szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tök és tök mindenütt!

Rácalmási Tökfesztivál - kulturális és gasztronómiai seregszemle
Tök és tök mindenütt!

Alig akad hazai sztár, aki ne fordult volna már meg a Rácalmási Tökfesztivál színpadán az elmúlt tizenegy esztendőben. Köztük olyan is akadt, aki alaposan meglepődött a Jankovich-kúra nyújtotta exkluzív környezeten és a többezres tömegen. Idén a fő attrakció az egykori világsztár együttes, a Boney M volt, de számos magyar kedvenc is szórakoztatta a három nap alatt a fesztiválozókat. A főszervező Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, Bodnár Sándor számolt be a szeptember végi hétvége programjairól, újdonságairól.

- A Rácalmási Tökfesztiválon már megszokhattuk, hogy minden korosztály megtalálja a maga programjait. Kezdjük talán a kicsikkel!
- Mindig nagy gondot fordítunk a gyerekprogramokra, mert hisszük, hogy közülük kerülnek majd ki a jövő felnőtt látogatói. Azok, akik gyerekként jól érezték itt magukat, reményeink szerint a saját gyerekeiket is elhozzák majd a Tökfesztiválra. A délelőtt a kézműves gyerekfoglalkoztatókról szól, délutánonként pedig játszóház és vidámpark várja a kicsiket. 1500-1600 óvodás, iskolás fordult meg idén is a kézműves foglalkozásainkon, ahol szakavatott népművészek irányításával ismerhették meg az ősi szakmák rejtelmeit. Most a tökfaragáson volt a fő hangsúly, körülbelül 1800-ból született kisebb-nagyobb alkotás. Itt minden a tökről szól, amit az is jól mutat, hogy összességében 8000-et használtunk fel a három nap alatt.

- A felnőtteket mivel csábították a színpad elé?
- Minden korosztályra gondoltunk. Az idősebbeket délidőben operett és musical dallamokkal, illetve Nótár Mary dalaival vártuk, a kora délután pedig a néptánc, a folklór jegyében telt, az esti órák az élőzenekarok fellépésének ideje volt, az idő múlásával a könnyedebb műfajoktól haladtunk a rock irányába. Főleg a fiatalok élvezték a Fenegyerekek dallamos rockzenéje, a Gesarol – az ős P-Mobil, az Ossián , a Balkán Fanatic és az R-Go koncertjeit. A rendezvénysorozat egyik fénypontja volt a tűzzsonglőr show, és feledhetetlen élményt nyújtott időseknek és fiataloknak egyaránt a külföldi sztárvendég, a BoneyM, akiknek két tagja az egykori világhírű együttesben is szerepelt. Nem mindennapi fellépők egy kisváros színpadán.

- Kulturális és gasztrofesztivál – mi mindent kínáltak ennek jegyében?
- Az Ízek Utcája idén még több tökös étellel várta a látogatókat. Kígyózó sorok álltak az ingyenesen kóstolható bio tökitalunkért, melyből 300 litert készítettünk, hogy népszerűsítsük ezt a remek növényt. A főtámogatónk, a HankookTire Magyarország Kft. jóvoltából minden évben koreai ételbemutatóra is sor kerül. Idén három órán át ízlelhették a különleges falatokat vendégeink. Érdekes, hogy az általunk is jól ismert és használt alapanyagokból mennyire más ízvilágot képesek alkotni a távol kelet fűszereivel.
- A kulturális programokra most is nagy hangsúlyt fektettünk. Az idei kiállítások egyikén amatőr művészek – Kalmár Benedek, Kovács Imréné Ibolya és Fejes Sándor - tökből készített alkotásait tekinthettük meg: töklámpásokat, tökórákat és számos csodás felhasználási lehetőségét a dísztököknek. Megcsodálhattuk a Veszprém Aranyhíd Kortárs Festmény Galéria, valamint Környei Zsupon Orsolya festményeit, megismerhettük Bubutímár Éva agyagmunkáit, Bosnyák László fotóit, Szepesi János fafaragó műveit és a Cikk-Cakk Foltvarró Kör munkáit is. Somogyiné Makovics Évának köszönhetően pedig megismerkedhettünk a - Magyarországon még alig ismert - holland paverpol technikával, illetve az így készült dísztárgyakkal.

- Mindig lenyűgöz a közösségük, az, hogy ezt a nagyszabású fesztivált a város lakói szervezik a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület keretében, és akik itt dolgoznak, egytől egyig önkéntesek. Mennyi idő és hány ember munkája kell ahhoz, hogy minden összeálljon?
- Önkéntesek hada, közel 200 fő vesz részt a fesztivál lebonyolításában, a díjazásuk pedig az ingyenes belépő, ebéd és vacsora. Persze ezt is komoly kihívás évről évre előteremteni. Hónapokkal előbb – már januárban – elkezdjük a szervezést, fogadjuk a vásárosok jelentkezését. Május környékén aztán döntünk, hogy kiket melyik fesztiválunkra várunk: van, akit az Almavirág Fesztiválra, van, akit a Tökfesztiválra hívunk meg, és sokan vannak, akiket egyikre sem. Időnként nehéz megértetnünk, hogy ez nem egy klasszikus kirakodóvásár, hanem egy kulturális és gasztronómiai fesztivál, ahol az átlaghoz képest jóval magasabbra tettük a mércét. Színvonalas rendezvényt szeretnénk, nívós fellépőkkel, és minőségi termékeket kínáló árusokkal, ugyanakkor arra is ügyelünk, hogy mindez az átlagpolgár számára is megfizethető maradjon. A tökfesztivál nem csak a tehetősebbeknek szól, ez a három nap mindenkié!
- Az is különleges, hogy az önkénteseinknek a fele középiskolás diák, akik a kötelező önkéntes munkájukat a tökfesztivál keretében is teljesíthetik. Erre vonatkozóan, mivel Rácalmáson nincs, több dunaújvárosi középiskolával is szerződést kötöttünk. Népszerű ez a lehetőség a diákok körében, mert mindössze napi 3 órát kell dolgozniuk, és természetesen az ingyen belépő egész napra biztosított a számukra.
- A lakókat is igyekszünk minél jobban bevonni: akik legalább kétféle tökdekorációval díszítik a házukat, utcájukat, azok két fő részére háromnapos ingyenes belépőt kaphatnak. Idén rekord számú kompozíció készült, melyek közül a szakértő zsűri választja ki a három legszebbet, akik emléklapot vehetnek át.

- A sikerhez elengedhetetlenek a támogatók. Kiket tudhatnak maguk mellett?
- A legnagyobb szponzorunk a HankookTire Magyarország Kft. Úgy tudjuk viszonozni a partnerségünket, hogy a dolgozóik a gyári belépőjükkel ingyen jöhetnek a fesztiválra. Sok más támogatónk is komoly segítséget nyújt: ISD Dunaferr Zrt., Hamburger Hungária Kft., Pálhalmai Agrosepciál Kft., Grabarics Építőipari Kft. Az anyagiakon túl is sokan, sokféle módon támogatnak bennünket, van, aki zöldséggel, van, aki például ásványvízzel. A legfőbb támogatónk Rácalmás Város Önkormányzata, amelynek valamennyi tagja a Városvédők közül kerül ki, amióta csak létezik a szervezetünk. Márpedig éppen most vagyunk 20 évesek. 1994-ben, a megalakulásunkkor a fő mozgatóerő az volt, hogy egy olyan képviselőtestület állt a város élén, amelyik széthúzott, emiatt semmiben sem tudott közös nevezőre jutni, előre lépni. A politikai acsarkodások miatt egy helyben topogtak, és emiatt a város nem fejlődött. A választásoknál arra törekedtünk, hogy próbáljuk meg kizárni a napi politikát, mert meggyőződésünk, hogy a pártfegyelem helyi szinten ártalmas lehet. Emellé a gondolat mellé szívesen odaálltak a rácalmásiak, megértették, hogy ha egy irányba toljuk a város szekerét, akkor hamarabb célt érthetünk. A polgármesterünk – aki szintén a sorainkból került ki – 25 éve áll a település élén. Remélhetőleg az idei választáson is a Városvédők által javasolt képviselőkre szavaznak az itt élők, mert a gyakorlat megmutatta, ez egyfajta garancia az összefogásra.

- Hogyan ünnepelte a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület a 20. évfordulóját?
- Egy péntek kora délutánra invitáltuk a tagjainkat ünnepi közgyűlésünkre. Minket is meglepett, hogy milyen szép számmal fogadták el meghívásunkat a tagjaink, kétharmaduk megjelent a jeles eseményen. Méltó módon sikerült megemlékeznünk az elmúlt két évtized történéseiről: volt ünnepi műsor, és az elismerő oklevelek, tárgyjutalmak átadása sem maradt el.

- A két nagyszabású fesztivál már önmagában sem kis munka egy civilszervezet számára, de már a nevük is arra utal, hogy a város szépítésében is szerepet vállalnak. Mi mindenre futja még az erejükből?
- Sok rendezvényünk van a fesztiválokon kívül is. A virágos Rácalmásért nagyon sok városvédőt megmozgatunk, százezrekben mérhető az a társadalmi munka, amit a tagjainkkal elvégzünk. Míg más városokban a zöldterületek karbantartását közmunkások, vagy erre szakosodott városgondnokság végzi, addig Rácalmáson ezt a feladatot mi látjuk el. Időseket és fiatalokat is igyekszünk bevonni. A legnehezebben a fiatal szülőkkel tudunk szót érteni, olyan fokon leterheltek, hogy rájuk csak ritkán számíthatunk, pedig a példamutatásnak nagy szerepe van a civilszervezetek életében. De sokakra számíthatunk így is. Az általános iskolával példaértékű az együttműködésünk. Az örökbefogadott ágyásokon feltüntetjük, ki a gondozója. Ez a szorgalmasabbaknak dicsőséget hoz, a kevésbé igyekvőket pedig - reményeink szerint - inspirálja a jobb munkára. Szeretnénk, ha előbb-utóbb mindez hagyománnyá válna.
- Az egyik legnagyobb projektünk a rácalmási vasútállomás megújítása, és egyfajta vasúttörténeti parkká fejlesztése. Ennek érdekében eredményesen lobbyztunk, és a MÁV, a helyi vállalkozók összefogásával elértük, hogy az állomás megújulhat. Terveink szerint az egyik legszebb állomás lesz a magyar vasútvonalon. A továbbiakban szeretnénk a MÁV-tól átvenni egy leselejtezett étkezőkocsit is, és ebben a gyerekek részére bemutató jelleggel tartanánk előadásokat, ami a tömegközlekedés felé orientálja őket. A konyha talán még azt is lehetővé teszi majd, hogy vendégül láthassuk az ide érkezőket. A későbbiekben egy leselejtezett mozdonyt és más kisebb vasúti berendezést is szeretnénk idetelepíteni.
- A Rácalmási Nagyszigeten is van bőven tennivalónk. A természetvédelmi terület tanösvényeit az árhullámok elöntik, ezek ellen védekeznünk kell valamilyen módon.
- Megkezdtük a Milleniumi-tó rehabilitációját is. Az egykori szemetesgödröt a kezdeményezésünkre kitisztították, igazi tavunk lett, ám tizenöt év alatt a víz eliszaposodott, a nád elszaporodott, ismét rendbe kell tennünk. Ha elkészül, ideális hely lesz a sétákhoz, futáshoz, szórakozáshoz.
- A húsz évünk alatt több tízmillió forint értékű munkát végeztünk már el, mi városvédők a zöldterületek rendbetételével, a megszámlálhatatlanul sok társadalmi munkaórával. Az a fontos azonban, hogy mindezt magunkért tettük, a magunk örömére, és megelégedésére.

-réz

2014.10.30. 14:28
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás