szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Jubileumi Komáromi Napok

Komárom egy város, a Duna két partján
Jubileumi Komáromi Napok

1849. április 26-a kitüntetett dátum történelmünkben. E napon az egyesített hazai erők sikerrel állították meg a többszörös túlerőben lévő osztrák csapatok támadását Komáromnál! A dicső hőstett emlékére Észak- és Dél-Komárom városvezetése 1992-ben hívta életre a Komáromi Napok eseménysorozatot. Az idei, jubileumi évforduló a térség legnagyobb, legszínesebb programját kínálja. A több napos eseménysorozat közös ünnepi közgyűléssel, kitüntetések átadásával indult.

Sokan kaptak elismerést
Az ünnepi ülésen dr. Molnár Attila Dél-, és Stubendek László Észak-Komárom polgármesterének köszöntő szavai után Komárom város jegyzője, dr. Ströcker Renáta ismertette a Díszpolgári kitüntető címre, valamint a Pro Urbe-díjakra és a Polgármesteri Díjra vonatkozó határozatokat.
Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete Komárom Város Díszpolgára címet adományozott Dr. Fejér Gyuláné és Stirber Lajos részére. Komárom Városért Emlékérmet vehetett át Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika, Vass Péterné, Berecz Dezső, Dr. Juhász Márton, és Dr. Szekeres György. Az idei esztendőben Polgármesteri Díjban részesült Szíjj Dénes, Turi Zsolt, valamint a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete.
Az észak-komáromi képviselő-testülettől díszpolgári kitüntető címet vehetett át Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó. Az idei Pro Urbe-díjat dr. Viola Pálnak ítélte a városvezetés. A Duna Menti Múzeum, az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás és az ENDRESZ Csoport, az Őrsújfalusi ÉS?! Színház!, az INTERCAD Kft., a Jan Amos Komenský Általános Iskola, Kubík Tivadar és fia Tibor, a Lehár Ferenc Polgári Társulás  - Klemen Terézia, Helena Nyersová, Borárosné Petrécs Anna, Spátay Adriana és Szabó Veronika pedig polgármesteri díjban részesült.
Dél-Komárom új díszpolgárai
Dr. Fejér Gyuláné – a komáromiaknak „csak” Kinga néni - szülőhelyén, Nyergesújfalun végezte tanulmányait egy ötgyermekes család legkisebb gyermekeként. Röntgenasszisztensnek tanult és az Esztergomi Kórházban helyezkedett el. 1967-ben kötött házasságot Dr. Fejér Gyulával, akivel 3 gyermeket neveltek fel. Komáromba 1975-ben költözött a család, ahol 2001-ig - nyugdíjba vonulásáig - a Komáromi Rendelőintézet röntgen osztályán dolgozott. A 80-as években kezdett foglalkozni az idősek gondozásával és a rászorulók megsegítésével. A Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának 1990-ben történt megalakulásával egyidejűleg vállalt munkát a csoportban, s annak 2006. óta vezetője is volt.
Kinga néni 2004-ben részt vett a Sorstárs Támogató Szolgálat megszervezésében, mely már a Komáromi járás többi településein is tevékenykedik.  2005-ben pedig létrehozták a Fogyatékosok Nappali Intézményét, mely főképp az értelmi fogyatékkal élő felnőtteknek, de a magántanulói státuszban lévő gyermekeknek és mozgássérülteknek is kínál lehetőséget az idő tartalmas eltöltésére.
Dr. Fejér Gyulánét Komárom Város Képviselő-testülete 2007-ben Salkaházy Sára Díjban részesítette, Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke pedig 2008-ban a Szociális Munkáért Díjat adta át számára.A Máltai Lovagrend 2009-ben ezüst érdemkeresztet adományozott a szeretetszolgálatban végzett munkájáért.
Kinga néni karitatív munkáját talán Calcuttai Teréz Anya szavaival lehetne a legpontosabban jellemezni: „Ne feledd, hogy két kezed van: az egyiket az Isten azért adta, hogy magadon segíts, a másikat, pedig azért, hogy másokon!”
Stirber Lajos pedagógus magyar nyelven tanult a nyitrai főiskolán oroszt és földrajzot, majd felvette a zenei nevelés tárgyat is. Így „három tantárgyas diákként” államvizsgázott a mai Konstantin Filozófus Egyetemen 1963-ban.
Azon ritka pedagógusok közé tartozik, aki egész pályáját egy munkahelyen töltötte el, vagyis negyven éven át - a ma Szlovákiában található - Komáromi Jókai Mór Alapiskolában tanított. 1970-ben megalakította a 60-80 főből álló „Kicsinyek Kórusát”, mely szinte azonnal elismerté vált.
Részt vesz a CSEMADOK munkájában, a 100 éves Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület zenei szekciójának vezetője, tagja a Szlovákiai Magyar Zenebarátok társaságának, szerkesztői tagja az Öregdiák c. hírlevélnek, és immáron tíz esztendeje karnagya a Gaudium vegyes karnak, mely a valamikori tanítványaiból alakult meg. Betölti az Észak- és Dél-Komárom közötti kulturális nagykövet szerepét, személye kifejezi – Jókai Mór szavaival élve – a klasszikus egy komáromi polgár mintaképét. 2015-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a két városrész legkiválóbb muzsikusaiból a Városi Kamarazenekari Egyesület.
Stirber Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja munkásságáért átvehette már – többek között - Komárom Város Polgármesterének díját, a Katedra Életműdíjat, a Magyar Pedagógus Díjat, a Komárom Város Pro Urbe Díját.

Észak-Komárom díszpolgára és
Pro Urbe díjasa
Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó Dunaszerdahelyen született 1976-ban. Az alapiskola elvégzése után a Komáromi Ipari Szakközépiskola diákja volt. Itt szerettették meg vele a vízilabdát. Tehetséges, szorgalmas volt. 1993-tól 2002-ig 130 mérkőzésen szerepelt a szlovák junior és felnőtt válogatottban. 1994-ben junior vízilabda vb-n bronzérmet szerzett a szlovák csapattal.
Magyar színekben 2003-2011 között volt válogatott. A 2004-es és a 2008-as olimpián aranyérmet szerzett. Tagja volt a 2003-ban világbajnokságot, 2005-ben vb ezüstérmet nyert csapatnak. 2014 áprilisában befejezte játékos-pályafutását.
Iskolai végzettsége Sportmenedzser MSC.  Jelenleg Phd hallgató a Semmelweis Egyetemen. Négy évre a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja és a magyar vízilabda válogatott kapusedzője lett. 2009-ben csatlakozott a Magyar Hospice Baráti Kör alapítványhoz. Nős, két gyermek édesapja. Munkáját állami kitüntetésekkel és elismerésekkel is díjazták.  Gergely István pályafutását a komáromi vízilabda klubban kezdte. Ő az egyik legsikeresebb Komáromból indult sportoló, sok fiatal példaképe.
Dr. Viola Pál 1936. július 25-én született Gútán. Alapiskolába Nagyszegben kezdett járni. 1952-től az akkori Komáromi Gimnázium növendéke lett. Orvosi diplomáját a pozsonyi Komensky Egyetem Orvostudományi Karán 1962-ben szerezte meg. 1964. októberében véglegesen a Komáromi Kórház Ideggyógyászati Osztályára került. 1970-től megbízott főorvosként irányította az osztályt, majd 1973. március 1-jén hivatalosan is kinevezték az Ideggyógyászati Osztály élére. Felbecsülhetetlen értékű munkája gyümölcseként 1986-ban átadásra került az új, a kor követelményeinek megfelelő, korszerű, szakrendelővel, jól felszerelt kórtermekkel és lifttel ellátott Ideggyógyászati Osztály. Dr. Viola Pálnak köszönhetően 1995-ben városunk kórháza egy CT-berendezéssel gazdagodott. 1999-ig vezette a kórház ideggyógyászati osztályát, ezután Komáromban megnyitotta magán szakrendelőjét és mind a mai napig tevékenyen dolgozik.
Az 1981-1990 közötti időszakban az akkori Komáromi Járási Nemzeti Bizottság képviselőjeként az Egészségügyi, munkaügyi és szociális bizottság elnöke volt. Komárom város polgármestere 1994-ben Polgármesteri Díjjal köszönte meg a városért végzett önzetlen munkáját. 1994 novemberében megválasztották a városi képviselő testület tagjává és a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnökévé. Ezt a tisztséget két évig látta el.
Dr. Viola Pál a komáromi járásban és Komáromban nagy tiszteletnek és szeretetnek örvend. Aktívan jelen van a felvidéki magyarság életében és sorsdöntő kérdésekben hallatja hangját. Kiemelkedő tevékenysége, eredményes munkája példaképül szolgálhat az ifjabb nemzedékeknek.

TO

2016.05.19. 18:23
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás