szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Kettőt egycsapásra

Tatabányán épült meg az ország legnagyobb kapacitású hőtárolója
Kettőt egycsapásra

A tatabányai fűtőerőmű egy közel 650 millió forintos beruházásnak köszönhetően megépítette az ország legnagyobb hőtárolóját, mely óriási előrelépést hoz majd a társaság hatékonyabb működésében, és a lakossági távhőszolgáltatás ellátásbiztonságában. A most záruló nagyszabású fejlesztésről a Tatabánya Erőmű Kft. két ügyvezetőjét, Kamarás Zoltánt és Maszlavér Istvánt kérdeztük.

- Mi indokolta, hogy egy ilyen volumenű beruházásba belevágjanak?
- Az energiatermelés és a hőtermelés összefüggéseit vizsgálva könnyen beláthatjuk a fejlesztés szükségszerűségét – kezdi beszélgetésünket a szakmai befektető, az ELMIB Energetikai Zrt. képviseletét ellátó ügyvezető, Kamarás Zoltán.
- A tatabányai fűtőerőművet 1898-ban alapvetően a szénbányák kiszolgálására, villamos energia termelésére hozták létre. A hőtermelés, vagyis a villamos energia előállítása során mintegy melléktermékként keletkező hő hasznosítása csupán az 50-es, 60-as években kezdett szerepet kapni a távhőrendszerek építésének kezdetén, és a 70-es évek panelház programjával került méginkább előtérbe. A kétféle tevékenység szorosan összefügg, a technikai adottságok miatt erőművünkben a villamos energia és a hő termelése csakis egy időben történhet. Ez egyébként a leggazdaságosabb termelési mód. A termelt energiák felhasználásáról azonban mindez már nem mondható el. A hőigény napszaktól, évszaktól, időjárási viszonyoktól függően változik, míg a villamos energia átvételi árát ezeken felül a fogyasztás és termelés egyensúlya és a piaci-tőzsdei viszonyok is befolyásolják. Általában elmondható, hogy a legnagyobb hőigény a legrosszabb árú villamos energia értékesítési lehetőséget nyújtó időszakra esik. Így ha a villamos energia termelésünket akkor növeljük, amikor azt a legjobb áron tudjuk értékesíteni, a vele párhuzamosan megtermelt többlet hő fölösleges, ezért kárba megy. De fordítva is igaz, a távhőigények kielégítése érdekében kénytelenek vagyunk villamos energiát termelni akkor is, ha ez veszteséget okoz. Az új nagykapacitású hőtárolónk ezt a két folyamatot képes összehangolni. A villamos energiát akkor tudjuk előállítani és értékesíteni, amikor azért a legtöbb bevételt remélhetjük, az ezzel kapcsoltan termelt hőt a hőigényeknek megfelelő időpontban tudjuk kiadni a fogyasztók felé, így a mindenkori távhőigények kielégítése pontosabbá és biztonságosabbá válik. Korábban a két elvárásnak egy időben csak szakaszosan tudtunk eleget tenni veszteségek nélkül.

- A megtérülés mindig fontos kérdés egy gazdasági társaság életében. Mibe került, és milyen számszerűsíthető hozadéka lesz ennek a fejlesztésnek?
- A beruházás összértéke megközelíti a 650 millió forintot, ebből több mint 246 milliót pályázati úton sikerült elnyernie a Tatabánya Erőmű Kft.-nek. A támogatás 85%-a uniós, 15%-a pedig hazai forrás – feleli kérdésemre Maszlavér István, a többségi tulajdonost, Tatabánya Város Önkormányzatát képviselő ügyvezető igazgató.
- A fejlesztést indokolttá tette az is, hogy a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvétele és az átvételi ár támogatása, vagyis a korábbi KÁT-rendszer, 2011. július 1-jével megszűnt. Ez jelentős mértékben csökkentette az árbevételünket. A termelt villamos energiát a magyar áramtőzsdén tudjuk csak értékesíteni, ott viszont egyáltalán nem mindegy, mikor jelenünk meg az ajánlatunkkal. Ez a projekt tehát alapvetően segítségünkre van abban, hogy a kapcsolt termelésünket függetleníteni tudjuk, és ennek eredményeként képesek legyünk a piacon maradni. A fejlesztésnek köszönhetően gazdaságosabban, hatékonyabban tudunk működni, és jelentős mértékben növekszik a hőtermelés vonatkozásában az ellátásbiztonság is, ami elsősorban a lakosság számára lesz kedvező. Az új eszköz tehát elsősorban az üzemmenetre lesz hatással, tüzelőanyag-váltást nem hoz magával. Gyors megtérülésre számítunk, és reményeink szerint az árbevételünk jelentősen növekedni fog.

- Műszaki paramétereit tekintve mit takar az, hogy az ország legnagyobb kapacitású hőtárolója készült el Tatabányán?
- A két ütemben megvalósuló fejlesztés első része az olajtartály átalakítását, és a hőtároló üzemeltetéséhez szükséges gépészeti, villamossági és irányítástechnikai rendszerek kiépítését tartalmazta – folytatja a projekt ismertetését Maszlavér István. - Az új hőtároló április elejére készült el. A nyári hónapok alatt a tartály felfűtéséről három 18 hengeres Wärtsilä gázmotor gondoskodott. A kisütési ciklusból– azaz a tárolóból való hőkiadásból - származó hő már egy ideje a város távhőrendszerét fűti.
- A második ütemben megvalósuló komplex műszaki fejlesztés pedig azt teszi lehetővé, hogy a kazánokból érkező hőt is a hőtárolóba vezessék. A rendszer tesztelése befejeződött, az átadására a napokban sor kerül, jóval hamarabb, mint ahogy azt a kivitelezést végző Fővállalkozó szerződése tartalmazza. Október 15-ig kell a pályázati forrásokkal elszámolnunk, melyre a szükséges idő rendelkezésünkre áll.
- A kivitelezési feladatokat közbeszerzési eljárás során az MVM Ovit Zrt. és az Energo-Merkur Kft. konzorciuma nyerte el – egészíti ki az elhangzottakat Kamarás Zoltán -, a munkálatokat 2013 szeptemberében kezdték meg, helyi kis- és középvállalkozások bevonásával. A 10.000 köbméteres olajtartály átalakítása a maga nemében egyedülálló az országban, mert ehhez hasonló működésű hőtárolók ugyan már működnek, de ilyen nagy tárolókapacitású eddig még egy sem épült. A technológiát egy tatabányai vállalkozás birtokolja, és a kivitelezés is alapvetően rájuk épül. A hőtároló-kapacitás körülbelül 1400 GJ, ami Tatabánya Megyei Jogú Város 23.000 távfűtött lakásának kétnapi nyári melegvíz-szolgáltatását fedezi, míg  télvíz idején az itt tárolt hőenergia a téli napi hőigény 1/5-ét biztosítja.

- Milyen további fejlesztési terveik vannak a közeljövőre nézve?
- A tatabányai fűtőerőmű 2010-ben került a jelenlegi két új tulajdonos kezébe – mondja Maszlavér István. - Az első dolgunk a cég helyzetének felmérése, értékelése volt. A gazdasági elemzések hamar rámutattak, hogy a fejlesztések elengedhetetlenek. Célként fogalmazódott meg, hogy a távhőszolgáltatások árait a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani, ugyanakkor az árbevételünket próbáljuk meg maximalizálni. A számításokból az is kitűnt, hogy a gázra épülő fűtési rendszert hosszú távon – a gáz árának folyamatos emelkedése miatt – nem lehet gazdaságosan működtetni, így elkerülhetetlen lesz a tüzelőanyag-váltás. Ennek feltételeit szeretnénk megteremteni egy 6 milliárd forintos beruházás keretében. Ezt a folyamatot is segítik uniós pályázatok: a Gazdasági Operatív Program keretében 500 millió forintot, míg a KEOP-on belül egymilliárd forintos támogatást nyertünk erre a célra.

- Milyen tüzelőanyagra és milyen technológiára cserélik az eddigi gázfűtést?
- A faapríték-tüzelés alapjait kívánjuk lerakni oly módon, hogy a jelenlegi négy gázkazánunkból kettőt átalakítunk faapríték-tüzelésűre, illetve ezek mellé építünk még egy kisebb forróvíz-kazánt, amely szintén ezzel a tüzelőanyaggal lesz fűtve. Nyáron a melegvíz-ellátást ez a legkisebb kazán is képes lesz ellátni, télen pedig a faaprítékra épülő teljes rendszer a hőtárolóval együtt a hőigények– amelyek a korszerűsítéseknek köszönhetően folyamatosan csökkennek – 98%-át képes lesz kielégíteni.
– A projekt már folyamatban van, a zárás legkésőbb 2015 második felében lesz, uniós vállalásaink szerint. Ez a beruházás óriási előrelépést jelent majd a számunkra, nagyon gyorsan, 6-7 év alatt képes megtérülni, és olyan pozitív hatással lesz reményeink szerint a gazdasági eredményünkre, hogy ezt követően már nem lesz szükségünk a működést segítő állami támogatásra  – foglalja össze a fejlesztés előnyeit, és egyúttal zárja beszélgetésünket Kamarás Zoltán.

Cseh Teréz

2014.10.30. 14:32
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás