szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Székesfehérvár – tele élettel

A jövő záloga a műszaki munkaerő képzése
Székesfehérvár – tele élettel

Nagyívű beruházások, élő, virágzó kulturális és sportélet, székhelyüket bővítő vállalkozások, megújult városközpont, Európa-szintű rendezvények. Székesfehérvár köszöni, jól van, jól érzi magát, és a jövőt építi – tudtuk meg dr. Cser-Palkovics András polgármestertől.

- Látványos városfejlesztés tanúi lehettünk az elmúlt négy esztendőben Székesfehérváron. Tekintsük át ezek közül a legfontosabbakat!
- Örülök, ha „külső szemmel” is ennyire látványos az eredmény, melyet sikerült elérnünk Székesfehérváron. Azt hiszem, a takarékos gazdálkodás tekintetében mind maga az önkormányzat, mind az állam az adósságkonszolidációval sokat tett azért, hogy a város fejlődni tudjon. 18 milliárd forintos adósságállománnyal vettem át Székesfehérvárt, most pedig már ötmilliárd forintot is meghaladó tartalékkal tervezhettünk 2014-ben. Mindemellett fejlesztésekre mindösszesen 5,9 M Ft (!) szerepel a költségvetésünkben.
- Székesfehérvár esetében egyik legfőbb feladatunk a kiterjedt - és az elmúlt évtizedekben sajnos elhanyagolt - úthálózat felújítása. A város logisztikai előnyeit és termelő cégeit csak így tarthatjuk meg, ennek érdekében meghirdetettük a Saára Gyula programot. Tavaly 635 millió forint összegű út-, járda- és parkoló-felújítást indítottunk el, idén pedig életre hívtunk egy intézmény-felújítási programot is – ez a másik terület, ahol sok a teendő -, mintegy egymilliárd forintos keretösszeggel. Uniós és kormányzati támogatással, az évtizedes ígérgetés után, mi tényleg felújítottuk a nagy forgalmú Mártírok útját. Tavaly zártunk le egy többéves szennyvízcsatorna-felújítási projektet, és – a korábbi ciklusbeli sorvadás után - elkészült a megyei kórház új épülete is. Szárazrét városrész pedig 1,2 milliárd forint értékben egy szociális város-rehabilitációs projekt keretében fejlődik.

- Koronázóvárosként, történelmi emlékhelyeikre építve, milyen turisztikai fejlesztések történtek Székesfehérváron?
- 2013 több szempontból is fordulópont volt a város életében. A Szent István Emlékévnek köszönhetően megerősödtek a helyi közösségek, és sikerült feléleszteni a történelmi fővárosként fontos értékeinket. Ennek köszönhetjük a kormány által elindított Árpád-ház Programot is, melynek keretében méltó körülmények között tudjuk majd bemutatni Szent István egykori bazilikájának maradványait, megmentve ezzel két patinás belvárosi épületet, és a 21. századi technikákkal közelebb hozva a történelmet minden idelátogatóhoz.
- A másik fontos lépés az új közösségi terek létrehozása. Szinte nincs olyan városrész, amelyben ne újult volna meg egy-egy park, a környékbeliek találkozását szolgáló tér. Több helyütt kialakítottunk szabadtéri fitneszparkokat és futópályákat is.
– A júliusban átadott Koronás Parkot külön is kiemelném, hiszen ezzel egy régi „sebhelyet” tüntettünk el és a történelmi örökségünket játékos formában bemutató óriás játszópark született. A megnyitás óta itt már csaknem 200 ezer látogató fordult meg, a Székesfehérvárra érkező gyermekes családoknak jó szívvel ajánlom!

- Székesfehérvár gazdasága országosan is nagyon erős. Hogy alakult a cégek letelepedése, illetve a munkahelyteremtés?
- Városunk az ország egyik legerősebb gazdasági központja, mely nemcsak fejlett, de sokrétű iparszerkezettel rendelkezik. Büszke vagyok arra a helyi iparral kialakított partnerségre és közös munkára, amelynek révén számos fehérvári nagycég, és még több helyi kisebb vállalkozás pályázott sikeresen telephelyfejlesztésre és termelési kapacitásának növelésére. Tudom, milyen áldozatvállalást jelent egy-egy fejlesztés megvalósítása, hiszen ehhez hosszú távú elhatározás kell: döntés arról, hogy azon a telephelyen, abban az iparágban lehetőséget lát a cég. Biztosan állítható, hogy az elmúlt években ezek több ezer álláshely sorsát befolyásolták pozitívan. Nemrég „A város, ahol nincs munkanélküliség” címmel jelent meg cikk az index.hu-n, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségére hivatkozva.
- Sokat teszünk – a cégekkel és a felsőoktatási intézményekkel közösen - a műszaki felsőoktatás fejlesztéséért. Ez ugyanis a záloga annak, hogy a jövőben is minden itt termelő vállalat megfelelő számú és képzettségű szakembert találjon.

- A fehérvári sport sikertörténet. Mi a titka különösen a csapatsportok területén a kiváló szereplésnek?
- Büszkén viseljük a Bajnokok Városa nevet, mely a sportban elért fehérvári sikerekre utal. Nemcsak az országosan szép eredményeket elérő csapatokra és versenyzőkre figyelünk, hanem az utánpótlás-nevelésre és a szabadidősportra is – ezek egységének köszönhető ez a cím. A város valamennyi sportegyesülettel kapcsolatban áll, többségében ezek fő támogatója is. Emellett a sportlétesítmények működtetésének, megfelelő állapotban tartásának terhét is vállaljuk, mindezekért cserébe pedig az elvárható legeredményesebb, tisztes helytállást és a fehérvári fiataloknak példát adó szakmai munkát, utánpótlás-műhelyek működtetését kérjük minden sportágban.
- Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy a közelmúltban elkészült a Regionális Atlétikai Központ, mely rangos versenyeknek adott otthont idén. Felújítottuk a kosárlabda-mérkőzéseknek és kulturális programoknak otthont adó városi csarnokot, valamint gyakorlópályával bővítjük az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokot.
- Melyik az a terület, esemény, amelyre legbüszkébb az elmúlt négy évet tekintve?
- Minden felvállalt és megoldott feladatra büszke vagyok, melyet az elmúlt négy esztendő eredményezett. A legbüszkébb pedig a fehérváriakra vagyok; arra, hogy az elmúlt években sikerült megerősítenünk a helyi közösségeket, meghonosítani, vagy éppen kiteljesíteni számos rendezvényt. Hitet tettünk amellett, hogy fontos számunkra a múlt, a jelen és a jövő is. Rendezvényeinkkel és fejlesztéseinkkel megmutattuk, hogy mit jelent egy történelmi város iránt felelős mai polgárnak lenni, és ebben szerencsére a fehérváriak partnereink, hiszen ellátogatnak a programokra, nap mint nap használják az új, vagy megújított közösségi tereket – ez igazán örömteli.

- Választási programjában milyen tervek körvonalazódnak a jövőre nézve?
- A következő esztendőkben három fő területen szeretném, ha előre tudnánk lépni. Folytatni kell a közösségépítést. Székesfehérvárt – versenyképességét tovább erősítve – ismét fel kell helyeznünk Közép-Európa gazdasági és kulturális térképére. Végül – de nem utolsósorban, hiszen mindezeknek ez a végső célja – szeretném, ha minden városrész és minden várost építő társadalmi csoport úgy érezné, hogy neki is volt, van lehetősége a fejlődésre, és minden fehérvári úgy gondolná, hogy javult a város által kínált élet minősége.

RN

2014.10.30. 14:40
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás