szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A gáziparral együtt fejlődtek

25 éves a DUNAGÁZ Gázipari Oktató és Minősítő Zrt.
A gáziparral együtt fejlődtek

A rendszerváltást követő években a földgáz bevezetése, a PB-gáztartályok telepítése óriási lendületet adott a hazai gáziparnak és ezzel együtt a gázipari szakemberképzésnek. Új szakmák születtek, új képzésekre volt szükség. A DUNAGÁZ Zrt.-t alapítói azzal a céllal hozták létre, hogy a gázipari képzés központjává tegyék azt. Gáspár Jánosné, megalakulása óta részt vett a cég irányításában, tíz éve pedig elsőszámú vezetőként áll a vállalat élén. Az évforduló kapcsán a cég történetének főbbállomásairól, jeles pillanatairól, a társaság jelenéről, jövőjéről kérdeztük.

- Honnan indult a DUNAGÁZ és mi jelentette az első nagy fordulópontot a cég életében?
- 1990-ben az OKTÁV Vezető Képzőközpontból váltunk ki . A nagy múltú intézményelsősorban vezetőképzéssel foglalkozott, mi viszont a fizikai dolgozók oktatásában láttuk a jövőnket. Kifejezetten a gázipar számára képeztünk gázépítőket, műanyagcső-hegesztő szakembereket, eleinte az OKTÁV-tól bérelt termekben. Kicsitkinéztekonnan bennünket, „csöveseket”, és a körülményeink sem voltak ideálisak. Nem csoda, hogy saját telephelyre vágytunk. Nagy előrelépés volt, hogy megvettük Dorogon az egykori Aknamélyítő épületét, mely frekventált helyen, a városba vezető főút mellett helyezkedett el, és kellőképpen tágas volt ahhoz, hogy a gyakorlati oktatáshoz nélkülözhetetlen műhelyeink is elférjenek. Átalakítottuk, tetőteret építettünk rá, létrehoztuk oktatási intézményünket, gyakorlati oktató kabinetünket és szállodánkat.
- A gázszolgáltatók hamar felismerték, hogy szükség van az új gázipari szakmák oktatására, a folyamatos szakemberképzésre. Alapító tagként mögénk álltak, részt vállaltak a munkákból. Rájuk szabtuk a képzéseinket, az ő igényeik szerint alakítottuk ki oktatási palettánkat. Ahogy fejlődött a szakma, velük együtt fejlődtünk, változtunk mi is. Szép számadatok fémjelzik ezt a korszakot: évente 180-200 tanfolyam, 3500-4000 hallgató. Konkurenciával nem kellett számolnunk, ismert és elismert oktatási központtá váltunk a gáz- és a közműipar területén.

- A privatizáció a gázipari cégeket is érintette. Hogyan hatott mindez a szakma oktatóbázisára?
- Teljesen megváltoztak a tulajdonviszonyaink. A privatizált gázipari cégek kiléptek a DUNAGÁZ Zrt.-ből, a továbbiakban már nem részvényesként küldték hozzánk a dolgozóikat, egyre inkább a tanfolyamárak domináltak. Versenyhelyzetbe kerültünk. Szerencsére, a múltunk, az addig elért eredményeink azért egyfajta védőhálót jelentettek, a gázipari cégek zöme továbbra is kitartott mellettünk. Persze mi is igyekeztünk még többet tenni: ápoltuk személyes kapcsolatainkat, és a gázipar szakértőivel együttműködve szakmai konferenciákat szerveztünk. Az évente megrendezésre kerülő DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferenciánk célja – immár 23 éve szakadatlanul - az, hogy évente egyszer bemutassa a gázipart érintő újdonságokat, a technológiai fejlődést, a jogszabályi változásokat és feltárjaaz anomáliákat, megoldást keressen rá. Konferenciáinkon a gázipar szakembereinek teret adunk az együttgondolkodásra. Egy olyan egyedülálló rendezvényt sikerült életre hívnunk, amelyet, úgy tűnik, évről évre igényel a szakma, és amely teljesen egyedülálló országos szinten is. Kitűnő szervezőbizottságot tudhatunk magunk mögött, melynek élén Fülöp Lajos, gázipari szakértő áll. Az elmúlt tíz évben az éves programok összeállításával, folyamatos szervező munkájával, személyes jelenlétével rengeteget tett a konferenciák sikeréért.

- A vezetőváltások is mindig egyfajta fordulópontot jelentenek. Kiknek a neve fémjelzi ezt a 25 évet?
- Szabó György volt a vállalat első vezetője. 2003-ban nyugdíjba vonult, a helyére Illés Zoltán került. Két év után újabb váltás következett. A cég fejlődése megrekedt, lépnünk kellett, és az új irányt a tulajdonosok egy új vezetővel képzelték el. Engem tiszteltek meg a bizalmukkal. Óriási előnyt jelentett, hogy a cég alapítása óta – helyettesként – részt vettem az irányításban, tehát nem a nulláról kellett mindent kezdenem. Teendő bőven akadt így is, hiszen egyfajta mélyponton vettem át a cég vezetését.
- Az első komoly sikert 2006-ban értük el egy nagyprojekt megnyerésével. Az EON részére képeztünk át gázszerelőket villanyszerelőkké, illetve villanyszerelőket gázszerelőkké. Mindennek az értelmét az adta, hogy a szerelőautóban előírások szerint legalább két szakembernek kellett lennie. Az így átképzett  villanyszerelő tudott segíteni a gázszerelőnek és a gázszerelő a villanyszerelőnek. .. akettős szaktudásnak köszönhetően.
- Ez a megbízás új lendületet adott a cégnek, megerősödtünk, az anyagiak terén is stabil hátteret tudtunk kialakítani, ami lehetővé tette a fejlesztéseket, újabb projektek indítását, pályázatokon való részvételt. Ez a nagyprojekt segített megalapozni a jövőnket, és az elmúlt tíz évben azon dolgoztunk, hogy mindezt képesek legyünk megtartani, illetve továbbfejleszteni. A DUNAGÁZ Zrt.ma egy sikeres, megbecsült oktatási intézmény, már nem csak a gázipar, hanem a villamosipar, az elektrotechnika terén is.

- Milyen pályázatokat sikerült megnyerni és milyen módon járultak hozzá ezek a cég fejlődéséhez?
- A korábbi uniós fejlesztési ciklusban jelentős többletforrásra tettünk szert. Ennek első eredményeként – 2008-2009-ben - műanyag hegesztőgéppel gyarapodtunk, illetve teljes egészében felszereltük fémhegesztő oktatókabinetünket. 2011-ben- ugyancsak pályázati finanszírozás mellett - mindezt kiegészíthettük egy saját anyagvizsgáló laboratóriummal. Ennek keretében beszereztünk egy a varratok vizsgálatára alkalmas szakítógépet, illetve az azokhoz tartozó eszközöket. Fémek, fémszerkezeti elemek, hegesztett szerkezetek és műanyagok vizsgálata folyik itt. Erre azért volt égető szükségünk, mert a nálunk vizsgázott  műanyag hegesztők vizsgadarabjait – varratokat – külső helyszínen, volt tulajdonosunknál a DÉGÁZ laboratóriumban vizsgáltattuk, amely időközben bezárt.. Mára a befektetett költségeink nagy része már megtérült, annak ellenére, hogy egyéb varratvizsgálatra külső megrendelésünk csak ritkán akadt.
- Ugyancsak nagy előnyt jelentett, hogy pályázati támogatással megújíthattuk számítástechnikai eszközeinket és szoftvereinket, és bevezethettünk egy vállalatirányítási rendszert, mely jelentősen megkönnyítette adminisztrációs munkánkat.
- Két TÁMOP programot is sikeresen végrehajtottunk, melynek keretében 100%-os pályázati támogatási intenzitás mellett idegen nyelvet tanulhattak a kollégáink, illetve csapatépítő tréningen vehettek részt, ahol kommunikációs és más, az együttműködést, a tárgyalásokat, az értékesítést elősegítő ismeretekre tehettek szert.
- A napokban zártuk azt a pályázatunkat, amely a szlovák piacon való megjelenés előkészítését segítette tanácsadás formájában. Közel vagyunk a határhoz, és szeretnénk a határon túli magyar szakemberek figyelmét is felkelteni a képzéseink, vizsgáink iránt. Az OKJ-s tanfolyamainkról Europass bizonyítványt tudunk kiállítani – akár szlovák nyelven is -, így az itt tanultakat az unió egész területen elismerik. A tanácsadás során szakemberek bevonásával feltérképeztük az adottságainkat, erős és gyenge pontjainkat, a megcélzott piacot. Megismertük a különféle stratégiai lehetőségeket, majd kiválasztottuk a számunkra legelőnyösebbet, és annak mentén kidolgoztuk cselekvési tervünket. Mindezt a tanácsadó cég egy tanulmányban rögzítette számunkra. A honlapunk immár szlovák nyelven is elérhető, bízunk benne, hogy hamarosan a határon túli érdeklődők száma is növekedni fog szolgáltatásaink iránt.

- A DUNAGÁZ Zrt. első számú vezetőjeként, nőként ebben a férfias szakmában mi az, ami a hosszú évek során a legnagyobb személyes örömöt jelentette?
- Leginkább az, hogy elfogadtak: mind a gázipar, mind a kollégáim. Eleinte – mivel korábban mindig a háttérben dolgoztam – komoly kihívás volt számomra, hogy a gázipar magas rangú szakembereivel tárgyaljak. Szinte kizárólag férfiakkal kellaszakmaikapcsolatot tartanom. A tíz év és az elért eredmények azt mutatják, hogy sikerült megfelelnem az elvárásoknak. A szakma mindvégig kitartott a DUNAGÁZ mellettértékelik a munkánkat. Kitűnő és mindannyiunk számára gyümölcsöző együttműködést tudtunk kialakítani.
- Ugyan így fontos számomra a kollektívánk is. Igazi családdá forrott össze a DUNAGÁZ Zrt. kis csapata. A munkatársak érezhetően szeretnek itt dolgozni, nem csak főnökként, de munkatársként, barátként tekintenek rám. Ez a csapatmunka kifelé is erőt sugároz, jó hírünk van, összefogva minőségi munkára vagyunk képesek.

- A múlt meghatározó eseményeit áttekintve, adódik a kérdés: a közeljövőben várható-e újabb fordulópont a DUNAGÁZ Zrt. életében?
- Hamarosan ismét vezetőváltásra kerül sor. A lányom, Gáspár Zsanett, már jó ideje készül a stafétabot átvételére. Több éve ő a jobb kezem: részt vesz a napi munkában, a konferenciák szervezésében, lebonyolításában, házigazdaként köszönti a megjelenteket. A gázipari szakemberek tehát jól ismerik. A napi munka, és két szakmája mellett megszerezte a felnőttképzési szakértői végzettséget is, így minden tekintetben felkészült a feladatra.
- A terv az, hogy a GYES-ről visszatérve 2016. január 1-jétől ő vezetitovább a céget. Persze én is itt maradok még egy darabig, részmunkaidős szakértőként, vagy tanácsadóként segíteni szeretnémmunkáját. Fokozatosan adom át a feladatokat, mindazt, amit a 25 év alatt megtanultam. Abban reménykedem, hogy az alapos felkészítésnek, no és a rátermettségének köszönhetően legalább annyi örömét leli majd ebben a munkában, mint ami nekem megadatott.

Cseh Teréz

2015.06.25. 19:11
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás