szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


„As time goes by” – Ahogy múlik

75 éves a Lábatlani Vasbetonipari Zrt.
„As time goes by” – Ahogy múlik az idő

Míg 1942-ben Amerikában a Casablanca filmbemutatója zajlik – melyben Dooly Wilson énekli a híres dalt, „As time goes by” –, addig Európában az emberek a második világháború borzalmait élik át. Eközben Magyarországon, egy Duna-menti kis faluban, Lábatlanon, kilenc bátor és elszánt részvényes nagy eseményre készül: 250 ezer pengő alaptőkével megalapítják a betonelem gyárat – ezt a képet idézte fel beszédében Galler Károly, a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. vezérigazgatója októberben, ünnepi megemlékezésükön, és ezzel a gondolattal nyitottuk december eleji beszélgetésünket is a gyár alapításának 75. évfordulója kapcsán.

– Miért éppen Lábatlanra esett a választás?
– Mert ez a település ideális helyszíne volt
– ahogyan ma is az – a betongyártásnak. Egy helyen volt minden: cementgyár, a Dunából kinyerhető víz, illetve kavics. Ez több mint elegendő a vasbetonelemek sikeres gyártásához, amire ráadásul a háború miatt óriási igény jelentkezett. A vállalat fő profilja a kezdetektől fogva az előre gyártott vasbetonelemek és vasúti aljak voltak, és ez a mai napig sem változott.

– Mi történt a háború után?
– Az újjáépítés éveiben, ha lehet, még nagyobb szükség volt a betonra. Előre gyártott vasbetonelemek kellettek mindenhez, épületekhez, vasútépítéshez. Az állam vezényelte újjáépítés megkövetelte a „saját” vállalatot, így 1948-ban Vasbeton Rt. néven államosították a gyárat. A fejlesztések eredményeként 1952-ben munkásszálló, majd 1954-ben lakótelep épült az idetelepülő munkavállalók számára. Új termékekkel bővült a termelés is: 1949-ben a kisvasúti betonaljak, majd 1958-ban az előfeszített vasbeton aljak kerültek fel a palettára.
– A 60-as évek elejét az állami átszervezések jellemezték. 1963-ban az Építési Minisztérium létrehozta a 12-es számú Betonelemgyártó Igazgatóságot, a BVM-et, és hozzácsatolta a Beton és Vasbetonipari Művek Lábatlani Gyárát. Ekkor indultak a hatalmas panelépítések, óriási mezőgazdasági beruházások zajlottak, így bővíteni kellett a kínálatot: kerítésoszlopok, kerítéselemek, silóelemek ezrei kerültek ki a gyártásból. Az igazi nagy áttörést a híres E-jelű födémgerenda, áthidaló és a hozzátartozó béléstestek forgalmazása hozta meg. Erre a hőskorra – a 70-es évekre, amikor a cég 2500 fős óriásvállalatként működött - még ma is sokan emlékeznek, hiszen felejthetetlen látványt nyújtottak a kilométeres sorokban várakozó teherautók a gyár kapuja előtt.
– Folyamatos volt a fejlesztés. 1978-ban megkezdődött a közúti pályaelemek gyártása, majd azt követően – Európában az elsők között – a vasúti átmeneti aljak és kitérő aljak előállítása.

– A rendszerváltás hogyan hatott a gyár életére?
– 1991-ben a BVM vállalatai közül szinte elsőként vált független 100%-ban állami tulajdonú vállalattá a Lábatlani Vasbetonipari Rt. Két év múlva privatizálták a társaságot, a német építőipari óriás, a Pfleiderer cégcsoport vásárolta meg.
– Az új tulajdonos új technológiát is hozott. Míg a hazai gyártók a rendszerváltás utáni nyitással hozzáfértek a már jól bevált nyugati technológiákhoz, a Lábatlani gyár – elkerülve ezzel a piacvesztést – egy új, addig nem alkalmazott betonelem-gyártási megoldást honosított meg, a pörgetett beton oszlopok gyártását. Egy sor új termékkel álltak elő: áttört gerincű vasbetonoszlopok, térburkoló kövek, pörgetett világítási és energiaoszlopok. Időközben sor került a tárolókapacitás bővítésére is.

– Hogyan kerültek végül a
RAIL.ONE cégcsoporthoz?
– A Pfleiderer – óriási konglomerátumként – három részre választotta szét a csoportot. A fő profilunkból, a vasúti termékekből adódóan mi a RAIL.ONE cégcsoporthoz kerültünk. A RAIL.ONE ma a világ vezető vasúti pályaelem-gyártó cége.
– Folyamatosak a fejlesztések, a termékeinken keresztül részesei vagyunk szinte minden nagy beruházásnak. A betonra mindenütt szükség van: a távközlésben, az energetikában, a vasútépítésben, a villamosításban, a mezőgazdaságban, a közvilágításban, az ipari csarnokok és a családi házak építésében is.

– Melyek a főbb termékcsoportjaik?
– A négy fő divíziónkat a közlekedési elemek, az oszlopok, a lakossági és a mezőgazdasági termékek csoportjai alkotják. Normál, átmeneti és kitérő vasúti pálya- rendszerek, kisvasúti aljak, sínleerősítések, peronszegély elemek tartoznak a főcsoportba.
– A beton és acél közvilágítási, építészeti, távvezetéki, felsővezetéki, antennatartó és reklámoszlopok, cölöpök mellett olyan különleges díszítőelem-tartozékokat is készítünk, mint például a kandeláberek oszlopai, csarnokok, bevásárlóközpontok díszoszlopai. Egyedi remekünk a makói magaslati ösvény. Az úgynevezett lombkorona tanösvény betonlábakon áll, így az ennek tetején lévő útról, a fák lombjai között sétálva ismerhetik meg az erdő világát a látogatók.
– A harmadik „lábunk” a lakosságnak kínál különféle födém- és áthidaló gerendákat, multi térelemeket és nem utolsó sorban transzportbeton.
– A mezőgazdaság, illetve az ipar számára is számos hasznos termékkel szolgálunk: silók, csarnokok, illetve azok támfalának elemei, istállók alapjai, és kerítések készülnek betonból lábatlani gyárunk falai közt.
– De egyre ismertebbek a tetszőleges méretben gyártható, „vandálbiztosnak” mondható beton utcabútoraink – fotel, kanapé, asztal –, a nemes adalékanyagokból készült szobortalapzataink és a fehérbetonos díszkerítés-elemeink is. Újdonságaink között olyan temetői homokfúvott díszkerítés-rendszer is található – Bicskén akár már meg is tekinthető –, amely kereszttel, vagy csillaggal egyaránt díszíthető.

– Milyen ma „vasbetonosnak” lenni? Sokan választják ezt a szakmát?
– Szerencsére vagyunk még jó páran „vasbetonosok”. A törzslétszámunk 300 fő körül mozog. A tevékenységünkre jellemző a szezonalitás. Márciustól októberig egy bővített létszámú gárdával dolgozunk, míg a téli hónapokban a termelésünk alacsonyabb, így a dolgozóink számát is ehhez kell igazítanunk.
– Hogy jó-e „vasbetonosnak” lenni? A 75 évünk azt mutatja, hogy igen. Nem ritka, hogy egy-egy családból, egy időben több generáció is képviselteti magát a gyárunkban. Szép számú a 25, illetve 40 éves törzsgárda-létszámunk is. Stabil a dolgozói bázisunk, valamennyien környékbeliek. Igyekszünk megbecsülni őket, és ők azzal hálálják ezt meg, hogy kitartanak mellettünk. Persze a fiataljaink között akadnak olyanok is, akik elindulnak világot látni, de az sem ritka, hogy idővel visszatérnek hozzánk.

– A társaságot a rendszerváltást követően is magyar menedzsment vezette. Ön mióta áll a társaság élén?
– Hét esztendeje vagyok a cég vezérigazgatója, illetve egyúttal a cégcsoport közép-kelet-európai alelnöke. Korábban is az építőiparban tevékenykedtem, és amikor a német RAIL.ONE csoport megkeresett, igent mondtam. Jelenleg a Németországtól Ukrajnáig, illetve a Baltikumig – a gyakorlatban egészen Izraelig - tartó kelet-európai régió vezetésével bíztak meg, melybe beletartozik természetesen a lábatlani gyár is, melyet - mivel bázisként idehaza szeretnék dolgozni - személyesen irányítok, mint vezérigazgató.
–  Vezérigazgatói feladataim mellett több szakmai, illetve érdekvédelmi szervezetben is szerepet vállaltam-vállalok: a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei elnöke voltam, a Beton Szövetség alelnöke, a Lábatlan és Környéke Vállalkozói Egyesület elnöke vagyok, és részt veszek a Vállalkozók Szövetségének munkájában is.

– A vállalatot egy nagyon nehéz időszak után vettem át, az volt a feladatom, hogy rendbe tegyem, és újra növekedési pályára állítsam a gyárat. Ez azóta meg is történt. Teljesen átalakítottuk a szervezetünket, ma egy fiatal, agilis menedzsmenttel a cégcsoport jól prosperáló egysége vagyunk.
– Több díjat is elnyertünk az utóbbi évek során: az Év beszállítója voltunk az EON-nál, átvehettük Komárom-Esztergom megye Közgyűlésének kitüntetését is, és a vevőinktől, partnereinktől is számos elismerést kaptunk. Mindez azt bizonyítja, hogy jó úton járunk. A tulajdonosaink szívesen fektetnek be a cégbe, elégedettek a működésünkkel, az eredményeinkkel. Jól példázza mindezt a Kelet-Európában egyedülálló beton-klimatizációs technológiánk, mely télen-nyáron lehetővé teszi a kiemelkedő minőségű betongyártást.
– A tulajdonosaink tehát elkötelezettek a magas minőség mellett. Úgy illeszkedünk a magyar gazdaságba, hogy nem csak piacot akarunk szerezni, de fejlesztünk és foglalkoztatunk is. Kiemelt figyelmet fordítunk az innovációra is, ami az elkövetkező időszakunkban még nagyobb hangsúlyt kap majd.
– Társadalmi szerepvállalásunk elsősorban alapítványainkon keresztül nyilvánul meg. Hátrányos helyzetű gyermekek továbbtanulását támogatjuk, saját ösztöndíjjal, illetve segítjük a környező iskolákat, a gyermek- és diáksport egyesületeket, a helyi kulturális és sporteseményeket.
– A „Vasbetongyár” elmúlt 75 évével már bizonyította, hogy jöhet bármi, összefogással, egyetértéssel, sok-sok munkával minden akadályt, nehézséget leküzdhetünk. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő években mindezt folytatva valóra válthatjuk új elképzeléseinket, terveinket is.

Cseh Teréz

2017.12.20. 17:10
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás