szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A megélt élmény a maradandó érték

IV. Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál
A megélt élmény a maradandó érték

Az egyre bővülő fesztiválpaletta üdítő színfoltja a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál. A Veszprém melletti kisközség, Nemesvámos egy igazi közösséget építő eseményre invitálta idén is a családokat, immáron negyedik alkalommal. A meghívást nem csak a helyiek, a veszprémiek fogadták el, de a környező településekről, az ország különböző, távolabbi pontjairól, sőt a határon túlról, a testvértelepülésről, Tusnádról is érkeztek vendégek. A rendezvény hangulata az egyre nagyobb látogatói létszám ellenére leginkább egy nagy családi összejövetelre emlékeztetett, ahol mindenkit szívesen látnak, mindenkinek mindenkihez van egy-két jó szava, és ahol az emberek láthatóan otthon érzik magukat, jó kedvűek, mosolyognak. Sövényházi Balázstól, a település polgármesterétől megtudtuk: éppen ez volt a cél.

- Egy fesztivál életre hívása és folyamatos fejlesztése nagy kihívás, önök kistelepülésként mégis belevágtak. Miért vállaltak fel egy ekkora feladatot?
- Első körben az itt élőknek szerettünk volna egy igényes, közösségformáló eseményt létrehozni a család, közösségépítés, hagyományőrzés, értékteremtés, a kultúra és a gasztronómia jegyében. Annak ellenére, hogy a négy alkalomból háromszor szakadt az eső, a fesztivál részvevőinek száma folyamatosan növekedett, felkeltette a környékbeliek, a veszprémiek érdeklődését is, és évről évre egyre távolabbról érkeznek látogatóink, a versenyekre jelentkező csapataink. Egyre többen leszünk, mégis arra törekszünk, hogy megtartsuk az esemény családias, vidékies, helyi jellegét. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol mindenki otthonosan érezheti magát, ami nem a „búcsús kategória”, hanem az igényes, együtt megélt közösségi élményt nyújtó rendezvény. A megnyitó beszédemben is éppen erre szerettem volna felhívni a figyelmet: a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál igazi értéke az, hogy itt emberi kapcsolatok, barátságok jöhetnek létre, üzleti kapcsolatok köthetőek, akár szerelmek is szövődhetnek, olyan élményekkel gazdagodunk, amelyek maradandóak.

- Miért épp a lencsére és a hurkára esett a választás?
- A vámosi lencse – mely ma már településünk értéktárában is szerepel – egykoron országszerte híres volt. Szerették az emberek, mert gyorsan puhul, 25-30 percen belül elkészíthető a vámosi lencséből készült étel. Két helyi őstermelő újra termeszteni kezdte ezt, a manapság reneszánszát élő lencsefajtát. Az értékmentés jegyében fesztiválzászlónkra tűztük tehát a lencsét. A hurka mellett pedig azért tettük le a voksunkat, mert úgy láttuk, hogy a népszerű kolbászra mindenki gondolt, de a hurka mintha valahogy kimaradt volna a palettáról, így mi felkaroltuk, hiszen hazánkban nagy hagyománya van a hurkakészítésnek, sokan szeretik ezt a sokféleképpen elkészíthető finomságot. A rendezvény alapját adja a hurkatöltő verseny, illetve a lencse és hurka felhasználásával készült étkek megmérettetése.
- A fesztivál hagyományőrző jellegét kívánjuk visszaadni azzal, hogy helyi termelőket, kézműveseket hívtunk meg, hogy mutassák be portékáikat. Huszonhárom kiállítónak adtunk lehetőséget, akik közül tizenkilencen termelők és tizennégyen rendelkeznek a „Vidék Minősége” – „Éltető Balaton-Felvidék” védjeggyel. Nagy gondot fordítunk arra, hogy elsősorban a helyi, környékbeli minőségi termékeknek, szolgáltatóknak adjunk módot a bemutatkozásra, kerüljük a silány, tucattermékeket.
- Ugyancsak a hagyományőrző szerepet kívántuk hangsúlyozni a régmúlt idők értékeinek bemutatásával. A gyerekek megismerkedhettek a fafaragás, a szövés, a korongozás rejtelmeivel, az iparművészeti és népművészeti tevékenységek titkaival.
- A kulturális programok összeállításakor a sokszínűségre törekedtünk. A családi programoknál az volt a cél, hogy mindenki jól érezze magát. A gyerekeket állatsimogató, póni lovaglás, a Mosolyvár játszóház várta. Szerephez jutottak a helyi és környékbeli hagyományőrző és kulturális csoportok: a Borostyán Népdalkör, a Lencseszemek Asszonykör, a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes, illetve a Gerence Néptáncegyüttes és Baráti Kör néptáncosai, este pedig a 3+2 zenekar adott másfélórás élőzenés koncertet. A celeb világ szereplői közül is igyekeztünk igényesen válogatni, az erdélyi származású Domokos László, színművész volt a vendégünk, aki az egyik népszerű tévésorozatban Berényi Attilát alakítja. Nemcsak a zsűri elnökének szerepét vállalta, de egy erdélyi recept alapján készülő lencseétellel a versenyre is nevezett.
- A kulturális programjaink fontos részét képezte testvértelepülésünk, Tusnád vendégül látása is. A fesztivál felemelő pillanata volt, amikor az erdélyi kistelepülés polgármesterének átadtunk egy MTD-gyártmányú fűnyíró traktort, mely nagy segítséget jelent majd számukra a mindennapokban. A nagy értékű eszközt önkormányzatunk és a Nemesvámoson működő MTD Hungária Kft. közösen finanszírozta. A vállalkozás a fesztivál főtámogatója volt, és szívesen vállaltak szerepet a rendezvény többi részében is (zsűri, főzőverseny). Erdélyi testvéreink sem jöttek üres kézzel, egy díszesen faragott székely kapuval köszönték meg a segítséget, melyet az MTD Hungária Kft. egyik vezetője, Tokai-Kiss József meghatódva vett át.
- Az ünnepi ceremónia kedves színfoltja volt a tusnádi polgármester – ő énekelt -, és két képviselő – egyikük hegedült, míg a másikuk harmonikázott – rögtönzött műsora.

- A fesztivál kulturális eseményei a sportcsarnokban zajlottak, eközben a hurkatöltő, illetve a főzőversenyek a mellette lévő – mondhatni zsúfolásig megtelt – sátorban. Mit lehet tudni a csapatokról, a versenyről?
- A nagyszámú nevezés – mert valóban teli volt a sátor – talán annak is köszönhető, hogy idén – légbefúvással – már a sátort is fűteni tudtuk. Nagy örömünkre évről évre több csapat vesz részt a fesztiválon: helyi civilszervezetek – motoros klub, borbarátok, ifjúsági klub -, de a környékből is érkeznek vendégeink, idén a sólyi civilek és az önkormányzat is indult egy-egy társasággal. Testvértelepülésünk is megmutatta a versenyen, hogy mire képes, erdélyi ínyencségek születtek ennek eredményeként. Csizmadiáné dr. Czupon Viktória vezetésével a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói is itt voltak, ők kemencés lencseételekkel készültek, később rektor úr is csatlakozott hozzájuk, és velünk töltötte a délután. A cégek is kitettek magukért: itt volt csapatával például a nemesvámosi Wesz-Mont 2000 Kft., a veszprémi OKK Press Nyomda. Fontos számunkra, hogy ezek a vállalkozások nem csak támogatói az eseménynek, nem csak a különdíjakat biztosítják, hanem maguk is részt vesznek a programokon, csapataikkal megmérettetik magukat. Sokan azért térnek vissza hozzánk, mert a kikapcsolódás, a szórakozás mellett kitűnő csapatépítő élménynek tartják a versenyünket, és az azt követő délutáni eseményeket, amikor celebek – például az említett színművész, vagy neves kézilabdázóink, Fazekas Nándor, Gulyás Péter -, cégvezetők, polgármesterek, képviselők és civilek együtt poharazgatunk, beszélgetünk, vagy épp dalra fakadunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ugyanis, hogy megéljük együtt, közösen ezeket az élményeket, mert ezeket mélyen a lelkünkben hordozzuk, és hosszú-hosszú időre velünk maradnak, éltetnek bennünket. Ezek az igazi értékek.

Cseh Teréz

2016.03.26. 11:14
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás