szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Komárom az építkező város

Bejártuk a várost a polgármesterrel
Komárom az építkező város

A Duna gyöngyszeme, Komárom történelmi léptékű fejlesztések előtt áll. A következő hónapok során több olyan beruházás veszi kezdetét, amely több évtizedre határozza majd meg a település arculatát, lehetőségeit, úgy gazdasági, mind turisztikai területen. Dr. Molnár Attila polgármesterrel szeptember elején tartottunk bejárást az építési területeken.

A városvezető fél nyolcra invitálta a sajtó képviselőit a városházára. A polgármester ilyenkor, mint megtudtuk, már jóval korábban bent szokott lenni munkahelyén. Nem volt ez másként most sem. A titkárságon hellyel kínáltak bennünket. Elnézést kértek, a polgármester úrnál már vannak. Tárgyalás megbeszélést, megbeszélés tárgyalást követ egész nap, de rögtön végez, és indulhatunk. És valóban. Mielőtt az előbbi mondat végére értünk volna, már nyílt is az ajtó. Pontosan fél nyolc volt. Elsőként a Csillag-erődbe látogattunk ki.

- Itt néhány hónapon belül megkezdődnek az építkezések, jelenleg a tervengedélyeztetési fázis zajlik. Kiemelt kormányzati beruházás keretében a Szépművészeti Múzeum egyedülálló szobormásolat-parkja kap majd elhelyezést az ódon falak között. Milliárdos beruházásról van szó – kezdte mondandóját a polgármester, majd hozzátette: képzeljük csak el, hogy pár hónapon belül a Csillag erőd a térség egyik legnagyobb és leglátványosabb turisztikai célpontjává válik, olyan komplexummá, amely évente több ezer látogatót fogad. A felújítás során a tervezők természetesen szem előtt tartották a létesítmény történelmiségét is, így az erőd a sajátosságait megtartva, de a XXI. századnak megfelelően kap majd új külsőt. Látogatóközpont, étterem, kiszolgáló egységek épülnek, csónakázhatóvá válik a vizesárok. Egyáltalán pazar látvány fogadja majd az ideérkezőket.

– Komárom – tette hozzá dr. Molnár Attila - végre még inkább felkerül majd az országos turisztikai térképre. A beruházás nem csupán városunk hírnevét öregbíti majd, de a megnövekedett látogatóforgalomnak köszönhetően további helyi adóbevételeket is generál majd. Egyébként az erődtől pár száz méterre, ha lehet ezt mondani, még jelentősebb beruházás zajlik: épül a gát.

- Országgyűlési képviselőként – idézte fel a polgármester - annak idején az első felszólalásaim egyikében sürgettem a gát megépítését. A 2013-as év aztán meg is mutatta sajnos ennek a kérdésnek-kérésnek a késlekedést nem tűrő időszerűségét. Emlékszünk, a Duna 845 cm-es rekordmagassággal tetőzött városunknál. Azóta ugyan már többször, több fórumon is megköszöntem a komáromiaknak, a hivatalos szerveknek és a kormányzatnak azt a példa nélkül álló, egyszersmind példamutató összefogást, amit akkor tapasztaltam, de ezt kell tennem most is. Emberfeletti energiákat megmozgatva végül sikerült mederben tartanunk a folyót! A most zajló beruházás garanciája annak, hogy a komáromiak a jövőben hasonló mértékű ár érkezésekor is nyugodtan hajthassák álomra a fejüket. Az új, megerősített gát mintegy tíz kilométer hosszan húzódik majd, Komáromtól egészen Almásfüzitőig.

Ismét autóba ültünk, úti célunk ezúttal a város másik vége, Koppánymonostor, és az ipari park. Miközben haladtunk befelé a városba, a szőnyi kórháznál egy egymilliárdos fejlesztést hirdető Széchenyi Terves táblára lettünk figyelmesek. A tavaly decemberben indult beruházás öt területet érint. A több száz milliós fejlesztés részeként javában zajlik az új belgyógyászati osztály kialakítása. A bontási munkák már a vége felé közelednek, várhatóan október folyamán át is adják az új osztályt. Jól haladnak a fűtéskorszerűsítés területén is, a számítógéppel vezérelt kazánrendszerek telepítése zajlik éppen. A pazarló fűtésrendszert egy takarékos mód váltja fel. A tervek szerint a fűtési szezon kezdetére – ami a kórház esetében október elsejét jelent – elkészülnek a munkálatokkal.
Az utolsó fázisához érkezett a pályázat bútorbeszerzési része is, melynek köszönhetően főként az új belgyógyászati osztályt rendezik be, de természetesen más osztályra is kerülnek ápolást segítő darabok, így például ágyak, vagy új ágytálmosók. Szintén az utolsó simításokat végzik az informatikai fejlesztés tekintetében, mely a hardver és a szoftver rész mellett egy teljesen új medikai rendszer kialakítását foglalja magában. A pályázat legnagyobb részét az eszközfejlesztés teszi ki, hiszen közel 400 millió forint összértékben gazdagodik új berendezésekkel a Selye János Kórház műszerparkja.
A vérnyomásmérőtől kezdve a direkt digitális röntgenekig az eszközök nagyon széles skálán mozognak. Ezekkel az ortopédiai beavatkozások mellett további új sebészeti- és nőgyógyászati műtétek valósulhatnak meg. Az intézmény kap egy különleges műszert, egy széndioxid-lézert. Ilyen a környék kórházaiban nincs. Ez az eszköz a lágyrész műtéteknél alkalmazható igen előnyösen. Ez a fejlesztés a Selye János Kórház minden osztályát érinti, de természetesen vannak kiemelt területek. Ilyen a járó-beteg ellátás, ahol az eddig használt 30 éves röntgenberendezést cserélik le a legmodernebb direkt digitálisra, míg a nőgyógyászaton lehetővé válik a 3D-s és 4D-s felvételek készítése is.

- Ha már itt a Csillag lakótelep és a gyógyfürdő környékén vagyunk – mutat körbe dr. Molnár Attila –, el kell mondanom, hogy a nemsokára induló geotermikusenergia-projektünknek köszönhetően hamarosan a föld hőjével fűtjük majd városunk ezen részeit is, csakúgy, mint a központban is jó néhány középületet. Eddig ezzel a lehetőséggel nem éltünk, ezután viszont szinte teljes mértékben hasznosul majd a benne lévő energia. Két termálkör kerül kialakításra. A „nyugati termálkör” a város délnyugati részén, a „keleti termálkör” pedig a település keleti felében.A geotermikus hőellátó rendszer kiépítése éves szinten 1,2 millió köbméter földgázt vált ki, és jelentősen csökkenti a szén-monoxid kibocsátást is. A projekt összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, melyből a támogatás megközelíti a félmilliárd forintot, az önerő pedig kerekítve 700 millió forintot tesz ki. A beruházás körülbelül egy évtized alatt térül meg. A költségmegtakarítás évente több tízmillió forintot jelent majd.

A koppánymonostori egykori hulladéklerakó területe előtt autózva a polgármester elmondta, hogy a terület rekultivációja szintén régi adósság volt már az itt élők felé. Nagy öröm, hogy ezt is sikerült végrehajtani. Az egykori szeméttelep mára teljesen megtisztult, talaját kicserélték, nemsokára új zöldterület jön itt létre. Komárom tagja a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, ennek égisze alatt valósult meg a beruházás. A 10 hektáros területet több száz köbméter hulladéktól mentesítették a szakemberek.

Következő állomásunk az Ipari Park területe. Az önkormányzat évekkel ezelőtt vásárolt további 40 hektárt, hogy azon zöldmezős beruházások valósulhassanak meg. A cégek betelepülését elősegítendő a város sikerrel vett részt egy 600 milliós uniós pályázaton, ennek keretében valósul meg a terület közművesítése. Az uniós támogatottság 85%, további 10%-ot a kormányzat tesz hozzá, az önrész így csupán 5%-ot tesz ki.

- A városvezetés – tette hozzá a polgármester - a gazdasági válság idején is előre gondolkodott, szem előtt tartva a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés jövőbeni lehetőségét. Ezért vásároltuk meg az ipari park szélén álló földet, melyen a jövőben zöldmezős beruházások kaphatnak helyet. Ehhez azonban elengedhetetlen a terület infrastruktúrájának kiépítése. A beruházás során egy 1 kilométeres belső út épül, valamint kerékpár- és gyalogút létesül, kiépül a közvilágítás, illetve az ivóvíz, a szennyvíz és a csapadékcsatorna hálózat is.
– A Microsoft-Nokia sajnálatos bejelentése után az elmúlt hetekben több pozitív fejlemény is történt az ipari parkban. Egyrészt több mint 50 cég, közel 3000 álláshelyet kínál a volt nokiás dolgozóknak, másrészt szeptember elsejétől Komáromban 400 fővel bővíti dolgozói létszámát a Foxconn. A számítástechnikai eszközöket gyártó cég teljes egészében városunkba helyezte át a termelést, a Vértes Volán Zrt. pedig reagálva a gyorsan változó piaci helyzetre, új menetrend szerinti autóbuszjáratokat indított. Reményeim szerint néhány héten belül újabb céget üdvözölhetünk városunkban.

Utunk végső állomása a leendő új dunai híd területe. A polgármester rámutatott, hogy az új átkelő nem csupán gazdasági értelemben hoz majd pozitív változást a város és a térség életében, de még inkább integrálja a települést az észak-déli irányú kereskedelmi útvonal állomásainak sorába, ezzel is emelve Komárom rangját.

- Az új híd jelentőségét szinte még felmérni sem tudjuk – zárta a bejárást dr. Molnár Attila -, de biztos vagyok benne, hogy Komárom életében olyan mérvű fontos változásokat fog hozni, amelyre történelmünkben még nem volt példa. Ezzel együtt az a tény, hogy városunkba a következő időszakban mintegy 35 milliárd forint összegű beruházás érkezik, önmagában elég, hogy nyugodt szívvel jelenthessük ki: Komárom az építkező város!


Forrás: Komáromi Újság

2014.10.30. 14:37
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás