szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Mozgalmas, tartalmas évet zártak Tatán

A tatai járás az ország legjobbjai között van
Mozgalmas, tartalmas évet zártak Tatán

Magyarország 174 járása közül a tatai továbbra is a legjobb tízben van. Az értékeléskor a  területi tőke, a járások anyagi adottságai mellett a megfoghatatlan gazdagságot, a kultúra erejét és a társadalmi energiákat is figyelembe veszik. Az a szép ebben az egészben, hogy csak néhány megyei jogú városhoz kapcsolódó járás van előttünk – kezdte beszélgetésünket nem kis büszkeséggel Michl József, Tata város polgármestere.

– 2017 mozgalmas és izgalmas volt, a város és környéke szépen fejlődött, az ipari parkban is nagyon sok átadón és alapkőletételen voltunk. Mit emelne ki leginkább?
– Nagyon sok területen értünk el kiváló eredmény, kezdjük, mondjuk a sporttal. A Kőkúti iskolánk az idén negyedik volt a hazai általános iskolák, köznevelési intézmények diákolimpiai sorrendjében, országosan. Legalább 300 iskola kapott 1-1 pontot, és 3000 iskola van Magyarországon. Ez tehát egy nagyon-nagyon komoly eredmény. Ugyanezt produkálták most a kajak–kenusaink is, 165 szakosztályból lettek a hatodikak. 314 sportolónak, edzőnek és sportvezetőnek adtunk át díjat idén, akik országos, Európa- és Világbajnokságon 1-6. helyezettek voltak, vagy diákolimpián az első háromban végeztek. Emellett kiemelendő, hogy a vívóink is fantasztikus eredményeket érnek el. A 15 éves Büki Lili harmadik lett a felnőtt OB-n párbajtőr egyéniben, és tagja volt az OMS Tata bajnokcsapatának úgy, hogy kétszer is legyőzte az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét, aki az utóbbi 4-5 évben nem kapott ki senkitől.
– Az idei esztendő három szép újdonságot is hozott a városba. Az egyik: az országos strandröplabda bajnokság első mesterfordulója itt volt nálunk, a tv is közvetítette, és ezentúl is mi rendezhetjük meg évente. A másik: az Old Lake Man középtávú triatlon amatőr magyar kupa, ami azért egy izgalmas dolog, a versenyzők mindegyike – durván 200-an – maximálisan odavolt a helyszíntől, mert ilyen gyönyörű helyen még soha nem triatlonoztak. Az Öreg-tóban való úszás is nagyon jól sikerült nekik. A harmadik: a Fogyatékosok Országos Diákverseny és Szabadidős Szövetségével (FODISZ) sportszakmai együttműködésről kötöttünk szerződést, és a város kiemelten kívánja a fogyatékos sportot a jövőben is kezelni és segíteni. Így volt az idén is, hiszen az új városi sportcsarnokunkban rendezték meg az első Szabó Szonja Para Boccia emlékversenyt is.

– A pályázati piacon milyen eredményeket értek el 2017-ben?
– Éppen most jött a hír, hogy közel 120 millió forintot nyertünk egy, majdan a Piarista Rendházban működő könnyűzenei iskola létrehozására, közösen a Peron Music Alapítvánnyal. A visszatérő, korábban, a bányászat miatt elapadt források kezelésére, a vízelvezetés szabályozására nyertünk 327 milliót. Az itt-ott beszakadozó Május 1. út is megújul, ezt a munkát a Magyar Közútkezelő végzi, és finanszírozza. A Zöld Város program keretében az Építők Parkját fogjuk rendbe tenni, és egy új parkoló is épül a korábban elnyert Interreg pályázat segítségével. A turizmus fejlesztése is fontos célunk, örömünkre szolgál, hogy a TOP keretében komoly összeget nyertünk Kőfaragó ház és a Kálvária domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatására.

– Tata oktatási intézményei is sokat fejlődtek a 2017-es évben.
– Városunk bekapcsolódott a magyar felsőoktatásba, szeptemberben megnyitottuk a felújított Piarista Rendházat, az épületben kapott helyet a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. A bölcsődénkben egy új konyhát építünk, csakúgy, mint a Kőkúti iskolában, így komoly előrelépés történik az iskolai közétkeztetés területén is. 10 milliárd forintos iskolafejlesztési programot kezdett az állam a Tatai–medencében, melynek részeként városunkban első körben a Bláthy és a Jávorka középiskolák kollégiumainak korszerűsítésére kerül sor, a Vaszary pedig térségi iskolaközponttá válik. Az EU és a magyar állam támogatásával 1 milliárd 160 millió forintból újul meg az intézmény a Jázmin Iskolával együtt a következő két évben. Emellett hamarosan sor kerül a Fazekas utcai iskola korszerűsítésére is.

– A város gazdasági élete is szépen fejlődik. Mi történt 2017-ben ezen a területen?
– Épül egy új gyárcsarnok az ipari parkban, a MooWa Assembling Kft. 800 milliós beruházással teremt újabb munkahelyeket, az átadóra várhatóan januárban kerül sor. Eladtuk a mellette lévő másfél hektáros területet is, három vállalkozás vette meg, akik szintén néhány kisebb - pár ezer m2 -es – csarnok építésével fognak hozzájárulni a tatai gazdasági élet fejlődéshez. Nagyon nagy előrelépés volt az ipari park elektromos áramkapacitásának növelése is. Van egy szerény, saját üzletünk: Tata egy halászati kft.-t hozott létre. Itt az jó hír, hogy az együttműködő partnerünkkel közösen mintegy 17 vagon halat halásztunk, tehát jól teljesített a vállalkozás.

– Tata nemcsak a sport, az oktatás és a gazdaság, hanem a kultúra fellegvára is. A hagyományos nagyrendezvényeken kívül miről számolhatunk be ebben a vonatkozásban?
– Például a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázatról, melyben az I. világháborús hadisírokra és emlékművekre lehetett pályázni. Tata is nyert ezen, és két nagyon szép I. világháborús hősi emlékművet hoztunk helyre a Kocsi úti és az Almási úti temetőkben. Az elmúlt két évben részben pályázati pénzből, részben saját erőből 1-1 színdarabot állítottunk színpadra. Tavaly 1956 iránti tiszteletünk jeleként a tatai 56-ról csináltunk egy musicalt a komáromi Magyarock Dalszínházzal, aminek nagyon nagy sikere volt. Idén Pesti Nagy Kati állította színpadra a Vörös Rébék musical balladát – Arany Jánosnak tisztelegve – a szabadtéri színpadon. Külön kiemelendő Smídt Róbert Himnusz című táblaképének magyarországi bemutatója, ami itt volt Tatán, és most járja az országot. A művész egyébként Tata díszpolgára. Végre megkezdődött az Eszterházy kastély felújítása is, 2019-re ígérik a munkálatok befejezését. Több gyönyörű kiadványt is megjelentettünk. 2017-ben ünnepeltük testvérvárosi kapcsolataink kerek évfordulóit, 5 éveset Magyarkanizsával, 15 éveset Szovátával, és 25 éveset Szőgyénnel. Ebből az alkalomból jelentettük meg az Összetartozunk című kiadványt, amely ezekről a településekről, és a kapcsolatunkról szól. Összegyűjtöttük a Tatáról szóló legjellemzőbb cikkeket, lefordíttattuk angolra, ez a kiadványunk az ide érkező külföldiek számára mutatja be városunkat. A Pons Danubii című kötet a Felvidékkel való közös fejlesztéseinkről szól, angol és magyar nyelven.

– 2018–at Mátyás emlékévnek nyilvánították. Van-e elképzelésük ehhez kapcsolódva?
– Nagyon nagy tervünk van: szeretnénk egy Mátyás király szobrot a várba, valamelyik bástyára. A megformálásra Nagy János szobrászművészt már fel is kértük, csak nem tudtuk honnan előkeríteni a pénzt (30-40 millióról van szó). Nagyon remélem, hogy a Mátyás–évben lehet pályázni erre is, és akkor nekifutunk azonnal.

– Minek köszönhető ez a látványos megindulás, fejlődés Tatán?
– Nagyon nagy köszönet a magyar kormánynak a gazdaságpolitikájáért. Ennek hatása innen a városból is nagyon jól érzékelhető. Egy csomó lakás épült Tatán, egyszerre, hirtelen. Elfogytak a közfoglalkoztatottjaink, ez nekünk szomorúság, de köszönet a kormánynak, mert ez azt jelenti, hogy ezek az emberek mind találtak állást. 3% alatti a munkanélküliség. A gazdaságpolitikának köszönhetően Tatára is elindultak a vállalkozók, hála Istennek telik az ipari parkunk. Várjuk az itt letelepedni szándékozókat, egy nagyon szép területet szeretne a város az egyik legszebb pontján lakásépítésre eladni. Egy többhektáros nagy telkünk van a Fényes Fürdő felé vezető úton, ide várjuk a Tatán letelepedni, építkezni vágyókat!
Veér Károly

2017.12.20. 17:05
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás