel is gyarapodik az intézmény. A projekt összköltsége 1,3 Mrd Ft. Úgy véljük, ennek köszönhetően az éppen százéves évfordulóját ünneplő kórházunk méltó módon élheti meg jubileumát.

- Ha már az állami szerepvállalásról szó esett, beszéljünk kicsit az önkormányzatok adósságkonszolidálásáról is! Hogyan érintette ez Önöket?
– Tapolca városa az elmúlt évek során kizárólag fejlesztési célokra vett fel hiteleket – csatorna beruházásra, szociális lakásépítéshez -, illetve a „Tapolca Jövőjéért” kötvényt is abból a célból bocsátotta ki az önkormányzat, hogy az fedezetet nyújtson a fejlesztési célú pályázatok önerejéhez. Működési célokra ilyen forintokat soha sem fordítottunk. Ennek ellenére az évek során jelentős adósságállománnyal kellett szembe néznünk. Összesen 1,6 Mrd Ft-nyi hitel került konszolidálásra, két ütemben: tavaly 65%, idén pedig a fennmaradó rész. Mindez újra „helyzetbe hozta” az önkormányzatot, a település vezetése végre ismét dönthet felhalmozási célú kiadásokról, a lakossági szolgáltatások fejlesztéséről, minőségének javításáról.

- Mire fordítják majd az így felszabadult forrásokat? Milyen új célkitűzések fogalmazódtak meg?
- Elsősorban új munkahelyek létrehozására fogunk koncentrálni – ez állami elvárásként is megfogalmazódott. Ennek érdekében az egykori honvédségi laktanya 40 hektáros területén egy kereskedelmi-gazdasági övezetet kívánunk kialakítani. Tíz-tizenkét, zömében helyi vállalkozással, akik már kinőtték jelenlegi telephelyeiket, szerződést is kötöttünk, hogy fejlesztenek, és átköltöznek erre a területre. A következő hétéves ciklus kitörési pontja lehet ez a nyitás Tapolca életében. Az is óriási lökést adhat ennek a projektnek, hogy a korábbi 15-16%-hoz képest a következő időszakban az uniós források 60%-át beruházásokra kell fordítani. Tapolca és környéke 7 Mrd forintra számíthat, ebből körülbelül 2 milliárdot fogunk a laktanya fejlesztésébe invesztálni.
– Jövő év tavaszára - a tapolcaiak nagy örömére - végre a strandunk is megújulhat. Tavaly év végén, szép karácsonyi ajándékként, 250 M Ft vissza nem térítendő állami támogatást kaptunk. Ezt az összeget megtoldjuk még 100 M Ft saját erővel, és ebből már elkészülhet a várva várt, a mai kor színvonalának megfelelő létesítmény: gyerek- és élménymedencével, klasszikus strand medencével, és különféle élményelemekkel. A „vizes építkezés” ezzel még nem ér véget, 2015-re állami kézben lévő tanuszoda is épül városunkban. A strand tervei már eleve úgy készültek, hogy ezt a bővítést is be tudja majd fogadni.
– A jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseinkben elsősorban intézményeink felújítását, energiaracionalizálási programunk folytatását céloztuk meg. Középiskolánk, zeneiskolánk, gimnáziumunk, és még egy eddig kimaradt általános iskolánk újul majd meg a következő évek során. A kellemes környezeten, az élhetőbb intézményeken túl jelentős költségmegtakarításra is számítunk, hiszen ezen épületek energiahatékonysága is jelentősen javulni fog.
– Az új tervezési időszakban uniós és hazai források elnyerésével azt szeretnénk elérni, hogy Tapolca jelentősen fejlődő kisrégiós központ legyen, vonzó befektetési célpont, és a fejlesztéseknek, a növekedésnek köszönhetően a város és környékének lakói minél magasabb színvonalon élhessék mindennapjaikat.

Cseh Teréz

2014.08.12. 21:23
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás