szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Mindenki egy rákbetegért, egy rákbeteg mindenkiért

Közösségi összefogással a legreménytelenebb helyzetekből is van kiút
Mindenki egy rákbetegért, egy rákbeteg mindenkiért!

Dunaújváros Önkormányzata – mint a Regio Regia magazin Értékteremtők Körének tagja – hívta fel a figyelmemet arra a nem mindennapos közösségi összefogásra, amit a dunaújvárosiak tanúsítottak egy helyi fiatalember, Pecsét István megmentéséért. A rendkívül agresszív rákbetegséggel küszködő, pályakezdő bányamérnökről lemondtak orvosai. Ő azonban nem adta fel. Külföldön kutatta a megfelelő terápiát, s amikor meglelte, tervet készített, közösséget kovácsolt, hogy elérje célját. Élni akarása az egész várost megmozdította. Mindenki segíteni próbált, így – csodával határos módon - néhány hónap alatt összejött a kínai gyógykezeléshez szükséges 10,5 millió forint. De István nem csak gyógyulni akar, saját, keskeny ösvényén haladva, lassan mások gyógyuláshoz vezető útját is kitapossa.

Fiatalon az áttétes rák ellen
Pecsét István Dunaújvárosban született, és itt is nőtt fel. Általános és szakközépiskolai tanulmányait helyben végezte. Az egyetemi évek aztán messzebbre sodorták, Miskolcon szerzett 2013-ban bányamérnöki diplomát, majd Pécs mellett, a bólyi kőbányában helyezkedett el, bányavezetőként. Alig kezdte meg a munkát, egészsége megromlott.

- 2013 augusztusában egyik napról a másikra besárgultam. Ott kellett hagynom a munkámat, hazajöttem Dunaújvárosba. Kivizsgáltak, és kiderült PSC-m (primary sclerosing cholangitisem) van, azaz májon belüli epeút-elzáródás. Ez okozta a sárgaságot, és csak májtranszplantációval tudták kezelni. 2014 novemberében átestem a műtéten, majd a szövettani vizsgálatokból kiderült, hogy a májrák legagresszívabb formája, az epeúti rák támadta meg a szervezetemet, mely ráadásul áttétes lett a nyirokcsomó rendszerre.

A magyar onkológiai struktúra nincs igazán felkészülve az ilyen ritka és rendkívül komplex betegségek kezelésére, különösen nem egy májtranszplantált beteg esetén. Hazánkban négyféle gyógykezelés áll a rákbetegek rendelkezésre: kemoterápia, sugárkezelés, műtét, gyógyszeres kezelés, valamint ezek kombinációi.

- A gyógyszeres terápia szóba sem jöhetett, mivel a szervkilökődés ellen immunszupresszánsokat kellett szednem, a kemoterápiai kezelés szintén összeférhetetlen a transzplantált májjal. Továbbá a műtét sem hozott megoldást. Miután felnyitottak, látták, hogy a májkapu főgyűjtőérnél lévő áttét egy vénás nyirokcsomóban van, ezért sebészetileg nem lehetett eltávolítani. A kemoterápiát – mert alaposan áttanulmányoztam a betegségemről elérhető tudnivalókat, beleástam magam a szakirodalomba – elutasítottam. Egyértelműen dokumentált volt, hogy a kemodrog erre a rákra rezisztens, és a májkóma veszélye is fennállt volna. Orvosaim elfogadták az érveimet.
- Maradt a célzott sugárterápia. Kaposvárott – Budapest nem vállalta - 25 napon át sugaraztak. Az orvosom – látva a mellékhatások okozta gyors állapotromlást – fel akarta függeszteni a terápiát, de akkor már én ragaszkodtam a folytatáshoz. Utolsó szalmaszálként kapaszkodtam a lehetőségbe, és saját felelősségemre végigcsináltuk a kezeléssorozatot.
Úgy legyengültem, hogy alig pislákolt bennem az élet.
- A három hónappal későbbi MRI-vizsgálatok kimutatták: további áttétek nincsenek, ám a már meglévő több mint 2 cm-es daganat szinte változatlan maradt, mindössze 2-3 millimétert zsugorodott. Ráadásul a transzplantált májam is károsodott, a szórt sugarak a jobb lebenyt inhomogén szerkezetűvé tették, és beszűkült, összeégett területek jöttek létre a májkapu-főgyűjtőérnél.
- 2015 novemberére elfogytak a hazai terápiás lehetőségek. Németországban kínálkozott még egy esély, az úgynevezett Proton beam terápia. A 15 milliós kezelést - melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő előfinanszírozta volna – visszautasítottam, mert esetemben sajnos ez sem jelentett volna megoldást.
- Az orvosaim lemondtak rólam. 27 éves voltam, amikor közölték velem, hogy az ötéves túlélési esélyem 3%. A reményt innentől az jelentette, hogy találok külföldön olyan kórházat, ahol sikeresen kezeltek már hozzám hasonló betegeket. Találtam.

Reménysugár Kínából
Kínában, Guangzhou városában működik a nemzetközileg is elismert tumorközpont, a Fuda Cancer Hospital, mely az Amerikai Egyesült Államok Orvosszövetsége által akkreditált intézmény, és a Michigani Onkológiai Intézet testvérkórháza. Több olyan terápiával gyógyítják itt sikeresen a rákbetegeket, melyek hazánkban ma még elérhetetlenek. A jód magos Brachy-terápia, a fehérvérsejtből kinyert természetes ölősejtek sokszorozására épülő NK – Natural Killer – kezelés, a nanokés-technológia, mely elektromos árammal pusztítja el a tumort, és a kriosebészet, ami a gyors fagyasztás-olvasztás elvével roncsolja a rákot, életeket mentenek.
A magyar egészségügyi rendszer – amennyiben hazai terápia nem áll rendelkezésre – lehetővé teszi ugyan - akár az orvos, akár a beteg számára - hogy külföldi kezelést igényeljen azon intézményekben, amelyekkel a magyar állam a gyógykezelésre előzetes megállapodást kötött, ám ezen a listán ázsiai kórházak nem szerepelnek, így a Fuda Cancer Hospital sem.
A gyógykezelés tehát csak magán úton, térítés ellenében vehető igénybe.

- Felvettem a kapcsolatot a kínai kórházzal, de természetesen előtte – amennyire csak lehetett – próbáltam leellenőrizni az intézmény hátterét. Mind a külügyminisztériumtól, mind a kínai magyar konzulátustól pozitív visszajelzést kaptam.
- Tetszett az is, hogy gyorsan válaszoltak, hogy nem ígérgettek felelőtlenül teljes gyógyulást. Átnézték az orvosi papírjaimat, és azt ajánlották, hogy kezeléseikkel stabilizálni tudják az állapotomat.
- Az is biztató volt, hogy korábban - éppen ezzel a betegséggel - sikeresen kezelték az intézmény főigazgatóját is, aki ekkor már 10 éve tünetmentes volt. Skype-on keresztül konzultáltunk, egyre jobban megismertük egymást, átbeszéltük a terápiás lehetőségeket, melynek költségei – mint kiderült – 10,5 millió forintra rúgtak.

Egy város fogott össze érte
- Tudtam, ilyen nagy összeget nem lehet csak úgy spontán összegyűjteni, nekem és a családomnak pedig nem állt rendelkezésünkre ennyi pénz. Lépésről lépésre átgondoltam, megterveztem, mit kell tennem ahhoz, hogy a gyógykezelésem ne csak álom maradjon. Elsőként megkerestem a "Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány”-t, Bozsits Attilát, és kértem a támogatását. Az ő segítségükkel médialehetőséghez jutottam. 2016 januárjában a TV2-ben, majd a Dunaújvárosi Hírlapban, illetve a Dunaújvárosban fellelhető valamennyi nyomtatott és online újságban megjelent a történetem. A következő lépcsőt az önkormányzattal való kapcsolatfelvétel jelentette. Polgármester úr nem csak, hogy fogadott, de a céljaimat is ismerte, és azonnal felajánlotta a segítségét. Megindult egy városi összefogás. Lehetetlen lenne felsorolni, olyan sokan segítettek: civilek, cégek, intézmények, jótékonysági események szervezői. A legnagyobb gyárak – a Hankook Tire, a Vasbetongyár, a Dunaferr is mellém álltak, vezérigazgató asszony személyesen is megerősített támogatásukról. Néhány hónap alatt összejött a szükséges pénz, igaz úgy, hogy az önkormányzat az utolsó 2 millió forintot megelőlegezte. A gyűjtés közben folytatódott.

István a közösségi összefogás eredményeként 2016 júniusában kiutazhatott Guangzhouba.
A tervezett kriosebészeti beavatkozás helyett azonban új terápiát kellett választaniuk, mert a vizsgálatok során kiderült, újabb áttétje van, közel a szívéhez és a tüdejéhez, ahol a fagyasztásra épülő eljárás nem alkalmazható. A módszer lényege ugyanis, hogy -40 fokra lefagyasztják a rákos sejteket, majd gyorsan felolvasztják azokat. A mechanizmus azonnali hatása a fagyás, és olvadás pusztító hatása a sejtekre. Kései hatása tönkreteszi a tumor mikrokeringését, így az elpusztul. Majd végül a beteg immunrendszere érzékeli az elhalt sejteket, és kitakarítja azokat a szervezetből, teljessé téve ezzel a gyógyulást.

Kínai terápiákkal a rák ellen
- Kínai orvosaimmal a Brachy-terápia mellett döntöttünk. 10 darab – Rotring ceruzahegy nagyságú - jód 125-ös izotóp titánkapszulát ültettek be egy orvosi robot segítségével. Magyarországon, illetve Európában még gyerekcipőben jár ennek a technológiának az alkalmazása, kizárólag alfa, és bétasugárzással használják. A Brachy-terápiában gammasugarakkal dolgoznak.  A kezelést követően fél éven át ólommellényt kellett viselnem, a hozzátartozó nyakprotektorral együtt. Ezt az eljárást évtizedek óta ismerik és használják az Egyesült Államokban és Kínában.
- A májkapu-főgyűjtőérnél, a vénás nyirokcsomón lévő daganatomra NK-terápiát javasoltak. A rákgyógyításban már jól ismert, és régóta alkalmazott módszer a fehérvérsejtből kinyert, úgynevezett NK – natural killer – sejtekre épít. Megfigyelték, hogy ezek tudják a legnagyobb eséllyel felvenni a harcot a daganatos sejtek ellen. A probléma csak az, hogy nagyon kis számban fordul elő az emberi szervezetben, ezért laboratóriumi körülmények között mesterségesen a többszörösére szaporítják azokat. Ez ma 14 napig tart. Folynak a kísérletek ennek az időnek a lerövidítésére. Ha sikerrel járnak, teljesen új fejezetet nyitnak a rákgyógyításban.
- Az én esetemben az NK-terápia külön kihívást jelentett, transzplantált betegen ugyanis még nem próbálták ezt a módszert. Tájékoztattak, hogy az eljárás során olyan gyorsan kilökődhet a májam, hogy nem tudnak rajtam segíteni. Ugyanakkor felajánlották, ha vállalom a kezelést, a költségek 25%-át kell csak megtérítenem. Másnap aláírtam a beleegyező nyilatkozatot.
Mást nem tehettem, vállaltam a kockázatot. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor az első NK-infúzión, majd az azt követő éjszakán élve túljutottam.
- Hat alkalmas kúrát írtak elő, melyet sikeresen végig tudtunk csinálni, majd következett volna az utolsó harmadik beavatkozás, de a transzplantált májam esetében - a gyógyszerek ellenére előbb-utóbb jelentkező – kilökődési zavar kezdődött, nálam éppen akkor, 2 év után Kínában.
Ez – később a hazai orvosaim is megerősítették – teljesen független volt a Kínában kapott kezelésektől, hatásukra nem keletkeztek a kilökődést kiváltó antitestek a szervezetemben.
Ezért Haza kellett jönnöm, hogy a májfunkcióimat normalizálják.

A kór lassan megadja magát
Magyar onkológusai – mind a hivatalos, mind a fogadott, az utóbbi ázsiai tapasztalatokkal rendelkező orvosa – ellenezték a kínai utat. A kezelések utáni kontrollvizsgálatok eredményét látva azonban nem akartak hinni a szemüknek. Mindkét beavatkozás egyértelmű sikerrel zárult. A felső 2,5 cm-es áttét teljesen eltűnt a Brachyterápiának köszönhetően, míg a májkapu-főgyűjtőérben lévő, ugyancsak 2,5 cm-es daganat 1 cm-re zsugorodott.
István orvosai ez követően nem csak elismerték a terápiák eredményességét, de ezt írásban is megerősítették, a továbbiakban pedig támogatják annak folytatását.

- A sikeresnek nyilvánított kínai beavatkozásokról szóló dokumentumokat – saját elhatározásomból – beadtam az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (az egykori OEP-hez), hogy állásfoglalást kérjek az ottani orvosi bizottságtól is. A kínai dokumentumokat hivatalos orvosi szakfordítóval készíttettem el magyar nyelven, és csatoltam melléjük a hazai ellátórendszer kontrollvizsgálatait, a PET/CT-t, az MRI-t, illetve az onkológusaim által írásban is eredményesnek nyilvánított gyógykezelésemről szóló anyagot.

Esély a gyógyíthatatlan
rákbetegeknek
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gratulált Istvánnak az eredményekhez, és határozatában sikeresnek nyilvánította a kínai gyógykezelést. A tájékoztatásból kiderül, István volt az első magyar beteg, akit hivatalos úton kezeltek a Fuda Cancer Hospitalban. A NEAK képviselője később élőszóban – telefonon – is megköszönte István segítségét, hogy rendelkezésükre bocsátotta orvosi papírjait, és biztatást adott arra vonatkozóan, hogy ha a további kezelések is sikerrel járnak, ha a tumor teljesen eltűnik, elindulhat a folyamat, melynek eredményeként a Fuda Cancer Hospital is felkerülhet a Magyarországon támogatott külföldi kórházak listájára. Nagy szükség van erre, melyhez államközi megegyezés kell.
- Talán a sors keze, talán a véletlen, de az Istvánt támogató dunaújvárosi cégek egyikének, szintén mérnök munkatársa is a rák ellen, az életéért küzd éppen. István tapasztalataira támaszkodva ő is esélyt kapott, eljutott a kínai gyógykezelésre, ahol brachyterápiát, és krioablációt végeztek el rajta sikeresen! Az ő példája is mutatja, sokak számára jelentheti ez a kórház a reményt a gyógyulásra.

- Június elején ismét Kínába utazom, hogy folytassam a félbehagyott NK-terápiát, és a maradék 1 cm-es tumorttól is véglegesen megszabaduljak. A májfunkcióimat sikerült normalizálni, indulhatok. A kezelésem költségeihez – mivel az előre nem látott áttét megnövelte a kiadásokat - még 3 millió forint hiányzik, ezért minden támogatást megköszönök. Minden segítség, a legkisebb is, közelebb visz a kitűzött célhoz, hogy meggyógyuljak, és hogy ezzel megnyissam az utat beteg honfitársaim előtt is a kínai terápiákhoz. Ezt szeretném mielőbb elérni, mert tudom, milyen érzés az, amikor szembesítik a beteget a rákkal, majd amikor lemondanak róla, de azt is tudom, milyen az, amikor kimondják: Igen, meggyógyulhat!
Cseh Teréz

Támogatási lehetőség:
====================
Átutalással, személyesen Istvánnak
Számlatulajdonos: Pecsét István
Bankfiók: Erste bank
Számlaszám: 11600006-00000000-51152129
Külföldi utalás esetén: HU74 1160 0006 0000 0000 5115 2129
Swift kód: GIBAHUHB
Közlemény rovat: „Pecsét Istvánnak adomány”

2017.06.28. 15:13
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás