szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Dr. Karsai Béla

„Minden nap a helyére kerüljön egy tégla”
Dr. Karsai Béla

2017 nyarán a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át dr. Karsai Béla, a Karsai Műanyagipari Holding Zrt. elnöke. Nemcsak a műanyagiparban megvalósított páratlan fejlődést és az ágazat érdekében tett lépéseket értékelték ezzel a díjjal, hanem a közéletben végzett munkáját is.

Garázsvállalkozásból birodalom
 Több kisiparos indult úgy a pályáján, hogy egy garázsban alakította ki első műhelyét. Dr. Karsai Béla sincs ezzel másképp. Ma viszont Székesfehérvár, Pécs, Körmend, Tiszaújváros, Kiskunfélegyháza, Orosháza, Veresegyház, s a Hargita megyei Szentegyháza településeket az kapcsolja össze, hogy a zrt. egységei működnek itt. A cégcsoport kb. 700 főnek ad munkát. A gyógyszer, élelmiszer, kozmetikai ipar tégelyei, fiolái, palackjai mellett autóipari termékek, burkolatok, kéziszerszámok, háztartási gépek, sőt a futurisztikusan hangzó fűthető ruhák is szerepelnek a gyártási palettán.
Mindegyik üzem csúcstechnológiával működik: automatizált, robotokkal felszerelt, így aztán kicsit sem meglepő, hogy a minőségbiztosítás, kutatásfejlesztés, innováció és a jövő szakembereit biztosító duális képzés egyaránt jelen van a cég életében.
 
Majd 30 éves korszak összegzése szinte lehetetlen, de a kihívásokat amúgy is kedvelő elnök úr ennek jegyében nekifogott a beszélgetésnek.
 
– Mik azok a mérföldkövek, amelyek pályáját és a cég történetét meghatározták?
– 1988. április 26-án vettem át a kisiparos engedélyemet, ami az első állomást jelentette. Az igazi áttörést a 89-90-es évek hozták, mert a szocializmusból a piacgazdaságra váltás folyamatát élesben kellett megtanulnom, megélnem. Erre ugye senkit nem készítettek fel az iskolák, a magunk taposta ösvényt jártuk.
1995-ben elkészült, 96-ban átadtuk a székesfehérvári 10.000 m2-es üzemet, majd 1997-ben megtörtént az első akvizíció. 40 évesen egy céget vettem – ma is borsódzik a hátam, ha rágondolok arra a bátorságra, hitre, amivel, akkor bele mertem vágni ebbe a munkába.

– Ha három személyt ki kellene emelni, akiknek valamiért sorsfordító szerepük volt az életében, kiket választana?
– Két barátomat, akiktől sokat tanultam. Egyikük a kalandos életű Alexander Brody (Bródy Sándor író unokája), aki kifutófiúként kezdte, végigjárta a szamárlétrát marketing területen, s egy cég elnök-vezérigazgatója lett. A cégvezetéssel, kritikus időszakokban történő döntéshozatallal kapcsolatban sokat tanultam tőle. Már azzal is, hogy bizonyos szituációkban egészen atipikus döntéseket mert hozni. A másik személy pszichológus – dr. Szent-Imrey Tamás –, aki abban tudott támogatni, hogyan kell elviselni a feszültségeket, ha az ember két végén égeti a gyertyát, valamint azt, hogy hogyan érdemes a munkahelyi konfliktushelyzeteket kezelni. A harmadik? Van valaki, aki nagyon érdekesen változtatta meg az élethez, a felelősséghez való viszonyulásomat. Az a szomorú élmény kapcsolódik hozzá, hogy mindez a halálakor érlelődött meg bennem. Ő Lady Diana. Aznap, amikor minden médium a balesetéről tudósított, egy üzleti úton jártam. Rengeteget vezettem akkortájt, sokszor külföldön. Ausztriából jöttem hazafelé, s kétszer is érzékeltem, hogy 1-1 másodpercre szinte elalszom a volánnál a fáradtságtól. Végül megálltam, s egy magyar határmenti szállodában szobát vettem ki, hogy pihenjek. A tévé akkor már a hercegnő halálhírét erősítette meg. Ez a sok-sok negatív élmény úgy összegződött bennem, hogy a családomnak és magamnak sokkal több felelősséggel tartozom. Van már jó éve egy biztonságos, akár életet mentő autó a garázsomban, amit nem használok, itt vagyok halálosan kimerülten, s ha valami baj történne velem…hát, nem tettem meg mindent annak érdekében, hogy ezt elkerüljem. Másnap átszálltam abba az autóba, és bár száguldhatnék vele szemtelenül gyorsan, ám azok iránti tiszteletből, akik ezt a kocsit gyártották nekem, 110-zel megyek legföljebb.

– A cég sokat jelent Önnek. Mit vár el a dolgozóitól?
– Annak érdekében, hogy hosszú távú és eredményes legyen az együttműködésünk, szerintem két dolog meghatározó: az, hogy értsen a kollégám a szakmájához, és hogy lojális legyen a céghez. Ha ez megvan, egymásra találtunk!
 
A Királyok Városához kötődés
 – Székesfehérvár város tanácsadó testületének, a Szenátusnak egyik tagja, számos társadalmi szervezetben vállal szerepet, sokszor pedig minden titulus és cím nélkül, szinte a háttérből támogat jó ügyeket. Ha lehet egyet kiemelni, melyik területet érzi magához legközelebb állónak?
– A Szenátusban számos témát és feladatot megtárgyalunk, de mindenki számára az ifjúság nevelésének hosszú távú stratégiája a legfontosabb. E a szellemiség jól kapcsolódik össze a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökségi munkámmal, ahol szintén ez a szívügy. Nem születik velünk a hazaszeretet, ezt meg kell tanítani a gyerekeknek. A lehető legtöbbet kell azért tennünk, hogy átérezzék, mi az a haza. Olyan programokat szervezünk ezért számukra, ahol ez az élmény megérintheti őket. A város és a civil szervezetek akkor érnek el jó eredményt, ha értékteremtő és egészséges ifjak neveléséhez járulnak hozzá. Ez nem megy a múltunk, a történelmünk megismerése nélkül. És még egy dolog visz előre: a kíváncsiság. Merjenek kérdezni, akarják megszerezni a tudást! És már el is jutottunk oda, hogy a Gábor Dénes Díj kuratóriumával a tudományos, vagy műszaki-szellemi élet fiatal tehetségeit támogatjuk. De büszke vagyok a Bólyai Díj létrehozására is, mert ezzel a nemzetközi élvonalba kerülő magyar tudást, tudományt, tudóst ismerjük el.
Úgy látom, a fiataljaink haza elhagyása is kezd mostanság jobb irányba fordulni.  
 
Előttem az utódom, avagy a családi vállalkozások életképessége
 – Egy gazdasági tanácskozáson szóba került, hogy a székesfehérvári kis-és középvállalkozások között meghatározóak a családi vállalkozások. Mennyire tarja életképesnek ezt a formát, s mi a helyzet Önöknél? Ki viszi tovább a stafétát?
– Amikor ez a kérdés felvetődött, egy német kamarai statisztika adatai alapján nyilatkoztam, hogy a várakozással ellentétben nem a tőzsdei vállalatok fejlődnek a legdinamikusabban, hanem a családiak. A 2008-as válságos környezetben be is bizonyították, hogy életképesebbek az átlagnál. Hogy nálunk hogy van ez? Három családtag itt van a cégnél, a negyedik tanul még. Tehát a családom kiveszi a részét a munkából, sőt a cégvezetésben már  át is adtam a stafétát az unokahúgomnak, Csonka Krisztinának.
 
– Akkor ez már némi szabadidőtöbbletet is jelent? Mi az igazi kikapcsolódás az Ön számára?
– Nos, azért hátra még nem dőlhetek. De ha van egy kis időm, akkor a nehéz, férfias fizikai munkát keresem, az kapcsol ki teljesen. A kertbeli tevékenység, egy tuskóhasogatás, az igen! Hogy a fiatalokhoz egy pillanatra visszatérjek: a konditermi erőfitogtatások helyett milyen nagyszerű volna, ha ilyen munkák átvállalásával segítenének az idős embereknek. Aztán, ami még kellemes szabadidő eltöltés: a sportok is jöhetnek az úszástól a kerékpárig.

– Azt már említette, hogy nem dől hátra továbbra sem, de mégis: hogyan tovább egy ilyen elismerés után?  
– Nem maga a kitüntetés a fontos, hanem a korábbi és a további munka abban a cégben, amit a munkatársakkal együtt megteremtettünk. Ez egy kitartást igénylő építő folyamat. Hogy minden nap a helyére kerüljön egy tégla. Én nem a profitot gondolom elsődlegesnek, hanem hogy létrejött egy új, biztos és biztonságos munkahely, amelynek szellemisége van. Ad a szakmaiságra, értéket teremt és támogat – például mecenatúrával. Az én tudásátadásomban szempont, hogy a cég továbbvivői számára is meghatározóak legyenek ezek az elvek.
 
Dr. Göde Andrea

2017.11.05. 11:29
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás