szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Hulladékból értéket

Európa egyik legmodernebb papírgyára működik Dunaújvárosban
Hulladékból értéket

A papírgyártás több évtizedes múltra tekint vissza Dunaújvárosban. Erre a tradícióra építve fejlesztette magyarországi telephelyét az osztrák Prinzhorn Csoport. A Hamburger Hungária ma Európa egyik legmodernebb, világviszonylatban is versenyképes gyára lett. Mindezt 25 év következetes munkájával, teljes egészében magyar menedzsmenttel, sokmilliárdos beruházás-sorozattal, valamint egy olyan cégfilozófiával érték el, amelynek középpontjában az értékteremetés áll. Bencs Attila ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

– Példa nélküli, de még inkább példa értékű hazánkban az a fejlesztési folyamat, amely az elmúlt évtizedben Bencs úr irányítása alatt a Hamburger Hungáriánál lezajlott. Foglaljuk össze röviden a legfontosabb állomásokat!
– Az első, ma is működő, úgynevezett 3. sz. papírgépet 1976–ban indították el Dunaújvárosban. Tíz évvel ezelőtt még azt számolgattuk, bezárjuk–e ezt a régi egységet, hogy ezzel is csökkentsük a veszteségeinket. Nem ezt tettük. A fejlesztés mellett döntöttünk, és ennek eredményeként ez a bázis lett a mai modern papíripari komplexum alapja. Jól döntöttünk. Az eredmények önmagukért beszélnek.
– A sikertörténet a Prinzhorn Csoport 1990–es belépésével, majd 2007–ben a Hamburger Hungária megalapításával indult. A folyamatot az új tulajdonos törekvései és fejlesztései tették teljessé: 2009 júliusában egy új termelőegységet adtunk át, 2016 júniusára pedig felépítettük saját erőművünket. A nagyberuházások mellett az elmúlt tíz évben 6 milliárd forintot költöttünk a 40 éves, 3–as papírgépünkre. Mára mindez Európa bechmarkjává, követendő példájává vált.
– De itt sem álltunk meg: 2,5 milliárd forintot fordítottunk a szennyvíztisztítónkra, így ma nem csak újrahasznosítható tiszta vizet, de több mint 10 MW–nyi biogázt, vagyis a gyártáshoz felhasználható energiát tudunk előállítani, és visszaforgatni a termelésbe.
– 1,6 millió tonna anyagforgalmat bonyolítunk le évente Dunaújvárosi telephelyünkön, a vasúti szállításon felül napi 350–400 kamionnal. Az ehhez szükséges infrastruktúrára 3 milliárd forintot költöttünk.
– 2009–ben – mai értékén számolva – egy 70 milliárd forintos beruházást indítottuk útjára, üzembe helyezve a 7. sz. papírgépünket, amire azóta további 6,2 milliárd forintot költöttünk. Ezzel mára elértük a 90 km/órás csúcsgyártási sebességet, és képesek vagyunk különösen vékony – úgynevezett könnyűfajsúlyú – csomagolóanyag–alappapír gyártására is.
– Összességében 2007–2017 között több mint 155 milliárdot fektetett a tulajdonos a dunaújvárosi telephelybe, ami egyedülálló a magyar papírgyártás történetében.
– Persze önmagukban a beruházások még nem lettek volna elegendőek a sikerhez, a ma felmutatható eredményekhez. A jó teljesítményhez ennél sokkal több kell.

– Vegyük sorra ezeket is! Mi minden kellett tehát a sikerhez?
– A párját ritkítóan nagy volumenű beruházások mellett alapvetően három fő tényező befolyásolta az eredményeinket. A legfőbb közülük a 2006–2009–es világválság volt. Ezekben az években kevesen mertek komoly beruházásokba fogni. A Prinzhorn Csoport a kivételek közé tartozott. Már akkor hitet tett a jövő mellett, és elindította nagyszabású fejlesztéseit. Ma már jól látszik, hogy a csomagolópapírnak – különösen, ha az hulladékból készül – van piaca, és az ilyen típusú papírgyártás hosszú távon is fenntartható.
– Ugyanilyen fontos volt, hogy a cégcsoport is jelentősen növekedett. Ez lehetővé tette az adottságok jobb kihasználását, az alapanyagok, a piacok logisztikai optimalizálását.
– A harmadik, talán legfontosabb tényező a hatékonyság volt. A jól kiválasztott beruházásoknak, a profi szakembergárdának köszönhetően a fajlagos energia, a víz–használat, a selejttermékek minimalizálása és az időalap kihasználása tekintetében a szakmában egyedülálló hatékonysággal tudunk működni. Ez pedig versenyképessé tesz bennünket. A papírgyártás ugyanis rendkívül energiaigényes, a gyártási költségeknek mintegy 25–30%–át ez teszi ki. Nem mindegy tehát, hogy honnan, és mennyiért szerezzük be az áramot. Magyarországon a vállalatok számára elérhető energia ára 25–30%–kal magasabb, mint tőlünk nyugatra. Ez versenyhátrányt jelent a számunkra, amit a saját erőművel tudunk kompenzálni. A tavaly felavatott, 45 milliárd forintos beruházás idén már teljes kapacitással működik, a környezet minimális terhelése mellett, ami szintén fontos szempont a számunkra, hiszen a Prinzhorn Csoport egész üzleti filozófiája erre az újrahasznosításra, környezetkímélő körfolyamatra épül. A Prinzhorn Csoport jelentős erőfeszítéseket tesz a minél kisebb ökológiai lábnyom elérésére. Beruházásainál éppen ezért alapvető szempont a környezetvédelem, az energiahatékonyság, a megújuló források kiaknázása, a fenntartható fejlődés, az önellátás.

– Hogyan működik ez a körkörösség?
– A Csoportot három vállalat képviseli hazánkban, együttműködésük egy egyedülálló, környezetbarát és energia–hatékony ipari–üzleti körfolyamatot valósít meg. Az újrahasznosító divíziót a Duparec képviseli, mely begyűjti a papír– és egyéb hulladékot, amit aztán a Hamburger Hungária dolgoz fel a dunaújvárosi üzemében. Kiváló minőségű hullám–alappapírként kerül ki innen a korábbi hulladék, amiből a Dunapack készít első osztályú, testre szabott csomagolási megoldásokat. A három vállalat egymásra épülő működése egy teljes körűen integrált, hosszú távon is fenntartható, környezettudatos körfolyamat.
– A papír ugyanis a körkörös gazdaság leginkább és leggyorsabban megújítható nyersanyaga. Európai szinten egy év alatt képes akár 6 életcikluson is keresztülmenni. Azaz, mielőtt végleg a komposztba kerülne, évente hatszor újrahasznosítható ugyanaz a papírhulladék. Érdemes tehát szelektíven gyűjteni.

– Hol tart ma a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon?
– Bőven van még mit tennünk. Mindezt jól mutatja, hogy a termelésünkben felhasznált hulladékpapírnak (kizárólag másodlagos alapanyaggal dolgozunk) mindössze 45%–át tudjuk hazai begyűjtésből fedezni. Nem véletlen, hogy Magyarországon az egyik legjelentősebb környezetvédelmi intézménynek számítunk. A nagy mennyiségű hulladék újrahasznosításával kíméljük a természet erőforrásait, értékké alakítjuk, így az visszakerülhet a gazdasági körforgásba. Szívesen dolgoznánk kizárólag hazai alapanyagból – hiszen az import nekünk is drágább –, de ahhoz többet kellene begyűjteni. A Hazánkban keletkező összes, sőt annál is több papír csomagolóanyag újrahasznosítását biztosítjuk, és ezzel jelentősen hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az uniós újrahasznosítási célkitűzéseket. Sajnos a lakossági szelektív hulladékgyűjtés kultúrája még hiányzik. Ezen sokat dolgozunk.
 – A korábban említett beruházások is jelentős mértékben hozzájárulnak a környezet védelméhez. Itt milyen eredményekről beszélhetünk?
– A papírgyártás rendkívül vízigényes folyamat. A Duna vizét hasznosítjuk, majd a gyártási folyamat végén, a korszerű szennyvíztisztítónknak köszönhetően ugyanolyan tisztán oda is adjuk vissza. Szeretnénk ezen a téren is élen járni, példát mutatni más ipari létesítmények számára is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy vállalat milyen hatással van a környezetére.
– Dunaújváros levegőminőségének javulásához is hozzájárulunk azzal, hogy rendkívül korszerű erőművet építettünk mely országos és európai szinten is mérhető környezetvédelmi üzemmé tesz minket. A csúcstechnológiát képviselő létesítményben biomasszát és válogatott szilárd hulladékot is képesek vagyunk elégetni rendkívül magas hatásfokkal, aminek eredményeként olyan mennyiségű hő– és villamos energia keletkezik, amely elegendő a gyár működéséhez. Az erőmű több mint egyharmadával csökkentette a gyár szén–dioxid–terhelését. A legmodernebb füstgáztisztító berendezéseknek köszönhetően gyakorlatilag nem jön kis füst a kéményünkön.

– A Hamburger Hungária a Magyar Kormány stratégiai partnere, meghatározó piaci szereplő, számos szakmai szervezet munkájában is részt vesz. Hol, milyen szerepkörökben vállalnak feladatokat?
– A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség elnökeként a csomagolószerek és –gépek gyártásával, értékesítésével, azok logisztikai tevékenységével és kutatás–fejlesztésével foglalkozó tagvállalatok érdekképviseleti, érdekegyeztető, szolgáltató és kapcsolattartó feladatait irányítom. E fontos szerepkört Galli Miklós úrtól, a Dunapack Kft. korábbi vezérigazgatójától vettem át, aki hasznos szakmai tanácsaival most is nagymértékben támogatja munkámat és ezzel a teljes csomagolási szektort.
– 2016 óta látom el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöki teendőit. A több mint 100 éves múltra visszatekintő szervezet 6000 közép– és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei–regionális szövetséget tömörít. A két társadalmi tisztségből adódóan számos jogszabály véleményezésében részt veszek, és lehetőségem van a hazai versenyképesség és környezetvédelem érdekeinek képviseletére.
– A Nyomda és Papíripari Szövetség látja el hazánk, illetve a magyar iparág érdekképviseletét az Európai Papíripari Szakmai Szövetségben (Confederation of European Paper Industries). A nemzetközi szakmai szervezet döntéshozó vezető testületének is tagja vagyok. De nem csak én képviselem a szakmát a különféle szervezetekben, Gyurina László, a dunaújvárosi papírgyár korábbi, ma már nyugalmazott vezetője a Papír– és Nyomdaipari Műszaki Egyesület Papíripari tagozatának alelnöke. 1966 óta - amióta a papírgyártásban dolgozik – tagja az egyesületnek. Dr. Szikla Zoltán, a Dunapack Kft. volt vezérigazgató–helyettese, a hazai papírgyártás legnagyobb szaktekintélye,  elnökségi tagként képviseli cégünk és az iparág érdekeit a Nyomda és Papíripari Szövetségben. Szikla úr készítette elő a Hamburger Hungária 10 éves sikertörténetének eredményeit adó nagyberuházásokat, és ma is aktívan közreműködik a jövőbeni sikereink elérésében.

– További jó példa a szakmai szerepvállalásunkra az 1956–ban alapított papíripari szaklap működésének felkarolása, mely több évtizede közli az ipart érintő műszaki és tudományos eredményeket, hírt ad a legfontosabb szakmai eseményekről, rendezvényekről, valamint a hazai és nemzetközi kutatásokról–fejlesztésekről. A papíripari cégek számának jelentős csökkenésekor a lap működése veszélybe került, és ebben a kritikus időszakban a Hamburger Hungária magára vállalta a fenntartási költségek döntő többségét, ezzel biztosítva a szaklap túlélését.
– Ugyancsak a szakma, a Prinzhorn Csoport által képviselt filozófia, a fenntartható körforgás népszerűsítését célozta a Hamburger Hungária Látogatóközpont is, ahol egyúttal helyet kapott a hazai és a nemzetközi papírtörténeti érdekességeket bemutató papírmúzeum is. Az egyedülálló gyűjtemény bárki számára látogatható, a környékbeli oktatási intézmények tanulói pedig térítésmentesen tekinthetik meg a tárlatot.
– A társaság és a Magyar Papírmúzeum ezen túlmenően is részt vállal a környezettudatos gondolkodásra nevelésben. Napközis nyári táborába 7–12 éves dunaújvárosi gyermekek jelentkezhettek, akik a napi foglalkozások keretében változatos, kreatív – természetesen „papír alapú” programokon vehettek részt.

– A szakmai munka mellett a társadalmi szerepvállalás sem áll önöktől távol. Ezen a téren mire helyezik a hangsúlyt?
– Alapfilozófiánk, hogy kizárólag a dunaújvárosi, illetve környékbeli közösségi életet támogatjuk. Cégkultúránk egyik legfontosabb eleme, hogy igyekszünk minél többet visszaadni a közösségnek, a munkatársainknak. A vállalat nem csak saját dolgozói, illetve az ő családtagjaik, de a térség – benne kiemelten Dunaújváros – minden lakója iránt felelősséget érez. A kultúra és az oktatás–nevelés támogatását különösen kedves kötelességünknek érezzük. Kiemelt figyelmet fordítunk emellett az egészségügyre is, ennek jegyében járultunk hozzá például a Szent Pantaleon Kórház korszerűsítéséhez. Emellett igyekszünk kivenni a részünket a sportutánpótlás–nevelés területén is.

– Ahogy említette, a sikerük egyik kulcsa a jó szakembergárda. Miért érdemes a Hamburger Hungária–csapatában dolgozni?
– Több mint 400 főállású kollégánk van, ezzel Dunaújváros három legnagyobb munkaadójának egyike vagyunk. A forgalmunkat, nyereségünket tekintve is a régió élvonalába tartozunk. A kulturált, egészséges munkakörnyezet, a versenyképes jövedelem, a kiemelt juttatási rendszer, a korszerű munkaruha, a kedvezményes sportolási lehetőség, no meg a stabilitás nálunk csak az alap. Kimondottan nagy hangsúlyt fektetünk a szabadidő minőségi eltöltésére, a pihenésre, rekreációra. A munkatársak igénybe vehetik a vállalat olyan jóléti létesítményeit is, mint például a Baracsi Szabadidőpark.
– Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetünk az alkalmazottaink egészségére. Az éves kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatokon felül rendszeresek az egészségügyi szűrések is. A cég vezető munkatársainak, a Dunaújvárosi Szent Panthaleon Kórház közreműködésével, külön speciális menedzserszűrést is biztosítunk.
– Szeretnénk egy saját rendelőt is kialakítani, ahol a dolgozóink diplomás ápolók vezetésével különböző alapvizsgálatokon vehetnek majd részt. Emellett tervezzük egy saját fogorvosi rendelő, valamint egy munkahelyi bölcsőde kialakítását is a közeljövőben.
– A biztonságot kiemelten kezeljük. Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszert működtetünk, melyet külső tanúsító céggel évente ellenőriztetünk. A kollégáink részt vehetnek elsősegélynyújtó tanfolyamokon is, és azt is fontosnak tartjuk, hogy a papírgép kezelőfülkéjében újraélesztő készülék is található.
– Tűzoltóink – alaptevékenységük mellett – elsősegély–nyújtási feladatokat is ellátnak, természetesen az ehhez szükséges kiemelt egészségügyi képzéseket is biztosítjuk a számukra.
– A fiatalokat is szívesen segítjük. A felső– illetve középfokú intézményekből gyakran érkeznek hozzánk szakmai gyakorlatra, közülük a legtehetségesebbeknek nem egyszer állást is ajánlunk. A beiskolázás sem ritka nálunk, legyen szó akár speciális képzésekről, akár másoddiplomáról. Természetesen nekünk is érdekünk, hogy a fiatalok nálunk képzeljék el a jövőjüket, ehhez persze elengedhetetlen, hogy megismerjenek bennünket. Ezt nyílt napok szervezésével, gyárlátogatásokkal segítjük.
– Végül talán a legnagyobb erősségünk, hogy nálunk 15 országban, 9 nyelven lehet tanulni. Kimondottan nagy hangsúlyt fektet a társaság a cégcsoporton belüli képzésre. Bevált gyakorlat a vezetők kinevelése a külföldi testvérvállalatoknál. Közös, angol nyelvű vezetői továbbképzéseken vehetnek részt a kollégák, akik ezt követően külföldön, a testvérvállalatoknál vállalhatnak pozíciót, megismerve ezzel más országokat, kultúrákat. A cégcsoport arra törekszik, hogy elsősorban saját dolgozói közül nevelje ki jövőbeni vezetőit.  Mindebből persze az is következik, hogy aki mellettünk dönt, hosszú távú karriert tervezhet, hiszen mi valójában egy életpálya–modellt kínálunk a dolgozóinknak.

– Tavaly ünnepelték a Prinzhorn Csoport magyarországi jelenlétének 25. évfordulóját. Egyedülálló eredményeket sikerült a negyedszázad alatt felmutatni. Merre tovább?
– Nem dőlhetünk hátra. A világ, a piaci igények folyamatosan változnak, mindig van hová fejlődni. Csak jó, végrehajtható beruházási tervek kellenek, melyek mentén biztosítani lehet a folyamatos és fenntartható fejlődést. A Prinzhorn Csoport rendelkezik ilyen tervvel. A 2030–ig szóló átfogó stratégia már a papíripar jövőjéről szól, tehát továbbra is dinamikus bővülésre készül a Prinzhorn Csoport a közép–kelet európai térségben, így Dunaújvárosban is. Újabb papírgépet tervezünk – 93 milliárd forint értékben –, amivel a jelenlegi 700 ezer tonna éves termelési kapacitásunkat közel 1 millió tonnára növelhetjük. Az elképzeléseink között szerepel továbbá a magasabb minőségű, mázolt fehér csomagolópapírok előállítása is – ehhez egy 30 milliárd forintos beruházás szükséges –, és konkretizálódott már egy újabb erőmű építése is, melyben a válogatókból származó hulladékok elégetésével újabb energiaforráshoz juthatnunk. Ez is egy 30 milliárdos beruházást jelent majd.
– Nincs megállás tehát. Töretlenül fejlesztünk, fejlődünk tovább, szem előtt tartva alapvető értékeinket, magunk elé tűzött céljainkat.
Cseh Teréz


Tradíció, minőség, tisztesség

A Hamburger Hungária és a Prinzhorn Csoport osztrák családi vállalkozás. A vállalat gyökerei 1853-ig nyúlnak vissza, amikor a Prinzhorn család egyik őse, Wilhelm Hamburger elindította a papírgyártást az alsó-ausztriai Pittenben, és megalapította a vállalatot, mely később a Prinzhorn Csoporttá fejlődött. Ennek tagjai – így a dunaújvárosi Hamburger Hungária is – nevükben a 6 generációval korábbi alapítónak tisztelegnek.
A vállalatvezetés üzleti filozófiájának középpontjában a legmagasabb minőségű termékek létrehozása mellett a tisztességes, átlátható és fenntartható működés áll. A Csoport hazai üzemei is ennek szellemében végzik munkájukat. A Hamburger Hungária Dunaújváros egyik legzöldebb ipari létesítményeként több száz – a városban, illetve környékén élő – polgárnak, valamint számos alvállalkozónak biztosít tisztes megélhetést, és nem utolsó sorban közel 1 milliárd forint éves helyi jellegű adóval járul hozzá a település fejlődéséhez.

2017.12.20. 17:09
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás