szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Rekord főösszegű költségvetés

Komárom Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa
Rekord főösszegű költségvetés

Komárom idén is azok között volt, akik már az év elején elfogadott költségvetéssel rendelkeztek. Az alapos előkészítés, a széles körű társadalmi egyeztetés ezúttal is meghozta gyümölcsét: ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag fogadta el a képviselőtestület a város 2018-dik évi büdzséjét. Dr. Molnár Attila polgármestert a részletekről kérdeztük.

– Nagyon gyorsan, már január végén elfogadott költségvetése volt Komáromnak. Mit lehet kiolvasni a számokból?
– Rekord összegű költségvetést állítottunk össze, 13 milliárd forintos főösszeggel. Természetesen ebben - extra tételként - benne vannak a már elnyert, illetve a képviselőtestület által jóváhagyott, beadott, és most döntésre váró pályázataink is, mert ezek kötelezettségvállalásokat tartalmaznak.
- A bevételi oldal három pillérre épül: az állami normatívák és a működési támogatás örvendetes módon 720 millió forint, ami 70 millióval magasabbra rúg a tavalyinál; a helyi adók 2018-ra tervezett összege 2,5 milliárd forint, a harmadik elem, az ingatlanértékesítés pedig, az idén igazán sikeres volt, nagyon sok területet tudtunk értékesíteni az ipari parkban, és ebből jelentős bevételeink keletkeztek.
– A kiadási oldalon a városi szociális és kulturális intézményrendszert illető személyi költségekre 2 milliárd forintot fordíthatunk. Dologi kiadásokra 3,5 milliárdot, beruházásokra és felújításokra – a pályázati összegekkel együtt - közel 6 milliárdot költhetünk, és emellett 440 millió forint tartalékalapot is képeztünk.

– Szedjük csokorba a költségvetésben szereplő legfontosabb pályázatokat!
– A Brigetio látogatóközpontot a volt mezőgazdasági kombinát központi épületének megújítására beadott, 50%-os támogatási intenzitású TOP-os pályázatunkból kívánjuk kialakítani. Az 500 millió forintos fejlesztés eredményeként ide fog költözni a Klapka György Múzeum, és itt fogjuk bemutatni a teljes Brigetio leletanyagot. Emellett az ELTE régészeti tanszékének a gyakorlati oktató tudásközpontja is itt kap majd helyet, aminek köszönhetően Komárom felkerül a hazai felsőoktatás térképére, és ezzel jogosultságot szerzünk az egyetemi város címre is.
– 700 millió forintból – ebből 500 millió pályázati forrás - kiépítjük a geotermikus hőellátó-rendszerünket, így végre hasznosítani tudjuk majd a termálvizünk hőenergiáját. Egyrészt új kutat fúrhatunk – a mérések azt igazolták, hogy ugyanazt a minőségű gyógyvizet tudjuk innen is kiemelni -, másrészt a víz hőenergiájával fűteni fogjuk a fürdő létesítményeit, és a városi sportcsarnokot is.
– Teljes mértékben pályázati forrásból, 200 millió forintból újulhat meg a komáromi bölcsőde. Ennek örülhetünk majd a leghamarabb, idén október 31-ig át kell adnunk, a többi pályázatunkat pedig a 2019-es év végéig, de legkésőbb 2020 elejéig szeretnénk lezárni.
– Ugyancsak 100%-os támogatási intenzitású a nonprofit szolgáltatóházra és környezetének kialakítására benyújtott pályázatunk. Az 570 millió forintos forrásból egy gyönyörű, új épületet terveztünk a jelenlegi buszpályaudvar és a vasútállomás – az egykori Raksped – területére, ahová a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatunk költözhet be. Az épülethez park, családbarát játszótér, ifjúsági közösségi tér, zöldövezeti parkoló is tartozik majd. Ezen a jelenleg teljesen elhanyagolt részen nemcsak teljes körű terület-rehabilitációt hajthatunk végre, de az új helyen a családoknak is méltó körülmények között nyújthatunk segítséget.
– A Zöld Város program keretében 170 millió forintból újulhat meg a Jókai liget és környéke. A projekt magában foglalja a teljes zöldfelület, a környező utcák, járdák, utak és a fürdő parkolójának felújítását.
– Szintén a Jókai ligetet érinti az a 100 millió forintos pályázatunk, melyből a Klapka György által védett észak-komáromi vár teljesen élethű makettjét építhetjük meg, elsősorban oktatási célra. A mai, modern eszközökkel felszerelt építmény főleg a diákok történelmi tanulmányait fogja segíteni.
– A Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoport, melynek a magyar oldalról Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány, míg a szlovák részről Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla és a hamarosan csatlakozó Érsekújvár a tagja, rendszeresen nyújt be pályázatokat együttműködésük segítésére. Legutóbb 100 millió forintot nyertek, melyet egymás kulturális értékeinek bemutatására fordíthatnak.
– Végre sor kerülhet a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő Jókai Gimnáziumunk teljes energetikai korszerűsítésére is, erre 230 millió forintot fordíthatunk. Kötelességünk, felelősségünk, hogy mielőbb – idén, vagy legkésőbb jövőre - rendbe tegyük ezt az épületet.
– Az Esély Otthon pályázatunk keretében 100 millió forint áll rendelkezésünkre, melyből 20 bérlakást tudunk kialakítani fiatal családoknak, illetve nyertünk plusz 100 milliót a most is bérlakásban élők lakbértámogatására is.
– A „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című pályázatot több Duna-parti településsel együtt nyújtottuk be. Ennek keretében különféle egészségügyi és prevenciós előadásokat, workshopokat, tematikus napokat szervezhetünk. Ebbe minden érintett civilszervezetet szeretnénk bevonni. A program 2020. június végéig tart, és ha sikerül, utána is szeretnénk majd folytatni mindezt, ha másképp nem, akár saját erőből.
– Elektromos töltőállomásokat alakítunk ki, és vízitúra megállóhelyet létesítünk a Monostori erőd Duna-parti részén, ahol a Kajak-Kenu Szövetséggel karöltve egy csónakházat is építünk még az idén.
– Mai, modern technikával építve egy 200 méter sugarú rekortán futópályát is építünk a Rüdiger-tó partján, ahol egy szabadtéri sporteszközökkel felszerelt kondiparkot hozunk létre.

– Valóban szép számú pályázat segíti a következő időszakban Komárom városának fejlődését, és akkor még nem is beszéltünk a nagy állami beruházásokról!
– Valóban, mindenképpen szót kell ejtenünk az új komáromi Duna-híd építéséről, illetve a Csillag erőd felújításáról, ahol a Szépművészeti Múzeum antik-görög szobormásolati parkja is helyet kap majd.
– A Limes Szövetséggel közösen nyújtottuk be a Limes Programot az 1800 éves római kori fürdő bemutatását célzó látogatóközpont megépítésére. A MOL városrészünkben történt feltárások során a régészek a világon egyedülálló leletekre bukkantak. Ezt szeretnénk bemutatni, és mindez illeszkedik természetesen ahhoz a célhoz is, hogy maga a teljes Limes-vonal a világörökség részét képezze. Ez sok önkormányzatot érint, mi a komáromi részt szeretnénk megvalósítani.
– A gyógyfürdőnk fejlesztésére két célt tűztünk ki: egyrészt szeretnénk a jelenlegi fedett uszoda teljes tetőszerkezetét lecserélni – ezt nagyobb részt saját erőből fogjuk megtenni – másrészt a Vízilabda Szövetséggel karöltve tervezünk egy új vízilabda csarnok – sportuszodát. Ezt elsősorban TAO-ból finanszíroznánk, a szövetség pozitív döntése esetén 2-3 éven belül egy teljesen új létesítménnyel gyarapodhatnánk.
– Tavaly augusztusban jelent meg az a kormányhatározat, mely a Duna-kanyar fejlesztési tervéről szól. Ennek Komárom is része. A tervek szerint a Monostori Erőd 300 millió forintos, a gyógyfürdő pedig 500 millió forintos fejlesztési forráshoz jut ennek révén. Erről a döntés már megszületett, a részletekről folynak az egyeztetések.
– Külön köszönetet szeretnék mondani térségünk országgyűlési képviselőjének, Czunyiné dr. Bertalan Juditnak, azért a sok segítségért, amit a forrásokért folyó küzdelemben nyújtott Komárom városának. Ennek eredményeként nem csak, hogy gyorsabban tudott fejlődni településünk, de saját erőnket végre olyan feladatokra tudtuk fordítani, melyek már régóta várattak magukra. Ilyen például, hogy végre az összes óvodánkba és bölcsődénkbe új bútorok kerülhetnek, felújítjuk az udvaraikat, és a játszóeszközeiket. Emellett több mint 100 millió forintot költhetünk infrastrukturális beruházásokra: utak, járdák teljes körű felújítására.
– Külön öröm számunkra, hogy Magyarország egyik legnagyobb zöldmenős beruházását jelenthetjük be hamarosan, és hogy töretlen az érdeklődés ipari parkunk iránt, szinte nap mint nap újabb és újabb befektetőkkel tárgyalunk, akik itt, Komáromban képzelik el a jövőjüket.
– E téren tehát nagyon optimisták vagyunk. Egyelőre nálunk munkaerő-problémákat még nem jeleztek a cégek, de ha ez a fejlődési tendencia folytatódik, biztos, hogy előbb-utóbb nekünk is a tatabányaihoz, győrihez hasonló programokat kell indítanunk.

– A költségvetés egy nagyon komoly kedvezményrendszert is tartalmaz. Mit takarnak ezek a számok?
– Az önkormányzat számos területen igyekszik segítséget nyújtani az itt élőknek. Átvállaljuk például a 70 éven felüliek szemétszállítási díjait, valamennyi komáromi általános és középiskolás diák ingyenes buszbérletet kap, az újszülötteket 100 ezer forint kelengyepénzzel támogatjuk, illetve idén január 1-jétől 100 ezer forintos életkezdési támogatással segítjük a friss házasokat. De a város részt vesz az iskolatej, illetve a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-programban is, és részt vállal a Selye János kórház fenntartásában azzal, hogy évi 50 millió forinttal hozzájárul a gyermekellátás, illetve a hétvégi sebészeti ambulancia működtetéséhez.

– Óriási fejlődés előtt áll tehát a város. Mindezért köszönet illeti a komáromiakat, hiszen ezeket a sikereket közösen értük el, és mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városában élhetünk.

-réz

2018.03.01. 20:00
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás