szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A jövő műszaki képzése az Edutuson

A robottechnika, a műszaki informatika, az automatizálás felé nyitnak
A jövő műszaki képzése az Edutuson

A robotika, az informatika, az automatizálás ma már az ipar mindennapjainak részévé vált. Folyamatosan növekszik az igény ez ezen a téren jól képzett műszaki szakemberek iránt. Erre épült az Edutus Főiskola műszaki képzése - az országban egyedülálló lézertechnológiai szakiránnyal -melyet a jövőben az automatizálás, majd a műszaki informatika irányába szeretnének továbbfejleszteni. Rövid és hosszú távú terveikbe Vavra Gábor, a főiskola vállalati kapcsolati igazgatója, a lézerlabor vezetője avatott be.

A lokalitást erősítené
– Lézerfizikus vagyok. Az Edutus Főiskolán lézerlabor-vezetőként kezdtem, és tavaly nyár óta vagyok vállalati kapcsolati igazgató. Emellett a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztját is ellátom. A műszaki képzésben tevőlegesen is részt veszek, lézerfizika előadásokat tartok a harmadéves mechatronikai mérnökeinknek, illetve ebben a témában laborgyakorlatot, számolási gyakorlatot is vezetek.
– Erősen kötődöm Tatabányához. Itt nőttem fel, általános iskolába és gimnáziumba is itt jártam. Az egyetemet Szegeden végeztem, majd hét évig tanársegédként ott dolgoztam. A lézerfizikával is ott kerültem kapcsolatba. Később közép-, illetve felsővezetőként multinacionális telekommunikációs cégeknél tevékenykedtem, mely egy idő után megkövetelte a budapesti jelenlétet. Ahelyett, hogy a fővárosba költöztem volna, visszatértem Tatabányára, és inkább naponta ingáztam. Amikor a főiskolán lehetőségem adódott arra, hogy itt, helyben dolgozzak, azonnal megragadtam azt. A jelenlegi posztomon teljes szívvel szeretnék Tatabánya fejlődéséért dolgozni, erősíteni mind a tudományos, mind pedig a vállalati kapcsolatainkat. Ezt célozzák a különféle projektjeink, melyek közül az első a LEGO-robot-programunk. Ez egyfajta pályaorientáció, ami a természettudományok iránt érdeklődő felsőtagozatos, illetve középiskolás diákokat gyűjti össze és inspirálja, növeli elköteleződésüket a műszaki pálya iránt.
– Fontosnak tartom, hogy helyi, illetve megyei szinten növelni tudjuk a műszaki képzésben részt vevők számát. Vállalati kapcsolatainkat is ebbe az irányba kívánjuk kiszélesíteni, elmélyíteni. Az szeretném, ha közösen növelnénk a hallgatók lokalitását, együtt képeznénk őket kiváló szakemberekké, hogy közülük minél többen itt maradjanak, itt vállaljanak munkát a térségben.

A lézer a jövő technológiája
– Az informatika jelenlétét már természetesnek vesszük munkahelyeinken, otthonainkban, ugyanakkor a lézertechnológiát még kicsit misztikusan szemléljük, pedig az is ott van az eszközeinkben: CD-, DVD-lejátszókban, lézerprinterekben, lézer pointerekben, vagy hogy messzebbre menjek a modern orvosi eszközökben.
– A lézer egy különleges fényforrás, mely nagyon erős és jó minőségű fényt bocsát ki, ami sok mindenre használható. Ez a fény olyan kis pontban fókuszálható – akár a hajszál keresztmetszeténél is kisebb átmérővel -, ami nagy hatással van az anyagokra, és emellett jól irányítható. Mi a lézerlaborban főleg fémek megmunkálására – vágásra, hegesztésre, felületkezelésre – használjuk.
– Ez egy új technológia, ma még főleg a legnagyobb ipari szereplők engedhetik meg maguknak. A lézerlaborunk kiépítése 500 milliós beruházás volt 2014-ben, melynek keretében egy nagyon korszerű német lézeres megmunkáló berendezést, illetve egy robotra szerelt lézeres vágó-hegesztőt sikerült megvásárolnunk. Ezek a berendezések még ma is unikumnak számítanak a felsőoktatásban, az általában elterjedt kétdimenziós síkvágókhoz képest a mi gépünk térben – azaz 3D-ben - is tud dolgozni. Ennek köszönhetően a ma elérhető legmagasabb szinten tudjuk a mérnök hallgatóinkat oktatni. A magyar műszaki felsőoktatásban ilyen berendezések máshol nem állnak rendelkezésre, és a lézertechnológia szakirány is csak nálunk létezik.
– Nem véletlen, hogy az új szegedi ELI-ALPS Lézerfizikai kutatóintézetben – melynek az átadása épp a napokban volt esedékes -, mi képezhettük ki a lézeres biztonsági szakértőket. A „laser safety” a lézertechnológia szakirányunk egy önálló ága, ezen a területen is egyedülálló képzéseket kínálunk.

Oktatás,
tudományos munka, K+F
– Ma még kevésbé ismert tény, hogy egy országosan is egyre jobb hírű tudományos kutató labor működik Tatabányán, ahol ipari lézeres megmunkáláshoz kötődő kutatás-fejlesztési projektek zajlanak sok-sok nagyvállalati szereplővel. Jelentős közreműködő partnerünk továbbá a Bay Zoltán Alkalmazott Kutató Nonprofit Kft., valamint a győri Széchenyi Egyetem. Közös kutatási projektjeink vannak, hármasban több tudományos pályázatot is nyert Műszaki Intézetünk.
– A különleges minőségű anyagok vágása témakörben több tudományos közleményünk is napvilágot látott. Igyekszünk nagyon aktívnak lenni ebben a környezetben, mindig vannak futó pályázataink. Kutatási projektjeinkhez igyekszünk új területeket is keresni. Ilyen például a lézeres hegesztés, mely a lézeres vágással ellentétben – ami már elterjedt az ipari területeken - még világviszonylatban is bevezetés alatt álló ipari technológia. Aki tehát most lép, az nagyon időben teszi azt. Éppen ezért a kutatásaink fókusza ebbe az irányába tolódik. A kiforrottabb lézeres vágás terén pedig ipari feladatokat, technológia-fejlesztést vállalunk.
- A lézerlaborunkban tehát az alapot képező oktatás mellett kutatási tevékenységet is végzünk. Szeretnénk minél több új tudományos alaperedményt felmutatni. Ezzel párhuzamosan működik egy kutatás-fejlesztési ágazatunk is. Ennek keretében pedig az ipari vállalatok számára dolgozunk ki technológiákat a nagyon korszerű lézeres megmunkáló berendezésünkkel, illetve a robotra szerelt lézeres vágó-hegesztő gépünkkel. Ez a technológia főleg a legnagyobb autóipari gyárakban van jelen, így kapcsolódik a tevékenységünk a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség Kft. munkájához is.

Robotika – automatizálás
– A robotika erősen kötődik a lézeres anyagmegmunkáláshoz. A robot nagy pontossággal képes vezérelni a lézert. Szeretnénk elérni, hogy ezek a  kissé futurisztikusnak tűnő gépek itt Tatabányán, a laborunkban elérhetőek, megismerhetőek legyenek.
– Az automatizálás egyre nagyobb szerepet kap mind a főiskola, mind a város, mind a vállalatok életében. Tatabánya elkötelezte magát, hogy az automatizálás városa lesz, míg az Edutus az Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Remélhetőleg együtt sikerül egy olyan infrastruktúrát kialakítanunk, ahol az automatizálás oktatása,  kutatása és az ebben a témában  indított ipari kutatás-fejlesztési projektek egyre nagyobb szerepet kaphatnak.
– Ma sokat lehet hallani a SMART eszközökről, például az önvezető autókról. Zalaegerszegi központtal most indított a kormány egy ilyen projektet. Kevesen tudják, hogy Komárom-Esztergom megye is érintett ebben, az M1-es autópálya megyei szakasza is a kijelöltközúti próbapálya része. Szeretnénk kapcsolódni ehhez a programhoz, illetve a környező vállalatoknak egyfajta háttértámogatást nyújtani, megjeleníteni az automatizáláshoz tartozó új irányokat, új berendezéseket.

Műszaki informatika
– A robotok programozása megköveteli a műszaki informatikát. Itt visszacsatolódnak a már említett LEGO-robotok, melyekkel már általános és középiskolásként is elsajátíthatók a programozási alapokat. A főiskolai hallgatók már egy magasabb szintű programozási nyelvvel, a LABVIEW nevű programmal tanulják a műszaki informatika alapelemeit.Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az automatizálás oktatásának egyik fő problémája, hogy nincs egységes nyelv a robotok programozásra. Ahány gyártó, annyi programozási nyelv. Célszerű lenne egy közös platformot kialakítani. Ez is egy kitűnő kutatási terület, melyhez szeretnénk megnyerni a legnagyobb gyártókat. Jelenleg egy Kawasaki 3D és egy Sony Scara robot áll a rendelkezésünkre az oktatásban, de célunk az, hogy a Mitsubishi, a Denso, a Fanuc, az ABB, a Kuka is jelenjen meg laborunkban egy-egy eszközével, s hogy ezek programozását is megtanítsuk a hallgatóinknak.
- Különösen nagy az érdeklődés az iparban a „látórendszerrel” felszerelt robotok iránt, melyek mesterséges szemükkel, kameráikkal sok olyan ellenőrzést elvégezhetnek, amelyek ma még emberhez kötöttek.

Együttműködni a közös célokért
– Ha biztosak akarunk lenni a jövőnket illetően, akkor a lézertechnológia, az automatizálás, a robottechnika jó irány. Az Edutus Főiskola Műszaki Intézete szeretne élenjárni ezeken a területeken. Az Alkalmazott Tudományok Egyetemeként – mely címre törekszünk - automatizálási szakirányt szeretnénk indítani, ami után  a műszaki informatika önálló oktatása a következő logikus lépés. Utána pedig – ha már műszaki informatikát oktatunk – közeledni kívánunk a hagyományos informatikához, a számítógép programozáshoz is.
– Nagyon sok szakmai tudás van itt a környező vállalatokban. Ezt kamatoztatni kell. Jó példa erre az AGC vezető mérnöke, aki szaktantárgyi oktatóként segíti munkánkat. Ugyanezt kívánjuk az informatikában is megvalósítani. Ennek érdekében igyekszünk magunk köré gyűjteni az erre vállalkozó helyi szakembereket. A minőségi oktatást, helyben élő és tevékenykedő, Tatabánya iránt elkötelezett minőségi oktatókkal képzeljük. A vállalati kapcsolatok igazgatójaként ennek megvalósítása is a céljaim között szerepel.

Cseh Teréz

2017.06.28. 15:31
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás