szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Negyed század a számítástechnikában

Alapításának 25. évfordulóját ünnepli a tatabányai Korall Kft.

A számítógépek hőskorában indult a tatabányai Korall Kft. története, melynek tevékenysége mindig abba az irányba fejlődött, amerre épp az iparág haladt. Ha valami új technológia jelent meg a piacon, ők máris az élen jártak annak alkalmazásában, ha pedig éppen leáldozóban volt egy-egy üzletág, azt leépítették, visszafejlesztették, vagy akár meg is szüntették. A huszonöt év – gyakorlatilag a hazai számítástechnika - történetét Stamler Sándor, a Korall Kft. ügyvezető igazgatója elevenítette fel.

A bitek és byte-ok kora
-A Korall Kft-t a rendszerváltást követően, 1990-ben alapítottuk. Vállalkozási tevékenységünk nem volt előzmények nélküli. Valamennyien SZÜV-ösök voltunk, számítógépekkel foglalkoztunk, egyértelmű volt tehát a számunkra, hogy vállalkozóként is ezt az irányt követjük. A GMK, VGMK korszak után hoztuk létre társas vállalkozásunkat, melynek fő tevékenységét ekkor a számítógépes fejlesztések adták. Nagygépes környezetben dolgoztunk, ezekhez készítettünk félvezetős memóriákat, periféria-illesztőket és speciális áramköröket. Többek között ARCNET hálózati kártyákat is gyártottunk, melyek a mai modern eszközök elődei voltak. Ezeket nagy tételben, jó pénzért el tudtuk adni olyan nagyvállalatoknak, mint a Műszertechnika Kft., a Controll Zrt. vagy a Microsystem Zrt. A szobányi nagy számítógépeket ezekben az időkben kezdték felváltani a mikroprocesszoros számítógépek. Ez a folyamat a rendszerváltást követően úgy felgyorsult, hogy mire mi kitaláltunk, megterveztünk egy-egy új eszközt, vagy megoldást, addigra azt Tajvanon már rég legyártották, és tucatjával, ráadásul jóval olcsóbban leszállították. A piacnyitás így rövid időn belül tönkre tette a fejlesztési üzletágunkat. Szerencsére akkorra már felfutóban volt a számítógépes kereskedelmünk, és az ahhoz kötődő szolgáltatásaink.
-Az alapítás idején egyre többen hoztak be nyugatról – később mi magunk is – számítógépeket, itthon azonban senki sem értett ezekhez. Operációs rendszert, programokat kellett ezekre telepíteni, szükség esetén memóriát bővíteni, vagy egyéb perifériát illeszteni hozzájuk. A vevők maguk nem boldogultak, szakemberhez fordultak, vagyis mások mellett hozzánk, így lassan kitanultuk a szakmát. A kereskedelmi üzletágunk virágzásnak indult, mégis úgy éreztük, a több lábon állás nagyobb biztonságot ad. Új tevékenységek után kezdtünk kutatni.
A bolti kereskedelmünk 2004-2005-ig szépen fejlődött. A közületi szereplők kiszolgálására fektettük a hangsúlyt, a partnereink zömét vállalkozások, intézmények adták, a lakosságot kevésbé tekintettük célközönségünknek. A recessziós évek alatt a társaságok azonban visszafogták, gyakran teljesen leállították számítástechnikai fejlesztéseiket, beszerzéseiket. Két olyan évet is megértünk, amikor a kereskedelmi forgalmunk a korábbi évek átlagának 40%-át is alig érte el. Ez idő alatt a hazai webáruházak jelentősen megerősödtek. A vásárlók java része ma már az interneten keresztül tájékozódik, és ott rendeli meg az adott eszközt, ahol azt a legolcsóbban tudja beszerezni. Elvileg garanciát is kap hozzá, arra azonban kíváncsi lennék, ha néhány hónap múlva meghibásodik a gépe, vajon érvényesíteni tudja-e azt?
-Mi teljesen legális forrásból, hivatalos nagykereskedőktől, márkakereskedőktől szerezzük be a forgalmazott termékeinket. Azt tapasztaljuk, hogy a neten ezek zömét olcsóbban kínálják, mint ahogyan azt mi a nagykereskedelmi áron beszerezzük. Vajon hogyan lehetséges ez?

A programozható telefonközpontok világa
-Az ugródeszkát az új generációs telefonközpontok megjelenése jelentette. Az addigi relés központokat felváltották a programozható, mikroprocesszor vezérlésű telefonközpontok. Elsőként a Panasonic telefonközpontjai voltak azok, amelyek már soros porton keresztül számítógépről is programozhatóak voltak. A ’90-es évek közepén saját célra vásároltunk egy Panasonic 3/8-as telefonközpontot, s miután senkit sem találtunk, aki belátható időn belül beüzemelte volna, néhány hét alatt kitanultuk, megismertük minden csínját-bínját és mi magunk üzembe helyeztük. A MATÁV-nál a régi telefonközponttal foglalkozó kollégák közül ekkor még senki sem foglalkozott ezekkel. A piaci rést kiaknázva, belevetettük magunkat a feladatba. Egyre több helyre szállítottunk ilyen eszközöket, sorra jöttek a vevők, hogy szeretnék a régi telefonközpontjukat újra cserélni. A vége az lett, hogy a MATÁV szerződött viszonteladójaként először analóg, majd ISDN telefonvonalakat is értékesítettünk, így ’97-től a telefonközponttal együtt, fővonalakat is tudtunk biztosítani.

A háló mindent összeköt – komplex szolgáltatás
-1996-tól sorra érkeztek a tatabányai ipari parkba a nagyvállalatok. Az új gyáraknak szüksége volt számítás- és telekommunikációs eszközökre. Számunkra új igényként jelentkezett azonban ezek hálózatba kötése. Ismét vállaltuk a kihívás: beleástuk magunkat a hálózatok tudományába, elsajátítottuk a szükséges alapokat, gyakorlatot szereztünk a kivitelezésben, majd a tervezésben. Szállítottuk és programoztuk is az ezekhez a hálózatokhoz szükséges aktív eszközöket.
-Gyakorlatilag ettől kezdve egy komplex csomagot tudtunk kínálni a partnereinknek: számítás- és irodatechnikai eszközök, telefonok-telefonközpontok, hálózat, majdnem minden, amit az úgynevezett gyengeáramú szolgáltatás takar. Ezen belül ugyanis van néhány terület, amellyel deklaráltan nem foglalkozunk, ezeket a környezetünkben működő, kiváló cégeket bevonva tudjuk „lefedni”. Ilyenek a beléptető-, a tűzvédelmi-, a riasztó- és kamerarendszerek. Ha ilyen felkérés érkezik akár hozzánk, akár partner cégeinkhez, mindig számítunk egymásra.
-Amivel viszont kiegészítettük a termék- és szolgáltatáskörünket, az a vizualtechnikai eszközök, projektorok köre, a telefon- és videókonferencia, valamint a hangtechnikai (hangosítási) berendezések. Központi vezérlésű üzemi órákat is szereltünk már. A hálózatok minden formájával foglalkozunk. A klasszikus réz alapú megoldásokon túl optikai és vezeték nélküli – wifis – hálózatokat is építünk. Nagy sebességű mikrohullámú eszközökkel egy kilométertől húsz kilométerig képesek vagyunk továbbítani az információt, sőt átjátszón keresztül akár egy dombon keresztül is.

Egyre nagyobb igény a rendszergazdai szolgáltatás
-A szolgáltatási körünk az ezredfordulóig elsősorban a szervizünkre épült. Ahogy egyre stabilabbak, műszakilag megbízhatóbbak lettek a számítógépek, csökkent az igény azok javítására. Ma már szinte minden eszköz az eldobható kategóriába tartozik, a javítást cserével oldják meg, mert úgy olcsóbb. A szolgáltatások óradíja egyre magasabb, míg az eszközök, alkatrészek ára folyamatosan csökken. Nem érdemes javítani, és van, amit nem is lehet.
-Ugyanakkor megnövekedett az igény az informatikai-rendszergazdai szolgáltatásainkra. Azt tapasztaltuk, hogy az 1-2 MD forgalmat bonyolító cégek zömének nem volt saját, főállású informatikusa. Két megoldás közül választhattak: vagy házon belül akadt egy kolléga, aki félállásban, másodállásban bevállalta ezt a tevékenységet, vagy külsőst kerestek. A rendszerváltás idején nagyon sok programozó választotta azt az utat, hogy szabadúszó lett, és akár több cégnél is felvállalta az ilyen jellegű tevékenységet. Ma már ez nem jellemző, mert a frissen végzett informatikusokat korlátlanul tudják alkalmazni a multi cégek. A közepes méretű cégek inkább a miénkhez hasonló társaságokhoz fordulnak az ilyen irányú igényeikkel. Ez a tevékenységünk még komplexebbé tette kínálatunkat.

A jövő az IP-alapú eszközöké
-Úgy tűnik, minden a számítástechnika által vezérelt rendszerek irányába fejlődik, s ez jó, bizakodásra okot adó jel a számunkra. A telefonközpontok ma már IP-alapúak, és az épületvezérlés is ebbe az irányba tart, így hamarosan ez is felkerülhet a palettánkra. Egyre gyakrabban találkozunk azzal az igénnyel, hogy az épületek bizonyos funkcióit távolról számítógépeken keresztül kívánják nyomon követni, irányítani. Rengeteg lehetőség rejlik ebben, néhány éven belül áttörésre lehet számítani ezen a területen.

A több lábon állás kifizetődő
-A 25 évünk visszaigazolta a döntésünket: a több lábon állás helyes célkitűzés volt. Rugalmasan igazodtunk a piaci igényekhez, és ez remekül működött. Sikeresen állítottuk össze a termék- és szolgáltatás-palettánkat. Hol az egyik, hol a másik lábunk volt az erősebb, és mindig akadt legalább egy húzóágazat. Ez a válság évein is átsegített bennünket, elbocsájtás nélkül túléltük ezt az időszakot. 2013-tól megkezdődött a kilábalás időszaka, azóta évről évre fokozatosan emelkedik az árbevételünk. Egyedül a szerviztevékenységünk az, amelyik nem közelíti meg a 2009 előtti időszakot.

A fiatalítás kitűzött cél
-Öt évvel ezelőtt megfogalmazódott már, hogy gondot kell fordítanunk a szakember-utánpótlásunkra, az utódlásra, a cégfiatalításra is. Ennek jegyében tavaly felvettünk egy fiatalembert, és a közeljövőben további fiatal kollégák alkalmazását tervezzük. Persze ez a folyamat sem olyan, ami magától működik. Meg kell találnunk a közös nevezőt a mai generációval. A különféle kütyük kezelése úgy tűnik, a vérükben van, ám a munkához való hozzáállásukon volna még mit javítani.
-A társaság alapító tagjai sem lesznek már fiatalabbak, ezért azon is el kell gondolkodnunk, hogyan tovább? Mi legyen a céggel, ha mi már nem veszünk részt aktívan a munkában? Hogyan történjen meg a fiatalítás, az utódlás. Ezek a jövő legfontosabb kérdései talán.
-réz

2015.11.10. 16:26
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás