szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Komárom tovább építkezik

Egyre több befektetőt vonz a határváros ipari parkja
Komárom tovább építkezik

Örömteli a sok nehéz költségvetési év után, hogy a városban élők elmondhatják „Jó komárominak lenni!” A helyiek összefogása, a válságévek alatti ipari park-fejlesztés meghozta a várt eredményt: a város költségvetése stabil, gazdálkodása kiegyensúlyozott. Nem csoda hát, ha Molnár Attila, polgármester örömmel számolt be a múlt év gazdasági eseményeiről, az idei évre tervezett beruházásokról.

- Milyen évre számíthatnak a komáromiak, mit mutat a költségvetés?
- Komárom város idei költségvetése – melyet a képviselőtestület már januárban elfogadott - mintegy 5 milliárd forinttal számol bevételi és kiadási oldalon egyaránt. A büdzsé sem hiányt sem hitelfelvételt nem tartalmaz, fejlesztést, beruházást viszont annál inkább. Teljesen stabil alapokon nyugszik az idei költségvetésünk, ami egy kiegyensúlyozott gazdasági év képét vetíti elénk.
- Egy város anyagi mozgásterét, elérhető eredményeit alapvetően három tétel határozza meg: az állam által folyósított működési támogatás, a helyi adóbevétel mértéke, illetve az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás eredményessége. Ehhez jönnek hozzá még a pályázati források, illetve az állam által finanszírozott beruházások.
- Az államtól a tavalyihoz képest idén 70 millióval több, összesen 669 millió forintot kapunk működési támogatásként. A helyi adóbevételeinket – óvatos optimizmussal –
kicsit magasabbra terveztük a korábbinál, 2,3 milliárd forintra. A bizakodásunkat több pozitív tény is növelte. Ezek egyike, hogy hamarosan megkezdi a termelést az ipari parkunkban gyárat építő lengyel Alumetal. Tavaly nálunk telepedett le, a mezőgazdasági gépek eladásával foglalkozó Agrotec Kft., ennek eredményeivel számolhatunk már az idén. Mindezek mellett valamennyi ipari parkos cégünk kapacitásbővítést jelentett be, melyek közül a legnagyobb volumenű a Foxconn és a Motivating Graphics fejlesztése lesz. A kilátásainkat tovább javítja, hogy jelenleg is több, komoly érdeklődővel tárgyalunk, reményeink szerint hamarosan újabb cégek érkezéséről adhatunk hírt.
- Természetesen a helyi adóbevételeinkhez a kis- és középvállalkozások és a magánszemélyek is jelentősen hozzájárulnak. Köszönettel tartozunk a komáromiaknak azért is, mert az adófizetési morál évről évre érezhetően erősödik. Az összefogás ezen a téren is tapasztalható, és meg is hozta a várt eredményt. A büdzsét hiány nélkül tudtuk tervezni, és idén sem kell hitelt felvennünk a stabil működéshez.

- Az itt élőket leginkább az foglalkoztatja: mire futja a saját költségvetésből?
- A saját fejlesztési forrásaink mellett a költségvetésünkben szerepel egy 200 milliós tétel, ezt a jól gazdálkodó önkormányzatok alapjából pályázati úton nyertük el. Azzal érdemeltük ki, hogy annak idején, amikor a kormány átvállalta az eladósodott önkormányzatok hiteleit, 26 magyar város volt
– köztük Komárom –, mely nem rendelkezett hitellel. A kormány ezeknek a városoknak a fejlődését is támogatni kívánta, ezért létrehozott egy kompenzációs alapot. Tavaly a kistelepülések pályázhattak ezekért a pénzekért, idén pedig az 5000 fő fölöttiek, így mi is. Csupán két várost, Komáromot és Hajdúszoboszlót érte az a megtiszteltetés, hogy ebből az alapból a maximálisan elérhető 200 millió forintot megkaphatta. Van mire költenünk. Végre olyan beruházásokra, fejlesztésekre is sort keríthetünk, melyeket eddig forráshiány miatt nem tudtunk megvalósítani. Itt elsősorban a közintézményeink környezetének rendezésére gondolok. Folytatni tudjuk a már megkezdett programot, és a szőnyi városrész, valamint Komáromban az óvoda környékének a rendbetétele után, most Koppánymonostoron újítjuk meg a bölcsőde, az óvoda és az iskola, valamint az orvosi rendelő környezetét. Ez csapadékvíz-elvezetést, parkolók kialakítását, járdaprogramot takar.
- A fejlesztések között az is szerepel, hogy a Jókai tér másik felét is rendbe tegyük. Most ugyanis, aki átsétál az út túloldalára, egy szempillantás alatt időutazóvá válik, 30 évet visszaröppenhet az időben. Ezt szeretnénk mielőbb megszüntetni, és a város főterének ezen részét is felújítani.
Egy harmadik, ugyancsak látványos fejlesztési tervünkkel, a városközpont közlekedési szerkezetét szeretnénk javítani. Áldatlan állapotok uralkodnak ugyanis a Duna-hídra vezető főút, és az azokba torkolló utcák kereszteződésében, melytől pár háznyira városunk méltán népszerű gyógyfürdője is található. A kibővített, átalakított új csomópont reményeink szerint enyhíti majd ezeket a gondokat.
- A tervek között természetesen egyéb beruházások is szerepelnek: út- és járdafelújítások, aszfaltozások, két közintézmény felújítása – a Feszty iskola, illetve a tóparti óvoda –, ezeket tehát saját büdzséből tudjuk megvalósítani.

- Milyen pályázati forrásokra számíthatnak?
- Leginkább a TOP-os pályázatokra várunk, ezek most kerülnek kiírásra, bízunk benne, hogy ezen a téren is eredményesek leszünk. A források felhasználására több elképzelésünk is van, ezek egyike a bölcsődéink teljes energetikai és hőépítészeti felújítása. Ezen a téren valóban nagy adóssága van a városnak.
- Egy másik impozáns tervünk, hogy felújítsuk a volt mezőgazdasági kombinát központi épületét, és ide költöztessük a múzeumunkat, végre méltó helyet adva ezzel a Brigetio ásatásokon feltárt leletanyagnak. Itt kapna helyet továbbá az ELTE régészeti tanszéke is egy tudásközponttal, gyakorlati műhellyel. Ezzel párhuzamosan a volt KRESZ-park és a korábbi méntelep is új formát kapna. Mindezekkel a lépésekkel városunk felkerülhetne a hazai felsőoktatási térképre is. Dr. Borhy Lászlóval, az ELTE BTK dékánjával, aki egyéként városunk díszpolgára, a napokban egyeztettünk az együttműködés konkrét szövegéről.

- Milyen források érkeztek a városba az állam irányából, illetve milyen kormányzati fejlesztések indulhatnak idén útjukra?
- 2015-ben a kormányzattól 10 Mrd forint fejlesztési pénz érkezett váro-sunkba: gát- és kikötőátadó, kórházfejlesztések, mentőállomás-felújítás, új kormányablakok, a járási hivatal foglalkoztatási főosztályának kialakítása állnak ezen állami forintok mögött. Szerencsénkre a trend folytatódik. Idén két nagy projekt indulhat útjára. Ezek egyike a Csillag Erőd teljes körű rekonstrukciója, mely, ha elkészül, a Szépművészeti Múzeum szoborpark másolatának ad majd helyet. Ez a beruházás amellett, hogy új munkahelyeket teremt, a helyi idegenforgalmi adóinkra is jótékony hatással lesz.
- A másik nagy projekt az új Duna-híd megépítése, idén végre ez is elkezdődhet. Ennek hatásait ma még csak sejteni lehet, de az biztos, hogy mérföldkő lesz városunk történetében.

- Észak- és Dél-Komárom határon átnyúló, szoros együttműködése példaértékű az Unióban. Milyen közös feladatokon, projekteken dolgoznak?
- Épp a közelmúltban vettünk részt azon a projektzáró ünnepségen, ahol az Észak-Komáromi Öregvár és Újvár új tetőszerkezetét avattuk. Szoros, mindennapos a kapcsolatunk. Folyamatosan összehangoljuk a városfejlesztési elképzeléseket, rendezési terveket, település-fejlesztési koncepciókat. Ezeken túlmenően különböző szakterületeken is igyekszünk megtalálni a kapcsolatot. Az egészségügy terén a két kórház között már kézzel fogható együttműködés jött létre, ezt szeretnénk kiterjeszteni az oktatás irányába is, főleg, ha a felsőoktatásban mi is érintettek leszünk. Arra törekszünk, hogy az élet minden területén megtaláljuk az összhangot, segítsük egymást. Ennek egyik kitűnő példája a közösen szervezett Komáromi Napok, melynek idén már a huszonötödik évfordulóját ünnepelhetjük.
A közös munkához nagy segítséget jelentenek a határon átnyúló pályázatok, ezeket szeretnénk minél jobban kiaknázni.

Cseh Teréz

2016.03.26. 11:15
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás