szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Sztálinváros legjobb ifjú szavalója

Koltai Róbert szinte csak szép emlékeket őriz a városról
Sztálinváros legjobb ifjú szavalója

Koltai Róbert színész-rendező 2005-ben díszpolgári címet kapott Dunaújváros önkormányzatától. A népszerű művész ezekkel a szavakkal köszönte meg az elismerést: „Az élet gyakran elkényeztetett, de az a díj szinte mindent felülmúl. A legérzékenyebb korszak, a gyermek- és kamaszkorom köt a városhoz, olyan élményeket szereztem, amelyeket filmben elmesélhettem. Itt voltak fiatalok és szépek a szüleim, akik most fent bizonyára velem együtt örülnek a díjnak.”

– Hogyan kerültél az akkori Sztálinvárosba?
– Az „átkozott-legendás” ötvenes években, 1952-ben apukámat, mint sportvezetőt helyezték a városba. Egy rövid időre szét is szakadt a család, nem tudtunk valamennyien menni, ezért az a döntés született, hogy apukám ne legyen egyedül, én, a nyolcéves, harmadik osztályos nagyfiú – van két húgom is – elkísérem. Aztán egy fél évre még visszakerültem Pestre, hogy később, negyedik évvégén végre az egész családdal együtt leköltözzünk. Ez az oda-vissza költözés nem kis gondot okozott számomra. Budapesten a Rottenbiller utcai általános iskolában tanár úrnak kellett szólítani a tanító bácsit, Sztálinvárosban pedig nevelő pajtásnak. Ebből kétszer is volt konfliktusom, hiszen a nevelő pajtásnak tanár urat mondtam, pesti visszatérésemkor a hetvenéves Baka tanár urat pedig le „nevelő pajtásoztam”. Szegény majdnem agyvérzést kapott.

– Milyen emlékeket őrzöl azokból az időkből?
– Sok érdekes dolog előfordult velem. Volt, hogy mentem haza az iskolából, és egyszer csak egy idegen családban találtam magam. Ugyanis olyan egyforma házakat építettek a kezdeti időszakban, hogy az akkori Beloiannisz utcában egyszerűen eltévesztettem a házat. Ott álltam, és zokogtam egy idegen családban.
Először életemben itt mentem randevú-szerűen egy kislánnyal moziba. Olyan tizenegy-tizenkét éves lehettem, emlékszem, egy szovjet film, a Cirkusz ment. Ez nem meglepő, hiszen szinte kizárólag szovjet filmeket vetítettek akkoriban. Láttam otthon, hogyha apukám elmegy valahova, mindig megborotválkozik. Ott volt a fürdőszobában a készlete, így hát én is nekiálltam a nagy semmit levakarni az arcomról. Még pihém sem volt, viszont sikerült kettévágni a számat a borotvával. Így szétnyílt alsó ajakkal mentem az első randevúmra. Ötvenhatban – ezt az emlékemet beleépítettem a Világszám című filmembe – a Bartók előtt nagy tüntetés volt, és anyukám kétségbeesetten keresgélt a tömegben. Aztán a Dózsa mozi lépcsőjén ültünk, és hallgattuk a budapesti híreket. Csupa szép és jó emlékem van a régi osztálytársaimról is.
– Indultam szavalóversenyeken, persze nem mindegyiken voltam sikeres. A Vörösmarty szavalóversenyen nem értem el eredményt, de Tyihonov Pohárköszöntőjével, ami természetesen a kornak megfelelő vonalas vers volt, elnyertem a Sztálinváros Legjobb Ifjú Szavalója címet. Nagy volt az öröm a családban, mert apukám nemcsak sportvezető, hanem csodálatos versmondó is volt. Otthon gyakran rendeztünk családi szavalóversenyt, többnyire ketten indultunk, anyukám volt a zsűri, és mindig egy kicsivel apukám nyert.
– 1957-ig laktunk a tíztantermes Móricz iskola közelében. Az nagyon megható volt, hogy amikor visszaköltöztünk Pestre, és a teherautó platóján ültem, kinyitották az iskolai zsibongó erkélyének ajtajait, és ott integetett a fél iskola. Népszerű gyerek voltam kiskoromban, hiszen szavaltam, és tagja voltam az iskolai focicsapatnak is. Egyik iskolai időszakom sem tett rám olyan hatást, mint a Sztálinvárosban eltöltött évek.

– Sokszor emlegeted édesapádat. Mit jelentett számodra?
– Fantasztikusan sokoldalú ember volt. A sportvezetői munka és a versmondás mellett más területen is képes volt maradandót alkotni. Mindig is nagyon érdekelt – édesapám miatt nem is lehetett máshogyan – a foci. Akkor volt az Aranycsapat, a 6:3-as angol-magyar és az örökös mély sebet hagyó, fájdalmas svájci vb ezüstérem. A nyarakat a római parti Vasas Csónakházban tölthettük, mivel apukám a dunaújvárosi éveket megelőzően a Vasasnál dolgozott mint sportvezető. Itt olykor vasárnaponként több száz spontán érdeklődő előtt hatalmas lábteniszcsaták zajlottak – akkoriban még látványosan, technikásan, dekázgatva játszották, nem pedig lebombázták egymást, mint manapság –, ebben apukám szintén verhetetlen volt. A focit nagyon hamar abba kellett hagynia a térde miatt, de lábteniszben óriási volt, és  mellesleg Sztálinvárosban ping-pongban is bajnokságot nyert. Ha ünneplésre volt alkalom, mindig őt kérték meg nótaéneklésre, ezt olyan átéléssel adta elő, mint egy csodálatos verset. Volt tehát miből táplálkoznom. A Csocsó, avagy éljen május elseje című film a gyerekkori élményeimből fakadt, és Dunaújvárosban forgattuk. Apukám kétezerben halt meg, és egy kicsit neki állítottam emléket ezzel a mozival.

– Hogy fogadták a filmforgatást a városban?
– Akkor volt ötven éves a város, és arra gondoltam, hogyha sikerülne egy jó forgatókönyvet írni, akkor talán támogatást is kapnánk. Ez ellen nagyon sokan berzenkedtek a szakmában, mondván, lehetetlen egy acélvárosról szívhez szóló közönségfilmet csinálni. Én viszont bíztam abban, hogy elmesélhetem, ahogy én láttam, ahogy egy gyerek látta az ötvenes éveket. Hála a Vasmű és a város vezetőinek, valamint a forgatásban közreműködő sok száz dunaújvárosinak, megszülethetett életem egyik legfontosabb filmje, a Csocsó. Eltelt azóta tíz év, és  a Csocsó bevonult azon filmjeim közé, melyekre a legbüszkébb vagyok. A Sose halunk meg, a Szamba és a Világszám mellé. Nagyon sok mindent sikerült a tervekből megvalósítani Nógrádi Gábor és Dés László segítségével. Az egész város hihetetlen szeretettel állt a film mellé, érezték, hogy róluk, hozzájuk szól. Én nem politikai zászlókat lobogtatva készítek filmet például az ötvenes évekről, hanem mesélni próbálok, és ezt a közönség érzi, szereti. A Csocsót többen látták a dunaújvárosi moziban, mint a Csillagok háborúját. A város, az akkori városvezetés és a Vasmű igazgatóinak, Horváth Istvánnak – akivel a mai napig nagyon jó a kapcsolatunk – és utódjának hozzáállása fantasztikus volt. Ennek megkoronázásaként 2005-ben Dunaújváros díszpolgárává avattak. A film is kellett hozzá, hiszen csak azért, mert odajártam iskolába, még nem kaptam volna meg az elismerést.

– Gyakran lépsz fel a városban?
– Régen nagyon sokat szerepeltem Dunaújvárosban. A kaposvári színház rengeteget járt oda, aztán Csákányi Eszterrel ketten játszottunk egy Aldo Nicolai darabot, amit Smuk Imre rendezett. A József Attila Színházzal is előadtuk a Balfácánt és A miniszter félrelépet. Mindig különös izgalom volt a Bartókban játszani. A sok pozitívum mellett ugyanakkor el kell mondani, hogy amióta elkészült az új Bartók, valamiért sajnálatosan nem léphettem fel. Nem tudom az okát, de bízom benne, hogy lesz még lehetőségem játszani a városban.

– Mivel foglalkozol manapság?
– Jelenleg a nyolcadik filmem, a Magic Boys utómunkálatai zajlanak. Amerikai befektetők segítségével, világsztárok - Michael Madsen, Vinnie Jones -, és kiváló magyar csapat, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Nagy Sándor, Tompos Kátya és Hujber Feri közreműködésével készítettük. A bemutató időpontja egyelőre még bizonytalan, de reméljük, minél előbb a mozikba kerülhet annál is inkább, mert idestova egy éve, hogy nem készült új magyar közönségfilm.

Veér Károly

2017.03.01. 08:38
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás