szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Fórum a gázipar aktualitásairól

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Konferencia
Fórum a gázipar aktualitásairól

Idén is a visegrádi Thermal Hotelben találkoztak a gázipar képviselői, hogy a DUNAGÁZ Szakmai Konferencia keretében, neves előadók tolmácsolásában áttekintsék az ágazatot érintő változásokat, problémákat, megoldásokat. A szervezők nevében Gáspár Zsanett – a dorogi székhelyű DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. korábbi oktatási igazgatója – immáron vezérigazgatóként köszöntötte a megjelenteket, s reményét fejezte ki, hogy az idei programmal sem okoznak majd csalódást a résztvevőknek. A kétnapos konferencián elhangzottakat lapunk kérésére Fülöp Lajos gázipari szakértő, a szervezőbizottság elnöke foglalta össze röviden.

– Milyen vezérelv alapján állt össze az idei program?
– Alapvetően mindig az aktualitások adják a programok gerincét. Figyeljük a szakma rezdüléseit, a jogszabályi változásokat, a gázipar főbb szereplőit. Épp az utóbbi miatt tartottuk fontosnak az Első Nemzeti Közműszolgáltató, az ENKSZ Zrt. meghívását, hogy képet kapjunk munkájukról, az indulásuk óta eltelt másfél esztendőről. Bár a DUNAGÁZ Szakmai Konferenciát elsősorban a rendszerüzemeltetőknek – szállítóknak, tárolóknak, elosztóknak – szervezzük, de ők nem elszigetelten végzik a munkájukat, szoros kapcsolatban állnak a kereskedőkkel, akiket pillanatnyilat az ENKSZ Zrt. testesít meg. Ahogy a szervezet elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János kiemelte: a kereskedőknek és az üzemeltetőknek kötelező az együttműködés, hiszen ez a szervezet fogja össze Magyarországon az úgynevezett egyetemes szolgáltatókat, vagyis azokat, akik a 20 köbméter alatti fogyasztókat – gyakorlatilag a lakosságot - szolgálják ki. Éppen ezért a szoros kapcsolat elkerülhetetlen. Plenáris ülésünkön tehát az ENKSZ Zrt. első számú vezetőjének, illetve Zámbó Balázs, üzletfejlesztési igazgató előadásának köszönhetően konferenciánk résztvevői betekintést nyertek az új szervezet működésébe, illetve a jövőre vonatkozó elképzelésekbe.

– Már hagyomány, hogy a plenáris ülésen az elődökről is megemlékeznek. Idén kik előtt tisztelegtek?
– A 150 éves Soproni Gázgyárat az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. műszaki igazgatója, Berkes Gábor mutatta be, illetve az egykori gázművek megmaradt relikviáit egy kamara kiállítás keretében tekinthették meg az érdeklődők. Ezek a készülékek ma már csak múzeumokban láthatók, kuriózumnak számítanak.

– Milyen előadásokat láthattak, hallhattak a konferencia résztvevői?
– A földgázelosztáshoz szorosan kapcsolódott Dr. Tihanyi László, a Miskolci Egyetem professor emeritusának előadása. A neves szakember kitekintést adott az Európai Unió földgáztárolási szokásaira. Az elhangzottakból kitűnt, hogy ezen a téren nem vagyunk elmaradva az európai szinttől, a hazai gáztárolás, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, a tárolási megoldások jól működnek. Ez a fogyasztók ellátásbiztonságát tekintve megnyugtató. Ugyanezt erősítette meg Galyas Anna Bella, a Miskolci Egyetem doktoranduszának összefoglalója a keleti és a nyugati betáplálású hazai gázvezetékrendszer-működéséről. A számok azt mutatták, megnyugodhatunk, a hazai beszállító rendszer kitűnően, nagy biztonságot nyújtva működik.

– Ugyancsak érdekes volt az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. üzemvezetője, Berta Márton előadása. Különös élmény volt hallgatni, hogyan történik a biometán betáplálása az elosztóhálózatba a mai gyakorlatban, hiszen éppen itt a DUNAGÁZ Szakmai Konferencián tíz évvel ezelőtt a Szegedi Egyetem professzorától hallottunk első ízben arról, hogy a biogázban milyen lehetőségek rejlenek. Mára mindez a gyakorlatban is megvalósult: a Kaposvári Cukorgyár melléktermékeként biogázt táplálunk a földgázrendszerbe. Jó érzés, hogy mi már akkor felhívtuk a hazai szakemberek figyelmét erre a lehetőségre.

– Egy fontos fejlesztéssel is megismerkedhettek a DUNAGÁZ Szakmai Konferencia résztvevői, Ombódi Károly, a HEAT-Gázgép Kft. kereskedelmi divíziójának vezetője új házi és egyedi kétfokozatú nyomásszabályozójukat mutatta be. A hazai rendszerek zömében húsz évvel ezelőtt építettek be nyomáscsökkentő eszközöket. Szinte hihetetlen, hogy mai, modern formájukban, ugyanazon mérettartományban –
mindössze két csavar meglazításával – ugyan úgy beépíthetőek, ugyanakkor az új, korszerű eszközök jelentősen megemelik a fogyasztók biztonsági szintjét.

– A következő előadónk is fontos kérdéseket vetett fel a környezettudatos gázelosztó vezetékrekonstrukcióval kapcsolatosan. Tekes László, a BONEX Kft. vállalkozási főmérnöke ismertette az eljárások lényegét.
- Az éves program összeállításakor arra is nagy gondot fordítunk, hogy a különféle jogszabályi változásokat nyomon kövessük. A gázipar abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy szakbizottságon keresztül gyakorlatilag saját maga alkothatja meg a szakma műszaki biztonsági szabályait. Nincs tehát kire mutogatnunk, ha valami később elhibázottnak bizonyul. Konferenciánkon a szakbizottság elnöke, Molnár Károly ismertette a Műszaki-Biztonsági Szabályzatban történt változásokat.

– Időnként a szigorú szakmai programban látszólag oda nem illő előadások is felbukkannak: napenergia, pszichológia – ezek milyen megfontolásból lettek kiválasztva?
– Már a korábbi években is előfordultak ilyen kitekintések. Néhány évvel ezelőtt például a Naplopó Kft.-től hallhattunk arról, hogy a gáz- és napenergia-rendszerek együttműködésének milyen előnyei lehetnek. Most ez a kérdéskör a kondenzációs kazánok, a napkollektorok, a tárolós vízmelegítők közös rendszereként köszönt vissza, melyet Versits Tamás a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke és a DUNAGÁZ képviseletében jómagam foglaltuk össze az  előadásban. Az ilyen rendszerek kialakítása ma már európai uniós szinten szabályozott, és az egyes eszközökhöz hasonlóan maga a rendszer is minősíthető, energiacímkét kaphat. Ez egy újdonság, mely képes kiaknázni a szinergia adta előnyöket.

– A másik „ide nem illő előadásunk” az úgynevezett „nehéz emberek” kezeléséről szólt. Ez alatt azokat az alkotókat értjük, akik kicsit különcnek tűnnek a munkahelyeken, a hagyományos elvárások mentén nem tudnak kellőképpen kibontakozni, terveiket megvalósítani. Solymosi Krisztina pszichológus arra világított rá, hogyan lehet megtalálni a közös hangot ezekkel az értékes munkatársakkal. A „nehéz emberek”-kel kialakított partneri kapcsolatokból csodálatos dolgok születhetnek. Érdemes tehát erre is figyelmet fordítaniuk a gáziparban tevékenykedő vezetőknek. Ebben kívántunk segítségükre lenni.

– A vandálbiztos háztartási gázmérőkről is hallhattunk egy érdekes értekezést. A gázmérők zöme a lakásokban van, ki elől kell mégis megvédeni ezeket?
– A szakembereket is megdöbbenti, milyen mértéket öltött a mérőórák megrongálása, a mérőbe való beavatkozások gyakorisága, melyek célja a szabálytalan gázfelhasználás a mérőóra manipulálásával. Erre a problémára reagált – kényszerfejlesztésként – Oláh Miklós a Metrinet Kft. ügyvezető igazgatója, aki arról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy cégük olyan készülékeket gyártanak, amelyeket, ha megbontanak, többé nem lehet házi körülmények között helyreállítani. Ezzel a gázmérők védelmét egy új megközelítésbe helyezték.

– Az egyik kiemelt téma az „okos mérés” volt. Mit takar ez a fogalom?
– Dr. Szilágyi Zsombor, gázipari szakértő beszélt az okos mérés előnyeiről és hátrányairól. Ennek lényege az, hogy a gázmérő ugyan folyamatosan méri a fogyasztást, ám ez az adat csak ritkán, a leolvasáskor jut el a gázszolgáltatóhoz. 3,4 millió fogyasztónál kell ezt elvégezni, ezért rendszerint évente csupán egy alkalommal történhet meg. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztást energiagazdálkodási szempontból is vizsgálni tudjuk, rendszeres mérésekre lenne szükségünk. Az új típusú mérőórák – azzal, hogy az adatokat automatikusan bejuttatják a központba – értékes információval látják el a szolgáltatókat. Sajnos a technológia bevezetésének anyagi gátjai vannak. A jogszabályi előírások azt nem teszik lehetővé, hogy a költségeket a fogyasztókra háríthassa a szolgáltató, önerőből pedig még hosszú évek kellenek a források előteremtéséhez. Éppen ezért első lépésként a nagyfogyasztóknál vezetik be az új rendszert.

– Ehhez a témakörhöz kapcsolódott a Szerver Szektor Kft. ügyvezető igazgatójának, Kovács Miklósnak az előadása is a táv-adatátviteli rendszerekről, melynek köszönhetően sok újdonságot megtudhattunk.

– A konferenciát minden évben szakmai kiállítás is kíséri. Mi mindennel várták az érdeklődőket?
– Tizenhárom kiállítónk hozta el a legújabb fejlesztéseit, termékeit, rendszereit. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a fórumot, mert közvetlen kapcsolatot tudnak kialakítani a fejlesztők a jövőbeni fogyasztóikkal, azokkal a gázipari szakemberekkel, akik majd felhasználják a termékeiket, szolgáltatásaikat. Ennek fontosságát a kiállítóink is felismerték, nem véletlen, hogy 80%-uk évről évre igénybe veszi ezt a lehetőséget. A kiállítók közül az Almeva Kft. előadás keretében is bemutathatta új termékeiket. Szabó Tamás, ügyvezető igazgató a kondenzációs égéstermékek elvezetését szolgáló műanyag-csővezetékrendszerük előnyeire hívta fel a figyelmünket.

– Az idei konferencián több fiatal szakember is feltűnt az előadók között. Tudatos a fiatalítás?
– Alapvető célként tűztük ki, hogy a nagy tapasztalatokkal rendelkező szakértőink mellett a szakma fiataljainak is teret adjunk. Ennek egyik jó példája volt a korábban említett előadás a Miskolci Egyetem hallgatójától, és idén a levezető elnöki tisztet is – részben - fiatal kollégánkra, Berkes Gáborra bíztuk. Az állandó megújulás, a fiatalítás tehát valóban tudatos célunk.
Cseh Teréz

2016.05.19. 18:18
   Regio Regia magazin


163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás