szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Biofoszfát üzem épülhet Kajászón

Új iparág bontogatja szárnyát hazánkban
Biofoszfát üzem épülhet Kajászón

Ki gondolná, hogy egy Fejér megyei kistelepülés – esetünkben Kajászó – határában világszínvonalú, egyedi technológiára építő, a foszfor-tápanyaggyártást forradalmasító biofoszfát üzem épülhet? Ráadásul az ötlet és a technológia magyar tervezésű, tudtuk meg Edward Someustól, a Terra Humana Kft. ügyvezetőjétől.

– Az Európai Unióban egyre nagyobb szerepet kapnak azok a projektek, amelyek célja a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosítása, valamint a műtrágyák és vegyszerek használatának visszaszorítása és kiváltása. A kőkorszak sem azért ért véget mert elfogyott a kő, hanem az új technikai fejlesztések lehetővé tették a fejlődést.  A mi projektünk célja a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése – mondta az immár húsz éve magyar családjával hazánkban élő szakember.
– 2002-ben – emlékszik vissza a kezdetekre –, Polgárdiban vásároltam egy épületet, ahova 2004-ben telepítettük a szenesítő félüzemi berendezést, és amely a mai napig a kutatásfejlesztés és a technológiai tesztek színhelye. Az unió számos keretprogrammal támogatja azokat a kutatásokat, amelyek a mezőgazdasági (szalma, kukorica, trágya), az erdészeti (fafeldolgozóipari) és az élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosításával foglalkoznak. Mi ez utóbbi alapanyaggal foglalkozunk, az élelmiszer minőségű állati csontból állítunk elő biofoszfátot, melyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. A készterméket levegő kizárásával, magas hőfokú szenesítési eljárással állítjuk elő. Az így kapott bioszén foszforpentoxid tartalma megközelítőleg 30 százalék, mely annyira magas, hogy használatával esetenként teljesen elhagyhatók a foszfátműtrágyák. Ráadásul a hagyományos foszfátműtrágyák az egészségre ártalmas nehézfémeket is tartalmazhatnak (kadmium, urán).
– A különféle uniós keretprogramok és támogatások lehetővé tették – tette hozzá -, hogy kikísérletezzük a teljes technológiát, ami teljesen egyedi, a saját szellemi termékünk. Itt Kajászón 2010-ben kezdődött ez a tevékenység, ez egy régebbi telephely volt, és azóta építgetem. Ez nyilvánvalóan sokkal nagyobb nagyságrendű, mint Polgárdi, területileg és lehetőségekben is. Jelenleg a projektterv nem más, mint hogy ide, Kajászóra kerüljön a biofoszfát üzem, ahol természetes alapanyagból természetes talajjavító terméket állítsunk elő. Ez már így ipari léptékű művelet, és európai valamint globális szinten az első ilyen üzem lehet.
– Tehát 2002-től 2016-ig ez egy EU-s közösségi program volt – magyarázta az ügyvezető –. Nyilvánvalóan eddig is én voltam a technológia fő tervezője, de azért sok egyetem és intézmény is részt vett benne, és különféle tudáselemeket állított össze, ám a fő technológiatervezés és az eredeti innováció mögött én álltam. Ez a közösségi program sok résztvevős, idén befejeződött, és most átkerül egy nemzeti fázisba, amit az EU a tagállamon keresztül finanszíroz, mindenféle fajta EU-s eredetű alapok és egyebek segítségével. Ekkor már nem több ország van benne, hanem egy,ez pedig megvalósítja az ipari replikációs üzemet, ami nem elsősorban technológiademonstráció, hanem egy iparágat épít fel. Megvannak ennek a csírái, mert amikor egy iparágnak az üzemi szintű bemutatása lehetséges, onnantól kezdve már nagyon könnyű új befektetőket, új megrendeléseket találni, és így épülhet ki egy országban az iparág. Amikor megvalósult az ipari replikációs szint, megint visszatérünk az EU-s közösségi programba, mert akkor azt mondjuk, hogy például Magyarországon kiemelt nemzeti projektté vált a dolog, kialakítottunk erre technikailag, jogilag és szakmailag a nemzeti iparági alapokat, ezek bemutathatók. Úgy léphetünk vissza az EU-s szintre, mint egy magyar exportpotenciál, ahol azt mondjuk, hogy ezzel a potenciállal például a németekkel kooperálunk. Mondjuk három üzemet telepítünk Németországba, a rendszert legyártjuk, telepítjük, beüzemeljük, oktatás van, és magába a működésbe is benne maradunk. Itt jön vissza Polgárdi, ami megmarad, mint a pirolízis oktató- és kutatásfejlesztési központja, mert nagyon fontos az új üzemeknél az embereket oktatni, betanítani a munkára, a gépek kezelésére.
– A bioszén használata a termés mennyiségét legalább 10, a termék értékét pedig akár 20 százalékkal is emelheti, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítja annak egyensúlyát, valamint ellenőrzött módon szolgáltatja és adagolja a foszfort. Ezzel a megoldással nő a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás fenntarthatósága, valamint bővül a bioalapú agrárgazdaság. Tehát környezetbarát, biztonságos és újrahasznosított terméket állítunk elő biztonságos technológiával. Az új technológia alkalmazásával
– elsősorban a biokertészeti iparágban – csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Emellett a bioszén csökkenti az unió foszfátkitettségét, mely jelenleg közel teljes mértékben importra alapozott, és megoldást jelenthet a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban keletkező hulladékáramok újrahasznosítására is.
– Ráadásul – villantotta fel végezetül a jövőt Edward Somesus - a rövidesen megújuló európai műtrágyarendelet bioszén jogharmonizációja és standardizációja is elsősorban a projektünk eredményeire épül. A technológiát Magyarországon fejlesztettük ki, ezért ha sikerül megvalósítani a magyar befektetést az első mintaüzem felállításig, akkor Magyarország néhány éven belül az egész Európai Unióban az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve elsődleges ipari beszállítójává válhat. A Terra Humana Kft. új biofoszfát gyártási technológiája új technikai, környezetvédelmi és gazdasági lehetőségeket nyit meg európai léptékben.

vk

2016.09.22. 08:42
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás