szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A jó példa ragadósabb is lehetne!

Értékteremtő együttműködés a VIDEOTON csoporton belül
A jó példa ragadósabb is lehetne!

A VIDEOTON vállalatcsoport tagjainak együttműködése különleges értéket képvisel ma a piacon. Hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő ipari csoportja ennek a többletnek, versenyelőnynek köszönhetően Magyarországon az elsők között nyerte el a Kiemelt Beszállító státuszt, elsőkörös, vezető német autóipari beszállító partnerénél. Azt, hogy mindez milyen teljesítményt takar, a legjobban a számok mutatják: a VIDEOTON csoport közreműködésével gyártott termékek már évente 6 millió új autóban, világszerte tucatnyi autómárka számos modelljében járulnak hozzá az utasok védelméhez a passzív biztonsági rendszerek részeként – tudtuk meg Schnaider Dávid, üzletfejlesztési igazgatótól.

– Sokak álma egy ilyen üzleti partner. Hogyan kerülhet be ebbe az európai beszállítói körbe egy magyar vállalkozás?
– A VIDEOTON hosszú ideje a közép-kelet európai régió egyik jelentős gyártási szolgáltatója, az autóiparban is már közel 30 éves múltra tekint vissza. Cégcsoportunk stabil hátterének és széles vertikumának köszönhetően számos vezető autóipari beszállító számára vált vonzóvá. Elsőkörös, vezető német autóipari beszállító partnerünkkel 2005-ben indult az együttműködés.Kezdetben egyetlen gyárukba szállítottunk, hosszú évekig dolgoztunk azon, hogy jól elvégzett munkák sorával elnyerjük teljes bizalmukat, amely a továbblépéshez szükséges. 2010 körül sikerült az áttörés, sorozatos üzletnyeréseinknek köszönhetően a tavalyi évben már 7 divíziójuk 15 gyárát szolgáltuk ki 3 kontinensen. Valódi stratégiai partneri viszonyt sikerült kialakítanunk, amelynek keretében közel száz különféle terméket gyártunk négy telephelyünkön.

– Hogyan járult hozzá a sikerekhez, a Kiemelt Beszállító státusz megszerzéséhez a Videoton csoport sajátos felépítése, működése?
– Egy beszállító annál értékesebb a vevői számára, minél többet képes lefedni szerteágazó igényeikből - megbízónknak például 9 divíziója van, amiből 7 esetében már számít ránk, és két, számára meghatározó technológiában is partnerei vagyunk. Tehát számos – egymástól nagymértékben különböző - termékkörhöz kapcsolódóan tekint cégcsoportunkra kulcsbeszállítóként. Alapvetően ez tette lehetővé, hogy ezt a megtisztelő minősítést megkaphattuk. 2013-ban ítélték nekünk először a Kiemelt Beszállító címet, amelyet azóta sikerült minden évben újra elnyernünk.

– Milyen téren sikerült kialakítani a legszorosabb együttműködést?
– Az egyik jelentős terület például az elektronikai vezérlőkhöz kötődik. 2011-ben kaptuk az első ehhez kapcsolódó megbízásunkat, és már indulásként prémiumkategóriás járművekbe kerültek bele a lemezalkatrészeink, egy évvel később pedig gyártásba vittük az első általunk szerelt műanyag házakat is. Mára 9 különféle komponenst szállítunk, döntő többségükben vevőnk három európai gyárába, míg a termékek egy kisebb része Észak-Amerikába, és Ázsiába kerül. A számok még beszédesebbé válnak, ha ehhez hozzátesszük, hogy ezáltal már az Európában gyártott új autók egyharmadához mi készítjük ezeket az egységeket.

– Konkrétan mit kell legyártaniuk, és milyen elvárásoknak kell megfelelniük?
– A légzsákok vezérlőegységének műanyag házait fröccsöntjük, szereljük, valamint fedeleiket préseljük lemezből. A vezérlőelektronikát, mely az általunk leszállított komponensekbe kerül, vevőnk maga gyártja, és szereli készre. A mi feladatunk tehát, a vezérlőt burkoló és védő egységek legyártása a megadott magas minőségben.
– A légzsák a jármű passzív biztonsági rendszerének fontos eleme, életbiztonsági termék. Ez kiemelten megkülönbözteti ezeket a termékeket más egyéb, például komfort célokat szolgáló elektronikai eszközöktől. Üzembiztosan kell működniük például egy terepjáróban is, még ha azzal mély vízen hajtanak is át – a légzsákvezérlő akkor sem ázhat be, ha nem rendeltetésszerűen használva az autót, az egész utasteret elönti a víz.
- Emellett arra is büszkék vagyunk, hogy olyan szerelvényeket szállítunk, amelyek minden egyes darabja tesztelésre került a megadott szempontok szerint. Az ellenőrzés tehát nem csak szúrópróbaszerű, hanem 100%-ban, kivétel nélkül minden kiszállított terméket megvizsgálunk.

– Ezt a beszállítói kapcsolatot egy szokatlanul nagy gyártási volumen jellemzi. Minek köszönhető ez?
– A partnerünk által gyártott legújabb generációs légzsákvezérlők úgynevezett platformtermékek. Ezek előállításánál az a cél, hogy minél több autómárka igényeit képes legyen kiszolgálni. Minél több termék, minél nagyobb darabszámban készülhet egy egységes architektúrán, annál alacsonyabban tarthatóak a fejlesztési, tesztelési és gyártási költségek. 
– A platformtermékek esetében azonban nemcsak a gyártási volumen nagyobb a szokásosnál, de az egymásra utaltság is. Érthető tehát, hogy az ilyen típusú együttműködéseket szorosabb partnerség jellemzi, ahol a vevő nemcsak költségelőnyöket, de kiemelt megbízhatóságot és meggyőző, releváns tapasztalatot keres. Ennek megfelelően az árverseny is keményebb a szokásosnál, és alaposan felmérik azt is, hogy valóban a megfelelő partnert választják-e.
– Itt különösképpen felerősödtek a VIDEOTON alapértékei: megbízhatósága, a közös együttműködés során szerzett tapasztalatok, a cégcsoportban működő szinergiahatások.
– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a KKE régióból mi csatlakozhattunk elsőként ehhez a nyugat-európai cégek által dominált beszállítói körhöz. Ráadásul párhuzamosan két légzsákvezérlő platform gyártásában is részt veszünk. Az pedig teljesen egyedülálló, hogy a VIDEOTON tagvállalatai egyszerre két technológiában, a vezérlőegység két főkomponensének beszállítására is vállalkozni tudtak. A konkurenseink között – német és francia cégek – nincs olyan, aki képes lenne ilyen módon beszállítani. Ez részünkre külön jó pontot jelentett a vevőnél.

– A VIDEOTON vállalatcsoport tagjai közül kik vesznek részt a folyamatban, és milyen feladatot látnak el?
– A VIDEOTON egyik hagyományos erőssége az úgynevezett vertikális integráció, ami azt jelenti, hogy a vevőink termékeibe épülő alkatrészek gyártásához szükséges technológiák, illetve gyártási szolgáltatások jó részével cégcsoporton belül rendelkezünk. Példánknál maradva: a légzsákvezérlő komponensek esetében sem pusztán alkatrészeket adunk el, hanem az azok előállításához használt fröccsöntő- és présszerszámokat, valamint az automatizált szerelő és tesztelő munkaállomásokat is a VIDEOTON csapata tervezte, és építette meg. Ilyen módon a beszállítói lánc meghatározó részét le tudjuk fedni tagvállalataink kulcstevékenységeire támaszkodva. Ebben jól megjelenik stratégiánk egyik kulcseleme, hogy minél összetettebb feladatokat láthassunk el, és minél nagyobb hozzáadott értéket tudjunk előállítani.
– Az egyes komponensek gyártását két, a cégcsoporthoz tartozó egységünkvégzi, Székesfehérváron és Nagyvenyimen. A műanyag fröccsöntött elemeket a VT Plastic Kft., a préselt lemezalkatrészeket pedig a KVJ Művek Zrt. dolgozói állítják elő. A gyártáshoz szükséges szerszámokat a VIDEOTON Precíziós Kft. mérnökei tervezik és készítik. A VT Plastic által használt, teljesen automatizált, körasztalos szerelő- és tesztelő állomásokat, valamint a KVJ Művek lemezalkatrészeit egyedi adatmátrix-kóddal ellátó berendezéseket pedig a VT-ASYST Kft. fejlesztőmérnökei tervezik és építik meg minden esetben.

– Hogyan mutatkoznak meg a csoporton belüli szinergiahatások, az ebből adódó előnyök a vevő számára?
– Az egyes típusok gyártásba vitelét minden esetben egy közel 10 fős - tervezőmérnökökből, technológusokból, minőségügyi- és kalkulációs mérnökökből, logisztikusokból és projektvezetőkből álló - dedikált csapat készíti elő, és végzi közel 30 további kolléga és számos beszállító bevonásával, koordinálásával. Igazi csapatmunka és kihívás, sokrétű tapasztalatszerzés. A résztvevő négy tagvállalatunk hatékony együttműködésének köszönhetően már a termékfejlesztés kezdeti fázisaiban – jóval a beszállító kiválasztása előtt – képesek vagyunk támogatni vevőnket megvalósíthatósági, költség-ésszerűsítési javaslatainkkal.  Segíteni tudunk nemcsak a megfelelő gyártótechnológia kiválasztásában, de a gyártó-, szerelő- és tesztelő eszközök koncepciójában, valamint a megfelelő alapanyagok és beszállítók kiválasztásában is. További előnyt jelent, hogy a vevő felé a komplett szolgáltatásért, egységesen vállaljuk a felelősséget. Ezáltal – a hagyományos értelemben vett alkatrészgyártó konkurenseinken messze túlmutató – kiemelkedően magas szintű támogatást élveznek a részünkről partnereink.

– Hogyan lehet egy ilyen sokszereplős, speciális igényű, nagy felelősséggel járó, de természetéből adódóan rendkívül szerteágazó együttműködést koordinálni?
– Nagymértékben megkönnyíti a feladatot, hogy gyakorlatilag házon belül kompletten meg tudjuk valósítani a vevői elképzeléseket. Mondanom sem kell, mekkora előnyt jelent, hogy a kollégákat a szomszédos épületekből kell csak áthívni egy-egy személyes megbeszélésre, egyeztetésre, akár rögtönzött jelleggel. A cégeink közti együttműködés nemcsak kiemelten hatékony és gyors, de arra is képes, hogy a beszállítói láncon belüli koordinációs feladatok jelentős részében tehermentesítsük vevőnk programmenedzsereit, beszerzőit. Az is partnerünk kényelmét szolgálja, hogy valamennyi ügyét az egész VIDEOTON csoporton belül egyetlen kijelölt kapcsolattartón keresztül intézheti.
– Ez tehát egy stabil, jól bevált felállás, amihez vevőnk természetesen ragaszkodik is. Csapatunk újabb és újabb termékeket visz gyártásba, tovább fejlesztjük a korábbi konstrukciókat, évről-évre gyarapodó tapasztalunk alapján már előremutató ötleteket tudunk adni.

– Mennyire jellemző idehaza a hasonló nagyságrendű, struktúrájú, gondolkodásmódú vállalatcsoport?
– A VIDEOTON Holdinghoz méretben és vertikumban hasonló cégcsoport régiós szinten is nagyon kevés van, kifejezetten magyar tulajdonban lévőről pedig nem is tudunk. Mi a szó szoros értelmében cégek csoportjaként működünk. Önálló tagvállalataink vannak – kft.-k, zrt.-k –, akik egy-egy tevékenységre, piaci szegmensre koncentrálnak. Nyilvánvalóan külön-külön valamennyinek vannak konkurensei, cégcsoportként azonban olyan széles portfóliót tudunk kínálni a partnereinknek, amely már jelentős többletelőnyt jelenthet versenytársainkkal szemben. Ez egyfajta VIDEOTON sajátosság. A közös fellépés a piac irányába, a szinergiák érvényesítésére irányuló gondolkodásmód ott van a VIDEOTON mindennapjaiban, és ez meglátszik az eredményeinkben is. A cégcsoport az elmúlt hat évben megduplázta az árbevételét. 153 Mrd forintos tavalyi forgalmunkkal, tízezer főt meghaladó létszámunkkal ipari tevékenységű, magyar magántulajdonban lévő vállalatcsoportként hazánkban egyértelműen az első helyen állunk. Ennek természetesen nagyon örülünk és büszkék vagyunk rá, de azért jó lenne, ha erőnket, tudásunkat minél több hasonló kapacitású, magyar tulajdonú, munkavállalóinak ugyanilyen vagy hasonlóan vonzó életpályát kínálni tudó vállalattal mérhetnénk össze. Ezért nem bánnánk, ha a VIDEOTON jó példája, sikere ragadós lenne, ha minél több magyar vállalkozás tudna meghatározó szerepet vállalni kiemelt beszállítóként itthon és a nyugat-európai piacon egyaránt.

Cseh Teréz

2016.09.22. 08:41
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás