szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A gárdonyi tízpróbások

Új közösség épült a Velencei-tó déli partján
A gárdonyi tízpróbások

2017. március 15-től december 9-ig tartó kihívások. Még átgondolni is hosszú hány hónap, hány esemény zajlott főleg Gárdonyban, illetve a gyönyörű környezetet biztosító Velencei-tavon és Velencei-hegységben. A Velencei-tavi Életmód Klub és segítői révén 5 sportág kis- és nagypróbáját teljesíthették a vállalkozó szellemű lakosok.

- Hogyan született az ötlet? – kérdezem Tóth István polgármestert.
- Ez egy régi vágyam. A sport és az egészség nyilvánvalóan összefügg. Olyan programot szerettem volna, ami sokakat mozgat meg, s egyszerre jelent kihívást sportembereknek, de akár lelkes amatőröknek, családoknak, kicsiknek és nyugdíjasoknak. Elmondtam ezt az első látásra kicsit megvalósíthatatlannak tűnő ötletemet az Életmód Klub vezetőjének, György Lászlónak, aki – a nehézségektől nem visszariadva – nagyon lelkesen fogott a szervezéshez. Testnevelőkkel, sportolókkal, sporthoz értőkkel, támogatókkal való számos egyeztetés után végül is meghirdettük a „Gárdonyi 10 próba” rendezvénysorozatot. Úszás, futás, túra, evezés, kerékpár számokban volt egy könnyebb, s egy nehezebb táv, amit teljesíteni lehetett bizonyos szintidő alatt. A helyi vállalkozók jóvoltából minden sporteseményhez egy kis vendéglátás is kapcsolódott.

- Az Ön számára presztízskérdés volt, hogy minden próbát teljesítsen, s a családja is részt vegyen a programokon?
- Úgy érzem, azok után, hogy létrehoztunk valamit, nem maradhattam ki belőle. Számomra és a családom számára a sport életforma. A feleségem, s a lányaink, velem együtt, a valaha versenyző kategóriát jelenjük, az unokák mindegyike pedig jelenleg sportol versenyszerűen. Amikor tudtak, eljöttek a családtagjaim, sőt: rokonaink, barátaink is. Valahogy úgy éreztük, ez egy példamutatás is. De élveztünk minden kihívást, igyekeztünk, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzuk ki magunkból.

-  Mit tart a legmeghatározóbb sikernek a hosszú hónapok élményei, tapasztalatai után?
- Nagy dolog, hogy körülbelül 300 főt mozgósítottunk, de a legátütőbb sikernek azt érzem, hogy kialakult egy olyan 150 fős aktív mag, akiknek nagyon fontos volt a próbákra való felkészülés, az ottlét. Teremtődött egy újfajta közösség. Magától értetődött az egymásnak segítés a nehezebb pillanatokban, a lemaradók bevárása, egymás biztatása a folytatásra, vagy a célba érésre. És – valljuk be – a csapat az egy hatalmas erő. Amatőr és képzett kerülhetett egymás mellé, és akár egymásnak is tudott tanácsot adni a következő próbára felkészüléshez. Többen említették, hogy nem jöttek felkészületlenül, párszor lejártak a tóra gyakorolni, például az úszás előtt. Akik véletlenszerűen egymás mellé sodródtak, utána már keresték egymás társaságát. A fényképküldések, emlékeztetők írása, egyeztetések révén új ismeretségek, barátságok szövődtek. A korábban csak köszönő viszonyban lévők most megálltak beszélgetni, és a „10 próba ügy” általános beszédtémává lett a találkozásokkor, a közösségi oldalakon. Na, meg akadtak megejtően szép pillanatok, amik miatt mindig is büszke leszek a gárdonyiakra! Egy idős társunk a kispróbán úgy érezte nem bírja a hideg vízben, a rossz időben az úszást. A vízi rendőröktől kért segítséget a partra jutásban. De 70 évesen mégiscsak erőt vett magán! Úgy készült fel – főleg lelkileg –, hogy a hosszabb távot megpróbálja végigúszni, és ez is történt. A legidősebb résztvevőnk pedig kvázi búcsúlevelet írt a családjának: bár bízik abban, nem történik semmi baj, ám ha mégis, akkor értsék meg, mennyire sokat jelentett számára ez a megmérettetés... A lassan haladók csoportjával sikeresen célba ért. Amikor a gálán különdíjjal jutalmaztuk, olyan fürgén szaladt ki, hogy többen el sem hitték, 82 éves a mi Máriánk!

György László klubvezetőt arról faggattam, neki mi a legnagyobb élménye.
– Az egész – válaszolta. Aztán azért elhangzott pár konkrétum. Akit megkérdeztem, rögtön csatlakozott valamilyen ötlettel, felajánlással. Lett kemencés lángosunk, gyümölcsünk, üdítőnk, ásványvizünk, gulyáslevesünk, kaptunk jobbnál jobb díjakat, felsorolni sem tudom hirtelen a támogatások módját. Önkéntesek, vállalkozók, alkalmi segítők, szponzorok sora támogatott. Nagyszerű, hogy egy ilyen közösségkovácsoló erővé vált a „Gárdonyi 10 próba”! És még valami, ami sokat jelentett: a hangulat. Mindegyik program más volt valamiért, de az öröm, a sikerélmény, jóízű beszélgetés, tréfálkozás, a közös erőfeszítés utáni szusszanás valamennyiünknek sokat adott.
– Ön is teljesített minden próbát?
– Természetesen.
– Mi lesz jövőre?
– Az már biztos, folytatjuk azt a célkitűzést, hogy kicsit sportosabb legyen a város. 
– Hogyan lehetne ezt a sok-sok pozitívumot még fokozni?
– Még több résztvevő megnyerésével.

A legfiatalabb résztvevő a pár hónapos Tölyhi Zóra volt, akit szülei az úszásra még nem mertek elhozni, így a kicsi hat-, míg Hetényi Dóra anyuka és Tölyhi Tamás apuka hétpróbások lettek!
Simon György az úszások lebonyolításakor abban segített, hogy a Cserepes-szigetig hajózzunk, majd a nádasnál egy mozgó mólóra szálljunk, s onnan csusszanjunk a vízbe. Pulóverben szemlélte próbálkozásainkat – ekkor szembesültünk markánsan azzal a ténnyel, hogy az időjárás nem alkalmazkodott a mi kispróbánkhoz. Gyuri fő tevékenységét az evezés gyakoroltatása (amit a viharjelzés majdnem meghiúsított, de a hős csapatok a hullámokkal, és egymással is versenyezve diadalt arattak) valamint az evezéspróba megszervezése jelentette. Szerényen úgy nyilatkozott, hogy a felkérésre azonnal igent mondott, mert a nagy felelősség mellett nagy megtiszteltetés ennyi embert kivinni az ő világába, a vízre. Kisfia – a segítők legfiatalabbja –, a 9 éves Simon-Pörgye Iván, látva, hogy már az evezők kiválasztása is gondot jelentett néhányunknak, szívesen adott tanácsot, majd a beszállásnál, a hajók vízre tételénél ügyködött. Kenu vagy sárkányhajó? – ezt a kérdést hamar eldöntötte mindenki magában, s ez alapján szerveződtek az egymást jól ismerő, vagy éppen alkalmi csoportok.
Ez az evezés élmény tetszett leginkább Kiss Imrének (15), aki 9 próbát teljesített. „Ezt megelőzően egyszer ültem még csak sárkányhajóban, úgyhogy ezért örültem az újabb lehetőségnek. Azért éreztem itt a legjobban magamat, mert csapatban lehettünk.” Többek közt egy hajóban evezhetett édesapjával, aki munkabeosztása miatt csak 3 próbán vehetett részt. Kiss Imre (40) a tekerés, a bringa szerelmese. A kék csoporttal teljesítette a szintidőt. Egyébként is szívesen mennek a családdal kerékpártúrákra, úgyhogy ő a próbák közül ezt választotta kedvencének.
Cseh György (58) és Cseh Fruzsina (14) tízpróbásokkal e sorok szerzője evezett egy kenuban, onnan az ismeretség. A gálán őket is megkérdeztem kedvenc próbájukról. Fruzsi – a vízi sportokat kedveli, korábban úszott, úgyhogy nem okozott meglepetést a válaszával, miszerint az úszás nagypróbát kedvelte leginkább. 24 perces idővel teljesítette a 750 m-es távot. A jó élmények miatt úgy döntött, jövőre újra indulna. Apukájánál a kenuzás került az élre, mert ugyan evezett már régebben, de kenuban most ült először, „s amit Simon Gyuriék révén átélhettem, azt nem tapasztaltam még soha. Az szintén tetszett, hogy két próba keretében Csiribpusztát érintettük. Két éve költöztünk ide, s ez a hely újdonságot jelentett, valószínűleg nem fedeztem volna fel sosem. Sokakat most ismertem meg. A neveket tán elfelejtem, de az arcok megmaradnak bennem, míg jövőre újra találkozunk, mert persze jövünk! És még egy. A pákozdi túra után, míg a karácsonyi vásárt néztük, elment a busz. Azt találgattuk, hogy átússzunk-e a decemberi fagyos vízen, amikor megállt mellettünk egy szintén próbázó gárdonyi autós, aki megismert és hazavitt bennünket. Ez is milyen jó élmény!”

A gála Teker Zoltán jóvoltából élő-csocsóval kezdődött. A sebtében összeállt csapatban azért a gyerekek ügyesebben rúgták a bőrt, több gólt rúgtak, mint a felnőttek. A kerékpár kis- és nagypróba szervezőjétől azt kérdeztem, miért csatlakozott a programhoz?

– Igazából nekem a szervezés az erősségem. Most is azon igyekeztem, hogy az ötleteim, a kapcsolataim és a segítőim révén emlékezetesek maradjanak a kerékpártúrák.
– Egyik ilyen ötlet a túra célállomásán, a Vadkacsa Kerékpáros Központban megrendezett tombolasorsolás.
– Az emberek szeretnek játszani. Ezért a próbázók kaptak egy tombolaszelvényt, kisorsoltunk közülük 5 nyertest. Akinek a kulacsába rejtett kulcsa kinyitotta a biciklizárat, az vihette haza a vadonatúj kerékpárt.
– Fontosnak tartotta, hogy a saját próbáin kívül több számban is rajthoz álljon…
– Szívesen vettem részt valóban, ahogy az időm engedte, így sikerült 5 igazolást gyűjtenem a kiskönyvembe, tehát jogosult lettem a jelvényre. A túrázás áll hozzám közel, az evezés pedig a kenuzással újdonságot és maradandó (nagyon vizes) élményt jelentett.
– A program sikere után jövő évben mit szólna egy támogatói felkéréshez?
– Nem kérdés. Biztosan segítenék újra.

A december 9-i záró ünnepségen értékes ajándékokat sorsoltak ki a támogatók felajánlása révén. Különdíjat kapott a legtöbb próbát teljesítő Bárdosi család, ahol azért nem lett mindenki tízpróbás, mert a lányok kézilabdáznak, s néha ütköztek a verseny és a próba időpontok. Legnagyobb izgalommal a fődíj sorsolását várták a résztvevők. A horvátországi férfi kézilabda EB-re Borsányi Zoltánné és Metzger László utazhat.

Dr. Göde Andrea, tízpróbás

2017.12.20. 17:00
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás