szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A szőnyi Solymosy-Gyürky kastély

Itt működik ma a komáromi Selye János Kórház
A szőnyi Solymosy-Gyürky kastély

A szőnyi uradalom 1894-ben, vásárlás útján, báró Solymosy László tulajdonába került. A birtokot 1904-ben a lánya, gróf Gyürky Viktorné báró Solymosy Irma örökölte. A grófné gyermekeivel, Alice-zal és Aladárral a 18. századi Zichy-Berényi kúriában lakott, de nemsokára egy hatalmas, reprezentatív kastély építését határozta el a barokk kori uradalom parkjában. A terveket azakkoriban igen divatos Fellner és Helmer bécsi építésziroda készítette.

Az építészpáros több mint 48 színházat tervezett az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig, egy operát New York számára és számos villát, kastélyt, klubházat, szállót, éttermet, iskolát, ipari létesítményeket, gyógyintézményt, kilátótornyot és csillagvizsgálót. Feltehetően a szőnyi rezidencia az egyetlen általuk tervezett vidéki kastély Magyarországon. A kastélyt 1913-ra építették fel. A kivitelezést végző német munkásokat Boldoghy Gyula, komáromi építész irányította.
A neobarokk stílusú otthont az utca felől kovácsoltvas kerítés határolja, melyet a gazdagon díszített, kitárt szárnyú griffmadárral koronázott kovácsoltvas kapuval együtt Török András komáromi műlakatosmester készítette aki Európa leghíresebb műhelyeiben tanulta a szakmát. Az épület U alaprajzú, magasföldszintes, manzárdtetős. Építésekor kortelefonnal, villanyvilágítással, víz- és szennyvízvezetékkel, valamint központi fűtéssel látták el. A főbejárat fölötti falsíkon a Gyürky és a Solymosy család két oroszlán által tartott kettős címere látható, alul az építés dátumával (MCMXIII), felül pedig a kilencágú grófi koronával.
A kastély egymenetes, eredetileg oldalfolyosós elrendezésű volt, a nyugati lefutó szárny végén lépcsőházzal, illetve a főszárny keleti traktusában csigalépcsővel. A főszárnyban a helyiségeket egymásba lehetett nyitni. Ennek központi eleme a mai napig eredeti szépségében megmaradt, aranyozott stukkókkal, óriási velencei tükrökkel díszített bálterem. Az emeleten az egykori könyvtárszoba falépcsője még ma is megtalálható.
A kastély egykori dolgozóinak elmondása és feljegyzései szerint 65 helyiség volt az épületben. Az alagsorban, a terasz alatt széntároló és raktár kapott helyet, a nyugati szárnyban mosoda, gépházak és egyéb kiszolgáló helyiségek sorakoztak. A reprezentatív termek, az egykori bálterem, a grófi család lakosztályai a magasföldszinten voltak. A manzárdszinten kaptak helyet a vendégszobák és a cselédség szobái. A szobák berendezési tárgyairól a grófnő végrendeletéből szerezhetünk tudomást. Volt itt zongoraszoba, melynek falait három nagyméretű olajkép díszítette, kisebb öltözőszoba és hálószoba. A budoár falán neves művészek festményei függtek. Az ebédlőt, a reggeliző szobát és a vendégszobát antik szőnyegekkel, bútorokkal rendezték be. A zöld szalonban olajképek lógtak, antik sublótok álltak és kristálycsillár világított. A nagy szalon (dohányzó) falát antik óra, akvarellek és két értékes olajkép díszítette, de volt még reggeliző, ebédlő, öt vendégszoba, fürdőszobák, inas szoba valamint nagy előszoba. A keleti folyosón könyvszekrények húzódtak. Az emeleten külön volt személyzeti vendégszoba, konyha, személyzeti ebédlő, iroda, ugyanitt még a vendégszobát, sofőr-, inas-, vasalószobát és gardróbot alakítottak ki, illetve a megmaradt térben a padlás volt.
A grófné 1942-ben meghalt, a kastélyt lánya, báró Lipthay Antalné Gyürky Alice grófnő örökölte. Erről az időszakról Unti Erzsébet, egykori szobalány visszaemlékezését ismerjük, melyet a kastély építésének 100. évfordulója alkalmával a bálteremben rendezett kiállításhoz gyűjtött a Komáromi Klapka György Múzeum. A visszaemlékezés, a kastély és az uradalom története, a grófi család tagjainak valamint az egykori személyzetnek az élettörténete a tárlathoz megjelent katalógusban részletesen megtalálható:
„A kastély főbejárata a fogadóba nyílt, padlója mozaikkal burkolt. Ide érkeztek a látogatók. Bútorzata a negyvenes években piros bőrfotelek, kanapé, fogasok. A vendégek innen a nagy hallon át jutottak a reggeliző, az ebédlő szalonokba, a társalgóba vagy a szobáikba. A nagyhallt tükörteremnek is hívták, körben sötétítők, függönyök, nagy ajtók nyíltak a teraszra, a szépen gondozott park sétányaira. A nagy hall parkettás volt. Az ebédlőben volt egy nagy tálalószekrény, dúsan megrakva porcelán étkészlettel, ezüst tálcákkal és evőeszközökkel, poharakkal….Lipthay báróné a szobájába kérte a reggelit 8 órára. Reggeli után rendszeresen ment a belső majorba gyalogosan. Ellenőrizte, látogatta az istállókat, műhelyeket. Tájékozódott az ispántól, kulcsártól stb, általában délben tért vissza a kastélyba, sokszor sáros cipőben. A báró úr általában a kutyáját sétáltatta, a Vándort. Margit grófnő feladata volt többek között a borok palackozása, üvegek mosása, dugózása. Bombariadók esetén a pincébe menekültek a házban lakók és a környékbeliek. A front közeledtével egyre több erdélyi és más menekült volt a kastélyban. Ott volt Budapestről gróf Montecuccoli Alfonz és családja, Pallavicini őrgróf és más főnemesi családok hosszabb-rövidebb ideig…. Mesélték, hogy az időben történhetett, hogy egy fiatalember a terasz ajtót betörve el akarta rabolni a contess-t.”
1944 decemberében a család menekülni kényszerült. Magukkal vitték a könnyebben mozdítható és értékes tárgyakat pl. ékszereket, értékesebb festményeket. Feltehetően a Baden bei Wien-i családi rezidencia volt a célpont, köztes állomás volt a hegyfalui Sorg kastély, ahol állítólag kirabolták őket. Ami Szőnyben maradt, az először a Vörös Hadsereg katonáinak esett áldozatul, akik kisebb dolgokat elvihettek magukkal, ami megmaradt, azt a front elvonulásával a község lakói, elsősorban a kastélyhoz közelebb lakók szedték össze. A háború után, helyi kezdeményezésre kórházat létesítettek az elhagyott épületben, mely hivatalos működését 1946. február 8-án kezdte meg. A berendezési tárgyakat, felszereléseket (ágyakat, szekrényeket, paplanokat, párnákat, lámpákat stb.) a helyiek adományozták. Az intézmény 1992-ben felvette a komáromi származású neves orvos, stressz-kutató, Selye János nevét.

Számadó Emese

2015.06.25. 18:27
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás