szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Jubileumi gázkonferencia

DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás immáron 25. alkalommal
Jubileumi gázkonferencia

25. alkalommal gyűlt össze április 19-20-án Visegrádon, a Thermal Hotel konferenciatermében a hazai gázszakma krémje. A jubileumi összejövetel – melynek főszervezője a dorogi székhelyű DUNAGÁZ Gázipari  Oktatási és Minősítő Zrt. - évről évre magas színvonalú előadásokkal járul hozzá a gáziparban tevékenykedő szakemberek továbbképzéséhez. A kétnapos találkozó eseményeit a konferencia szervezőbizottságának tagja, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. műszaki igazgatója, Berkes Gábor foglalta össze lapunknak.

– Egy emberöltőnyi idő telt el az első konferencia megszervezése óta, negyedszázados évfordulót ünnepelnek. Mennyiben volt ez hatással az idei konferencia programjának összeállítására?
– Talán éppen a 25 éves gyakorlat miatt ezúttal sem tértünk el a jól bevált tematikától. Jómagam húsz éve dolgozom a gáziparban, a konferenciák közel felén hallgatóként vettem részt, három éve pedig már a szervezőbizottságnak is tagja vagyok. A DUNAGÁZ mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy melyek azok a témák – jövőbe mutató elképzelések, aktuális jogszabályváltozások, értékelések, tapasztalatok -, amelyek a hallgatóságot leginkább érdekelhetik.

– Az első nap mindig a plenáris üléssel indul. Idén kik, és milyen témával érkeztek?
– Elsőként Gáspár Zsanett, a DUNAGÁZ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Cseh Tamás, a közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a konferenciát.
– A plenáris ülésen rendszerint a szakma egészét érintő, átfogó témájú előadásaink vannak. Talán épp a jubileum alkalmából – bár minden évben megjelenik itt a szakma krémje előadóként-hallgatóként -, idén a gázipar legmagasabb szintje is képviseltette magát: az ENKSZ Zrt. nem csak a fővédnökséget vállalta, de Hiezl Gábor, kereskedelmi vezérigazgató-helyettes előadásával is megtisztelte a konferenciát. Arra a kérdésre kaptunk tőle választ, hogy merre tart a Nemzeti Közművek a földgázpiacon?
– Őt követte a pulpituson dr. Molnár László, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára, aki a gázellátás európai fejlődését vázolta fel a hallgatóság előtt.
– A következő években a hazai gáz nagykereskedelmi árak alakulására ható tényezőkről dr. Kaderják Péter, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője beszélt.
– A délelőtti plenáris ülés az elhangzottakra vonatkozó hallgatói kérdésekkel zárult. A nap az ebédet követően – ahogy mindig – a délutáni szekcióüléssel folytatódott a rendszerüzemeltetést érintő témákban, majd másnap délelőtt a gázfelhasználási szekció következett. Az előadásokat követően Fülöp Lajos gázipari szakértő foglalta össze a konferencián elhangzottakat, majd Szabó György alapító igazgató záró gondolataival ért véget a 25. Dunagáz Szakmai Napok.

– Emeljünk ki néhány előadást a kétféle szekción elhangzottakból!
– Dr. Kovács Kornél professzor, a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékéről érkezett hozzánk egy érdekes előadással a biogáz betáplálásának lehetőségeiről a gázhálózatba. A jogszabályi feltételek már régóta megteremtették ennek a kereteit, de a gyakorlatban ez még nem igazán terjedt el.
– Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter Egyesület elnöke, valamint Bálint Norbert alelnök arról informálták a hallgatóságot, hogyan lehet felhasználni a bio- és a földgázt a közlekedésben. Vannak erre már jó példák az ország különböző pontjain, a földgáz felhasználása a közlekedésben egyre növekszik és elvárás is a szakmától ezen iparág fejlődése, hiszen a károsanyag kibocsájtás tekintetében is egy környezetbarátabb üzemeltetés valósul meg. Ugyanakkor a személygépjárművekben történő földgázfelhasználás tömeges elterjedése még várat magára, ehhez jelentős támogatásra lenne szükség.
– A program összeállításakor a szakmát érintő újdonságokra is igyekszünk odafigyelni, ilyen témákat is beválogatni. Ilyennek találtuk a 3D-s lézerszkennelést és modellezést, mely a gáziparban még koránt sem jellemző. Az iparágat a kétdimenziós tervek uralják, igaz ezek ma már számítógéppel, arra alkalmas programokkal készülnek. Az új 3D-s technológia előrelépést jelenthet ezen a téren, ahogy ezt Cserkuthy Andrástól, a GLT Scan&Plan Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk.
– Örök téma a gázveszteségek elemzése az elosztó hálózaton. Az elosztói engedélyesek által átvett és a felhasználóknak átadott gázmennyiség között különbség van, amelyet hálózati és mérési veszteségnek nevezünk. A veszteségek egy része a rongálásokból, szivárgásokból, illegális vételezésekből ténylegesen – azaz fizikailag is - keletkezik, míg egyéb tényezők – például átszámítások – látszólagos veszteségeket okoznak.  A hálózati, mérési veszteségeket pontosan nem lehet meghatározni, de az elosztói tarifák kialakítása során a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egy szakértői munkaanyaggal foglalja össze a kalkuláció módszertanát. A módszertant alapvetően az elosztók elfogadhatónak tartják, de mivel a Hivatal az elosztói tarifákban csak a számított veszteség egy részét ismeri el, így a szakmai viták állandóak. Az apropót most az adta, hogy 2017. január 1-jétől léptek életbe az új elosztási tarifák, ezért kézenfekvő volt, hogy előadóként meghívjuk azt a szakértőt – Bali Gábort, az Energiq Kft. ügyvezető igazgatóját -, aki 2016-ban a veszteségek elemzését végezte. Ezzel a konferencia hallgatói első kézből kaphattak tájékoztatást arról, hogy milyen szakmai alapokon nyugszik ez a számítás.

– Csütörtökön a gázfelhasználási szekció a telekhatáron belüli gázrendszerekkel, gázmérésekkel, a műszaki-biztonsági követelményekkel kapcsolatos előadásokkal kezdődött. A Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézetének egyetemi docense, dr. Szunyog István tartott erről elméleti előadást, utána pedig dr. Szilágyi Zsombor, az MMK Gáz- és Olajipari Tagozatának gázipari szakértője beszélt a műszaki biztonsági felülvizsgálatról.
– Jómagam a gázelosztók tavalyi évben megvalósított egyik legnagyobb projektjéről  számolhattam be, ismertetve a 20-100 m3/h teljesítményű gázmérők távfelügyeletének telepítési és üzemeltetési tapasztalatait. Magyarországi viszonylatban az elosztók által külön-külön megvalósított projektekkel több mint tízezer gázmérőhöz került adatküldő készülék illesztésre, aminek eredményeként az eddigi helyszíni leolvasások helyett a fogyasztási adatok  már közvetlenül a távfelügyeleti központba jutnak el, melyek így hozzáférhetőek az elosztónak és a fogyasztónak egyaránt. A távbekötéssel érintett gázmérők által mért felhasználásokról tényleges – órai gyakoriságú - képet kaphatunk.

– A DUNAGÁZ Szakmai Napokon kiállítók is megjelennek. Kik ők, és mit mutatnak be?
– Rendszerint a gázipari piacon jól ismert szereplők vannak jelen a kiállítói standjainkon is, de ők mindig valami újdonsággal, termékfejlesztéssel, innovációval érkeznek ide. Ezért nem csak egy konferencia ez, hanem egyúttal egy szakmai kiállítás is, amire a cégek számítanak, amire készülnek. Nem igazán kell külön kapacitálnunk őket a részvételre.
– Egy ilyen konferencia arra is jó, hogy kötetlenül lehessen beszélgetni a szakmáról. Gyakran messzebbre lehet jutni egy-egy ilyen diskurzus kapcsán, mintha ugyanez a hétköznapokban, szervezett formában történne. A kapcsolatok erősítése is fontos, és ezt jól tudja minden résztvevőnk.

– Ha már a részvételnél tartunk. Kikből áll össze a hallgatóság?
– A legnagyobb létszámban az elosztó társaságok szakemberei vannak jelen, de érkeznek ide képviselők a szabályozó hatóságoktól, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól, a területi kormányhivataloktól, egyéb szakmai szervezetektől is. Az önálló szakértők közül is szép számmal jelennek meg kollégák, kíváncsiak az újdonságokra, iránymutatásra, hasznos információ számukra mindaz, ami itt elhangzik, hiszen ezeket fel tudják használni későbbi tevékenységeik során.
– Sokak számára hasznos tehát ez a két nap, nincs is ehhez hasonló tematikájú gázipari összejövetel idehaza. Talán ez is a titka annak, hogy immáron a 25. alkalommal jöhettünk így össze, gázipari szakemberek, hogy megvitassuk ügyes-bajos dolgainkat.
– Ráadásul az idei találkozót egészen biztosan sokáig fogjuk még emlegetni az áprilisi havazás apropóján. Szerencsére a zord és ilyenkor rendkívül szokatlan időjárás nem befolyásolta a részvételt, és a konferenciát követően is mindenki épségben hazakerült.

TE

2017.05.17. 09:44
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás