szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Valóra válnak a dunaújvárosi álmok

Látványos fejlődés előtt áll a Duna-menti iparváros
Valóra válnak a dunaújvárosi álmok

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterét arra kértük, adjon áttekintést arról, mi minden történt településükön az elmúlt esztendőben, illetve milyen előrelépések várhatóak a városgazdálkodást, a fejlesztéseket-beruházásokat, a kulturális és sportéletet érintően. Öröm volt hallgatni az elért eredményeket, és a közeljövő már kézzel fogható, megvalósulás előtt álló terveit.

Sikeres városüzemeltetés
– Helyi ügyeink áttekintésekor fontos megemlítenem, hogy fejlődésünk, sikereink - önmagunk törekvései mellett - leképezik az Orbán-kormány intézkedéseit. Ezt a tényt úgy szoktam megfogalmazni, hogy előttünk a város, mögöttünk a kormány. Dunaújváros talpra állását a kormány nyújtotta adósságkonszolidáció indította el, innentől van lehetőségünk saját erőből fejleszteni, pályázati források önrészét kigazdálkodni.
– Az elmúlt évben is kiemelten kezeltük a városüzemeltetés feladatait, az utak, járdák, parkolók, hidak, buszvárók üzemeltetésére és javítására több mint 250 millió forintot költöttünk, megközelítően 300 millió forintot fordítottunk a parkjaink és zöld területeink megóvására. De új térfigyelő kamerákkal és játszóterekkel is gazdagodott városunk.
– A beruházások tekintetében a város úthálózatának felújítását két neuralgikus ponton kezdtük el 2017-ben. Az egyik az Aranyvölgyi –
Venyimi – Baracsi út közötti szakasz, a másik a Dózsa György út erdei tornapálya és Baracsi úti körforgó közötti szakasza, 240 millió forintot meghaladó összegben. Az útfelújítást 2018-ban is folytatjuk a Venyimi és a Vasmű út javításával. Okos zebrákat építettünk, parkolók kaptak új világítást 45 millió forint értékben. A Partvédőmű víztelenítő kútjaiból kitermelt vizet átvezettük a szabad strand öblébe. A mű kiépítésére 348 millió forintot fordítottunk. Folyamatban van 5 elektromos töltőállomás telepítése. Önkormányzati bérlakások felújítására pedig 85 millió forint keretösszeget határoztunk meg. Önkormányzatunk a központi támogatásokon túl mintegy 18 millió forintot fordított 400 fő foglalkoztatására. Munkájuknak köszönhetően az utak, járdák, parkok tisztábbak, gondozottabbak lettek. Partnereink a DVG Zrt.,  a Dunanett Kft., a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Utóbbi mintaértékű programot dolgozott ki a közfoglalkoztatottak képzésére, akik OKJ-s végzettségük birtokában el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.
– A szociális támogatások köréből szeretném kiemelni, hogy a gondozási támogatással havi 5 ezer forinttal 93 gyermek szüleinek tudtunk segíteni az elmúlt évben. Az újszülöttek érkezését 157 alkalommal 25 ezer forinttal támogattuk. A már szokásos juttatások széles skálájára, az iskolakezdési támogatástól kezdve a gyermekétkeztetésen át a nyugdíjasainknak küldött karácsonyi ötezer forintokig 170 millió forintot fordítottunk 2017-ben. Ezeket a támogatásokat önkormányzatunk 2018-ban is biztosítja.

Eredményesen működő városi intézmények
– Rendkívül elégedett vagyok kulturális intézményeink 2017-ben nyújtott teljesítményével. Az Intercisa Múzeumot tavaly szakmai zsűri választotta be az ország öt legjobb múzeuma közé. Az MMK tavaly 616 rendezvénnyel várta az érdeklődő közönséget. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza az elmúlt évben igényes produkcióknak adott otthont pazar szereposztásban. Szép teljesítménynek tartom, hogy napjaink „facebook nemzedékét” a József Attila Könyvtár be tudja csalogatni a könyvek birodalmába. Ugyan nem önkormányzatunk intézménye, de mindenképpen szót kell ejtenem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumról, ahol több mint 500 millió forint értékű fejlesztés történt.
– Ha pályázatoknál tartunk, szintén ki kell emelnem, kórházunk 2017-ben második alkalommal nyerte el „Az év kórháza” címet, infrastruktúrája, szolgáltatási színvonala és szabályozottsága alapján. Büszkék vagyunk arra, hogy a Szent Pantaleon Kórház tagja az „elit klubnak”, hiszen a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórházaként működik. A Dunaújvárosi Egyetem vezetése felelősségteljes partner abban a törekvésünkben, hogy Dunaújváros a modern ipari versenyképesség szimbóluma legyen. Köszönet illeti az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődékben, óvodákban, a szociális intézményhálózatban dolgozókat nagy empátiával végzett munkájukért.

Szép eredmények a sport terén is
– A Nemzet Sportvárosaként önkormányzatunk erőn felül támogatja városunk egyesületeit, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás-nevelésre. A tavalyi évben 304 millió forint összegben biztosítottunk forrást 16 egyesület számára sportlétesítményeink használatához a 2018-as esztendőre, így a női kézilabda, a jégkorong, a röplabda, a labdarúgás, az amerikai futball, a kosárlabda, az atlétika és a Dunaferr Sportegyesület (birkózás, kajak-kenu, torna, úszás és röplabda) szakosztályai számára. A támogatási keret maradékát, 70 millió forintot pedig szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportjára, oktatási intézményeink igényeire biztosítjuk. Sportolóink pedig teljesítményükkel viszonozzák a gondoskodást, és szép eredményekkel térnek haza a nemzeti, európai és világversenyekről.

Az összefogás egyik legnagyobb erényünk
– Talán amire Dunaújváros polgármestereként a legbüszkébb vagyok, az a város polgárainak, a térségben élőknek az összefogása. Úgy vélem, az önzetlen segíteni akarás a mi közösségünk legnagyobb értéke. Magánszemélyek, vállalkozók, egyesületek gyűjtöttek, szerveztek jótékonysági akciókat szerveztek azokért, akiknek úgy fordult a sorsa, hogy segítségre szorultak. Ez azt jelenti, hogy a Dunaújvárosban és a térségben élők számára közösséghez tartozni nem csupán lehetőség, hanem egyben felelősség. Térségünkben soha nem tapasztalt összefogás forintjaiból Pecsét István barátunk Kínába utazhatott gyógykezelésre, ahonnan karácsonyra gyógyultan tért haza. Kedves István! Egészséget kívánok Neked, szerető családot és végtelen sok örömöt az életben a magam, és minden dunaújvárosi, illetve a város környékén élő jóakaratú ember nevében, akik veled együtt mindvégig hittünk a gyógyulásodban.
– Három beteg gyermeknek, a dunaújvárosi Móna Jázmin Letíciának, a daruszentmiklósi Barabás Virágnak, a mélykúti Kulcsár Violetta Hellának nyújtott segítő kezet két vállalkozó. A Dunaújvárosért Díjas Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség az elmúlt esztendőben sem szervezett egyetlen kispályás bajnokságot sem anélkül, hogy a sportot össze ne kapcsolta volna jótékonysági gyűjtéssel. Példás szerepvállalásukkal tavaly a Jószolgálati Otthont, Pecsét Istvánt és régi patronáltjukat, Szatmári Ádámot segítették.
– Magyarországon egyedülálló kezdeményezés „A város kenyere”. Önkormányzatunkkal együttműködve, a Szécsényi pékségekben kapható minden „Dunaújvárosi kenyere” eladásából 50 forintot jótékonykodásra fordít a sütőipari kft., mely átlagosan fél millió forintos adományt jelent. A negyedévente sorra kerülő kedvezményezettek között eddig a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete, a Jószolgálati Otthon, a Családok Átmeneti Otthona, a Bölcsődék Igazgatósága, a Dunaújvárosi Óvoda, az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Móricz Zsigmond Általános Iskola volt, a következő támogatott pedig a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület.

Népszerű fesztiválok – igényes szórakozás
– A Dunaújvárosban és a környező településeken élők igénylik a színvonalas szabadidős programokat, várják a város hagyományos rendezvényeit, kíváncsiak az újakra. Hagyományos nagyrendezvényeink közül legsikeresebbnek a májusi Családi Hétvége bizonyult. Ugyancsak népszerű volt a Rockmaraton, az Augusztális, a Bringatúra, az Adventi Vásár, a szilveszteri buli. Az egyetem népszerű DUDIK Fesztiválját 2017-ben nem csak forintokkal, hanem munkával is segítettük. Jól fogadták a dunaújvárosiak az új programokat is, mint például a másodjára megrendezett Horgász-, halászlé- és halfőző versenyt, vagy a „Fut a város”-t. A rendezvények szervezője és lebonyolítója a Tourinform Iroda volt, és marad 2018-ban is.

Több milliárd összértékű városfejlesztés
– Fejlesztéseink területén ki kell emelni azokat a nagyságrendű beruházásokat, amelyek nem valósulhatnának meg kormányzati támogatás, pályázatokon elnyert forrás nélkül. 2017-ben 557 millió forintból (TOP-os fejlesztések) megújult a Makk Marci Bölcsőde, az Aprók Háza és a Napsugár Óvoda. Három iskolaépület, a Vasvári, a Petőfi és a Dózsa iskolák energetikai felújítására összesen 826 millió támogatást használhatunk fel.
– Több projektünk végrehajtása pedig folyamatban van, így például a „Zöld város kialakítása” pályázatunkban 900 millió forintból újjászületik a Vasmű út melletti hosszan elnyúló zöldsáv, a Duna-parti sétány, a Dózsa mozi épülete és környezete. 455 millió forintból felújítjuk a Szigeti út és a Ruhagyári út, a Budai Nagy Antal út és a Dózsa György út egy újabb szakaszát, megépítjük a Déli Iparterület gyűjtő utat. E beruházás tervezése most zajlik. Folytatódik a DUNA-MUNKA TOP pályázatunk, melyben konzorciumi partnereinkkel 453 fő képzését, vállalkozóvá válását támogatjuk a térségben. 165 millió forintból újítjuk fel az Egyesített Szociális Intézmény Batsányi utcai és Magyar úti épületét, az Útkeresés Segítő Szolgálat épületét, és még egy mikrobusz vásárlására is futja a támogatásból a Jószolgálati Otthon számára.
– A Modern Városok Program történelmi léptékű fejlesztést jelent, több mint 40 milliárd forint értékű beruházást tesz lehetővé helyben. 2017-ben két sportlétesítményünk korszerűsítése kezdődött meg. Szeptember 1-jén a város visszavásárolta az élményfürdőt, az épület felújítását követően várhatóan ez év nyarára nyitja meg kapuit. A Fabó Éva Sportuszoda felújítása elengedhetetlen a városi sportélet szempontjából, gondoljunk csak úszóink, búvárúszóink, női vízilabdázóink felkészülésére, versenyeik megrendezésére. A két létesítmény felújításával, egy modern fürdőkomplexummal gyarapodunk, mely turisztikai vonzereje lesz a városnak. A teljes beruházási érték megközelíti az 5 milliárd forintot.
– Novemberben megkezdődött a radari sporttelepen található épületek felújítása. 657 millió forintból minden igényt kielégítő küzdősport-csarnok, futócsarnok, műfüves pályák, öltözők épülnek. Ez a komplexum a dunaújvárosi sport, az utánpótlás-nevelés fellegvára lesz.
– A kézilabdacsarnok és környezetének komplett megújítását a kormány 6 milliárd forinttal támogatja. A fejlesztés két ütemben, 2019 őszére készül el. Először a meglévő csarnok átépítése és új pályák készülnek el a kiszolgáló helyiségekkel, majd a mostani, elavult sportszálló helyén kollégium, étterem, parkoló épül. Ezzel három sikeres csapatunk kerül méltó körülmények közé, a női kézilabda, a röplabda, a futsal.
– A labdarúgó stadion második ütemének kivitelezése 900 millió forintot jelent, ami a „fejépület” megépítését jelenti. Ebben kapnak helyet az öltözők, a vizesblokkok, büfék, tv közvetítő állomások, edzői irodák, orvosi szoba, illetve egy új parkoló is épül.
– A jövőben áruforgalmi csomópont, logisztikai központ is épül Dunaújvárosban. A fejlesztés több ütemben, 12 milliárd forintból készül el. A Dunaújvárosi Egyetemmel közösen hajtjuk végre az elektromobilitással kapcsolatos kutatási projektet. Korszerűsítjük az autóbusz hálózatot. Elektromos hajtású buszokat állítunk forgalomba 1 milliárd forint értékben, és korszerű, energiatakarékos buszokat vásárolunk 2,1 milliárdból. A vasútállomáshoz rendelt új buszpályaudvar megépítésével korszerű személyforgalmi csomópont születik, javul a helyi és a távolsági tömegközlekedés minősége. A projekt 2,65 milliárd forintból valósul meg.
– A Zöld SZTK épületéből a Fejér Megyei Kormányhivatal 21. századi közigazgatási központot – 1 milliárd 930 millió forintból – valósít meg. Másfél milliárd forintból szépül tovább a Szalki-sziget, és újul meg a vidámpark. A sziget rekonstrukciója több mint 1159 millió, míg a vidámparké 439 millió forintból valósul meg. A Szalki-sziget a jövőben gyönyörű természeti és épített környezetben biztosít helyszínt kulturális, családi- és sportrendezvényeknek. Felújítjuk a REMIX épületét, a vizesblokkokat, a színpadot, új mobillelátós sportpályákat építünk. Régi igény valósul meg a szigeten körbevezető futópálya kialakításával, sőt, egy felnőtt játszótér is helyet kap. Ezeken kívül turisztikai célú kikötőfejlesztést is tervezünk a kemping keleti területén.
– A vidámparkban újraélesztjük a hely mára elveszett funkcióit, a kalandpark kiindulópontja a régi, elvarázsolt kastély lesz. A terület sportos vonalát labdarúgó edzőpályák és teniszpályák kialakításával erősítjük. Megújul a szabadtéri színpad és a jelenleg rossz állapotban levő kiszolgáló helyiségek. Mindkét helyszínen ez év tavaszán kezdődik a kivitelezés.

Kiváló vállalkozásaink városunk pillérei
– Dunaújváros fejlődését és térségünkben betöltött szerepét nagyban meghatározza, hogy a nagyvállalkozásaink is tovább bővítsék kapacitásukat. A stratégiai partnerek közül jó évet zárt a Hankook Tire Magyarország Kft., melynek éves összbevétele várhatóan 10,1 százalékkal nő. A Hankook az elmúlt 10 évben mintegy 900 millió euró értékben végzett el beruházásokat, míg a Prinzhorn Csoport 500 millió eurós befektetéssel fejlesztette a dunaújvárosi papírgyár egységét, a Hamburger Hungária Kft-t. A Hankook a harmadik ütemben 3300 főre növelte dolgozói létszámát, míg a Hamburger Hungária Kft. 400, a közvetlen munkavállaló mellett közel 2000 fő kapcsolódó vállalkozásnak biztosít munkát. A kkv szektor egyik meghatározó szereplője a MOMERT Zrt. A cég az évet 430 millió forintos kapacitás-bővítő beruházással indítja, melyhez 191,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi Program keretében.
– Az ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő vállalata. A több mint hat évtizedes múltja, városunk történelmi és gazdasági értékei mentén városvezetőként, a kormányunk támogató megerősítése mellett, arra törekszünk a jövőben is, hogy a régió fejlődéséhez minél hatékonyabban hozzájáruljon, és együttműködésünk biztosított legyen. Kiemelt feladatunknak tekintem, hogy a vállalati partnerek minél nagyobb mértékben kapcsolódjanak be a magyar oktatásba, főként a szakképzés területén és a felsőfokú képzésben duális partnerként. A kormány segíti azon célkitűzéseinket, hogy a stratégiai partnereknél növekedjen a magyar beszállítói részvétel, ezzel párhuzamosan a vidéki ipari városok vonzereje is javuljon.
– Az önkormányzatunk célja, hogy támogassuk a helyi gazdaság fejlődését, másfelől minőségi életet tudjunk biztosítani azoknak, akik Dunaújvárosban élnek, és azoknak is, akik kötődnek a városhoz, akikkel közösen használjuk annak oktatási, kulturális, egészségügyi vagy éppen sportinfrastruktúráját. Az elért eredményekért köszönettel tartozom Dr. Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, valamint Dr. Galambos Dénesnek, térségünk országgyűlési képviselőjének, akik eredményes lobbi tevékenységükkel nagyban segítik térségünk, s így Dunaújváros fejlődését!
– Célom, hogy ez a fejlődés rendületlen legyen, megragadjunk valamennyi pályázati lehetőséget, és építsük tovább gazdasági kapcsolatainkat. Az áprilisi választások tétje Dunaújvárosban és térségében is az, hogy megvalósulhassanak a fejlesztéseink, mindaz, amiért megdolgoztunk, amit jogos örökségként várnak tőlünk az utódaink. A kultúránkért, a hitünkért, a nyelvünkért, a szuverenitásunkért, a biztonságunkért, a családtámogatási rendszerünkért, aminél talán nincs is fontosabb kötelezettségünk. Bizakodásra okot adó 2018-as esztendőt kívánok ezen sorokon keresztül is minden magyarnak határainkon innen és túl, nemzetünk valamennyi polgárának! – zárta évértékelőjét a városvezető.
N.T.

2018.03.01. 20:01
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás