szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Képzések az Edutus Főiskolán

Speciális, vár- és kastély-turisztikai képzést is indítanak Sümegen
Képzések az Edutus Főiskolán

A felvételizők napjának is nevezhetnénk február 15-ét, hiszen a hallgatóknak minden évben eddig kell leadniuk jelentkezéseiket a felsőoktatási intézményekbe. Hogy hová, milyen szakokra lehet jelentkezni, azt a mindenkori felsőoktatási tájékoztatóban, vagy a felvi.hu honlapon bárki megnézheti. Mi ellátogattunk az idén éppen 25 éves Edutus Főiskolára, ahol Németné dr. Gál Andrea, oktatási rektor-helyettes adott tájékoztatást képzéseikről.

– Hol és mit lehet ma tanulni az Edutuson?
– Négy kampuszunkon – Tatabányán, Budapesten, Sümegen és Erdélyben, Székelyudvarhelyen - várjuk a hallgatóinkat. Gazdasági és műszaki képzéseinken közgazdász vagy mérnöki diplomák szerezhetők 3,5 év alatt. Jellemzően alapképzéseink vannak, ezek nappali és levelező tagozaton is elérhetőek, míg mesterképzésünk marketing szakon, Budapesten, levelező tagozaton végezhető el.
– Tatabányán gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, illetve turizmus-vendéglátás gazdasági alapképzéseket indítunk. Ezek Budapesten is elérhetőek, de ott a nemzetközi gazdálkodási szak is választható. Sümegen gazdálkodási és menedzsment, míg Székelyudvarhelyen kereskedelem és marketing alapképzéseink vannak.
– Műszaki képzésünk csak Tatabányán van, mert az ehhez szükséges műszaki laboratóriumok itt állnak rendelkezésünkre.
– A képzési portfóliónkat kiegészítik még a felsőoktatási szakképzéseink. Ezek két év alatt felsőfokú szakképesítést adnak, az itt szerezhető kreditpontok 60-80%-ban beszámításra kerülhetnek azoknál, akik később jelentkeznek alapképzéseinkre. A nemzetközi gazdálkodás kivételével az összes többi gazdasági szakon – a képzőhelytől függően nappali és/vagy levelező munkarendben - indulnak felsőfokú szakképzéseink.

– Az Edutus Főiskola Sümegen újdonságnak számít, miért épp ezt a helyet választották?
– Sümeg Város Önkormányzatának kezdeményezésére jött létre az együttműködés. A város szeretett volna lépéseket tenni a felsőoktatás meghonosítása érdekében, és – tekintettel a helyi adottságokra – a gazdálkodási és menedzsment alapszakra épülő vár- és kastélyturizmus specializáció mellett döntöttünk, mely egyedülálló a hazai felsőoktatásban. Az önkormányzati tulajdonú Sümegi Közszolgáltató Kft.-vel közösen hoztuk létre a Sümegi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot (KFKK). Az Oktatási Hivataltól megkaptuk az engedélyeket, így a képzést már meghirdethettük az idei felsőoktatási felvételi tájékoztatóban. Egyrészt a helyi munkaerő-piaci igényekhez igazítottuk a tananyagot, a városban meghatározó gazdasági ágazat a turizmus, számos látványosság található itt: a Sümegi vár, a rokokó püspöki palota, a gyönyörű freskókkal díszített templom, az Afrikárium egy trófea-bemutatóval, Mária-kegyhely, Kisfaludy-kúria – erre már érdemes egy ilyen képzést ráépíteni.
– Másrészt ez a lépés összhangban van a kormány gazdaságfejlesztési elképzeléseivel is, konkrétan a Nemzeti Várprogramra, illetve a Nemzeti Kastélyprogramra gondolok. Ezek keretében az állam várakat illetve kastélyokat újít fel, hogy azokat a későbbiekben turisztikai célokra, hosszú távon gazdaságosan működtethesse. Ezek a fejlesztések elindultak, és hatásukra 4-5 év múlva tömeges igény jelentkezik majd a létesítmények fenntartható működtetésére irányuló speciális tudással rendelkező szakemberekre. Ezt az igényt szeretnénk mi a sümegi képzésünkkel kiszolgálni.

– A felvételi a napokban zárult. Mit tehet az, aki lemaradt a jelentkezésről?
– Az oktatásért felelős minisztérium minden évben dönt arról, hogy lesz-e pótfelvételi lehetőség. Az utóbbi években mindig volt, így várhatóan az idén is számíthatunk erre. Ha tehát valaki lemaradt, akkor augusztus elején még lesz módja pótolni a jelentkezését a pótfelvételi eljárás keretében.

– Duális képzési helyeket is meghirdettek. Milyen szakokon vehető ez igénybe, és hogyan kell ezt elképzelni a mindennapokban?
– A Duális Képzési Tanács mind a négy gazdasági alapszakunk, valamint a műszaki menedzser alapszakunk esetén is megadta az engedélyt erre a képzési típusra. A hallgatók számára ez rendkívül jó lehetőség, ugyanakkor egyfajta kihívás is. Az elméleti órákon együtt tanulnak a normál képzésre jelentkezettekkel, de emellett – duális vállalati partnereinknél – gyakorlaton is részt vesznek. Az alapmodell az, hogy az őszi félévben 13 hetet a főiskolán tölt a hallgató, utána 7-8 hetet a vállalatnál, a gyakorlati idő alatt pedig vizsgáznak is. Azért, hogy ezt az időszakot a lehető legjobban tehermentesítsük a számukra, előrehozott vizsgákat is lehetővé teszünk.
– A tavaszi félévben ismét 13 hét elméleti oktatás következik, majd 14-15 hét szakmai gyakorlat. Tehát összességében 22 hetet dolgozik a hallgató a duális képzés keretében a vállalatnál, és ezen kívül 4 hét szabadságot vehet igénybe évente. Ez rendszerint egy hét karácsony tájékán, és három hét nyáron.
– Ha egy vállalatnál az eltérő munkarend indokolttá teszi, akkor arra is van lehetőség, hogy akár hetente 1-2 napot a cégnél töltsenek a diákok. Ebben az esetben a maradék 3-4 napra szervezzük meg az óráikat, így folyamatosan jelen tudnak lenni a vállalat életében.
– Eddig tíz céggel írtunk alá együttműködési megállapodást a duális képzésre, ez 47 helyet jelent az öt alapszak esetén összesen. A nagyvállalati körből partnerünk a Spar Magyarország Kft., a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., a Wescast Hungary Zrt., az Otto Fuchs Hungary Kft. és a Yusen Logistics Hungary Kft. Az együttműködő kis- és középvállalkozásaink valamennyien budapestiek: PQS Kft., Újlak-MM Kft., KKVHÁZ Zrt., Hotel Manager Kft., Jet Travel Kft.  Hallgatóink – képzési helyüktől függetlenül – bármelyik partnert választhatják gyakorlati képzőhelyként.

– Milyen előnyökkel, illetve nehézségekkel számolhat az, aki a duális képzést választja?
– A duális hallgatók elhelyezkedési esélye nagyságrendekkel megnő a nem duális társaikhoz képest, hiszen amikor a diplomát kézbe veszik, már kész, gyakorlott szakemberként jelennek meg a munkaerőpiacon, míg azok az iskolatársak, akik csak az utolsó félévüket töltik szakmai gyakorlaton, még kezdőnek, friss diplomásnak számítanak. Az ő betanításuk jelentős időt vesz igénybe, és ez hátrány egy vállalkozás szemében. Rövid idő alatt tehát szinte behozhatatlan előny a több éves szakmai gyakorlat. Évek alatt a hallgató fokozatosan megismeri a partnervállalat munkafolyamatait, gyakorlati feladatokat lát el, beletanul a szakmába. Ez a képzés végére lényegében biztos munkahelyet garantál a fiatal szakembernek, és ez nyilván az előremenetelnél, a fizetésemelésnél is meghatározó lesz.
– Óriási előny a duális képzésben, hogy a hallgatók fizetést kapnak. Jogszabály írja elő, hogy a mindenkori minimálbér 15%-át meg kell kapnia a hallgatónak hetente, azaz ez havi szinten a minimálbér kb. 60%-a. Ez adó és járulékmentes mindkét fél számára, tehát sem levonás, sem munkaadói járulékok nem terhelik, tehát a nettó és a bruttó jövedelem így egybeesik. Mindez jelentős hozzájárulást jelent, sőt akár teljes egészében fedezheti is a hallgató képzési költségeit, ezért mindenképpen érdemes ezen a képzési formán elgondolkodni.

-réz

2017.03.01. 08:47
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás