Az automatizált mintavétel, a megbízható terményátvétel garanciája a termelőknek Cornmill - a magas minőség malma
Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő nagyigmándi Cornmill Hungary Kft. kukorica-feldolgozással, mezőgazdasági termékek, termények nagykereskedelmével foglalkozó, dinamikusan fejlődő vállalkozás – tudtuk meg Vámosi Gábortól, aki tizenkét éve vezeti ügyvezető igazgatóként a társaságot, mely – az elődcégeket is beleértve, 1980-tól működik a magyar piacon. A cégvezetőt a Cornmill egyedi értékeiről kérdeztük.
– Alkalmanként egész kukorica hegyeket látni a Cornmill nagyigmándi telephelyén, honnan kerül ide ez a sok gabona? – A kukorica-betakarítás idején egymást váltva érkeznek hozzánk a gabonaszállítmányok, melyek nagy része 15 kilométeres körzetből, elsősorban Komárom-Esztergom megyéből, kerül ide. Törekszünk arra, hogy minél közelebbről történjen a beszerzés, de 2004 óta, amikor kereskedelmi tevékenységünket is megkezdtük, és ezzel a gabonavásárlási volumenünket megnöveltük, már kicsit messzebbről, az egész Dunántúlról is vásárolunk szállítmányokat. Tavaly 320 ezer tonna gabonát szereztünk be, melyből 150 ezer tonna exportra, olaszországi partnereinkhez került. Igyekszünk felvásárlási volumenünket évről évre növelni, és ehhez a finanszírozási lehetőségeink is adottak. Jelenleg 6 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésünkre és ezzel a jól és gyorsan fizető cégek közé tartozunk.
– Hová tűnnek ezek a hegyek, mi történik az ide érkező gabonával, mi lesz belőle? – A termények összes minősítési paraméterét – az országos szinten is egyedülálló – zárt rendszerünkön automata mintavevő rendszeren keresztül azonnal mérni tudjuk. A szállítóautón lévő áruból - egy csövön át, vákuum segítségével – mintát veszünk, mely egyenesen a laborunkba jut. A nagykapacitású infraberendezések azonnal elemzik a kukorica beltartalmát. Ezeket az adatokat a termelő kérésére akár e-mailben is el tudjuk küldeni, sőt tervezzük, hogy mindezt egy webes felületen bármikor meg is tekinthessék majd partnereink. A rendszerbe, a minőségi paraméterek - számítógépbe rögzítve - automatikusan kerülnek és mindamellett az egész folyamatról videófelvétel készül -, ez tehát kizárja a különféle visszaéléseket, félreértéseket, garanciát ad a termelőknek, hogy valós értékén tudják eladni gabonájukat, másrészt számunkra is biztosítékot jelent az állandó és magas minőségű alapanyagra, melyből termékeinket készítjük. – A beérkező terményeket az átvétel után nedvességtartalom szerint szortírozzuk, majd a magas minőség biztosítása érdekében rendkívül kíméletes módon – alacsony hőmérsékleten - szárítjuk, majd nagykapacitású malmunkban megőröljük. A főtermékünk a kukoricagríz, illetve ebből készítünk kukoricapelyhet, de nagy mennyiségben állítunk elő kukoricalisztet, -csírát is. Termékeink zömét az élelmiszeriparban használják - sörgyártás, sütőipar –, de természetesen takarmányozási célra is kerül innen kukoricaliszt, illetve -pehely.
– Milyen gépekkel, berendezésekkel, technológiával történik a feldolgozás? – A malmunkat 28 évvel ezelőtt építette, és 1991-ig üzemeltette az az IKR Közös Vállalat, mely létrehozta a legelső magyar kukoricatermelési rendszert, és behozta Magyarországra, majd adaptálta a legkorszerűbb szántóföldi, növénytermesztési technológiákat. Később a társaság IKR Kukoricafeldolgozó Kft. néven önállóvá vált, és 2010 óta Cornmill Hungary Kft.-ként működik. – 2004-ben – amikor a céghez kerültem – célul tűztük ki, hogy a régi, akkora már elavult szárítónkat lecseréljük. 2012-re épült meg az új, jóval nagyobb kapacitású FAO GD SCE H 1150 típusú, francia gyártmányú szárítónk, mely a piacon kapható egyik legkorszerűbb berendezés. A beszerzésben az IKR Gépkereskedelmi Kft. volt a partnerünk. – Az évi 40 ezer tonnás kapacitásunkat 80-90%-ban használjuk ki, 30-35 ezer tonna kukoricát dolgozunk fel évente. A szárítás kulcsfontosságú folyamat a termékeink előállításánál, egyrészt, mert ennek köszönhetően alapanyag tekintetében nem szorulunk idegen forrásokra, másrészt így garantálni tudjuk az állandó minőséget. Lassan, kíméletesen szárítjuk a kukoricát. Ellentétben más szárítókkal - ahol a minél nagyobb feldolgozási mennyiség a cél -, mi a minőséget tartjuk szem előtt. A lassú szárítás ugyan időigényesebb, így költségesebb, de a végeredmény magáért beszél: a héjszerkezet nem repedezik meg, így egész éven át egészségesek maradnak a kukoricaszemek. Mivel a gyártott élelmiszeripari alapanyagok nedvességtartalma rendkívül alacsony (6-11%) így azok hosszú ideig eltarthatóak. Az élelmiszeripari előírások rendkívül szigorúak, de a mi termékeink minden esetben maximálisan megfelelnek ezeknek, ezért is olyan keresettek. – A toxintartalom növekedése – sajnos - nem csak a rossz kezelés következménye lehet, vannak olyan évek, amikor már a beszállított alapanyag egy része is fertőzött. Ilyen volt például a 2014-es esztendő, amikor minden feldolgozó azon törte a fejét, hogyan oldja meg ezt a problémát. Az ilyen kukoricából ugyanis lehetetlen minőségi, élelmiszeripari célokra is alkalmas termékeket előállítani. Ekkor döntöttünk egy nagysebességű, optikai szeparátor beszerzése mellett, mely minden egyes gabonaszemet scannel, majd a színkép alapján eldönti, hogy az egészséges-e, vagy sem. A rendszer így 100%-ban képes kiszűrni és eltávolítani minden oda nem illő elemet: a fertőzött kukoricaszemeket, vagy épp a szállítás során bekerült más gabonát, esetleg idegen anyagokat. Ezzel két legyet ütöttünk egy csapásra: garantálni tudtuk az alacsony toxintartalmat és egyúttal a gluténmentességet. Így ugyanis a gluténtartalomért felelős búzaszemek is kiszűrhetőek. Ilyen megoldást az országban másutt nem alkalmaznak, sőt a világon is csak néhány helyen. – A szárítónk mellett három évvel ezelőtt – új beruházásként – egy 14 ezer tonnás raktárat is létrehoztunk, melyet máris kezdünk kinőni, ezért jövőre egy újabb, 25 ezer tonnás raktár építését is megcéloztuk. A jövőben a kukorica mellett szeretnénk árpát, búzát és repcét is szárítani és tárolni.
– Milyen ma a malomipari jövőkép? Van okuk az optimizmusra? – A szakember-utánpótlás komoly problémákat jelent már most is. A malomipari szakemberképzés már tíz éve megszűnt, ennek eredményeként a legfiatalabb molnár is 45 éves. Betanított dolgozóink vannak, ami nyilvánvalóban nem ugyanaz, mintha ez lenne a végzettségük, de szerencsére nálunk még kitűnő szakemberektől, a gyakorlatban tanulhatják meg a szakma fogásait. - A termelési volumenünk, és az árbevételünk – az idei 16-18 Mrd között várható – stabilnak mondható, köszönhetően a megbízhatóságra épülő beszállítói és vevői kapcsolatainknak. Jelentősebb kapacitással rendelkező sörgyáraknak szállítunk, olasz partnereink is rendkívül elégedettek a magyar kukorica minőségével, és takarmányipari termékeink is messzire, a világ 280 országába eljutnak állateledelt alkotó alapanyagként. Valamennyi vevőnk számára a minőségi garancia a kulcs a hosszú távú, eredményes együttműködéshez. – A magas igények biztosítása érdekében folyamatosan fejlesztjük üzemünket. A régi malmunk lassan 30 éves lesz, ehelyett szeretnénk egy újabbat, modernebbet építeni. Összességében tehát úgy látjuk, a malomipari termékek iránti kereslet növekedni fog, így bizakodóak, optimisták vagyunk a jövőt illetően.
Cseh Teréz |