szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Egy TÖKéletes fesztivál

Egy éven át dolgoztak a sikerért a rácalmásiak
Egy TÖKéletes fesztivál

A tök fesztiválhódítóként szeptembertől egészen a Mindenszentekig, vagy, ha úgy tetszik a Halloweenig, uralja az őszi rendezvényeket. A tökös események egyik legnagyobb „nyitóbálja” vitathatatlanul a Rácalmási Tökfesztivál. Szeptember közepén immár 13. alkalommal tettek ki magukért a Városvédők, hogy az ideérkezők most is felhőtlenül, és igényesen szórakozhassanak. A háromnapos, teltházas bulihoz csodás, egyedi miliőt ad mindig a Jankovich-kúria. A gazdag programkínálatból a leghangulatosabb pillanatokat Bodnár Sándor, főszervező, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke segített felidézni.

– Kezdjük a pénteki nyitónappal!
– Ami engem leginkább megérintett, az a rengeteg apróság. Óvodások, kisiskolások nyüzsgő sokasága uralta a kúriát péntek délelőtt. Úgy tűnik, idén is sikerült olyan programokat összeállítanunk, amit sokan vonzónak találtak. A gyerekhad méretét talán még szemléletesebbé teszi az a tökmennyiség, amelyből az apró kezek a három nap alatt díszes lámpásokat faragtak: 2500 sütőtökből jó, ha 100 maradt a végére. Ez is jól mutatja, rendkívül népszerű amit itt kínálunk.
- Érkeznek hozzánk gyerekek a környező településekről, de kicsit távolabbról – Előszállásról, Sárbogárdról, Dunaföldvárról, Budapestről, sőt még a Duna túloldaláról is. Busszal jönnek a gyerekcsoportok a kézműves foglalkozásokra, bábelőadásokra, zenés műsorokra, melyek közül az egyik leghangulatosabbat talán Farkasházy Réka és a Tintanyúl produkált.
– Ennyi boldog gyereket látva, mindig abban reménykedünk, hogy később is emlékezni fognak az itt töltött órákra, és felnőttként vissza-visszalátogatnak majd hozzánk.
– Ugyancsak üde színfoltja volt a pénteki napnak – a sport jegyében - a Töklámpás bringatúra. 130 bicajos kerekezett velünk. Sajnos a másnapi Tekerj tökölni!-t elmosta az eső, így Dunaújvárosból a kerékpárosok más módon juthattak csak el hozzánk.
– Az est sztárfellépői közül Gáspár Lacit, valamint a Kozmix együttes koncertjét emelném ki, kitűnő hangulatot varázsoltak a színpad előtti térre.

– A péntek tehát a gyerekeké volt, a szombati programok minek a jegyében zajlottak?
– Alapvetően ezen a napon a családias hangulat megteremtésére törekedtünk, arra, hogy a felnőttek, és a gyerekek együtt mozduljanak ki, és hogy itt mindenki megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. A közös szórakozást egy újdonsággal is csábítóbbá tettük: bevezettük a családi jegyet. Két felnőtt, plusz két gyerek – de ha a lurkókból több volt, azt se bántuk -, összesen 3000 forintért együtt tölthettek itt egy szép, tartalmas napot. A sokgyerekeseknek sem kellett aggódniuk, mert – ahogy eddig is – az egy méter alatti, vagy akörüli gyerekek ingyen jöhettek be a rendezvényre.
– A szombat délelőtti fellépők főleg a gyerekek igényeit szolgálták, a délután pedig már inkább a felnőtteknek kedvezett. Bangó Margit neve önmagáért beszél, nem véletlen, hogy nagyon sokan megnézték a műsorát. A Talamba ütős együttes is nagyon népszerű volt, a Republic pedig fergeteges koncertet adott az esti színpadon.
– Vonzóak voltak a kiállításaink is – az olyan új elemek mellett, mint a rongybaba vagy a levendula bemutató -, egy ecuadori festőművész alkotásait is megtekinthették az érdeklődők.

– Mit tartogattak a finisre, a vasárnapi zárónapra?
– A magyaros rockot úgy tűnik, sokan szeretik, mert Jolly és Suzy koncertjére – annak ellenére, hogy az délután egy órakor volt – ömlött a tömeg. Színesítette a hét utolsó napjának programját Nagy Bandó András műsora is, aki már harmadik alkalommal nevettette meg, ugyancsak nagy számú rajongóit. Végül méltó befejezése volt a háromnapos Rácalmási Tökfesztiválnak Geszti Péter „Létvágy” című koncertje, melyen ezrek énekelték együtt a dalokat.
– A három nap alatt a látogatók száma meghaladta a tízezer főt. Ez ugyan kevesebb, mint hajdanán, de nem panaszkodhatunk. A rendezvényeink nem veszteségesek, egyetlen egy ellenségünk van, az időjárás. Szerencsére idén az égiek kegyeikbe fogadtak bennünket, a három nap alatt, jószerivel végig, szép időnk volt.
– A kísérő rendezvényeket is próbáltuk kicsit jobban szervezni, témánként egy helyre koncentrálni, s ezzel áttekinthetőbbé tenni. Például az összes gasztronómiai eseményt az Ízek utcájába telepítettük. Már mos pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a vendégektől, mind a gasztrósoktól, akik idén meg voltak elégedve a forgalommal.
– Újdonság volt a kemencéből, frissen árult sülttök is. Több mint 100 tepsinyi fogyott, igaz az ára is baráti volt. Idén hamar beértek a tökök, így nem csoda, hogy kelendő volt ez az ínyencség. Ugyancsak népszerűek voltak a tökös süteményeink, főleg a tökös-mákos rétesek. Az önkéntes hölgyek, élükön mestercukrászunkkal, reggeltől estig készítették és árulták a finomságokat.
– Összesen 1 millió forint értékű tököt biztosítottunk a résztvevőknek erre a három napra: dekoráció, sütőtök, ivólé, lekvár formájában.
– Meg kell említenünk még a méltán népszerű helikopterezést is, hisz a levegőből nézve csodálatos látványt nyújt Rácalmás és környéke, a Duna, a Dunai Nagysziget.
– Egyetlen gondunk akadt csupán, idén át kellett szerveznünk a parkolási lehetőségünket, mivel a korábbi területet, ahol ezt megoldottuk, a tulajdonosa lekerítette. Ezért felkészültünk új parkolóhelyekkel a kúria környékén, illetve a Duna-parton.

– Hogyan kerülnek kiválasztásra azok, akik itt megjelenhetnek a háromnapos fesztiválon?
– Egyrészt – hál’ Istennek – sokan maguktól jelentkeznek nálunk, hogy szeretnének részt venni. A kiválasztásnál azonban ragaszkodunk egy alapelvünkhöz: nem akarunk búcsú jellegű kirakodóvásárt. Kizárólag olyan népi alkotókat fogadunk, akiknek már nevük van a szakmájukban. Így került kiválasztásra az említett rongybaba készítő – az ember nem is gondolná, milyen szépségeket lehet rongyokból alkotni -, visszatérő kedvencünk Tímár Éva, aki évről évre fantasztikus kerámiáival kápráztat el bennünket, és Kalmár Benedek, akasztói töknemesítő, kertészmérnök is lenyűgözte a szervezőbizottság tagjait, épp úgy, mint a közönséget. Nemesítési munkájának eredményeként fantasztikus alakú és színű tökköltemények születnek.

– A határon túlról is érkeztek fellépők, vendégek?
– Minden évben van egy nemzetközi szála is a programoknak. A Rácalmáson élő szerb kisebbség hívta meg a negyvenfős néptánccsoportot, az OPÁNKE Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesületet. De az itt élő családok közvetlenül, otthonaikba is fogadtak vendégeket Szerbiából, akik szívesen jöttek a Tökfesztiválra.
– Emellett egy Magyarországon tanuló ecuadori diákokból álló néptánccsoport is fellépett, és ahogy említettem már, egy ecuadori festőművész képeit is bemutattuk.
– A nemzetközi programok közé sorolható a koreai ételek bemutatója is. Az ételkülönlegességeket évről évre legfőbb támogatónk, a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetői, dolgozói, illetve itt élő családtagjaik készítik. Az ingyenes kóstolók mindig sok érdeklődőt vonzanak.
– A rácalmási Tökfesztivál egyik csúcspontja minden évben, az utcai dekorációk értékelése. Nagy a verseny? Sokan öltöztetik díszbe a portájukat?
– Rengeteg tökkompozíció készült idén is. Legnagyobb örömünkre a legeldugottabb kisutcákban is készültek tökdekorációk. A legtöbbet közülük azok láthatták, akik a kisvonatra szállva körbe utaztak a város főbb utcáin. Kétezer háromnapos, kétfős belépőt osztottunk ki a versenyre nevezőknek. Ez azt jelenti, hogy ezer alkotás született, ezek közül kellett kiválasztanunk a legjobbakat. Talán az ingyen belépő volt ennyire csábító, talán az számított, hogy a rácalmásiak magukénak érzik a fesztiváljukat – végül egyre megy, pompás látványt, különleges hangulatot adnak ezek a fantáziadús utcai alkotások.

– Ezernyi program, sok-sok finomság, millió egy megoldandó probléma, feladat. Mindez kizárólag önkéntesekkel?
– Igen. Mindenre az egyesületi tagjaink ügyelnek. Ez egy hatalmas feladat, de mindenkinek megvan benne a maga munkája, szerepe, felelőssége. 172 fő – az iskolai önkénteseket nem számítva ebbe – biztosította a teljes helyszínt: beléptetéstől a szemétszedésig, a mosdók tisztaságától a vendégek, fellépők kalauzolásáig, a finomságok elkészítésétől azok értékesítéséig. Mindenre odafigyelünk, hiszen minden évben ez a mi „nagy napunk”, azaz inkább „nagy hétvégénk”.

Cseh Teréz

2016.11.24. 09:17
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás