szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


25 éve város Gárdony

Egy egyre vonzóbb velence-tavi élhető kisváros
25 éve város Gárdony

Gárdony – Agárdot és Dinnyést magába ölelve – az idén ünnepelte várossá nyilvánításának 25. évfordulóját. Az ilyenkor szokásos népünnepély ugyan elmaradt, ám annál több okuk van az itt élőknek az ünneplésre, hiszen az elmúlt időszakban nagyon sok ponton látványosan fejlődött a település. Ezeket jártunk körül interjúnkban Tóth Istvánnal, Gárdony polgármesterével.

- Mit várt Gárdony a várossá nyilvánítástól?
- Azokban az időkben – túl azon, hogy Gárdony minden tekintetben megfelelt az akkori elvárásoknak a várossá nyilvánítás szempontjából – az új rang új lehetőségeket ígért. Ezért is örült mind a vezetés, mind pedig a lakosság a megszerzett címnek. A cél egy élhető, kedves kisváros volt, ápolt közterületekkel, parkokkal, sétányokkal, ahol odafigyelnek a turizmus fejlesztésére, és törekednek arra, hogy minél több és jobb szolgáltatás álljon a lakosság rendelkezésére.
A megvalósítására azonban egy ideig várniuk kellett az itt élőknek. A rendszerváltás keresztülhúzta a gárdonyiak számításait. A város nagyvállalatai – mezőgazdasági kombinát, hajózási vállalat, közös költségvetési üzem – az állami támogatások megvonását követően sorra bezártak. A korábbi források elapadtak, a városvezetés magára maradt, bevételei nem fedezték a település költségeit. Nehéz idők voltak ezek.
– Ráadásul a turizmus is hanyatlásnak indult, hiszen a határok megnyitásával, a gazdaság átalakulásával alapvetően megváltozott a lakosság életmódja is. A vállalati és pártüdülők üresen maradtak, a nyaralók világot látni vágytak. Régen csak protekcióval lehetett itt telket vásárolni, ma a több mint 5000 nyaraló egy része elhagyatott, eladó. A telkek ahhoz kicsik, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő családi ház épülhessen rajta, nyaralóként hitel sem adható rá. A 3200 állandóan lakott ingatlan és az 5000 nyaraló egy szokatlan településszerkezetet alkot.
- Huszonöt év nagy idő. Mi mindent sikerült elérniük ennyi év alatt?
- Az alapvető cél, az élhető kisváros, úgy vélem megvalósult. Nagyot változott a közlekedési infrastruktúra, gyorsvasút köti össze a települést a fővárossal és Székesfehérvárral, emellett elkészült egy nagy parkolórendszer is, melynek főleg az ingázók örülnek. Nekik szól a felhívás is: Parkolj, és utazz! Vonattal! Az volt a cél, hogy a munkába járók ne autózzanak, ehelyett használják a tömegközlekedést. Ma már tele vannak a parkolóink.
- A lakosság az elmúlt 25 év alatt gyakorlatilag kicserélődött. Sok a fiatal, és nem csak szeretik Gárdonyt, de tesznek is érte. Óriási versenyelőnyt jelent számunkra, hogy közel van a főváros és Székesfehérvár. A munkanélküliség alacsony, mert ezeken a településeken szerencsére bőven akad munkahely.
- Nagyon sokat fejlődött tehát a város, új óvodák, iskolák épültek, átalakult, erősödött az infrastruktúra. A belterületi utak terén még sajnos nagy a lemaradásunk, jelentős előrelépések történtek az elmúlt évek során, de még mindig bőven van mit megoldanunk. Ugyanakkor sok olyan szolgáltatás is elérhető Gárdonyban, amit a legtöbb kistelepülés nem képes nyújtani a lakóinak.

- Az utóbbi években különösen látványosan fejlődtek. Melyek voltak a fő elemek?
- A fürdőnk a 80-as évek közepén épült. A kisméretű intézmény aztán az ezredfordulón újjáépült, új medencéket kapott, gyógyászati funkcióval bővült. Ma már a régió legjelentősebb fürdőjévé nőtte ki magát. Európai uniós forrásokra támaszkodva – 300 millió forintból – a közelmúltban ismét tovább fejlődött: wellness medencéje épült, megszépült a parkja, a játszóterei, és a kempingje is egyre népszerűbb. A forgalma gyakorlatilag megkétszereződött. Ennek köszönhetően ma már saját erőből is képesek fejleszteni, a közelmúltban 70 millió forintot fordítottak a gyógyászat újjáépítésére. A fejlesztésekben az önkormányzat is partner tudott lenni, ma már szép utak, sétányok vezetnek mind a gyógyfürdőhöz, mind a Gárdonyi Géza emlékházhoz, mind pedig a világhírű Agárdi Pálinkafőzőhöz. Akár kerékpárral, akár gyalogosan remek program lehet – rossz idő esetén is - bármelyiket választják.

- Örömünkre szolgált, hogy a Gárdonyi év tiszteletére teljes egészében sikerült rendeznünk a Gárdonyi Géza emlékház környékét is. Az egykor bedőlt falú házat még 2007-ben rendbe tettük, és új kiállítás nyílt az épületben. A következő esztendőben az összedőlt magtárat sikerült rekonstruálnunk, ahol a Velencei-tavi Galéria lelt otthonra. Kiállítások, hangversenyek helyszíne, közösségi ház lett belőle. Az udvaron elkészült a rönkvár, az Egri vár kicsinyített mása, idén tavasszal avattuk a kaland-játszóteret, mely máris 20-25 ezer vendéget vonzott.

- Ugyancsak az idei évben adhattuk át a Velencei-tó déli partján futó kerékpárutat, mely nagyon kedvelt, és a legkomolyabb elvárásoknak is megfelel. Ezrek kerekpároznak itt, főleg a hétvégeken. A kerékpárút mentén több helyütt pihenőpontok épültek, a déli part első kilátója pedig Dinnyés magasságában hirdeti a tó és környéke szépségeit. A gárdonyi szakaszon is épül egy régi-új pihenő pont, az egykori Vadkacsa fogadó kel újra életre Az épületet az 50-es években elvették a tulajdonosától, állami kézbe került. Az ingatlant Gárdony városa térítésmentesen megkapta, így megvalósulhat annak teljes rekonstrukciója. A kis, kedves vendéglő teljes szépségében pompázhat hamarosan, és újabb pihenőpontja lesz a kerékpárosoknak.
- Megépült a gárdonyi szakaszon a város első négycsillagos szállodája is, a Hotel Nautis, panorámás kilátással a Velencei-tóra. Emellett több kisebb szálláshely is kínálja szolgáltatásait a tóparti zónában. Strandunk, a Sport Beach a legmagasabb igényeket is képes kielégíteni, kiérdemelte a „Kékszalag” minősítést. Szépen, lassan a többi strandunk is fejlődik, de az látszik, hogy komolyabb támogatásra lesz szükségük, hogy az elvárásoknak a továbbiakban meg tudjanak majd felelni.

- A híres Madárvártát is sikerült uniós forrásokból megújítanunk, és újranyitnunk neves ornitológusunk, Radetzky Jenő tanár úr emlékének és munkásságának tisztelegve.
- A Parkerdő is egyre jelentősebb színterévé válik városunknak. Kedvelt kirándulóhely, ahol erdei futópálya, felnőtt és gyerek játszótér, labdarúgó-, tenisz- és pétanque-pálya várja a szabadba vágyókat. Fontos közösségi tér, ahol nem csak a helybéliek, de a környéken élők is szívesen eltöltenek egy-egy napot. Ma már egyre több rendezvényt tudunk itt megtartani.
- Ugyancsak idén avattuk a gárdonyi iskola sportcsarnokát. Az egykori tornatermet építettük át, melyben így egy szabályos méretű kézlabda-pálya is helyet kaphatott.

- Dinnyést említette már a kerékpárút kapcsán, de milyen más kiemelt fejlesztés köthető ehhez a városrészhez?
- 2010-ben adtuk át a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző és Turisztikai Központot, mely a Dinnyési Fertő madárvédelmi rezervátum szomszédságában található. A dinnyési Katolikus Templom oltalmában lévő épületegyüttes a régió legnagyobb, különleges akusztikával rendelkező szabadtéri színpadával rendelkezik, mely párját ritkítja, és egy hangulatos központi fogadóépülettel, valamint egy jellegzetes madár szárnyat formáló kapuépülettel várja látogatóit. Népi hagyományőrző rendezvények, koncertek, kiállítások méltó helyszíne.
- A város életében kitüntetett szerepet kap a Dinnyési Ipari Park. Sajnos a gazdasági nehézségek miatt egyelőre csak két csarnok épült meg mostanáig. 2008 előtt a telkek értékesítése ugyan megtörtént, de a válság miatt a folyamatok leálltak. Ma már újabb befektetők érdeklődnek, ez elősegíti majd reményeink szerint mind a munkahelyteremtést, mind pedig az adóbevételeink növelését. Az itt élők közül a legtöbben a közeli nagyvárosokban találnak munkát, de szép számmal dolgoznak a turizmusban és a mezőgazdaságban is. A helyi gazdák kiválóságát mutatja, hogy egyre több munkát adnak a helybélieknek, termékeik jól forgalmazhatóak, stabil lábakon állnak.

- Milyen fejlesztési terveik vannak a kö-zeljövőt illetően?
- Előkészítés alatt van az agárdi általános iskolánk számára is egy nagyméretű sportcsarnok. Nekik eddig tornatermük sem volt, a gyereklétszám viszont indokolttá teszi a nagyobb volumenű beruházást.
- A Vízisport Iskolánk hamarosan átalakulhat egy magas színvonalú, országos hatókörű rehabilitációs sportközponttá, ahol a mozgásszervi problémákkal küszködőknek tudunk majd enyhülést, gyógyulást ígérni.

- Talán a felsoroltak is jól mutatják, hogy a 25 esztendő alatt Gárdony nagyon sokat fejlődött, megpróbált élni minden olyan lehetőséggel, ami elébe jött, kiaknázni fekvéséből adódó előnyeit, folyamatosan fejleszteni, újjáéleszteni a turizmust. Nagyot léptünk előre, de az is biztos, hogy még rengeteg a teendő.

Cseh Teréz

2014.10.30. 14:37
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás