szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Agroverzum – épül a látogatóközpont

Az új agrárkutató-centrummal a jövőbe fektetünk
Agroverzum – épül a látogatóközpont

Korábbi lapszámunkban már olvashattak arról, hogy a közeljövőben Martonvásáron egy 9 milliárd forintos állami beruházás keretében új, világszínvonalú agrárkutató-centrum és látogatóközpont épül. Arra voltunk kíváncsiak, hol tart a projekt, mikorra várhatóak az első, már a nagyközönség számára is megtekinthető eredmények. Ellátogattunk Martonvásárra, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjába és erről kérdeztük Szekeres Zsolt projektvezetőt, valamint dr. Bajzáth Juditot az Agroverzum névre keresztelt, most készülő látogatóközpont szakmai vezetőjét.

– Mikor indultak a beruházások, milyen céllal, és mi az, amit eddig már sikerült megvalósítani?
– A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának két nagyszabású projektjét még 2015-ben egy kormányhatározat rögzítette, mely szerint egy új agrárkutató - és az ehhez kapcsolódó látogatóközpontot hoz létre az akadémia Martonvásáron - kezdi beszélgetésünket Szekeres Zsolt, projektvezető.
– Az egyik fejlesztés célja, hogy a ma még több telephelyen működő intézet egységeit – az állatorvos-tudományi részleg kivételével – egy helyre vonja össze, és itt egy világszínvonalú, a XXI. század kihívásainak is megfelelni képes kutatóbázist hozzon létre. A másik beruházás, a látogatóközpont pedig arra lesz hivatott, hogy az itt felhalmozott tudást, az eredményeket, az agrárkutatást népszerűsítse. A munka elkezdődött, a tervek, koncepciók készítése, a közbeszerzések egy része folyamatban van. Elsőként a látogatóközpont és az azt körülölelő park, illetve kert fejlesztése indulhatott el. A volt kiskastélynak csupán a falai maradtak meg – ez lesz a látogatóközpont bázisa –, mellé építünk egy új fogadóépületet, vendéglátóegységet, egy kis kávézóval. Az előtte lévő kertet, mely az Akadémia területe, illetve a mellette lévő egyházi területet is megújítjuk.
– Óriási lökést adott a projektnek, hogy dr. Bajzáth Judit került a látogatóközpont élére, mint szakmai vezető. Személyében egy jelentős szakmai múlttal, és nagy tapasztalatokkal rendelkező vezetőt kaptunk, aki elég fantáziát látott az új létesítményben ahhoz, hogy feladja a Természettudományi Múzeumban töltött 25 éves karrierjét. Tavaly nyár óta számíthatunk a munkájára, így gyakorlatilag már a látogatóközpont tervezésétől kezdve be tudott kapcsolódni a folyamatokba. Minden részletében ismeri az új épületet és környezetét, amit vélhetően könnyebb lesz a megfelelő tartalommal feltölteni. Mert nem kétséges, az lesz a nagyobb kihívás.

– Mit lehet ma már tudni az Agroverzumról?
– Az új létesítmény, célját tekintve egy tudománykommunikációs központ lesz – fog hozzá az intézmény bemutatásához dr. Bajzáth Judit. - Az Akadémiai törvény nem csak azt mondja ki, hogy alapkutatásokat kell végezni, de arról is rendelkezik, hogy ezek eredményeit közzé kell tenni, a társadalom számára hasznosítani kell. Ez alatt a törvény alkotói nem csak a közvetlen gazdasági hasznot értik, hanem az egyéb módon történő ismeretterjesztést is. Modern kifejezéssel élve ezt nevezzük tudománykommunikációnak. Mindez a problémamegoldó gondolkodásra tanítja a közönséget. A legfőbb eszközei a kiállítások, szakmai programok. Nem véletlenül kapta az új intézmény a sokatmondó Agroverzum nevet, mely egy tudományos élményközpontot takar, ami mögött ott van a teljes akadémiai tudástár.
– Nem titkolt szándékunk az sem, hogy szeretnénk a tudománykommunikációt intézményi szintre emelni, és ilyen minőségünkben az akadémia zászlóshajójává válni. Eddig ugyanis ennek egyes elemei elszórtan, különféle jeles napokhoz kötődő eseményekben öntöttek formát, olyanokban, mint például a Tudomány Napja, vagy a Kutatók Éjszakája. Az Agroverzum lesz az első olyan létesítmény, amely képzett munkatársainak kifejezetten az lesz a feladata, hogy a keletkezett agrártudományos eredményeket intézményi keretek között népszerűsítsék.

– Kinek, és mit szeretnének megmutatni?
– A szakmai tartalmat az Akadémia tudományos munkatársainak bevonásával, illetve egy tudománykommunikációval foglalkozó külsős szakmai csapattal együtt fejlesztjük – ismerteti a tartalomfejlesztés háttérét a szakmai vezető. – Vásárhelyi Tamás, Palugyai István és Kárpáti Andrea tudománykommunikációt tanít az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen, ők kezdték meg a szakmai program kidolgozását, melyhez tavaly nyáron én is csatlakoztam.
– A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja négy tudományos intézményből áll, a Mezőgazdasági, a Növényvédelmi, a Talajtani és Agrokémiai, valamint az Állatorvos-tudományi Intézetből. Az agráriummal kapcsolatos tudományok széles spektrumát ölelik fel ezek a kutatási egységek. Az itt folyó munka a mai, modern kor környezeti, gazdasági kihívásaira keresi a válaszokat, olyanokra, mint a klímaváltozás, a szárazság, az extrém időjárási jelenségek hatásai. Nagyon szép eredményeket tudunk felmutatni. Világszínvonalúak például a Mezőgazdasági Intézet gabonanemesítési eredményei, melynek alapjait többek között Papp Endre vezetésével, még 1953-ban tették le azzal, hogy Európában az első kukoricahibridet előállították. Erről a magyarok alig tudnak valamit, pedig a mindennapi életünket alapvetően meghatározó tudományos előrelépés volt. Ma is olyan világszínvonalú kutatási munka folyik Martonvásáron és a három budapesti intézetben, amelyről kevés szó esik a hétköznapokban. Pedig ezt érdemes megmutatni az embereknek. Óriási beruházásról beszélünk, aminek a költségeit a magyar állam viseli, az a legkevesebb, hogy informáljuk a társadalmat arról, hogy jó dolgokra fordítódnak ezek a forintok, hogy mindez nem egy egyszeri kiadás, luxus, hanem befektetés a jövőbe.
– A látogatóközpont egyik célja, hogy a tudomány területére csábítsa a fiatalokat. Szeretnénk, ha megismernék az agráriumot minden szépségével, nehézségével együtt. Ahhoz, hogy a magas színvonalú agrártudományi kutatásnak folytatása is legyen, gondoskodnunk kell az utánpótlásról. Tehát egyfajta pályaorientációs szerepet is betölt majd ez a létesítmény.
– A kiállítások, a programok a tapasztalásos tanulás módszerére épülnek majd, labor- és kézműves foglalkozásokkal. Elsősorban az általános iskola 7-8. osztályosaira és a középiskolásokra számítunk, de – a projekt turisztikai, üzleti lábával együtt – olyan komplex kínálatot nyújtunk majd, mely a családok, a fiatal felnőttek, és a nyugdíjas korosztály számára is különleges élményt adhat.

– Milyen eszközök állnak mindehhez a rendelkezésükre?
– Az interaktív tárlatok, kiállítás-sorozatok - mondja a részletekre térve a szakmai vezető - a modern technika szinte valamennyi vívmányát felhasználják. Nem csak a valós, kézzel fogható tárgyakat mutatunk be, de segítségül hívjuk a virtuális világ lehetőségeit is.  A folyamatokat multimédiás programok segítik majd megérteni, felismerni, milyen döbbenetesen sok idő, energia és tudás áll a mögött a néhány perc mögött, mikor bekapunk néhány falatnyi finom pékárut. Az emberek megérthetik, mi minden kellett ahhoz, hogy a vadnövényektől eljussunk a mai termesztett gabonákig, leküzdve a környezetváltozások, a szárazság nehézségeit, jó minőségű talajon elérve a megfelelő terméshozamot, rezisztenssé téve a növényt a kártevőkre, és akkor még nem is beszéltem a termés begyűjtéséről, és feldolgozásáról. Sok ezer év előzmény, minimum tíz év kutatómunka, és jó pár év termelésfejlesztés áll még egy egyszerű zsemle mögött is. Erre nem gondolunk mi, egyszerű fogyasztók.
– A kínálatunkat az teszi teljessé, hogy a fejlesztés a Brunszvik-kastély parkjában történik, mely egy szépen gondozott angolkert, és itt van a Beethoven Emlékmúzeum is. Témáink – a mezőgazdaság, a tudomány, a zene – ezernyi ponton összeérnek, elég, ha csak a jeles napokra - szüret, Ferenc napja -,
vagy épp a komolyzenei programokra gondolunk. Ehhez jön még különleges történetével a Brunszvik-család. A maguk korában rendkívül innovatívnak számítottak. Brunszvik Ferenc angolszász mintára épülő gazdaságával, elsősorban juhtenyésztőként vetette meg az alapjait a korszerű hazai mezőgazdaságnak. A Brunszvikok emellett a zenében is jeleskedtek. Maguk is muzsikáltak, de Beethoven is többször megfordult martonvásári kastélyukban, baráti viszonyt ápolt a családdal. De említhetném Brunszvik Terézt is, akit a magyar óvoda-, művelődés- és nevelésügy apostolának tartunk. Így kapcsolódik be a komplex szolgáltatásaink körébe a város által fenntartott Óvodamúzeum is.
– Az önkormányzattal más téren is együttműködünk. Megállapodást kötöttünk, hogy a Brunszvik-kastély előtti kertet – amit ma előkertnek hívunk -, szintén felújítjuk, visszanyeri eredeti határvonalait, és megnyitjuk a város, a látogatók előtt. Fenntartását az önkormányzat vállalta. Így az összefogásnak köszönhetően a régió gyarapodhat egy olyan nyilvános, ingyenesen látogatható angolkerttel, mely korábban csak korlátozottan volt megtekinthető.

– Mikor vehetjük mindezt birtokba?
– Májusban nyitjuk meg a megújult kertet, a látogatóközpont épülete pedig augusztus 20-ára készülhet el – válaszol kérdésemre a projektvezető. - Ezt követően lesz módunk a szakmai programok betelepítésére. Az Agroverzum Látogatóközpont, a park, a Beethoven Emlékmúzeum és a kert együttes átadását, a tényleges nyitást a szeptember végi Kutatók éjszakájára tervezzük.
– Az ideérkezőket nem csak a látogatóközpontban, hanem a kertben és a parkban is várják majd attrakciók – veszi vissza a szót dr. Bajzát Judit. - Olyan tanösvényt fogunk kialakítani, amely informálja majd az érdeklődőket a kastélyról, a parkról, a kutatótömbről, a Brunszvik-családról és Beethovenről.
– Az itt létrejövő teljesen egyedi tudományos-kulturális környezet egészen biztosan páratlan lesz az országban. Egyszerre lesznek jelen a természetvédelem, a kulturális örökség, a tudomány, a zene- és a művelődéstörténet értékei. Ez egy olyan hely lesz, ahol a régi és a mai kor géniuszaival egyaránt találkozhatunk – mondja mosolyogva a szakmai vezető.

-réz

2018.03.01. 20:04
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás