szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Új szerepben a Selye János Kórház

A kölcsönös előnyökre építene a határon átnyúló együttműködés
Új szerepben a Selye János Kórház

Több mint 100 esztendeje annak, hogy a komáromi Selye János Kórház szolgálja a város lakóit, a környező településen élőket. A nagy múltú intézmény az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során kilépett a klasszikus kórházi szerepből, új szakmai struktúrát, új feladatokat és új finanszírozási lehetőségeket kapott. Dr. Ferenczi Péter, főigazgató szívesen segített bemutatni az elmúlt évtized fejlesztéseit, feltárni az átalakítás céljait, és megmutatni a jövőre vonatkozó – mint kiderült akár Észak- és Dél-Komáromot egyaránt érintő – elképzeléseket.

- Az egészségügyi rendszer átalakítása lassan két évtizede elhúzódó folyamat. Milyen jelentős előrelépések történtek, és hogyan érintette mindez önöket?
- Az ezredfordulót követően – 2006-2007-ben – történt az első nagyobb volumenű fejlesztés, átépítés Komáromban, ekkor alakult ki a kórházunk mai arculata. A szakmai struktúra igazodott az akkori megyei és regionális egészségügyi igényekhez. 2012-ig négy aktív osztályon – belgyógyászat, akut sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat -, három-négyágyas, vizesblokkokkal ellátott korszerű kórtermekben fogadtuk a betegeinket. Megfelelő diagnosztikai háttér – radiológia, ultrahang, 2007-től pedig új építésű, modern laboratórium - és számos szakambulancia – kardiológia, gasztroenterológia, aneszteziológia, gyermek pulmonológia – állt a rendelkezésünkre.
- 2010-től egy új országos egészségfejlesztési koncepciónak megfelelően megváltoztak az ellátási körzetek. Eszerint mi a nyugat-közép-magyarországi régióhoz tartozunk. Ide értendő Tatabánya, Tata, Oroszlány, Kisbér és Komárom és ezek vonzáskörzete, valamint Fejér megye, a budai régió, illetve Pest megye felénk eső része. Esztergom-Dorog térségét másik körzetbe sorolták. 2011-től ez a területi felosztás határozta meg a további fejlesztés irányát, melyek tervezésekor mind a szakmai, mind pedig a finanszírozási sajátosságokat figyelembe kellett vennünk.

- Milyen szakmai szempontok domináltak?
- Az orvostudomány - a diagnosztikai eszközök, az informatika – olyan tempóban fejlődik, amellyel nem lehet a kisebb kórházakban lépést tartani, sem szakmai, sem financiális értelemben. Olyan, hogy általános belgyógyászat, ma már gyakorlatilag nem is létezik, speciális területei vannak: kardiológia, hematológia, hepatológia, gasztroenterológia, immunológia és még sorolhatnám. A technológia lehetővé teszi, hogy például egy szívinfarktusnál a mentőtiszt már az árokpartról EKG adatokat továbbítson a kardiológiai centrumba, ahol ez alapján azonnal elkészíthető a diagnosztika, és késlekedés nélkül a megfelelő ellátóközpontba irányítható a mentő. Ha a hagyományos módszerek mellett maradnánk, értékes időt, akár egy órát is veszíthetnénk, és ez a beteg állapotát és kilátásait tekintve egyáltalán nem közömbös. Az esetek zömében, ha az ellátás időben megtörténik, a gyógyulás 100%-os lehet. Ezért az új koncepcióban a szakmai szempontokat ennek figyelembevételével alakították ki.

- A finanszírozhatóság hogyan befolyásolta a kórházak átszervezését?
- Ha az egészségügyről beszélünk, mi magyarok hajlamosak vagyunk mindig a nyugati példákra hivatkozni. Pedig ott is meglehetősen ellentmondásos megoldások működnek. Akár a német, a francia egészségügyet vizsgáljuk, akár Amerikát, vagy Japánt, ahol a világon a legtöbbet költenek az egészségügyre, azt látjuk, hogy nincs tökéletes megoldás. Sok helyütt torzulnak az értékek, és az a természetes, hogy harminc-negyven millió ember az egészségbiztosítási rendszeren kívül reked. Egy orvos számára nincs annál borzasztóbb, mint hogy egy beteg ellátását azzal kell kezdenie, hogy van-e biztosítása. Az orvosi eskü nem erről szól. A beteg az beteg, ellátásra szorul. Az orvos dolga pedig az, hogy megtegyen minden tőle telhetőt a beteg érdekében.
- A korábbi finanszírozási rendszerben az önkormányzat havonta többmint 22 millió forintot, azaz éves szinten több mint 300 milliót költött a Selye János Kórház működtetésére. Ez a komáromi Nokia fénykorában még működött, de mára megoldhatatlan lenne. 2011-től a kórház állami kézbe került, és az új koncepció kapcsán olyan szakmai struktúrát kellett kialakítanunk, amely hosszú távon is finanszírozható.

- Hogyan alakultak át az egyes osztályok? Mi szűnt meg, mi jött, jön létre helyette?
- Mivel egy korábban nagyon jól működő szülészeti-nőgyógyászati osztályunk volt, megerősítve a gyermekgyógyászattal, az első gondolatunk az volt, hogy ezt mindenképpen szeretnénk megtartani. Az évente 500-550 szülés azonban a finanszírozhatóságot nem tette lehetővé, ezt a számot minimum 700-800-ra kellett volna felvinnünk. Határvárosként felvetődött az ötlet, hogy megpróbálunk egy kölcsönös előnyökre épülő együttműködést kialakítani az észak-komáromi kórházzal. 60%-ban magyarlakta terület, így kézenfekvőnek tűnt ez a megoldás. Sikeres tárgyalásokat folytattunk mind a kórházzal, mind a szlovák biztosító társaságokkal, és úgy tűnt lesz megoldás. A mi betegeink is jól jártak volna ezzel a lehetőséggel, mert a Duna túlpartján kitűnő onkológiai ellátás működik, nálunk hasonlóért Budapestig kell utazni. Sajnos végül nem jött létre a megállapodás, a szülészeti-nőgyógyászati osztályunkat bezártuk.
- A kórházunkban megszűnt a régi, klasszikusnak mondható osztálystruktúra. Az aktív belgyógyászatot felváltotta a krónikus belgyógyászati osztály, áttértünk az egynapos nőgyógyászati, illetve sebészeti ellátásra. Megmaradt az ápolási osztályunk, és létrehoztuk az aktív reumatológiát. Ez korábban Esztergomban működött, de azzal, hogy ők átkerültek egy másik régióba, a térség ezen a téren ellátatlan maradt. A reumatológiai osztályunk egy 200 ezer fős térséget lát ma el.
- A gyermekgyógyászati osztályunk helyén kialakítottunk egy éjjel-nappali rendszerben működő gyermekgyógyász szakorvos szolgálatot, megfelelő asszisztenciával, megfigyelő kórteremmel. Az ellátás kitűnően működik, 100 kisbetegből csupán 4-5-öt kell továbbküldenünk, ezek nagy része olyan traumatológiai eset, amelyre nem vagyunk felkészülve.
- A kórház mellett fejlesztettük a szakrendelőinket, a rendelőintézetünket is. A rendelkezésünkre álló óraszámokat optimalizáltuk, ezzel igyekeztünk csökkenteni a várakozási időt bizonyos területeken: kardiológia, gasztroenterológia, szemészet, bőrgyógyászat, ortopédia. A tapasztalataink azt mutatják, hogy óriási igény van a krónikus belgyógyászati ellátásra, mellyel az aktív kórházakat segíteni tudjuk.
- A közelmúltban kezdték meg munkájukat a Megyei Egészségügyi Irányító Bizottságok, melyek munkájában a megyei kórházak főigazgatói, az Egészségbiztosítási Pénztár vezetői, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatóságának irányítói vesznek részt. Ennek eredményeként összehangoltabbá válhat a munka. Úgy tűnik, lehetőségünk lesz a krónikus ellátásaink további bővítésére. Küszöbön áll az egynapos sebészet bővítése: olyan ortopédiai beavatkozásokat – csont-, atroszkópos és térdízületi műtéteket – szeretnénk elvégezni, ahol nem kell felvágni a térdízületet, ehelyett modern eszközök alkalmazásával úgy oldhatók meg ezek az esetek, hogy a betegek 24 órán belül a saját lábukon távozhatnak a kórházból. Az egynapos sebészet és nőgyógyászat keretében már ma is 90-100 beteget operálunk meg havonta, szeretnénk ezt a műtéti számot megemelni az ortopédiai beavatkozásokkal.

- Megfelelően felszerelt mindehhez a Selye János Kórház?
- A központi kormányzat a GOP-2.2.6. uniós pályázat keretében a mi kórházunkat is támogatta, egy közel 800 millió forintos fejlesztésre kaptunk lehetőséget, aminek éppen most értünk a végére. A projekt legmarkánsabb része az orvosi eszközök fejlesztésére irányult: diagnosztikai, egynapos sebészeti, ápolásjavító eszközöket kaptunk, digitális röntgeneket, atroszkópiás és egyéb modern berendezéseket, ultrahangkészülékeket, kardiológiai, tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti diagnosztizáló és terápiás eszközöket vásároltunk.
- A pályázat fűtéskorszerűsítési moduljának köszönhetően sokkal gazdaságosabban tudunk a jövőben fűteni. Az informatikai modul keretében egy új medikai szoftverrel és hardverekkel gyarapodtunk – ma már professzionális informatika nélkül az egészségügy működése elképzelhetetlen. A pályázat építészeti részéből egy új korszerű krónikus belgyógyászati blokk kialakítását finanszírozhattuk, amit magas színvonalú bútorokkal is berendezhettünk.
Az volt a célunk, hogy az újonnan kialakított szakmai tevékenységi körben a ma elérhető legjobb felszereltségre tegyünk szert, mellyel a lehető legtöbb beteget el tudjuk látni helyben, hogy minél kevesebbet kelljen továbbküldenünk.

- Szakmailag és az infrastruktúrát tekintve tehát felkészültek a jövőre. De mi lesz a múlttal, a felhalmozott adóssággal? Elérhető, hogy a Selye János Kórház hosszú távon is finanszírozható legyen?
- 60 milliárd forintot különített el a kórházak adósságállományának csökkentésére a kormányzat. A napokban írtuk alá a ránk eső részre a konszolidációs szerződést. Abban az esetben, ha az ortopédiai fejlesztésre vonatkozó szakmai anyagunkat befogadja az Egészségbiztosítási Pénztár, akkor ennek a finanszírozási évnek a végétől képesek leszünk rentábilisan működni, nem termelünk további adósságot.
- Újra napirendre tűzzük az észak-komáromi kórházzal való együttműködést is. A szakemberhiánnyal ők épp úgy küzdenek, mint a magyar intézmények, így jól jön minden összehangolt lépés. Megoldatlan a reumatológiai ellátásuk, mi pedig továbbra is az onkológiai betegeinket irányítanánk a határon túlra. Észak- és Dél-Komárom polgármestereitől arra kaptam ígéretet, hogy szakemberek bevonásával áttekintik ezt a kérdést, és ha a megfelelő szakmai anyag elkészül, azzal már továbbléphetünk mind a szlovák, mind a magyar egészségpolitika irányába. Ha ez a megállapodás tető alá kerül, az még jobban erősíteni fogja intézményünket, és nem utolsó sorban az észak- és dél-komáromiak összetartozását.

Cseh Teréz

2015.06.25. 18:28
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás