szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Robottechnika a város peremén

Az ötlet szülőatyjai: B&O Kft - Komárom
Robottechnika a város peremén

Sok sikeres emberről tartja a közvélekedés, hogy szerencsés csillagzat alatt született, könnyű neki. Hogy mennyire nem így van, arra jó példa a győri illetve komáromi Borsos Balázs és Óvári Attila, akik alig kilenc évvel ezelőtt hozták létre a B&O Engineering nevű cégüket. Az, hogy ma sikeresek, nem a szerencsének, hanem a tudásnak, a tapasztalatnak, a szorgalomnak, a nyitottságnak és a kitűnő ötleteknek köszönhető. Jellemző, hogy amíg Óvári Attilával beszélgettünk, addig a másik ügyvezető éppen egy pályázatíró cég képviselőivel tanácskozott arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a cég fejlesztésére.

A két fiatal mérnökember sorsát (Balázs 1972-ben Győrben, Attila pedig 1977-ben született) a munka kötötte össze, mindketten az ipari automatizálás területén helyezkedtek el a komáromi Perlos Kft-nél. Balázs előbb összeszerelési menedzserként Attila főnöke volt, majd egymás mellett dolgoztak.
– A Perlosnál alkalmazott automatizált gyártási technológia – meséli történetüket Óvári
Attila – messze megelőzte a korát. A 2000-es évek elején már olyan robottechnikát, kamerás rendszereket, vezérléseket használtunk, amelyek a mai napig is bárhol megállnák a helyüket. Így aztán rengeteg jó dolgot láttunk, tapasztaltunk, amire az iparnak szüksége lehet. 2007-ben úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk saját vállalkozásunkat. A B&O előbb Bt., majd Kft. formában működött, működik.
Az első időszakban – kapcsolati tőkéjükre támaszkodva – klasszikus mérnöki tevékenységet, projektek irányítását, szervezését végezték, hiszen sokéves tapasztalatuk felhasználásával látták, hogy melyik munkát hogyan lehet időben és megfelelő minőségben elvégezni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság kitörésekor már túl voltak egy Rába öntöde átalakításán, automatizálási és fémszerkezeti munkákat kaptak. Az akkor fénykorát élő Nokiának gyártó cellákat alakítottak át, kézi munkaállomásokat szállítottak, így tudták lerakni vállalkozásuk stabil pénzügyi alapjait.
– Jók voltunk ugyan ezeknek a Lean-alapú gyártócelláknak az előállításában, de éreztük, hogy nem lehet mindent egy lapra feltenni. Ez a feltételezésünk be is vált, hiszen néhány évvel később a Nokia kivonult Magyarországról. Ugyanakkor nagyon sokat köszönhetünk a finn óriásnak, mert ismét újabb gyártási kultúrával ismerkedhettünk meg, sok hasznos tapasztalatot szereztünk a velük való együttműködés során.
Így aztán tovább keresték azokat a piaci réseket, amelyekbe betörve tovább bővíthették tevékenységüket, fejleszthették a céget. Bár Óvári Attila nagy hobbyja az ultrahangos hegesztés, be kellett látnia, hogy ma nem akar mindenki ilyen berendezést vásárolni. Így aztán elvállaltak mindenféle munkát, a legnagyobb igény pedig az automatizálás, a robotok iránt jelentkezett.
– Óriási az igény ezen a területen, hiszen a robotok, a robottal vezérelt cellák sok helyen ki tudják váltani az emberi manipulációt. Robotcellákat szállítunk az Audiba, a Densoba, ki tudtunk lépni a romániai piacra, és dolgozunk Németországban és Franciaországban is. Nagy vevőnkké vált az ácsi Hartmann Hungary Kft. – nekik a nyomdasor végén lévő anyagelvételt automatizáltuk két ütemben -, az Electrolux mosógép- és porszívógyárnak az ultrahangot kombináltuk a robottechnológiával. De megrendelőink között vannak takarmányipari cégek, és gépeket szállítunk a Grundfosnak és a Coloplastnak is.
Az idei Industria kiállításon az Universal Robot standját is kezelték, mint hazai kereskedőjük, forgalmazójuk, és integrátoruk. Elképzeléseik között szerepel egy ultrahangos habzáscsökkentő berendezés, illetve egy olyan mobil robotdolgozó hálózat létrehozása, amikor ezeket az automatákat csak be kell hívni a gyártósorba, ekkor odamennek a megfelelő munkahelyre, és elvégzik a rájuk kiszabott feladatot.
– Innovációinkat az élet hozza, hiszen látjuk, figyeljük az igényeket, ugyanakkor mi is megfogalmazunk újabbakat. Persze ötleteink megvalósításához újabb fejlesztésekre van szükség. Keressük a pályázati forrásokat a gépek, berendezések beszerzésére, és a mérnöki munkához elengedhetetlen számítástechnikai – hardver, szoftver – háttér és gyártási területünk bővítésére. 
Persze mindezt a munkát már nem ketten végzik, alakulása óta folyamatosan bővül a cég létszáma. Mérnökökre, szakmunkásokra, programozókra, közgazdászokra volt szükségük, jelenleg 28-an dolgoznak a cégnél. 2010-ben megvásárolták a korábbi Poli-Ferr Kft. telephelyét és többségi tulajdonát. A további fejlődésre is van lehetőség, hiszen közvetlen mellettük még van 3000 m2 üres telek, ahova újabb gyártócsarnok építését tervezik. A létszámot is szeretnék bővíteni, középtávon egy 40-50 főt foglalkoztató vállalat szeretnének lenni.
– Nem fogunk a fejlődés gátja lenni, ha az igények megkövetelik, természetesen bővítjük a céget. Ugyanakkor a kis lépések hívei vagyunk, hiszen az a tapasztalat, hogy a túl gyors növekedés gazdasági visszaeséshez vezethet. Továbbra is családias hangulatú céget, összetartó, a közös célokért együtt küzdeni tudó garnitúrát szeretnénk vezetni. Ma is rendszeresen járunk a kollégákkal wellness hétvégékre, közösen sütünk-főzünk, lehet kosárlabdázni, pingpongozni, és gyakoriak az összetartást segítő csapatépítő összejövetelek is. Azt hiszem a fizetésekkel sincs gond, ugyanakkor próbálunk ügyelni arra is, hogy a családias légkör ne menjen a munka, a teljesítmény rovására.
Terveik, elképzeléseik azonban nem valósulhatnak meg, ha nem találnak utánpótlást, azaz képzett szakembereket. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot Komárom összes középiskolájával. A nyáron gyakorlatra érkeznek hozzájuk a Kultsár István Szakközépiskola diákjai, akiket adminisztrációra, logisztikára, szervezésre tanítanak. Vasipari alapképzés gyakorlat keretében négy Alapy-s diák ismerkedhet a lakatosműhelyben a forgácsolás klasszikus formájától a CNC használatáig a szakmával. A Széchenyi-ből 4-6 fő informatikus érkezik, de a környező városok egyetemeiről (Győr, Veszprém, esetleg Budapest) is jönnek gyakornokok, A 20-30 diák közös jellemzője, hogy valamennyien komáromi lakosok, akik számára jövőképet vázol a B&O Kft., megtanítva őket mindazon gyakorlati dolgokra, amelyek elsajátítására az iskolában nincs lehetőség.
– Emellett természetesen figyelünk a társadalmi szerepvállalásra is – fejezi be beszélgetésünket Óvári Attila – hiszen itt élünk a városban, a megyében, így felelősséggel tartozunk szűkebb hazánk iránt. A helyi TEMPO Karate Egyesülettel kötöttünk hároméves megállapodást az utánpótlás nevelése érdekében, de rendszeresen támogatjuk a tatabányai kórházat is. A Könnycsepp Nélkül Alapítványt is segítjük értéklevelekkel, de az idei évtől az a tervünk, hogy nem aprózzuk el ezeket az adományokat, hanem konkrétan egy komáromi egyesületet, alapítványt, vagy a kórház gyermekosztályát támogatjuk nagyobb összeggel.
A beszélgetés végeztével Óvári Attila gyorsan elköszönt, hiszen ő is kíváncsi volt arra, hogy a pályázatírók milyen lehetőségeket kínálnak a cég fejlesztéséhez. A belső irodából kihallatszottak a tanácskozás hangjai, bizonyítva, hogy ehhez a feladathoz is ugyanolyan lelkesedéssel és hittel állnak a tulajdonosok, mint ahogyan létrehozták és növekvő pályára állították a B&O Kft.-t.
Veér Károly

2016.06.28. 20:22
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás