szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Új problémákra, új válaszok kellenek

A munkaerőhiány megfelelő toborzással, újszerű képzésekkel hatékonyan kezelhető
Új problémákra, új válaszok kellenek

Az egyre fokozódó munkaerőhiány súlyos teherként nehezedik a hazai vállalkozásokra. Különösen érzékenyen érinti mindez az olyan termelő, több műszakos munkarendben működő vállalatokat, mint például a VIDEOTON Holding Zrt. A a legnagyobb hazai tulajdonú magyar cég azonban – ahogy most is – mindig igyekezett elébe menni a problémáknak, hangsúlyt fektetni dolgozói megbecsülésére, a családbarát munkahelyek kialakítására. A múltbéli tapasztalatokra, belső erőforrásokra építve ezúttal is találtak megoldásokat, melyeket – humán-szolgáltató és tanácsadó cégükön keresztül – másokkal is szívesen megosztanak. A munkaerőpiacot érintő kérdésekről, az azokra adható válaszokról, a képzés fokozódó szerepéről Budai Angélával, a VIDEOTON Holding Zrt. HR-igazgatójával, illetve a VIDEOTON Csoport tagjaként működő PannonJob Kft. ügyvezető igazgatójával, Molnár Attilával beszélgettünk.

– Az elmúlt év a mérnökök, a jó szakemberek toborozásával telt. Most mi a helyzet a munkaerőpiacon?
– Szűkülő lehetőségekkel kell szembe nézniük a magyar vállalkozásoknak – kezdi beszélgetésünket Molnár Attila -, nem csak mérnökökből és szakmunkásokból van kevés, de az olyan jó képességű, könnyen tanítható munkavállalókból is, akikre a társaságok betanított munkásként számíthatnának. A munkaerőhiány egyre keletebbre húzódik. Ma még sikerült megtöltenünk a munkásszállókat, de utánpótlásra országon belül már nem számíthatunk.
– A jelenség alapvetően demográfiai okokra vezethető vissza. Európa társadalma öregszik. A születések száma évről évre csökken, így egy adott kort elérve egyre kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra. A nyugat-európai országok eddig Közép-Kelet-Európából importálták a szakembereket a hiányzó posztokra. A fellendülés, az igények gyors növekedése azonban térségünkben is élénkítette a gazdaságot, így a munkaerő-hiány tekintetében hamar „felzárkóztunk” a nyugathoz.
– Tetézi mindezt, hogy mi csak nagyon kis mértékben tudjuk pótolni a hiányt a minket körülvevő országokból. Egy ott élő munkavállaló ugyanis, ha már egyszer úgy dönt, hogy külföldön keresi meg a kenyerét, és beszerzi az Unióba való belépéshez, munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat, akkor szinte biztos, hogy nem áll meg Magyarországon. Ha egy-két határral odébb megy, jóval magasabb fizetésre számíthat, annak ellenére, hogy itt is jelentős béremelések zajlanak. A székesfehérvári RÉV Munkásszálló statisztikái is ezt igazolják vissza. Az ott élő 400 vendégmunkásnak mindössze 10%-a jött a határon túlról.
– Az is köztudott, hogy a szomszédos országok magyarlakta területein is jellemzően magasabbak ma már a fizetések a hazainál. Egyre jellemzőbb, hogy mi járunk át dolgozni Szlovákiába, Romániába. Éppen ezért nagyon nehéznek látjuk a külföldiek toborzását – vázolja elénk a munkaerőpiac aktuális helyzetét a Pannon Job cégvezetője.

– Mi lehet akkor a megoldás?
– Két eszköz áll rendelkezésünkre: toborzás és fluktuáció-menedzsment – folytatja a gondolatot a humánszolgáltató ügyvezetője. – Nagyon alacsony – történelmi mélyponton áll – a hazai munkanélküliségi ráta. Aki akart, az el tudott helyezkedni. A fennmaradó réteget pedig nem könnyű beintegrálni a munkaerőpiacra. Egy részük már a munkanélküli statisztikában sem szerepel, és olyanok is vannak, akik nem is akarnak dolgozni.
– Összességében mégis az mondható, hogy az inaktívak közül sokan szeretnének munkát vállalni, de az ő alkalmazásuk rendszerint valamilyen akadályba ütközik – veszi át a szót Budai Angéla. - Ilyenek például a munkába visszatérő kismamák. Gyerek mellett – főleg, ha több is van – már nem olyan egyszerű a két-háromműszakos munkarendhez igazodni, ráadásul a teljes munkaidő sem vállalható felelősséggel a részükről.
– Az sem könnyíti meg a toborzást, hogy folyamatosan növekednek a munkaadói, illetve a vevői elvárások is: egyre összetettebb, bonyolultabb feladatokat kell ellátniuk a betanított munkásoknak. Tovább fokozza a helyzetet, hogy sokan nem is akarnak már több műszakot vállalni, a pénz már nem minden, előtérbe került a munka és a magánélet összhangjának megteremtése. Keresleti munkaerőpiac van tehát, így a cégek alapvető érdeke, hogy minél inkább család- és munkavállaló-barátok legyenek. Ehhez a kulcsszó a megújulás, az új módszerek alkalmazása.
– Szerencsére a VIDEOTON Holding Zrt. mindig nagy hangsúlyt fektetett a dolgozók megbecsülésére. Valós problémákra valós válaszokat, megoldásokat adtunk és adunk ma is. Éppen ezért törekszünk arra, hogy ahol csak lehet egyműszakos, vagy akár rugalmas munkarendre térjünk át, de ez a termelő vállalatoknál nem mindig kivitelezhető.
– Jó példa a gondolkodásmódunkra az, ahogyan a kismamák munkába való visszatérését támogatjuk. Ha az eredeti helyén ez problémába ütközik, akkor a vállalatcsoporton belül más egységnél keresünk – és rendszerint találunk - megfelelő munkakört - mutat rá a lehetőségekre a HR-igazgató.

– Miben tud segíteni a fluktuáció-menedzsment?
– Ha megkérdeznénk a vállalkozásokat, hogy melyik a nagyobb probléma, a toborzás vagy a fluktuáció, biztos vagyok benne, hogy valamennyien az utóbbira szavaznának, hiszen egy-egy új ember betanítása hosszú időbe telik, ráadásul az oktatás a régi, jól bevált szakemberek idejének egy jelentős részét is leköti – reagál a kérdésemre a VIDEOTON HR-szakembere. - Időigényes, drága folyamat tehát az új kollégák integrálása a szervezetbe.
– Ugyanakkor a fluktuáció egyúttal a legnagyobb lehetőség is a munkaerőhiány kezelésére. Ha egy cég jól tudja kezelni a dolgozók lemorzsolódását – főleg a kezdeti időszakban -, akkor sokkal kevesebb embert kell toborozni, így az ördögi kör idővel szűkül, vagy akár meg is szűnhet. A gyakorlati tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy 100 új felvételisből a próbaidő alatt 30-40, olykor akár 50% is kiesik. Helyükre újabb munkaerőt kell toborozni. Éppen ezért, helyesen kezelve az új embereket, az elvándorlást akár a felére lehet csökkenteni – teszi hozzá a PannonJob humánszakértője.

– De hogyan kell helyesen kezelni mindezt?
– Több oldalról egyszerre kell megközelíteni a kérdést. Egyrészt kulcsszerep jut az emberek megtartásában a képzésnek, másrészt annak, hogy az újonnan belépő milyen támogatást kap a közvetlen vezetőjétől, a munkatársaitól – foglalja össze a lényeget az igazgatónő.
– A VIDEOTON már régen felismerte mindezek jelentőségét. Több mint tíz éve folynak középvezetői képzések a vállalatcsoport tagjai részére. Erre a fluktuáció-menedzsmentnél is jól lehetett építeni. Hasonló témaköröket érintünk, csak kicsit a fókuszt kell máshová tennünk. A kommunikáció, a motiváció, az emberekkel való bánásmód eddig is terítéken volt ezeken a tanfolyamokon, csak ma már más válaszokat kell adnunk a kérdésekre. Változik a világ, változnak az igények, az elvárások. Ami működött egy-két évtizeden át, az ma már kevésnek bizonyulhat. Egyfajta generációváltás tanúi vagyunk, mely a munkaerőpiacot is érinti. Új hozzáállást, új gondolkodásmódot hoznak magukkal a fiatalok, mindez a részünkről is más bánásmódot igényel. A vezetőknek tudniuk kell egyénre szólóan dicsérni, motiválni, visszajelzést adni úgy, hogy a dolgozó ne sértődjön, ne szökjön meg. Nem lehetnek sem agresszívak, sem túl passzívak, ismerniük kell azokat az eszközöket, amelyekkel a ma dolgozóival szót lehet érteni. Ezeket pedig meg lehet tanulni, és meg is tudjuk tanítani nekik – fejti ki a részleteket a humántanácsadó.
– Fontos lépés volt a VIDEOTON fluktuáció-menedzsmentjében a mentori rendszer bevezetése is – teszi hozzá Budai Angéla. - Szerettük volna, ha nem csak a középvezetőkre tesszük a dolgozók megtartásának, integrálásának terheit. A mentor – egy azonos munkakörben dolgozó, nagy tapasztalatokkal rendelkező kolléga –, gyakorlatilag folyamatos segítséget jelent az újonnan érkezett munkatársnak. Ha kérdése van, azonnal van kihez fordulnia. Ha problémái, kételyei adónak, gyors, megnyugtató válaszokat kaphat attól, aki már keresztülment ezen a folyamaton.
– Óriási jelentősége van tehát a megfelelő eszközök alkalmazásának. A vállalatcsoporton belüli mérések igazolják a képzések, a mentorrendszer hatékonyságát. A fluktuációra a válasz: képzés, képzés, képzés. Az új kihívásoknak megfelelően, gyakorlatias módon oktatni az újonnan belépőket, a mentoraikat és a közvetlen vezetőiket.
– A VIDEOTON-nál alapszabály: csakis „életszagú” tanfolyamokat tartunk, olyanokat, amelyeknek konkrét gyakorlati haszna van. Ha ugyanis valós problémákat hozunk elő, és ezekre igyekszünk valós válaszokat adni, akkor a dolgozók szívesen vesznek részt ezeken, mert érzik, és értik, hogy erre szükségük van.
– Az emberek – meggyőződésem – alapvetően motiváltak, ha rosszul közeledünk hozzájuk, akkor mi magunk romboljuk le a lelkesedésüket. Éppen ezért nem csak képeznünk kell őket, de azt is tudnunk kell, hogyan tegyük ezt – summázza a tudnivalókat Molnár Attila.

– Egy VIDEOTON méretű vállalkozás a számos kihívás mellett, sok területen képes extrákat nyújtani a dolgozóinak. Jól gondolom mindezt?
– A képzések, a személyes karrier terén egészen biztosan. Már maga az infrastruktúra sem átlagos. Egykori továbbképző központunkat nemrégiben újítottuk meg, így ma egy korszerű tréningközpontban tanulhatnak a munkatársaink. Emellett egy vidéki bázissal is rendelkezünk, Balatonalmádiban. Többnapos oktatásaink, csapatépítő tréningjeink gyakran itt zajlanak. Tagvállalataink is szívesen igénybe veszik ezt a helyszínt kisebb családi napokra, saját összejöveteleikre – válaszol kérdésemre Molnár Attila.
– A szakmai továbbképzésekre ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a cégcsoport. Úgy gondoljuk, az emberek egyik legfontosabb motivációs lehetősége, ha személyesen is tudnak fejlődni. Éppen ezért a vezetés fontosnak tartja, hogy minden szinten biztosítsa a továbblépéshez, a fejlődéshez szükséges oktatást, a legkorszerűbb tudásanyagot.
- Óriási szerepe van a társaságnál a VIDEOTON hozzáadott érték folyamatos növelésének. Az oktatóbázisunk is ennek a célnak van alárendelve. A projektmenedzsment képzésünk legfőbb értéke például, hogy saját, valós folyamatainkra, felmerülő problémáinkra képes választ adni, a csapatunk által összeállított anyagnak köszönhetően. Ezen az eszközön át képesek vagyunk felvértezni a kollégáinkat az egyre nagyobb kihívások ellen: a legalapvetőbb készségek, képességek kibontakoztatásán túl, az ügyfelekkel való bánásmódon át, egészen a konfliktuskezelésig. Kell a muníció, mert a minőség, a rugalmasság az egyre magasabb szintű hozzáadott érték tesz minket versenyképessé. Nagyok az elvárások, sokat kell, de sokat is lehet a VIDEOTON-nál tanulni. Egy komplex vállalatcsoportnál sokféle munkafolyamat, számos piaci szegmens megismerhető. Nem véletlenül ragaszkodnak a dolgozók a cégcsoporthoz. Egész generációk dolgoznak itt egy-egy családból. Nálunk a munka és a magánélet egyensúlyban van. Aki nyitott, megvan a képessége és az akarata a fejlődéshez, az előrelépéshez, azt támogatja a vezetőség. Mindig belülről neveljük ki a vezetőinket is. Nagyon szép karrierutak láthatók itt a VIDEOTON-on belül.

Cseh Teréz

2017.11.05. 11:27
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás