szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Óriás herendi váza épül a hegytetőn

Herend hírnevéhez méltó környezet kialakítására törekszik
Óriás herendi váza épül a hegytetőn

Az elmúlt két évben számos látványos fejlesztés zajlott a magyar porcelán fővárosában, Herenden. Szerencsére – vagy inkább jó sok munka, figyelem, összefogás árán – kormányzati körökben is felfigyeltek a kisváros törekvéseire, és úgy tűnik, végre elindulhattak a régóta áhított programok. Az eredményekről, illetve a további tervekről Jánszky Lajos László polgármestert kérdeztük.

– Foglaljuk össze röviden, milyen fejlesztéseket tudtak sikerre vinni Herenden a közelmúltban!
– Történelmi jelentőségű számunkra, hogy a 8-as gyorsforgalmi út fejlesztése elért Herendig. Kiváló a közlekedés, a korszerű útnak köszönhetően kelet felé, Veszprém autóval mindössze tíz percre van tőlünk. Ez várhatóan rendkívüli hatással lesz városunk fejlődésére, a lakosság számának növekedésére.
– Öt intézményünk energetikai korszerűsítését tudtuk megoldani KEOP pályázati forrásból. A szűkös határidő miatt - egyetlen hónap alatt kellett a munkálatokat elvégeznünk. Az iskola, a régi iskola – ma művelődési, közösségi és tájház -, az egészségház, az óvoda és a városháza mind-mind 15 centiméter vastag hőszigetelést, a födém pedig paplanszigetelést kapott. Az igényeknek megfelelően teljes vagy részleges nyílászárócserék történtek, és valamennyi épület új színben pompázik. A városháza, az iskola és a hozzá kapcsolódó tornaterem tetejére napelemek is kerültek. Emellett a városháza ferde fala is megújult, csiszolt mészkőburkolatot kapott, mert a korábbi vakolat nem bizonyult tartósnak, és esztétikusnak.
– Régóta jeleztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, hogy Herend hírnevéhez méltatlanok az állami tulajdonú útjaink. Forráshiányra hivatkozva rendre elutasítást kaptunk. Ovádi Péter, a FIDESZ választókerületi elnöke folyamatosan segít bennünket, ezúttal azzal, hogy továbbította az út állapotával kapcsolatos panaszunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Néhány nap múlva tiszteletét tette nálunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési igazgatója, hogy megállapítsa, szakmailag indokolt-e a kérésünk, és hogy javaslatot tegyen a probléma orvoslására. A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójával úgy gondoltuk, legjobb, ha kocsiba ültetjük vendégünket, megmutatjuk a templomunkban azt, a világon egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű porcelán ablakot, amelyet évente tízezreknek kellene látniuk, ám a szégyenteljesen rossz út miatt nem igazán propagáltuk ennek a műremeknek a láthatóságát. A rövid kocsiút – melyen a kátyúkat ezúttal nem kerülgettük – önmagáért beszélt. Hamarosan tudatták velünk a jó hírt, hogy kormányhatározat született a két állami tulajdonú út felújításáról, összesen 511 millió forint értékben.
– Ekkor azonban újabb probléma adódott. A Bakonykarszt Zrt. jelezte, hogy a felújítás előtt elengedhetetlen a régi, elhasználódott azbesztcement vízvezetékek cseréje a Kossuth utca teljes hosszában, az összes bekötéssel együtt. Megpróbáltunk ehhez is támogatást kérni, de sajnos nem jártunk sikerrel. Kénytelenek voltunk hitelt felvenni a halaszthatatlan munka finanszírozására. Mire a munka végére értünk, újabb örömteli hírt kaptunk: a kormányzat átvállalta a hitelünket.
– Az úthoz végül önkormányzatunk is hozzájárult azzal, hogy Felsővárosban, ahol sok helyütt az úttestbe értek a fa villanyoszlopok, saját forrásból kicseréltük azokat betonoszlopokra.

– Milyen folyamatban lévő pályázataik vannak?
– A Területi Operatív Programokról még nem születtek döntések. Ezekre még várunk.
– „Herend Bányatelep felzárkóztatását elősegítő komplex programok” címmel egy hároméves projektre pályáztunk. Az egykori bányatelep, majd Majolikagyár mellett négy épületben lakások vannak. Ezek egyike a gyár új tulajdonosa, a Csatári Plast hathatós közreműködésének köszönhetően megújult, segítve ezzel az ott élőket. Az említett pályázat segítségével további két épület külső megújítását tudjuk elvégezni. Emellett számos humánpolitikai programot is nyújtunk majd az ott élőknek, melyek a közösségformálást, az életminőséget növelő szolgáltatásokat takarnak. Gyerekeknek és a felnőtteknek is lesznek programok: egészségnapok, adósságkezelési képzés, tanácsadások, pénzügyi ismerek.
– Szeretnénk továbbá egy mezőgazdasági-kerékpár vegyes úttal is segíteni az ott élők közlekedését, mert ma csak egy földúton tudnak eljutni a külterületről a városközpontba. A 8-as gyorsforgalmira kerékpárral, vagy gyalogosan már nem mehetnek fel, autóval pedig az ott élők zöme nem rendelkezik. Erre az útra is beadtuk a pályázatunkat.
– Csapadékvíz-elvezetési rendszer korszerűsítését is szeretnénk megvalósítani, mert a vízgyűjtőterületre hirtelen lehulló csapadék rendszeresen gondot okoz településünkön. Ennek a pályázatnak az eredményét is várjuk.
– Vannak még további épületeink, melyeket szeretnénk felújítani, energetikai korszerűsítésüket megoldani, napenergiával ellátni, mindenekelőtt ilyen részben az egészségügyi intézményünk, illetve a művelődési házunk. Jók a tapasztalataink, már érezhetőek az üzemeltetési költségeknél az eddig elvégzett munkák eredményei, ezért szeretnénk folytatni mielőbb a további fejlesztéseket.
– A herendi városközpont megújítása is a kitűzött célok között szerepelt. Találtak ehhez forrásokat?
– A Zöld Város Program keretében kívánjuk a városközpontunkat a Herendi porcelán hírnevéhez méltó módon kialakítani.
– Évente 80 ezren keresik fel a manufaktúra látogató központját és a Porcelán Múzeumot. Jönnek és mennek, jó, ha három órát itt tartózkodnak. Turisztikai attrakciókkal tervezzük elérni, hogy tovább maradjanak, és helyi szolgáltatásokat is igénybe vegyenek.
– Elsőként egy kilátóban gondolkodunk, mely a városképet is meghatározó látványosság lenne. A világ legnagyobb – természetesen herendi porcelán formájú – vázáját építenénk meg a közeli hegyen, melyről csodálatos panoráma nyílik az egész Szentgál-Herendi medencére, valamint Veszprém városára. A tervezett 27 méter magas kilátó palástja, a klasszikus herendi díszítéseket tükrözi majd vissza. A látvány már kilométerekről hívogató lesz a 8-as úton haladók számára, és reményeink szerint sokan betérnek majd megnézni a manufaktúra programjaival együtt!
– A turisztikai szervekkel felvettük már a kapcsolatot, a kilátó tervei előkészítés alatt állnak. Természetesen később a körülötte lévő infrastruktúrát is szeretnénk majd kiépíteni, vendéglátó és szolgáltató egységeket létrehozni. A látvány már ma is fantasztikus, egészen biztosan vonzó turisztikai célponttá válhat majd a kilátónk.

- napsugár

2017.05.17. 09:52
   Regio Regia magazin


146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás