szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


FARMING 4.0 technológia: AgroVIR

Hatékony mezőgazdaság naprakész termelési adatokkal
FARMING 4.0 technológia: AgroVIR

Informatikai robbanás előtt áll a mezőgazdaság. A gépeken, a földeken elhelyezett szenzorok ontják az adatokat. A kérdés csak az, ki, mire tudja használni ezeket? Van-e olyan eszköze, amely képes mindezt feldolgozni, értékes, döntést elősegítő információvá alakítani? Az AgroVIR-nél a FARMING 4.0 korszak technológiáján dolgoznak, nem kis érdeklődés mellett. De mit tud ez a program? – erről kérdeztük Maróti Miklóst, az AgroVIR Kft. ügyvezető igazgatóját.

– Hogyan jött létre az AgroVIR és minek köszönhető, hogy ennyire gyorsan terjed?
– Agronómus vagyok, mezőgazdasági termelésben dolgoztam. Rengeteg adminisztrációs teher van a mezőgazdasági termelőkön, gyakran párhuzamos listákat vezetnek, ezekből az adatokból sok mindent ki lehetne olvasni. Úgy gondoltam, szaktanácsadóként hasznosítom mindazt, amit eddig megtanultam. Hamar rájötten azonban, hogy adatok nélkül ez nem fog menni. Kiderült ugyanis, hogy az itthoni cégeknél a gazdálkodásra, a termelésre vonatkozó számok szakmai szempontból nincsenek nyilvántartva. Ami van, az a könyvelést szolgálja, minden más pedig a tulajdonos fejében fellelhető. Az AgroVIR-t azért hoztuk létre, hogy legyen mibe rögzíteni az adatokat, majd szakmai szemmel elemezni a gazdálkodást. Aztán mára kinőte magát, amire úgy tűnik, óriási igény jelentkezik. Ez adott aztán lendületet a további fejlesztésnek is.

– Kinek jó ez a szoftver, és miért épp ezt érdemes választani?
– Egy olyan megoldást sikerült tető alá hoznunk, amely a mezőgazdaságban tevékenykedőknek – ahogy megtapasztaltuk – kincset ér. A logikája, komplexitása, és a belőle kiolvasható következtetések tekintetében a világon egyedülálló. Ezt a fajta adatfeldolgozást, szolgáltatást egyetlen ismert farmmenedzsment szoftver sem tudja, pedig szép számmal akad belőlük a piacon. Ezek jellemzően könyvelői szemléletet követnek, ezért magukról a termelési folyamatokról, azok összefüggéseiről nem tudnak információt nyújtani a cégvezetőknek, vagy a tulajdonosoknak. Ezzel szemben az AgroVIR éppen nekik készült. Nem véletlen, hogy a legtöbb agronómus nem kedveli, mert egyrészt dolgozniuk kell vele, másrészt a rendszer informálja a feletteseket, ami alapján a folyamatok ellenőrizhetőek, számon kérhetőek lesznek, az összefüggések ismeretében pedig egzakt döntések hozhatók.

– Mekkora a potenciális piaca az AgroVIR-nek és ebből milyen szeletet sikerült már meghódítaniuk?
– Amikor elindultunk, úgy gondoltuk, a mi vevőink az 500 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó szántóföldi növénytermesztők, vagyis a legnagyobbak. Ennek a piacnak – gyakorlatilag – ma már több, mint 20%-át sikerült lefednünk. Egyfajta szájhagyomány útján terjedtünk.
– Menet közben derült ki, hogy ennél sokkal szélesebb körű az érdeklődés a termékünk iránt. Mindaz, amit megálmodtunk és megvalósítottunk, komoly értéket jelent más piaci szereplők számára is. Például a közelmúltban ültünk le tárgyalni a hazai pénzpiac egyik legnagyobb szereplőjével a lehetséges együttműködésről, de elindult a közös munka az Agrárgazdasági Kutató Intézettel is. Az egyeztetések során gyorsan fény derült arra, hogy a rendszerünkből olyan értékes információhoz juthatnak a kiválasztott gazdaságok írásos beleegyezésével –, ami másutt nem áll rendelkezésre. Nagy fantáziát látnak tehát ők is abban, amit csinálunk. Továbbá együtt dolgozunk az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépforgalmazóval is, akinek a traktorai már maguk is adatgyűjtők, szenzorokkal vannak felszerelve. Ezek a számok aztán a mi rendszerünkbe kerülnek.
– A potenciális piacunk ma még beláthatatlanul nagy. Megoldásra várnak az ültetvényeken gazdálkodók, a szőlészek-borászok – bár itt már ma is akad néhány partnerünk –, de több kisebb vállalkozás is megvette már a szoftverünket, és nekik is jól jönne egy még inkább testre szabott verzió.
– Nemzetközi szinten is szeretnénk a ringbe lépni. Első körben Románia és Szlovákia felé nyitottunk.

– Milyen nehézségekkel kellet szembe nézniük?
– Ma még a méretünk és a finanszírozási lehetőségeink szabják meg a növekedésünket. Jól megválogatott gárdával dolgozunk, ahol igazi csapatmunka folyik. Egyedül indultam el ezen az úton, majd a megfelelő társakat megtalálva lépésről lépésre haladtunk. Ma már 19-en vagyunk. A potenciális piacot nézve, ez bizony meglehetősen szerény létszámnak tűnik.
– Most tartunk ott először, hogy banki finanszírozást kaphatunk, melynek az eddigi teljesítményünk a fedezete. Nem szívesen veszünk igénybe külső forrást, de ha terjeszkedni akarunk, nincs sok választásunk. Olyan cégekkel kell felvennünk rövid időn belül a versenyt, amelyek támogatói a Szilícium-völgyben élnek, vagy világ szinten jegyzett pénzügyi befektetők.
– Sokan kérik azt is, hogy a könyvelési részt is illesszük be a programunkba. Erre mindig kategorikusan nemet mondunk. Így tudjuk biztosítani a függetlenségünket. A rendszerünket – elkészítve hozzá a megfelelő interface-t – gyakorlatilag bármelyik ismert könyvelőprogramhoz hozzá tudjuk illeszteni. Nem kívánunk tehát a konkurenciájukká válni.
– Óriási kihívás az informatika térhódítása is. Egyetlen év alatt annyit változnak az igények és a kínálat, hihetetlen gyorsasággal épül be a mezőgazdaság mindennapjaiba az informatika.

– Tőlünk nyugatra az informatika már megszokott a mezőgazdaságban, de mi a helyzet nálunk?
– Épp a közelmúltban tartottunk egy előadást, ahol 100-150 mezőgazdasági vállalat volt jelen. Arra akartuk felhívni a figyelmüket, hogy milyen rohamléptekben fejlődött az elmúlt 100 évben a mezőgazdaság, és hogy ez a tempó egyre csak gyorsul. Míg az 1920-30-as éveket –a FARMING 1.0-át – a kézzel és az állati erővel végzett munka jellemezte, addig a 70-es, 80-as években – a FARMING 2.0-ban – már a gépeké volt a főszerep. A FARMING 3.0 kora a modernizálásról, a rendszerszerű működésről, a precíziós technológia elterjedéséről szólt, a FARMING 4.0 pedig most következik. Ez az informatikáról, az adatok összekapcsolásáról fog szólni. Ehhez készítjük mi a szoftverünket. Mert ma már minden ott van a gépeken, az informatika képes begyűjteni és tárolni minden adatot. A kulcskérdés az, hogy hogyan hasznosítsuk, mivel dolgozzuk fel azokat. Mi ebben vagyunk jók.
– A magyar mezőgazdaság még messze nem tart ott, hogy felismerje az ebben rejlő lehetőségeket. A legtöbb cégnél a nap a reggeli eligazítással indul, ahol az egész csapat összegyűlik. Megbeszélik, ki hová megy, mit csinál, mi a napi teendő. Ezzel elmegy úgy 20-30 perc. Utána többnyire mindenki tankolni indul. Vagyis a munkaidő kezdete, és a tényleges, táblán végzett munkavégzés között sok holtidő van, legalábbis, ami a méregdrága gépeket illeti. Mert, ha azok fölöslegesen állnak, az egyrészt pénzkidobás, másrészt kockázat. A mezőgazdaságban ugyanis nagyon jól kell időzíteni. Ha egy nappal később vetek, kisebb lesz a hozam. Ha egy héttel később, akkor akár nagyságrenddel nagyobb lesz a kiesés. Ugyanez igaz a növényvédelemre, vagy a betakarításra is. Az idő tehát döntő tényező, mint ahogy az is, hogy az időjárás milyen, egyáltalán érdemes-e kimenni a gépekkel a táblákra, vagy csak órákon át tartó, meddő várakozás lesz belőle.
– Az ügyfeleink 20%-ánál már legalább azt elértük, hogy papíralapon elindult az előzetes munkakiosztás. A javaslatunkat megfontolva, hamar rájöttek arra is, hogy ha a munkaszervező már előző nap végig gondolja a másnapi teendőket, akkor nő a hatékonyság, és a reggeli eligazítás szükségtelen. Azzal pedig, hogy mindent papírra vetnek, a hibákat, félreértéseket, tévedéseket is csökkenteni tudják, ami bizony ellenkező esetben ugyancsak sokba kerülhet.
– De a jövő a kütyüké, nem a papíré. Már elkészült az okos telefonon futó alkalmazásunk, és az egyik partnerünknél már a napi gyakorlatban is kiválóan működik. A táblákon kint vannak a ma már olcsón beszerezhető szenzorok, ontják az adatokat, emberi jelenlét nélkül is. A napi feladat mindenkinek a telefonjára érkezik, nem kell egymásra várni reggelente. Az okos telefon kivezeti a táblára a kollégát, előírja a feladatot, az ahhoz szükséges anyagot. Nyomon követhető az egész napi munkája. Pontosan lehet tudni, mikor kezdődött a munkaideje az adott gépen, meddig dolgozott vele, milyen feladatot végzett el. A GPS megmutatja hová ment: a műhelybe vagy épp az állattenyésztő telepre. Ez alapján automatikusan elkészíthető a munkaidő-nyilvántartás. Nem kell hozzá semmit rögzíteni, és a hibalehetőséget is kizárhatjuk.
– Egy okos telefon néhány tízezer forint, sőt flotta esetén ingyen van. Sok mindenre jók ezek a kis készülékek. Fotót lehet vele készíteni, ami felvihető a rendszerbe. Akinek jogosultsága van, megtekintheti. Hihetetlenül nagy segítség mindez, ha például egy törött alkatrészt kell a terepen kicserélni. Beküldhető, mi hibásodott meg, és már indulhat is a pótlására valaki. De ugyanez a helyzet, ha például egy gyomot lát a gépkezelő a táblán, amit nem ismer. Beküldi, és máris az előtt van, aki érdemben hozzá tud szólni.
– Ennek ellenére ma még rendszerint valóságtól elrugaszkodott IT-soknak néznek bennünket, amikor arról beszélünk, hogy minden gépkezelőnek okos telefont kell adni a kezébe, és azon keresztül irányítani a napi munkáját. Pedig nem kétséges, hogy pár éven belül ez már a mindennapok része lesz. Megállíthatatlanul ebbe az irányba fejlődik a világ.
– Az előadásunk befejező diája is arról szólt, hogy egy egyre gyorsabban száguldó szerelvényen ülünk, amire ma még fel lehet szállni, most még csak lassan gurulunk. De, ha valaki elmegy a lehetőségek mellett, nem foglalkozik vele, három-öt év múlva már késő lesz. Végleg lemarad, nem lesz képes felzárkózni. Mi azért dolgozunk, hogy minél többen legyünk azon a vonaton.
Cseh Teréz

2017.11.05. 11:25
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás