szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A páratlan Seuso-kincsek Székesfehérváron

Nagyszabású tárlat nyílt meg vasárnap délelőtt a Szent István Király Múzeumban Seuso-kincs vándorkiállítás címmel. A Seuso-lelet Magyarország egyik legértékesebb műkincsegyüttese, a 14 ezüstedényből álló kiállítás infografikákkal, szövegekkel, többnyelvű tájékoztató füzetekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egészül ki. A késő-római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse november 19-éig látogatható, a Múzeum meghosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket.


A mai nappal országos vándorkiállítás indult útjára, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű leletét mutatja be hat megyei jogú városban. A tárlat étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényei – amelyek a római császárkor késői szakaszából származnak –, különleges művészi alkotások, az együttest a Magyar Nemzeti Múzeumban fogják kiállítani. A műkincsek mellett infografikák, szövegek, többnyelvű tájékoztató füzetek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik élményszerűvé a bemutatást. A Seuso-kincs vándorkiállítás három héten át, október 29-től november 19-éig látogatható Székesfehérváron, a tárlat mindennap meghosszabbított nyitvatartással, 8 és 22 óra között várja a látogatókat.

A 14 nagyméretű ezüstedényből álló kincslelet nevét a Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Az utolsó római kori tulajdonosai egy rézüstben helyezték el őket, majd az ötvösremekek az 1970-es évek közepén kerültek elő Székesfehérvár térségében – eredetük azóta foglalkoztatja a közvéleményt –, majd illegális körülmények között jutottak ki az országból. 2014-ben mintegy 35 ezer ember látta a Seuso-kincsek első hat hazaérkezett darabját.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében időutazásra invitálta a hallgatóságot, megidézve a késő-római kori Gorsium virágzó kulturális és szakrális központját és a nem messze, Kőszárhegy térségében található hatalmas palotát, amelyben Seuoso – talán már keresztény, magas rangú katonatiszt, helytartó – élhetett. „Amikor Rómának már nincs ereje megvédenie saját magát a germán, szarmata és hun csapatoktól, a kincs egy üstbe kerül, és a föld alá. Sok-sok évszázadig ott pihen; ha az időutazás során visszaérkezünk 1975-76-ba, akkor azt látjuk, hogy krimibe illő körülmények között, emberéletet is követelve kerül elő – hogy aztán hirtelen eltűnjön, majd feltűnik a tengerentúlon, New York-ban és több helyen. Sokan vallják magukénak, de Magyarország soha nem mondott le arról, hogy ez magyar tulajdon!” – fogalmazott Vargha Tamás, majd a kormány 2014 óta tartó elkötelezett, kitartó munkáját méltatva fejezte ki örömét, hogy másodszor nyílik kiállítás Székesfehérváron a műkincsekből.

„Közös az örömünk, hogy hazatértek és visszatértek a Seuso-kincsek.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester, a kincsek eredettörténetével indokolta a hazatérést, a visszatérést pedig a 2014-es történelmi jelentőségű székesfehérvári kiállítással. A polgármester köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy két ütemben visszaszerezte a csodálatos kincsegyüttest, amit a vidék is megismerhet a következő hónapokban; majd köszönetét nyilvánította ki a két múzeum együttműködését illetően a vezetőknek és a szakembereknek, hiszen nagyon gondos előkészítés előzte meg a kiállítás megnyitását a rövid határidő ellenére is. 

A Seuso-kiállítás megnyitásának napján dr. Cser-Palkovics András szimbolikusnak nevezte, hogy éppen ma zárul az Aba-Novák Vilmos-tárlat: „Ez jól mutatja azt, hogy egyszerre tudunk valamit zárni, és egyúttal egy másik értéket megmutatva nyitni Székesfehérváron. Ez a Múzeum erről is kell, hogy szóljon, ilyen értelemben missziós tevékenységet is folytatva. Abban az évben, amikor eldöntöttük, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Székesfehérvár, az elkötelezettségünket azon keresztül is szeretnénk megmutatni, hogy olyan kiállításokat szervezünk-hozunk a városba, amikkel be lehet bizonyítani, hogy az emberek nyitottak a kulturális értékekre, ennek széles spektrumára, és szívesen jönnek el, néznek meg kiállításokat. Ez nem eredménytelen, hiszen októberig több mint 150 ezer látogatója volt már ebben az évben a Szent István Király Múzeumnak.” Hozzátette, hogy a város kiáll a kulturális értékei mellett, és a kultúrát nemcsak a múltban, hanem a jelenben is a közösségformálás egyik legfontosabb eszközének tartja. Ebben pedig az államnak, az önkormányzatnak és az intézményeknek is van feladata.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szakmai ajánlásában kiemelte, hogy a Seuso-kincsek azok közé a késő-római leletekhez tartoznak, amelyek a legjobbak, és amelyek bármelyik nyugat-európai nagy múzeumban elképzelhetőek lehetnének. A kincsek művészi értékéről azt mondta: „Az igényességük, díszítésük önmagáért beszél. Azért nagyon fontos, hogy a kiállítás eljut Kelet- és Nyugat-Magyarország több városába is, mert pontosan azt szeretnénk bemutatni a társadalomnak, hogy milyen értékekkel rendelkezik az ország. (…) A Seuso-kincseknek nagyon erős esztétikai értékük van: önmagukban szépek, egyszerűen jó őket nézni.” Elmondta, hogy a tárlat 14 ezüstkincséről sajnos nem lehet pontosan tudni, hogy lefedi-e a teljes leletegyüttest; azonban nem egyszerűen 14 darab tárgyat állítanak ki, hanem a tárlat ezeket kontextusba helyezi, megidézi az egykori tulajdonos alakját és érthetővé teszi a tárgyak üzenetét. A főigazgató is köszönetet mondott az együttműködésért, és a közreműködő szakembereknek a munkájáért.

A tárlat egy kamarakiállítással egészült ki, amely Székesfehérvárhoz és környékéhez kapcsolódó – a Szabadbattyán határában, a Sárvíz - Malomcsatorna bal partján, a római korban hajózható Sárvíz folyó mellett feltárt – ókori római kori emlékanyagból ad ízelítőt.  A kiállítás ideje alatt ismét lesz fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, ezt elsőként ma lehet megtekinteni; a továbbiakban péntek, szombat és vasárnapi napokon 17.30, 18.00, 18.30 és 19.00 órakor indul vetítés.

A belépőjegyekről és a csoportos időpontfoglalás lehetőségeiről a https://www.szekesfehervar.hu/seuso oldalon lehet tájékozódni, a szakvezetésekről, tárlatvezetésekről pedig a http://szikm.hu/ oldalon informálódhatnak majd az érdeklődők.

A nyitórendezvényen részt vett Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, dr. Mráv Zsolt és Dági Marianna, a kiállítás kurátorai, valamint a megye és a város tisztségviselői, képviselői, intézményvezetők, a történelmi egyházak képviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői.

2017.10.30. 09:35
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás