szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Bicskén kiegyensúlyozott évet zártak

Akaratlanul kerültek a médiaérdeklődés középpontjába
Bicskén kiegyensúlyozott évet zártak

Szeptemberben az illegális bevándorlóáradat nem kért világhírt hozott Bicske városának. A CNN, a BBC és társaik egymást túllihegve adták hírül, hogy milyen csúnyán bánnak a migránsokkal a város vasútállomásán. Pálffy Károly polgármester szerint a hírvadász média jelenléte gerjesztette az indulatokat azon a bizonyos napon.

– Nehéz hónapokon, heteken vannak túl.
– Bicskén ebben az évben több bevándorló fordult meg, mint a lakosság összlétszáma. Mivel elsősorban vasúttal érkeztek városunkba, és a vasútállomás és a befogadó állomás között gyalogosan vágtak át településünkön a 4,5 km-es útvonalon, voltak olyan problémák, hogy be-bementek az ingatlanokra, onnét kisebb dolgokat eltulajdonítottak, de előfordult olyan is, hogy a gyümölcsfa ágát letörve vitték magukkal a termést. Nyitott ablakokon is beugrottak, de csak megijesztették a lakókat, nem vittek el semmit. Rettentő sokat szemeteltek, nagy mennyiségű hulladékot kellett összegyűjteni a Bicskei Gazdasági Szervezet munkatársainak, közcélú foglalkoztatottaknak. Ez az időszak jelentősen megterhelte a város életét.

– Aztán következett szeptember harmadika, amikor megállt az a bizonyos vonat Bicskén…
– Amikor megállították azt a szerelvényt, nem lett volna igazán nagyobb atrocitás, ha a tévék nem jelentek volna meg nagyon hamar, mert abban a pillanatban, amikor a migránsok észlelték az első kamerákat, már a cirkuszt keresték, és a figyelemfelhívásról szólt az egész. Olyannyira, hogy a nagy hangadók nem engedték az élelmiszert elfogadni a társaiknak, szabályos lincshangulat alakult ki köztük. Érdekes, hogy abban a pillanatban, amikor megszűnt a média és a migránsok között a kapcsolat, egy szerelvény behúzásával, megoldódott a helyzet. Nem volt már kinek előadást tartani, a média képviselői nem hergelték a migránsokat. Olyan dolgokat adtak a szájukba, ami egyáltalán nem volt igaz. A rendőrség óránként vizet osztott, két óránként ételt kaptak, a riporterek pedig azt kérdezték tőlük, hogy „ugye nem kaptatok ételt, nem kaptatok italt?”, és természetesen ők vették a lapot, abban a pillanatban helyeseltek. A migránsok minden ellátást megkaptak. A rendőrségnek és minden közreműködő szervnek a legmesszemenőbb köszönet illeti a munkáját, és szerintem nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egy olyan példát mutattak itt Bicskén, ami bárhol máshol megállná a helyét. Természetesen mi igazán annak örülnénk, hogyha inkább valamilyen pozitív dolog miatt kerülnénk a BBC vagy a CNN vezető hírei közé.

– Fel lehetett készülni egyáltalán egy ilyen eseményre?
– Amikor május elején elkezdődött jelentős létszámban a befogadó állomásunkon a migránsok elhelyezése, akkor május és június végén is tartottunk egy megbeszélést, amit én hívtam össze. A megyei rendőrfőkapitány urat, országgyűlési képviselőnket, a helyi rendőrség kapitányát, a befogadóállomás vezetőjét, a polgárőrségek vezetőit, a bevándorlási hivatal regionális igazgatóját, valamint a pártok helyi szervezeteinek vezetőit (de csak a FIDESZ KDNP érezte a súlyát a dolognak) hívtam meg ezekre a válságértekezletekre, hogy alaposan fel legyünk készülve majd arra, mit kell adott szituációban majd tennünk. Ugyanilyen megbeszélés volt augusztus 31-én, és szeptember elején is. Ekkor minden egyes lépést végigvettünk a vezetőkkel, hogy egy váratlan helyzetben kinek, milyen feladata van, hogy a város biztonságát megőrizhessük. Harmadikán történt a vonat megállítása. Szerencsére minden a szerint ment, ahogy megbeszéltük.

– Mi a helyzet most a befogadó-állomáson?
– Amint az köztudott, nálunk működik az ország első befogadóállomása, és mióta a határzár elkészült, azóta az állomás is visszakapta az eredeti, integráló-tábori funkcióját. Tehát Bicskén már csak olyanok vannak, akik az elsődleges menekültügyi eljáráson részt vettek, és várják a további fejleményeket az ügyükben.

– Beszéljünk inkább a dolgos hétköznapokról! Milyennek értékeli Bicske elmúlt évét?
– Sikeres éven vagyunk túl, amit elterveztünk többségében sikerült végrehajtani. Az élet olykor felülírja a terveket, de azt nem tudom mondani, hogy bármi is rosszabbul történt, mint ahogy szerettük volna. Azokat a beruházásokat, amiket még az előző ciklusban indítottunk el, sikeresen le tudtuk zárni. Elkészült a Kodály Zoltán utca felújítása, és több járdaszakaszunk is meg tudott újulni. Új projekteket is el tudtunk indítani, sőt már a lezárásuknál tartunk. Megtörtént a Szent László és a Csokonai Általános Iskolák energetikai felújítása, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje. Mindkét épületre bőségesen ráfért ez a felújítás. Sikerült egy energetikai pályázatot megnyernünk a bicskei tanuszodára is, és szeptembertől a város üzemeltetésre is átvette az intézményt. Látunk olyan dolgokat az uszoda működtetésében, ahol megtakarításokat tudunk elérni. Gondos gazdaként vezetett intézménnyel el lehet érni olyan megtakarításokat, amit a mindennapi ember nem fog érezni, viszont a rentabilitásban közelebb kerül a valósághoz. A beruházás lényege, hogy egy napelemes hőszivattyú-rendszer üzembe állításával az uszoda vizének a melegítését tudjuk megoldani. Ez szintén további megtakarításokat fog eredményezni. Összességében kiegyensúlyozott évet tudunk magunk mögött, nagyjából 400 milliós plusz pályázati forrással gazdálkodhatunk.
 
– Milyen tervekkel vágnak neki a következő időszaknak?
– A nagyobb dolgokat említve szeretnénk először is a csomópontjainkban biztonságosabbá tenni a közlekedést. Ehhez kapcsolódik a MÁV beruházása, a Biatorbágy–Tata vasútvonal felújítása. Ennek kapcsán megújulhat a Bicske (Nagyállomás) és a Bicske alsói vasútállomás is, kiépülhet egy intermodális, modern közlekedési csomópontot. Lesz útépítés, alagútépítés, két városrészünk már 30-35 éve halogatott összekötését szeretnénk megoldani. A gyaloghíd helyén – amely a MÁV tulajdona, és nagyon leromlott állapotú – egy aluljáró épül, ahol autókkal, kerékpárral és gyalog lehet majd közlekedni, teherautó pedig nem fog átférni a belmagassága miatt. Terveink között szerepel az egészségügyi központ további fejlesztése, a maradék épületrész felújítása, bővítése. Reményeim szerint tavasszal a járási hivatal építése is elindulhat. Szeretnénk a piacon a mezővárosi ranghoz megfelelő termelői piacot kialakítani. Cégekkel közösen tervezgetjük a bérlakás-program elindítását annak érdekében, hogy tovább tudjanak bővülni a bicskei vállalkozások. Ehhez is megvannak az elképzelések.

– Gondolom kevésbé zűrös évet vár 2016-tól?
– Először is egy meghitt, nyugodt, békés karácsonyi időszakot kívánok az év hátralévő részére. A karácsony előtti időszakban, az utóbbi években mi, önkormányzati képviselők elindítottunk egy adománygyűjtő akciót, hogy a nehéz helyzetben lévő bicskei családokat meg tudjuk ajándékozni egy kisebb csomaggal, hogy méltóképpen tudják megünnepelni Jézus születésnapját.

Veér Károly

2015.12.18. 14:06
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás