szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Mintaértékű egyetemi kampuszfejlesztés

A siker sokszorozható: másolható működő modellek
Mintaértékű egyetemi kampuszfejlesztés

A veszprémi székhelyű Pannon Egyetem a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régió meghatározó felsőoktatási intézménye. Hálózatos vidéki egyetemként - a térség több városában, többek között Nagykanizsán is jelen vannak, ahol komoly sikereket értek el. A Nagykanizsai Kampusz igazgatójával, dr. Birkner Zoltánnal beszélgetve hamar fény derült a titokra, arra a gondolkodásmódra, kidolgozott modellre, mely megalapozta az elért eredményeket.

– A Nagykanizsai Kampusz hogyan illeszkedik a Pannon Egyetem szervezetébe, milyen szerepet tölt be annak életében?
– A Nagykanizsai Kampusz jó példája a működőképes hálózatos vidéki egyetemi modellnek. Már az is egy innovatív megközelítés volt, ahogy egykoron, 1999-ben dr. Gaál Zoltán professzor, rektorként meglátta a lehetőséget a megyei jogú városban, Nagykanizsában. A Georgikon Kar 2000-ben történt beolvadása után a zalai vonal megerősítése jó iránynak bizonyult. Az első pillanattól kezdve szigorú, következetes építkezés folyt.
– Akkoriban még könnyű volt szakokat indítani, másodlagos volt a mögöttük álló minőség. A mindenkori egyetemi vezetés azonban ragaszkodott a magas minőséghez, megértette velünk, hogy mindaz, amit építünk, csak akkor lesz életképes, ha a Pannon Egyetem egésze ugyanazt a szilárdságot türközi vissza minden pontján. Igazuk volt. Bár sokkal nehezebb utat kellett bejárnunk, de 17 év eredményei visszaigazolták őket. A Nagykanizsai Kampusz sikeres lett, kinyitotta az utat a Pannon Egyetem számára a somogyi, zalai térség felé, cserébe Nagykanizsa felkerülhetett a felsőoktatás térképére.

– Működőképes hálózatos vidéki egyetemi modellt említett. Mitől lett ez sikeres?
– A mi modellünk a szigorú elvárás rendszerre, a társadalmi-gazdasági igényekhez való igazodásra és az önfinanszírozásra épült. Ez az a hármas, amitől egy egyetemi kampusz fenn tud maradni. Mi mindháromban nagyon szép eredményeket értünk el.
– Fő irányaink az informatika, a turizmus, illetve a közelmúlt újdonsága, az ipari víztisztítás. Meggyőződésünk, hogy a víztechnológia kérdéseire a következő néhány évtizedben kell megtalálnunk a válaszokat. Mi már most keressük azokat.
– Oktatás, kutatás, disszemináció – ez a hármasfogat felépült Nagykanizsán, és ez adja a stabil működés alapját. Ez azt jelenti, hogy teljes oktatási portfóliót kínálunk: stabil alapszakokat, alatta a felsőoktatási szakképzéssel, felette mesterszakkal. A kutatási vonalunk egyik központja a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központunk, melyet 2,5 éve indítottunk el. Az országban egyedüliként kínálunk ehhez kapcsolódóan egy posztgraduális víz- és szennyvízkezelő szakmérnöki képzést, és éppen most készítjük elő egy alapszak akkreditációját is. Megkezdtük az informatikai kutatóközpontunk kialakítását is, és évtizedek óta kutatunk kampuszunkon vidékfejlesztés-turizmus területén is.
– Szerencsére a harmadik láb, a disszeminálás terén is jól állunk, hiszen csak az lehet életképes, akiről a környezete tud, akit jól ismernek. Esetünkben az információcsere lehetőségét elsősorban az országos, illetve nemzetközi szintű konferenciáink adják, ezek biztosítanak teret az oktatás, az ipar, a szolgáltatás szereplőinek, hogy egy helyen, egy időben megismerhessék egymás gondolatait, eredményeit.

– Ha az oktatás, a kutatás és a disszeminálás rendben van, akkor a finanszírozás is megoldódik. A három láb közül hol az egyik, hol a másik van fellendülőben – vagy a hallgatók száma növekszik, vagy épp a kutatásra fordítható pályázati forrásokból van bőség, időnként pedig a céges megbízások, innovációs feladatok hozzák a bevételt. Az erősebb mindig húzza az éppen gyengélkedőt. A lényeg az, hogy valamelyik mindig működőképes.

– Milyen jellegű munka folyik, illetve milyen eredményeket sikerült eddig felmutatni a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központban?
– Soós Ernő egy nagykanizsai születésű, rendkívül jó képességű mérnök volt. A General Electric Lighting nagykanizsai gyárában dolgozott főmérnökként, később pedig annak a vállalatnak a tanácsadója lett, akik ezt a víztisztítási technológiát megörökölték, megmentették. Nagy szerepe volt abban, hogy ebből a kis cégből – a Hidrofilt Kft.-ből – mára Magyarország legnagyobb ipari víztisztító szolgáltató-fejlesztő cége lett.
– Jómagam innováció menedzsmenttel foglalkozom, azzal, hogyan lehet az innovatív gondolkodásmódot szervezeten belül, vagy egy településen, egy városban kialakítani, illetve, hogy hogyan jönnek létre ennek a fundamentumai. A sok elmélet után nagyon izgatott a kérdés, vajon képesek vagyunk-e olyan ipari együttműködést létrehozni, amely a piac számára is érdekes lehet?
– Voltak ugyan előzmények, de alapvetően egy teljesen új területen indultunk el 2,5 éve ennek a kutatóközpontnak a létrehozásával. Az innováció menedzsment leegyszerűsített modellje szerint három szereplő kell a sikerhez: az állam, melyet jelen esetben Nagykanizsa Város Önkormányzata képviselt, az egyetem, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara és Nagykanizsai Kampusza, valamint az ipart megtestesítő Hidrofilt Kft. Az összefogás célja, hogy a szereplők a piac számára érdekes kutatási témákat, területeket tárjanak fel, és létrehozzák ennek a feltételeit.
– Vagyis a feladat az volt, hogy létrehozzunk egy kutatási központot, ahol az ipar által megfogalmazott témákon dolgoznak a szakértők úgy, hogy az értékes legyen mind a kutatók, mind a pályázatot kiírók számára. Ma ott tartunk, hogy nyolc főállású alkalmazottja van a központnak, mely nem csak, hogy képes eltartani önmagát, de már a következő négy évre is biztosított a finanszírozása a megrendelései, pályázati munkái alapján.
– Vidéken élő szakemberként különösen nagy kihívásnak tartom, hogy hogyan lehet megtalálni egy megyei jogú városban azt az innovációs felületet, amellyel az adott város felkerülhet az ország, vagy akár a világ innovációs térképére. A modell, amit kitaláltunk működőképes, és könnyen másolható, csak mindenkinek meg kell találnia a saját területét. Nekünk szerencsénk is volt egymással, épp akkor találkoztunk a Hidrofilt Kft.-vel, amikor ők a nemzetközi kapcsolatépítés elején-közepén tartottak, és amikor a legjobban elkelt a külső segítség, mert ehhez a 25 éves tapasztalat már nem feltétlenül volt elegendő. Jó volt látni, és végigcsinálni, hogyan válik egy okos magyar cég, exportképes magyar céggé. Miután találkoztunk a tulajdonossal, azonnal döntött, hogy összeáll a Pannon Egyetemmel. A várost már együtt kerestük meg, a vezetésnek tetszett a gondolat. Három finanszírozóval ugyan, de szerény körülményekkel indultunk neki a projektnek, senki sem tett bele túl sok tőkét. Azt tűztük ki célul, hogy néhány év múlva önfinanszírozóvá tegyük a tevékenységeket. Két év elegendő volt ehhez.
– A lehetőség benne van ebben a történetben. Ha továbbra is jól alakul minden, ez a projekt több száz új munkahelyet generálhat, és nem kizárt, hogy Nagykanizsa lesz az ipari víztisztítás hazai centruma.

– Mi a cél az új informatikai központtal? Itt kik, és milyen elképzelések mentén fogtak össze?
– Itt is a sikeres modellt követjük, ugyanezzel a megközelítéssel álltunk neki a munkának. Megvizsgáltuk, mi foglalkoztatja leginkább a Zala és Somogy megyei cégeket. Azt láttuk, hogy az automatizálás óriási súlyként nehezedik rájuk. A versenyképesség megköveteli, hogy a klasszikus tömegtermelésben félautomata vagy automata gépsorokkal váltsák ki a vállalatok az emberi munkát. A nagy multinacionális cégek képesek finanszírozni ezeket a beruházásokat, a hazai kis- és középvállalkozások, vagy akár az 500 fő körüli nagyobb vállalatok azonban nem minden esetben tudják vállalni ezt. Ezért arra szövetkeztünk – egyfajta hálózatos módon – a cégekkel, hogy létrehozunk egy alkalmazott informatikai kutatóközpontot, melynek az lesz a küldetése, hogy a robotizációs átállást az informatika felületeivel segítse. Ez szintén egy olyan terület, ami a következő húsz évben foglalkoztatja majd az ipar, illetve a szolgáltatás szereplőit. A korábbi mintának megfelelően itt is két év előfinanszírozásban gondolkodtunk, azt követően önállóvá, életképessé kell válnia a területnek. A modellünket természetesen az is nagy mértékben segíti, hogy 2002 óta van informatikus képzésünk Nagykanizsán.
– A Kanizsa Kampusz tehát szerencsés helyzetben van, mert minket sem a méretünk, sem a múltunk nem fékez. Mindig úgy mozoghatunk, ahogy a piac azt igényli. Az első pillanattól kezdve erre az alapelvre építhettünk. Ahol nem ezt teszik, ott egy ideig mennek a dolgok, ám ha megszűnik az igény, amire építettek, az gyorsan tönkre teheti az egész rendszert.
– A Kanizsa Kampusz egyfajta mintává vált, és arra büszkék vagyunk, hogy két dologban adni tudtunk a magyar felsőoktatásnak: egy vidéki egyetemi kampusz létrehozásának modelljét, és egy városi innovációs modellt. Ha mindenki belefekteti az energiát, és hisz benne, mindkettő egészen biztosan működőképes.

– Honnan ez az innovatív gondolkodás? Hol szívja magába az ember ez a szemléletet?
– Személy szerint a mesteremnek, dr. Gaál Zoltánnak, a Pannon Egyetem egykori rektorának köszönhetem mindezt. Debrecenben jártam egyetemre, de a Pannon Egyetemen doktoráltam. Gaál Zoltán volt a témavezetőm. Egy elképesztően dinamikus, állandóan újratervező stratégiai szemléletet adott a Pannon Egyetemnek. Hihetetlen szerencsém volt, mert nem csak, hogy elkötelezett alapító gondolkodója volt a nagykanizsai kampusznak, de mindvégig fogta is a kezünket, személy szerint az enyémet is. Gaál Zoltán – ahogy ma neveznénk – a coach-om volt. Másrészt az egyetem mai vezetése biztosítja az innovatív szemléletet, ezt bizonyítja a Pannon Egyetem jelentős hazai és nemzetközi elismertsége, pályázati sikerei.

Cseh Teréz

2017.05.17. 09:47
   Regio Regia magazin


146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás