szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A cél, hogy megtanuljuk: Jót tenni, jó!

Öt éves a Dévai Szent Ferenc Alapítvány első hazai iskolaháza
A cél, hogy megtanuljuk: Jót tenni, jó!

Öt évvel ezelőtt egy lelkes magyar fiatal, Smohay Katalin városról városra járt, hogy helyet találjon a Dévai Szent Ferenc Alapítvány első magyar iskolaházának. Polgárdi képviselőtestülete örömmel fogadta a kezdeményezést, és felajánlotta a városszéli ingatlant a Don Bosco Iskolaház megalapítására. A nyitás ötéves évfordulóját a gyerekekkel együtt sokan ünnepeltük: alapítók, segítők, támogatók. Szerkesztőségünk a tatabányai Stop Cukrászda jóvoltából egy szülinapi tortával köszöntötte az ünnepelteket.

A Don Bosco Iskolaház kis lakói lelkesen készültek a születésnapra, és a fiatal konferansziék köszöntő szavai után, bájos műsorral üdvözölték a megjelenteket. Elsőként Nyikos Lászlót, Polgárdi város polgármesterét szólították a színpadra, aki örömét fejezte ki, hogy annak idején az iskolaház létrehozása mellett döntöttek. Megtudtuk azt is, hogy a városvezető egyetemi éveit követően szeretett volna szolgálatot teljesíteni Erdélyben, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál, ám a sors úgy hozta, ehelyett a hazai közéletben kellett szerepet vállalnia. Így végül – mondhatjuk az isteni gondviselésnek köszönhetően –,
mivel a polgármester nem ment Dévára, Déva jött el hozzá, Polgárdiba.
A színpadon az iskolaház alapításának kezdeményezője, „Kati néni” – azaz Némethné Smohay Katalin – vette át a szót, aki meghatottan köszönte meg mindazok segítségét, akik az elmúlt öt évben az Iskolaház mellett álltak. Háláját fejezte ki Böjte Csabának a bizalomért, amire építhették ezt a házat – és annak fenntartását –, a közös munkáért, támogatásért, a jó gondolatokért, a szellemi és lelki háttérért és a sok-sok imádságért. Katalin, Ottó bácsi – azaz Sinkó Ottó, a VIDEOTON Holding Zrt. vezérigazgatója – felé is köszönetet mondott, hogy a polgárdi iskolaház gyermekeinek tiszteletbeli apja, nagyapja, segítője, akire mindig lehet számítani, és aki nem sajnálja az időt „gyermekeire”.
Szerencsére az iskolaház ma már többekre is számíthat, így például Spányi Antal püspök atya törődésére, a városvezetésre, és számos támogatóra, segítőre, akiket név szerint felsorolni néhány perc alatt lehetetlen lett volna.

A köszönetnyilvánítások után egy nagyobbacska, nyurga, ifjú hölgy, a bemondók egyike a következő pajkos kihívással invitálta Böjte Csabát a színpadra: „Amikor öt évvel ezelőtt összetalálkoztam Csaba testvérrel, rögtön szaladtam felé. Ő felkapott, felemelt és megpörgetett maga körül. Arra lennék kíváncsi, hogy öt év elteltével is menne-e?”
Csaba testvér kiállta a próbát: vállára kapta, és megpörgette a ma már tini lányt, és a következőket fűzte hozzá mosolyogva: „Kíváncsi voltam, hogy csak szája van, vagy bátorság is van benne? Kevés bemondó szokott pörögni előadás közben.” A rögtönzött „műsort” a közönség széles mosollyal és tapssal jutalmazta.
– „Hiszem, hogy minden egyes gyermek Isten ajándéka” – kezdte ünnepi gondolatait Böjte Csaba, és hozzátette: fontos, hogy segítsünk az ajándékokat „kibontani”, segítsünk nekik kibontakozni, felnőni. Nagy hajók mellett is szokott lenni kis mentőcsónak. Polgárdi – város -, nagy hajó, ez az iskolaház egy kis mentőcsónak. Ha valaki netán mégis a vízbe pottyan, akkor Katáék, a kedves kollégák szíves szeretettel fogadják, és megtesznek mindent, hogy a gyermekből minél több érték felszínre jöjjön.
– Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság évét. Egyik legfőbb irgalmasság, amit leggyakrabban emlegetünk, a befogadás. Itt ezt az irgalmasságot próbáljuk gyakorolni, úgy, ahogy Jézus Krisztustól láttuk – mutatott rá a szerzetes, hogyan tehetjük a mindennapok részévé a Szentatya üzenetét.
– A mai világnak egyik legnagyobb problémája – folytatta Csaba testvér -, hogy ez a befogadásra való készség mintha elpárolgott volna. Nehéz családot alapítani, könnyen elválnak a párok, nehezen vállalnak gyermekeket, egyre ritkábban szövődnek hosszú távra szóló kapcsolatok, barátságok. Olyan, mintha az ember egyedül jobban érezné magát. Minek komplikáljam az életem másokkal? – vetődött fel a kérdés, amire Böjte Csaba válaszul Kata példáját hozta.
– És akkor itt a kedves, fiatal Kata, aki elkezdte az életét komplikálni velünk Déván. Azt mondta: szeretne segíteni, önkéntes lenni. Pár napra gondolt csupán, amiből aztán 1-2 év lett, s a végén abban kérte a segítségem, hogy Magyarországon tehessen a rászoruló gyermekekért. Az elején nem erőst hittem neki. De Kata Déván megtapasztalta, hogy jó jónak lenni, jó önzetlenül jó dolgokat cselekedni, és a kezdeményezés, a kis „próbafúrás” végül megszületett, összefogással létrejött az első iskolaház Magyarországon – mesélte az alapítás történetét a nem mindennapi lelki vezető, aki két fontos gondolatra is rámutatott:
– Minden egyes gyermek Isten remekműve, Isten selejtet nem teremt. Minden gyermek nevelhető, formálható, jó szóval, szeretettel kivirágzik.
– A másik, amit kiemelnék, hogy jót tenni, jónak lenni jó dolog. Hiszem, hogy a lelkünk mélyén mindannyian arra vágyunk, hogy jók legyünk, hogy jót tegyünk. Jó dolog lehajolni egy bajban lévő gyermekhez, szeretetben élni. Az én fejemben nem egy kőkemény Szent Ferenc Alapítvány van, mely Erdélyben vagy máshol sorra nyitja a házakat, és profi módon logisztikázik, akár egy nagy multi cég. Nem. Én azt szeretném, ha minden plébános, iskola, utca, tömbház, ha bajban lévő gyermeket lát, merjen lehajolni hozzá. Nem intézmények kellenek, hanem az, hogy minket, keresztényeket arról ismerjenek fel, hogy szeretjük egymást! Te magad is merj befogadni egy családot, merd meghívni, hogy tartsa rendben a kerted, merj munkát adni nekik! Régen egy-egy tehetősebb család sok egyszerű, szegény embert eltartott, szimbiózisban éltek. Ma a gazdagabb családok hátat fordítanak az egyszerűbb rétegeknek.
– Én nem azt szeretném, hogy a Szent Ferenc Alapítvány átvállalja akár Erdélyben, akár Magyarországon a bajban lévő gyermekek gondozását Azért imádkozom, hogy az államnak legyen ereje ahhoz, hogy egyetlen éhező gyermek se legyen a Kárpát-medencében, hogy tapasztaljuk meg, milyen jó dolog jónak lenni, és ott, ahol vagyunk, osszuk meg a kenyerünket az éhezőkkel. Ez a kis ház otthona a kereszténységnek, a szeretet és a jóság reklámja kell, hogy legyen. Nem megoldani akarjuk minden rászoruló gyermek problémáját, inkább rádöbbenteni magunkat arra, hogy jó dolog jónak lenni, jót tenni. Csak meg kell tenni! – mutatott rá a keresztényi szeretet lényegére Csaba testvér, aki beszédjének zárásaként, egy donboscós kifiút, mint egy keresztet maga előtt tartva megáldotta a gyülekezetet.

A megindító gondolatok után Nyikos László polgármester oklevelet nyújtott át a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére, a Don Bosco Iskolaház alapításának ötödik évfordulója alkalmából, megköszönve ezzel az eddigi támogatást, és azt, hogy Csaba testvér a polgárdiaknak is megtanította, hogy jót tenni jó.

Cseh Teréz

2016.05.19. 18:17
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás