szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Székesfehérváron a Corvinus Egyetem

Erősödik a felsőoktatás a megyeszékhelyen

Fontos mérföldkő Székesfehérvár életében a Corvinus Egyetemmel kialakított együttműködés - ezt erősítette meg minden felszólaló a fehérvári önkormányzat rendkívüli közgyűlésen. A felsőoktatási képzéseket érintő döntések meghozatalára hívták össze az ülést, amelyen egyhangú igen szavazattal hagyta jóvá a képviselőtestület a Székesfehérvár Önkormányzata és a Corvinus Egyetem közötti megállapodást. Három hónapos intenzív tárgyalássorozat eredményeként hat alapszakon indítja meg fehérvári képzéseit 2016 szeptemberétől a felsőoktatási intézmény.

Az iparterületek eredményes működéséhez és továbbfejlődéséhez mára új megoldásokra van szükség, többek között arra, hogy az önkormányzat közvetlen és közvetett gazdaságszervező és gazdaságösztönző feladatokat és funkciókat vállaljon, így összehangolja a közép- és felsőfokú szakképzési rendszer fejlesztését a cégek munkaerőigényével. Ezt a célt szolgálja az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának elindítása és a Corvinus Egyetemmel most létrejött együttműködés is. A város célja a helyi gazdasági igényeihez igazítva a felsőoktatás erősítése. A fehérvári képzési lehetőségek megismertetésére intenzív tájékoztató programot indítanak, a továbbtanulás előtt álló diákok mindegyikéhez eljutva.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a mai nap jelentőségét jól mutatja az is, hogy az egyetem szenátusi ülésén is többségi támogatással fogadták el a fehérvári képzések indítását:
-Székesfehérvár gazdasági erőcentrum, amelynek jövője elképzelhetetlen a felsőoktatás nélkül.  Ez a megállapodás egy stratégiai együttműködés, amelyet ma írtunk alá a jövőnk érdekében. Nemcsak városunk gazdasága, hanem az itt élő fiatalok, családok számára is óriási lehetőség, hogy nem kell a Corvinus-diplomáért a fővárosba utazni, hiszen itt ugyanolyan színvonalas képzésben részesülnek a hallgatók. A legfontosabb kérdés azonban, hogy elérjük, hogy a fiatalok jelentkezzenek a szeptemberben induló fehérvári képzésekre. Abban bízom, hogy amit ma aláírtunk, az évtizedek múlva is éreztetni fogja a hatását.

Az elmúlt 25 évben folyamatosan változott a magyar felsőoktatás, és a mostani átalakítással az a cél, hogy ez a rendszer a következő 15-20 évben az ország érdekeit szolgálja. Mint azt a felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Palkovics László kiemelte, a kormány feladata, hogy Magyarországon a felsőoktatás ügyét a gazdaság elvárásainak megfelelően alakítsa:
-A felsőoktatási intézményeket közel kell hozni a munkaerő-piachoz, hogy ki tudja elégíteni a gazdasági igényeket, és azokban a régiókban, ahol a gazdaság és a társadalom igényli, meg kell teremteni a lehetőséget a képzésekre. Székesfehérváron a vállalatok számos olyan igényt fogalmaztak meg, amelyre megoldást jelenthetnek a Corvinus kiváló képzései. A város azért is jó hely az egyetem számára, mert ipara összetett.

Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének és Dr. Palkovics László államtitkárnak a megállapodásért, és hozzátette, hogy az egyetem maximálisan egyetért a felsőoktatási stratégiában foglaltakkal. A rektor kiemelte, hogy a székesfehérvári képzés fontos eleme lesz a Corvinus oktatási palettájának:
-Székesfehérvár egyfajta gazdasági erőcentrum, rengeteg céggel, vállalkozással, egy ilyen város nagy lehetőség egy gazdasággal foglalkozó egyetemnek. Az egyetemünkön zajló oktatás minősége garantálja az erős diplomát, a kutatási tevékenységünkkel kapcsolatokat építünk, és a harmadik pillérünk az a kulturális és társadalmi misszió, amellyel az egyetem szeretne részt venni Székesfehérvár kulturális életében.
Dr. Rostoványi Zsolt hozzátette, hogy hat alapszakkal és kettő szakirányú továbbképzéssel indulnak 2016 szeptemberében a Budai úti kampusz területén. Ez tovább bővülhet majd mesterképzésekkel, később pedig doktori iskolák is lehetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja, dr. Pavlik Lívia elmondta, a felvételizők maguk döntik el, a képzési helyszínek közül melyiket választják. Az államilag finanszírozott képzések mellett ösztöndíjakkal segítik azokat a hallgatókat, akik az önköltséges képzési formát választják, vagy pontjaikkal oda nyernek felvételt. A székesfehérvári képzésre jelentkezők 10 százalék kedvezményt kapnak, és a kancellár reményét fejezte ki, hogy a vállalati szektor is kidolgoz majd egy támogatói rendszert.

Dr. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra, hogy ha a városban, vagy a megyében élő fiatalok a székesfehérvári képzést választják, nem jelent terhet az albérlet, és a megélhetés is kevesebb költséget jelent a családnak. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat is dolgozik egy ösztöndíj program előkészítésén. Példaként említette, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszakai Kara keretében elindult duális képzés során azt a gyors megoldást választották, hogy vannak olyan hallgatók, akiknek a képzését az önkormányzat saját cégein keresztül finanszírozza.

Az aláírást megelőző rendkívüli közgyűlésen az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Dr. Réger Mihály is elismerően szólt a Fehérváron alakuló minőségi felsőoktatásról:
-Fontos, hogy időtálló alapismereteket és korszerű szakmai ismereteket szerezhessenek a fiatalok az Óbudai Egyetemet fejlődési pályán tartó képzések keretében. Olyan hallgatókat szeretnénk kibocsátani, akik helytállnak a munkaerőpiacon. A felvételi statisztikák alapján előkelő helyen van az egyetem, ahol 13 ezer hallgató tanul és idén 3590 elsőéves kezdte meg tanulmányait. Az Alba Regia Műszaki Karon 20 hallgatóval és 10 vállalattal együttműködve indult el a duális képzés, amelyet az elkövetkező két évben további szakokra is kiterjesztünk.

A rendkívüli közgyűlés és a stratégiai megállapodás aláírása után a székesfehérvári vállalatoknak tartottak tájékoztatót a Budapesti Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem képviselői.
Forrás: okkfehervar

2015.11.11. 15:08
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás