Pincejárás a Somló-hegyen Bor, mámor, Somló
A borászatban egyre inkább terjed a terroir fogalma, azaz már nemcsak a termőterüllet, a talaj határozza meg a bor minőségét, hanem az egész táj, benne a kultúrával, az emberrel. A talajtani és klimatikus adottságok mellett a fizikai környezet, az alkalmazott szőlészeti és borászati technológia és a borászati kultúra egészen a szőlész-borász személyéig, egymással kölcsönhatásban alakítják ki egy-egy borfajta jellegzetes karakterét. Magyarországon csodálatos példája ennek, az ország legrégebbi és legkisebb borvidéke, a Somló Borvidék.
A Somló gőzmozdonyaként aposztrofált, 2002-ben alapított Kreinbacher Birtok óriásléptekben halad előre mind a fejlesztések, mind az ismertség területén. Területei kiváló fekvésű dűlők a bazaltorgonák alatt, melyeket organikus módon művelnek. Ez nem csupán egy termesztési technológia, hanem egy átfogó filozófia is, tökéletesen illeszkedve a „terroir szemlélet” fogalmába. Egyedi és lenyűgöző látva a birtok épületegyüttesét, miként a kortárs építészet belesimul a tájba. A birtoklátogatás során betekintést nyerhetünk a borkészítés tradícióiba, a pezsgőpincészetben és érlelőben pedig a francia Champagne-i tradíciók alapján készített pezsgők is megkóstolhatók. A Kreinbacher Birtok egyedi ízléssel kialakított szobái maradásra csábítanak, stílusos Borbárja a kirándulók kedvenc állomása. A Tornai család 1946 óta borászkodik a Somló-hegyen. A hagyományok tiszteletben tartása és a legkorszerűbb szőlészeti és borászati technológiák alkalmazása jellemzi a 70 éves pincészetet, mely kiemelkedő kezdeményezője a térség termelői között megvalósuló együttműködéseknek. Az 56 hektáros birtok irányításába a Tornai család immár harmadik generációja kapcsolódott be. A borbemutató terem csoportos borkóstoltatásra, céges és családi rendezvények megtartására egyaránt alkalmas. A hangulatos borterasz kiskoncertek kedvelt helyszíne. A pincészetnél található egy Bormúzeum is, mely nyitvatartási időben ingyenesen látogatható. A családok számára kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. A vendégszeretet és hagyománytisztelet áthatja a pincészet minden zugát, ugyanakkor a fiatalos lendület mindig visz valami új színt a szolgáltatások kialakításába. A nemrégiben megnyílt Borétterem pedig kitűnő példája annak, hogy a borok nemcsak a borlapra, de igen sok kitűnő ételbe is kiválóak. Az évszakokhoz igazított, helyi borvidéki ízeket ötvöző modern magyar konyhából kikerülő ételeket előre bejelentkezéssel bárki megkóstolhatja. Sietni haza innen sem érdemes, a XIX. század végén épült présház és pince felújítása során kialakított vendégház korszerű, ám mégis a régi korokat felidéző hangulata maradásra késztet. A korábban Bálint Pince néven ismert birtok megújult külsővel, modern menedékké változva várja az elbújni vágyókat. Az 5 Ház Borbirtok öt régi présházból kialakított, privát, berendezett pincével rendelkező kisházában csendes, nyugodt környezetet biztosít családoknak, baráti társaságoknak. A házak saját konyhával is felszereltek, így egyénileg is van lehetőség főzésre, de akár bográcsozásra is. Ugyanakkor a Somló gyomrába vájt konferenciapincében 200 fő is kényelmesen elfér. Az 5 Ház Borbirtok betérőt fogadó igényessége minden elképzelést felülmúl. A somlói borok mellett egy egészen más hangulat ragad magával, amikor betoppanunk a 2009 óta működő Somló Spirit Pálinkaházba. Az alapítók meggyőződése, hogy „a tanúhegyen termő szőlőkből, törkölyből készített párlatnál semmi sem adhatja vissza jobban azt a tüzet, állhatatosságot és szenvedélyt, melyet a Somló vulkanikus kúpja magába zárt évmilliókkal ezelőtt.” A minden érzékszervünket elvarázsoló párlatok nemcsak a hegyen termő szőlőből, törkölyből, hanem cseresznyéből, meggyből, barackból, szilvából, málnából készülnek. A látogatás során megtekinthető a Hagyó-féle lepárló, végigkísérhetjük a pálinkafőzés teljes folyamatát a gyümölcsök beérkezésétől kezdve egészen a palackozásig. Somlói önkéntesek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park segítségével, összefogva a helyi boros gazdákkal 2013-ban indították el a „Fogadj örökbe egy rompincét” közösségi mozgalmat, melynek eredményeként 24 pincerom felújítására került sor. Páratlan érték, hogy a bozót lepte kispincék közül néhány még egy 18. századi térképen is beazonosítható. A borkóstolók mellett ezek a régi vincellérházak is kirándulásra csábítanak. A dűlőtúrák rendszerint érintik Somló kápolnáit, a Kőkonyhát és a Taposó kutat. A fejlesztések folytatódnak tovább. Nemrégiben a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stratégiai keret-megállapodást kötöttek, melynek értelmében kreatív, újszerű műtárgyakat, szobrokat és építményeket kap a Somló-hegy. Ez egy térbeli objektumokból álló, vizuális irányítórendszer lesz, ami alapul szolgál a borvidék vizuális kommunikációjához. Ezek a fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Somlói borvidék egy nemzetközi relevanciájú borturisztikai központ legyen. |