szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tata, az esküvőváros

Sokan járnak házasságot kötni az élővizek városába
Tata, az esküvőváros

Izgalmas volt az elmúlt két év, mert az előző EU-s időszak vége és a következő ciklus eleje esett rá. Néhány nagyon szép projektet tudtunk lezárni, és újakat előkészíteni, ami nem olyan látványos munka. Sok esetben csak arról van szó, hogy folyik a tervezés és még nem állhatunk ki velük a nagyközönség elé – kezdte értékelőjét Michl József, Tata polgármestere.

– Milyen eredményekről számolhatunk be az önkormányzati ciklus derekán?
– Elkészült a város hosszú évek óta egyik legfontosabb beruházása, megújítottuk a város főterét és környezetét. A Kossuth teret 2015-ben, ádventi időben vehették birtokba a tataiak. Ez volt 2015 legnagyobb ajándéka, 2016-é pedig az, hogy elkészült a város új sportcsarnoka a TAC által megszervezett TAO-s állami támogatással és az önkormányzat önerejével. Sok más is történt persze, például 2016-ban rendbe tudtuk tenni a Fényes Fürdőn a Grófi–tavat. Ez a város legnagyobb forrástava, ami napi 25-30.000 m3, 20-22 fokos vizet bocsát ki magából a búvárok, a fürdőzők és a szaunázók legnagyobb örömére. Az elmúlt években sikerült a tóparti közvilágítást is megépítenünk, a Pötörke-malomtól most már az Építők Parkjáig LED-es közvilágítás segíti a sétálókat és a bicikliseket, nem kell sötétben botorkálniuk. Az Ökoturisztikai Központ is teljesen beépült Tata életébe, és nemcsak a hozzánk látogatók, hanem a tataiak is nagy számban veszik igénybe. Igyekeztünk a tó körüli sportversenyeinket oda koncentrálni, így a tófutások, a szilveszteri futások már onnan indultak. Kulturális és céges rendezvényeknek is helyet ad, legutóbb Szabó Szonja kiállítása nyílt meg az épületben.

– Milyen fejlesztéseket terveznek a TOP-os források segítségével?
– A Zöld város Program keretében pályáztunk az Építők Parkja továbbépítésére. Egy nagy szabadidőpark kialakítását tervezzük, kisebb és nagyobbacska gyerekeknek játszóterekkel, sportlehetőségekkel, és azok infrastruktúrájával. WC-blokkot, kerékpártárolót, parkolót építünk, és végre megvalósul a csapadékvíz elvezetése is. Ez tehát egy nagy, komplex pályázat. Egy másik nagy vállalásunk, hogy szeretnénk egy normális piacot Tatának, ami a környékbeli kistermelőket méltóan tudja fogadni. Egy nagy főzőkonyha építését is tervezzük, és ehhez egy előkészítő üzem létrehozását, mely helyi termékeket használ fel. Fejleszteni szeretnénk a Kőkúti iskola konyháját, és minden iskolában tálalókonyhát, a Vaszariban pedig új étkezőt építünk. 2017-től a KLIK átvette az iskoláink üzemeltetését, csak az étkeztetés maradt meg városi feladatként. Természetesen figyelemmel kísérjük a tatai gyerekek oktatását. A tanuszodát továbbra is az önkormányzat működteti, és tartja fenn. Ezzel, illetve a sportfelületek bérbeadásával segítjük az iskolai testnevelést. Tata és Agostyán közt feltétlenül szükséges egy komoly kerékpárút megépítése. Lakossági fórumokon egyeztettünk az érintettekkel, ezek alapján jelöltük ki a hét kilométeres nyomvonalat. A cél az, hogy az Országgyűlés tértől, tehát a Haranglábtól biztonságosan eljuthassanak Agostyánba akár gyalog, vagy kerékpárral. Pályáztunk a Naszály felé menő kerékpárút tervezésére is.

– Mi történt Tatán a gazdaságfejlesztés területén?
– 2016-ban elkészült a Magyary-terv 2.0, Tata gazdaságfejlesztési terve, amely felülvizsgálata volt az előzőnek. A jövőt ennek értelmében tervezzük. Városunk gazdasági életére nagy hatással volt 2016-ban a japán autóipari cég, az NHK Spring Hungary idetelepülése, mely 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó, és 1,2 millió stabilizátor rúd előállítását tervezi. Az önkormányzat tavaly egyébként több mint 100 millió forintos támogatást nyújtott az ipari park továbbfejlesztésére. Az államtól kaptunk egy százmilliós támogatást egy 20 kV-os távvezeték megépítésére, mely feltétlen szükséges ahhoz, hogy az ipari parkban további cégek tudjanak megtelepedni. Ez a beruházás is elkezdődött, és jelenleg is zajlik. Vannak további érdeklődők, egy nagy húsipari feldolgozó vállalkozás vásárolt telket, és benyújtották az építési engedély-
kérelmüket is. Tehát jó eséllyel egy újabb nagy, nem autóipari beszállító, hanem egy magyar tulajdonú és magyar élelmiszert feldolgozó üzem jön létre, aminek nagyon örülünk, mert elsősorban betanított munkásokat fognak keresni, és ebben a szegmensben is új munkalehetőségeket tudunk biztosítani a tataiaknak és a környékbelieknek. A tatai kistérség egyébként a 2016-os kimutatások szerint az 5. legfejlettebbnek számít. Lassan egyre többen lesznek az irigyeink, de inkább ilyenek legyenek, mint sajnálóink. Elkészítettük egy inkubátorház tervét, és lakásépítésekben is gondolkodunk. A városi tulajdonban lévő telkeken szeretnénk lakásokat építeni, részben CSOK-os, részben pedig bérlakásokat. Nagyon nagy az igény bérlakásra, és azonnal – szinte a tervasztalról - el tudja mindenki adni, aki beruházóként épít.
– Tatán hagyományosan építenek a turizmusra. Ezen a téren miről számolhatunk be?
– Kétszázhetvenkét esküvőt tartottak 2016-ban Tatán, ez a város méretéhez képest kiemelkedő szám. Ebből 107 volt tatai pár, a többiek turisztikai céllal jöttek ide házasodni, tehát elmondhatjuk, hogy esküvőváros is lettünk. Nagyon komoly lehetőséget nyújt az itteni szállodáknak, éttermeknek, hogy az ország minden részéből érkeznek házasodni városunkba. A szokásos fesztiválprogramjaink is kiválóan sikerültek az elmúlt esztendőben. Még egy újdonságról is beszámolhatunk, Tata városa 15 évre elnyerte az Öreg-tó halászati jogát, és már így 2016-ban az Öreg-tavi nagyhalászati rendezvényt saját cégével, a Városkapu Zrt.-vel, és az Öreg-tó Halászati Kft.-vel szervezte meg.  Ez egy újabb kihívás, hiszen egy szabadon választott feladatról van szó. Úgy gondoljuk, hogy a több lábon állás egy önkormányzatnak feltétlen kötelező feladata, hogy minél több helyről tudjon bevételt produkálni. Nagyon fontos még, hogy a Kossuth tér felújításának folytatásaként a Szent Kereszt templomra várjuk az állam segítségét. A győri egyházmegye támogatáskérelmet nyújtott be, hiszen a Szent Kereszt templom, amit Fellner Jakab épített, most már olyan rossz műszaki állapotban van, hogy körbe kellett keríteni. Potyognak róla a homlokzati elemek, a vakolat és a faragványok is. Reméljük, hogy mielőbb erre is kapunk támogatást, és a győri egyházmegye neki tud fogni a felújításnak.

– Sorban térnek vissza a korábban elapadt források. Hogy áll most ez a folyamat?
– A források gondot is jelentenek az öröm mellett a városban. Az állami kezelésű Május 1. út beszakadása az egyik jó példája annak, hogy mekkora kárt okozott a kommunizmus Tatának azzal, hogy elapadtak a források, most pedig ezeknek a visszatérte jelent óriási feladatot. Itt szeretném megköszönni a Belügyminisztérium együttműködési készségét, a magyar kormány nélkül ezt a hatalmas feladatot, hogy 43 pozitív forrás működik már a városban, nem tudjuk önmagunk megoldani. Ide állami beavatkozásra, állami segítségre van feltétlenül szükség. Viszont a városnak és környékének többletgyönyörűséget fog adni, akár a természeti szépség, akár a látvány tekintetében. Azt reméljük, hogy ez a település klímáját is javítja, nem beszélve a turisztikai és egyéb hasznosítási lehetőségekről.

– Tata régi problémája a művelődési ház állapota. Ezzel mi a tervük?
– Erre is pályáztunk a TOP-ban. Egy olyan közösségfejlesztő programot nyújtottunk be, amelynek keretében szeretnénk a könyvtárat a volt Tiszti Klubba átköltöztetni. A művelődési ház épületéből a másik komoly tartalmat, a színháztermet a tóparton lévő fedeles lovarda volt épületében szeretnénk annak tulajdonosával közösen elhelyezni, és együttműködésben üzemeltetni. Ha ez így megvalósul, akkor mondjuk 2018-19-ben a régi szocialista időkben épített, szocreál stílusú, és mára nagyon elavult műszaki állapotú házat lebonthatjuk, megteremtve a lehetőségét annak, hogyha a buszvégállomás a vasúti pályaudvarra költözne, akkor ezek helyén komoly fejlesztést tudjunk végrehajtani.

Veér Károly

2017.03.01. 08:50
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás