szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Adósságmentesen a fejlődés útján

Dunaújváros az összefogás erejében hisz
Adósságmentesen a fejlődés útján

„Idei költségvetésünket már úgy tervezhettük, hogy a tőke- és kamattörlesztés alól felszabaduló forrásokat városunk fejlődésére, uniós pályázatok önrészére, munkahelyek megtartására fordítjuk. A jövőben úgy működtetjük a várost, intézményeinket, hogy ne keletkezzenek újabb terhek.” Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere ezzel a gondolattal kezdte az előző ciklus értékelését.

- Az oktatás és a közigazgatás átalakítása, valamint az állami adósságátvállalás hogyan érintette Dunaújváros életét, gazdálkodását?
- A 2013-as év jelentős változásokat hozott Dunaújváros életében is, más hazai városokkal egyetemben. Januártól az alap- és középfokú oktatási intézmények átkerültek állami fenntartásba, miközben az üzemeltetés a város feladata maradt. A kormányhivatalok létrejöttével idén január elsejétől megalakultak a járási hivatalok is. Ennek hatására polgármesteri hivatalunk szervezeti felépítése is megváltozott. Dunaújvárosban és a járás valamennyi pontján zökkenőmentes volt a feladatok átadása, mind az általános iskolák, mind a középiskolák tekintetében. Csak a mi megyénkben 15 kormányablak létesült. A dunaújvárosi az egyik legnagyobb integrált kormányzati ügyfélszolgálat az országban, mely 21 munkaállomással, 3 fotóponttal és 10 „back office” munkaállomással működik. Az itt létrehozott postapont tovább erősíti az egyablakos ügyintézést városunkban.
– Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy a kormány átvállalja önkormányzatunk 17 milliárd forint adósságát, így 2014. március elsején új élet kezdődött Dunaújvárosban.

- A fejlesztések, beruházások terén milyen előrelépések történtek a négy év alatt, milyen pályázati forrásokat sikerült ezekbe bevonni?
- 2010 novemberében készült el a Hajléktalan Ellátó Centrum, felújított, európai szintű intézménybe költöztek rászoruló embertársaink. Az épületben három szolgáltatás érhető el: nappali melegedő, éjjeli menedékhely, átmeneti otthon.
– 1,8 milliárd forint uniós pályázati támogatásból megújult a belváros. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia révén megyei jogú városhoz méltó városközponttal büszkélkedhetünk, ami nemcsak nekünk, dunaújvárosiaknak, hanem az idelátogatóknak is igényes helyszínt kínál. A Városháza tér kellemes környezetével, az itt megrendezett programokkal és eseményekkel tartalmas kikapcsolódásra ad lehetőséget, bővíti településünk kulturális kínálatát. Belvárosunk újjászületésének kulcsa a Városháza tér, a Dunához vezető sétány, a játszótér és a sportpálya. A Polgármesteri Hivatal „C” szárnyában kapott helyet az igényes házasságkötő terem és a rendezvényközpont. Magyarország legnagyobb, környezetbarát megoldásokkal létrehozott, okmányirodai feladatokat is ellátó – korábban említett – dunaújvárosi kormányablaka az Október 23. téren áll a lakosság szolgálatára. A projekt közlekedési eleme az északi körforgalmi csomópont, mely biztonságosabb haladást biztosít az autóval közlekedők számára a belvárosban, és a mintegy 200 új parkolóhely kialakítása, melyek továbbra is, mint a város minden más pontján, ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a gépjárművek tulajdonosai számára.
– Új köntöst kap a Római városrész is, az 1,2 milliárd forint értékű uniós pályázati támogatásból. Szebb lakókörnyezet, gyalogos sétány, új sportpálya, felújított Pajtás utcai óvoda, lakótömbök energiatakarékos szigetelése, közösségi ház a civil szervezetek és közösségek számára, felújított járdák, parkok és játszótér, újonnan kihelyezett biztonsági kamerák teszik komfortosabbá, élhetőbbé a Római városrész lakóinak mindennapjait.
A városfejlesztés további meghatározó eleme a Szent Pantaleon Kórház. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kórházunk új technológiai tömbbel, központi műtővel és diagnosztikai blokkal bővül. A 4 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként az eddig szétszórtan és korszerűtlenül működő ellátások egy központba kerülnek.
– Dunaújváros is küzd a partomlással, melynek elhárítására Európa-szerte egyedülálló védműrendszer épült ki. A Római kőtár alatti partfalszakasz védelmére közel 740 millió forintot fordítottunk, mely összeg nagy része uniós pályázati támogatásból állt rendelkezésünkre. 2010 őszén a talaj drámai csúszását érzékeltük Táborálláson, ahol a magas talajvízszint, a szaporodó építkezések okozták a gondokat. Az élet és vagyon védelme mindennél fontosabb, ezért 359 millió forint állami támogatásból komoly beruházást végeztünk el. A felszín alatti vizek összegyűjtésével és elvezetésével sikerült a partszakaszra ható talajvíznyomás 60%-át felszámolni.
– Dunaújváros legszebb természeti-földrajzi kincse a Szalki-sziget. Az öböl kotrásának eredményeként kiváló vízminőségű szabad strandon fürdőzhetünk. A város vagyonkezelő cége a DVG Zrt. jóvoltából a strand és a kemping környezetét évről évre szépítjük.
– Idén önkormányzatunk 75 millió forintért megvásárolta a Mondbach-Rudnyánszky kastélyt, a hozzá tartozó gőzmalom épületével együtt. A penteleiek gyorsan birtokba vették, a rendbe tett udvar máris hagyományőrző rendezvények helyszíne. Ám itt nem állunk meg! Pentele ősi gyökerekkel bíró családjainak álmát valósítjuk meg azzal, hogy pályázati forrásból kulturális centrummá varázsoljuk a kastélyt.
- Az idei évtől az Egyesített Szociális Intézmény központi épülete, energetikai korszerűsítésének köszönhetően, a „legzöldebb” idősek otthona. Napelemek, új radiátorok, korszerű nyílászárók teszik lehetővé, hogy a 174 ápolásra szoruló idős ember komfortosabb környezetben éljen.
– Az elmúlt négy évben újjászerveztük a sportéletünket is. Mára erőn felüli teljesítményt felmutató, önkormányzati tulajdonú női kézilabdacsapatunk, fiatal titánokból álló futsal csapatunk, kemény Acélbikáink, NB I-es labdarúgó csapatunk, erős akaratú röplabdacsapatunk és vízilabdázóink, akik az ország elitjében küzdenek az eredményekért. A sportszerető közönség is visszatért a pályákra.

- A város gazdasági életét, a foglalkoztatottság alakulását alapvetően meghatározza Dunaújvárosban néhány nagyvállalat, illetve intézmény (például főiskola). Milyen változások történtek ezen a téren 2010-14 között?
- A Dunaújvárosi Főiskola 2000 óta önálló intézményként működik. Az elmúlt két évben szakstruktúra-átalakításon és szervezeti kultúraváltáson ment keresztül. Képzései a munkaerőpiac igényeihez igazodnak, regionális szinten erősödik szakmai együttműködése a piac szereplőivel. A sikeres és piacképes diploma megszerzését országos szintű laborparkkal, nyelvi képzéssel, a hallgatói sikeresség támogatásával biztosítja. 2014 szeptemberében új tantárgyak oktatását indították, melyeket stratégiai partnereikkel együtt dolgoztak ki, például a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel, vagy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel. A helybéli, illetve a  hazánk más településeiről érkező hallgatók mellett ma már Portugáliából, Belgiumból, Törökországból, Brazíliából, Kínából, Kamerunból, Azerbajdzsánból is fogadnak hallgatókat, mivel a főiskola számos nemzetközi ösztöndíjprogram tagja.
– A 2004-ben magánkézbe került ISD Dunaferr Zrt. városunk legnagyobb foglalkoztatója. Kormányzati közbenjárás és az önkormányzat lobbijának köszönhetően a tulajdonos az I-es kohó felújítása, a folyékony fázis megtartása mellett döntött. Ez 3500 munkahely megtartását, 3500 család sorsának megnyugtató rendeződését jelenti. A Hankook Tire Magyarország Kft.-vel kormányunk az elsők között kötött stratégiai partnerségi megállapodást. A vállalatcsoport városunk határában a gumiabroncsgyártás európai fellegvárát teremtette meg. 2014 júniusában megkezdték a gyár fejlesztésének harmadik ütemét. Az új beruházás további 950 munkahely létrejöttét eredményezi. Az osztrák családi vállalkozás, a Prinzhorn Holding tagvállalatai stabil és fontos foglalkoztatók. A környezetipari vállalatok közül elsőként velük kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány. A Hamburger Hungária Kft.-ben új hőerőmű épül, melynek alapkövét miniszterelnök úr és a cégcsoport vezérigazgatója helyezte el. A hőerőmű megépítése 300 fő számára biztosít munkát, az átadást követően 60 új munkahely jön létre megyei jogú városunkban..

- A pezsgő civil élet, a sport, a kultúra az élhető város elengedhetetlen kellékei. Milyen figyelemre méltó események zajlottak a városban az elmúlt időszakban?
- Önkormányzatunk 2014-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Parázs-Varázs-Családi-Hétvége Fesztivált, melyet a Magyar Fesztivál Szövetség hazánk legnagyobb és legnívósabb rendezvényei között tart számon. Péntekenként koncertek várják a városlakókat, szombaton kezdetét veszi a több ezer embert megmozgató grillparty. Hazajáró vendégünk a Grill Szövetség elnöke és a Príma Konyha főszerkesztője. A vasárnap mindig az apróságoké.. Idén csatlakoztunk az eltűnt gyermekekért rendezett országos akcióhoz, az Ezer Lámpás Éjszakája programhoz. Minden nyarunk szép hagyománya a Petőfi Művészeti Liget. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igényes előadásokkal csábít gyermeket és felnőttet a ligetbe. Változatos zenei programok, könnyed színházi estek, versek varázsolják el a nézőket. A Szalki-sziget rendbetétele lehetőséget adott arra, hogy méltó helyen, csodálatos zöldövezetben emlékezzünk augusztus 20-án államalapító Szent István királyunkra. Az egész napos program az „Augusztális” elnevezést kapta. A szabad strand melletti homokos pályákon röplabda, kézilabda és foci meccseken küzdenek egymással a csapatok. A színpadon népszerű művészek lépnek fel, este pedig a nap fénypontja, a tűzijáték következik.
– Figyelmet érdemelt az elmúlt időszakban, hogy a kórház új, közel százmillió forintba kerülő CT-készülékének megvásárlása érdekében összefogtak a térség önkormányzatai, nagyvállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek. A Richter Egészségváros dunaújvárosi állomásán szintén erre a célra gyűjtöttek. Az összefogás szívmelengető példája az egykori Vidám Park kismozdonyának felújítása. A 120 éves Muki és a hozzá kapcsolt szeneskocsi a kicsik kedvence a belvárosban. Hasonló példa a civil kezdeményezésű és önkormányzati támogatású erdei tornapálya felújítása is, mely már rendezettebb körülmények között várja a sportolni vágyókat!

- Hogyan tovább? Milyen jövőre vonatkozó terveket fogalmaztak meg a város vezetői?
- Terveink között szerepel a Vasmű út, a Dózsa mozi, az Intercisa Múzeum, a rendelőintézet felújítása. Nem állunk meg a Vidám Park rehabilitációjával, mert a sportcélú hasznosítás mellett ifjúsági és kalandparkot szeretnénk kialakítani. A Szalki-sziget fejlesztése is folytatódik. Megszépítjük az uszodát és az autóbusz-pályaudvart. Újrafestjük az útburkolatokat, kiépítjük a kerékpárutat Dunaújváros és Pálhalma között. Nemcsak megalapítottuk, de támogatjuk a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémiát. Elképzeléseink között szerepel a Dunaújvárosi Röplabda Akadémia létrehozása is, és a dunaújvárosi sportélet további fejlesztése.
– Azzal a hittel végeztem munkámat, hogy megyei jogú városunkat polgárai egyetértésével kell irányítani. Az előző évek előkészületei, a sok munka és lobbi eredményeként már látható, hogy településünk fejlődik!

R.N.

2014.10.30. 14:39
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás