szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Egy új aranykor hajnalán vagyunk?

A hazai építőipar fellendülése újabb kihívásokat hozott
Egy új aranykor hajnalán vagyunk?

Soha nem feledem azt a látványt, amikor a válság előtti években egy kétezer fős német kis falu szélén kilenc toronydaruval építették a sorházakat. Irigykedve néztem, tudtam, hogy idehaza mindez elérhetetlen. Mára kiderült, hogy mégsem az. Nyolc toronydarut számoltam, miközben áthaladtam a budapesti Erzsébet-hídon – meséli örömteli élményét a Grabarics Építőipari Vállalat cégtulajdonosa, Grabarics Gábor, aki az építőipari szakma jó ismerője, tekintsük át, hol tart ma a magyar építőipar, milyen eredményeket tud felmutatni, illetve milyen kihívásokkal kell szembe néznie.

A fellendülés újabb kihívásokkal jár
– Újra pezseg a magyar építőipar, az ország teli van toronydarukkal. Ma a főváros egyetlen kerületében több van belőlük, mint a válság idején egész Budapesten. Rengeteg az építkezés, a beruházás, és ez jót jelent. Utoljára a 70-es évek nagy panelprogramjainak idején láthattunk hasonló fellendülést az építőiparban, ami akkor is – ahogy most is – krónikus munkaerőhiányba torkollott. Teli voltunk vendégmunkásokkal.
– Az élénk beruházási kedv kikényszeríti a változásokat, melyek zöme áremelkedés formájában nyilvánul meg. Robbanásszerűen nőttek az anyagárak, a munkaerő és az alvállalkozói díjak. Hétről hétre drágult a szakipari munka: a hidegburkolás, a festés ma már kétszer, a homlokzati hőszigetelés kivitelezése háromszor annyiba kerül, mint a válság előtt vagy alatt, hogy csak néhány példát említsek. Önmagában véve, ezzel nincs is semmi baj, hiszen a tisztességes megélhetéshez tisztességes jövedelem kell, hogy párosuljon. A problémát abban látom, hogy ezek a gomba módra szaporodó mikrovállalkozások – szó szerint egy mikrobusznyi szakember – sajnos nem tudják kellőképpen megbecsülni új helyzetüket. Nem élnek, hanem visszaélnek azzal, nincs meg az a vállalati kultúra, ami biztosíthatná, hogy a díjakkal a realitásokhoz közelítsünk. Aránytalanul többet fizetnek az embereiknek, divatba jött a heti fizetés, ami lassítja a vállalkozásokat, a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt. Mindezt indokolatlannak tartom. Ahogy annak idején harcoltam azért, hogy az utalások 30 napra történjenek meg, most azon dolgozok, hogy ez a 30 nap most is megmaradjon. Mert ennek van racionalitása.
– Az áremelkedések elsősorban a generálkivitelezőket sújtották, akik még a drágulás előtt kötötték meg szerződéseiket, alacsony árakon. Néhol sikerült kompromisszumot kötniük, néhol elszenvedték a veszteségeket. A jó cégek nyilván túl fogják élni ezt az időszakot, és a friss vállalások már igazodnak a piaci környezethez. Ezen a téren tehát stabilizálódni látszik a helyzet.

Áfa-kedvezmény és CSOK
– Beruházó, kivitelező egyaránt a kormányzat döntésére vár: mi lesz az áfa-kedvezménnyel, a CSOK-kal 2019 után. A bizonytalanság túlfűtötté teszi az építőipari piacot, és ez veszélyes lehet. Mindenki úgy akar ma házat építeni, hogy azt 2019 végéig be is kell fejezni. Mindez azonban ilyen kapacitás-lekötöttség mellett egyre inkább kivitelezhetetlen.
– Célszerű lenne továbbvinni a kedvezményeket, mert egyre több jel mutat arra, hogy a lakosság igényt tart ezekre. A házasság, a gyerekvállalás olyan döntés, melyhez idő kell, ezért a CSOK egyfajta természetes késésben van. A család- és otthonalapítást jól meg kell fontolni. A folyamat azonban láthatóan beindult, zsúfoltak a házasságkötő termek, divatba jött az esküvő. A CSOK-ot hagyni kell tehát, hogy legyen ideje felfutni. Ehhez viszont továbbra is meg kell tartani az áfa-kedvezményt is. Ha ez túlságon megterhelné az államkasszát, egészséges kompromisszumként az 5%-ot 7-9%-ra emelhetnénk. Ez valószínűleg még nem venné el a beruházási kedvet, ugyanakkor összességében jelentős áfa-bevételnövekedést jelentene az állam számára.
– Azt sem szabad elfelejteni – ahogyan a 2000-es évek elején sajnos ez megtörtént –, hogy a lakásépítésnek rengeteg egyéb hozadéka is van. Az új házba rendszerint új berendezés, új bútor dukál. Ez élénkíti a kereskedelmet és újabb áfa-bevételeket hoz a közös kasszába.
– A piac tehát már igényli a kormány bejelentését, ami annál is sürgetőbb, mert a túlfűtött építőipari piac együtt jár a minőség romlásával, az indokolatlanul drága vállalási díjakkal, a kapkodással és a felelőtlen vállalásokkal. Itt lenne az ideje lenyugtatni a piacot.

Paks II., Modern Városok Program, Puskás Stadion
– A paksi beruházás jelentős mértékű munkát ad majd a hazai építőipar szereplőinek, amihez nagy erőket kell majd koncentrálni. Ha emellett fenn akarjuk tartani – márpedig célszerű lenne – az új lakásépítés jelenlegi évi 30 ezer körüli értékét, akkor egészen biztos, hogy elkerülhetetlen a külföldi munkaerő bevonása.
– Az ukrán munkaerővel kapcsolatos tapasztalatok kifejezetten jók. Dolgosak, technikailag nincsenek elmaradva, sőt sokszor jobb teljesítményre képesek, mint a hazaiak. Háborús helyzetük miatt sokan keresnek munkát. Az egész szakmának, sőt az egész országnak érdeke, hogy vendégmunkásként minél nagyobb számban befogadjuk őket. Munkájukkal a magyar GDP-hez járulnak hozzá. Jelenlétük tehát országunk építését szolgálja.
– A vendégmunkások alkalmazása mellett szól az is, hogy az egész ország területén egyszerre indultak be a Területfejlesztési Operatív Programok. A vidékfejlesztéshez csatlakozik továbbá a Modern Városok Program, készül a Puskás Stadion és emellett működnek az uniós projektek is, melyek várhatóan valamilyen formában és mértékben 2020 után is folytatódni fognak.

A szakképzést érdemes lenne a szakma kezébe adni
– Minden eddiginél jobban érzékelhetőek a szakmunkásképzés hiányosságai. Alig-alig látni képzett fiatalt az építőiparban, ellenben rengeteg olyan van, akinek valójában nem adtunk értékes tudást a kezükbe. Vagy, mert elmaradt a képzésük, vagy, mert éppen hogy túlképeztük őket, a gyengébb képességűeket is arra sarkalva, hogy mindenáron diplomát szerezzenek, amivel aztán semmit sem tudtak kezdeni. Most, mintha picit megtorpanni látnám mindezt. Sok támadás érte a sajtóban azokat, akik a szakképzés mellett tették le a voksukat, hogy miért nem a felsőoktatást támogatják inkább. Én úgy gondolom a kettő között nincs ellentét. Csupán annyi a teendő, hogy vissza kell térnünk a régi, jól bevált rendszerünkhöz, melyben lehetett tudni, hogy aki 4-es, 5-ös eredménnyel végzett el egy iskolát, annak vannak esélyei a továbbtanulásra, a diplomaszerzésre, míg a közepes vagy gyengébb tanulók okosabb, ha a szakmunkásképzésben, a középiskolákban tanulnak ki egy olyan szakmát, amivel aztán boldogulnak majd az életben. „Játékdiplomák”-ra rábeszélni ezeket a fiatalokat óriási veszteség: megélni nem tud belőle, ugyanakkor itt áll egy ország megfelelően képzett szakemberek nélkül, és munkaerő importra szorul. Konjunktúra idején persze ez indokolt, de nem mondhatunk le saját munkakultúránkról, saját képzésünkről. A szakmunka mára felértékelődött, jó megélhetést biztosít, ideje meggyőznünk erről a fiataljainkat is.
– Meggyőződésem emellett, hogy a képzési problémáink megoldásáért maga a szakma tehetne a legtöbbet, ha ehhez megkapná anyagi oldalon is a megfelelő támogatást. Ma az építőipari szakma a szakképzési hozzájárulás tekintetében nettó befizető, azaz többet fizet be, mint amit az állam a szakembereinek képzésére fordít. Ha ezek fölött az összegek fölött maga a szakma diszponálhatna, egészen biztosan csábítóbb és hatékonyabb képzési körülményeket tudna teremteni.
– Egyre fontosabb lenne a munkaerő tartalékainkat is aktivizálni, a ma még képzetlen, vagy félig képzett munkaerőt a lehető leggyorsabban kiképezni, és munkába állítani. Sok olyan – főleg roma származású – dolgozó érkezik az építőiparba, akiknek jelentős része semmit sem ért a szakmához. Dolgozni akarnak, nem lehet rájuk panasz, megtesznek minden tőlük telhetőt, de megfelelő szaktudással ők is és a munkaadóik is jobban járnának.

Automatizálás – előregyártás az építőiparban
– A gépesítés, az automatizálás, az üzemi előregyártás ismét előtérbe került. A statisztikák jól mutatják, hogy Németország ezen a téren sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Mi magunk is igyekeztünk követni a trendeket. Hevesi üzemünkben a legkeresettebb előregyártott elemek mellett új termékek fejlesztésén is dolgozunk, úgynevezett látszóbeton termékekkel szeretnénk a piacra kijönni. Emellett csarnokszerkezetek gyártásával is foglalkozunk az új üzemünkben. Elsősorban saját versenyképességünk javítása a cél, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban tudjunk akár hagyományos lakóházakat, akár szállodákat, vagy más hasonló jellegű épületeket készíteni. Konkrét, nagyszabású fejlesztéseket hajtottunk végre az üzemben, gyártóeszközöket vásároltunk. A termelés már részben elindult, márciustól pedig már teljes kapacitással működhetünk.
– A munkaerő kiváltása elengedhetetlenné teszi a gépesítést az építőiparban is. Éppen ezért jókor érkezett - az ÉVOSZ javaslatát elfogadva -
az a 20 milliárd forintos kormányzati támogatási keret, melyet a közepes méretű építőipari cégek vehetnek majd igénybe, technikai fejlesztésre, hatékonyságnövelésre, gépbeszerzése. Az 50 millió és 1 milliárd forint közötti támogatási összeg egyfajta hiánypótló forrás lesz azon építőipari vállalatoknak, akik az uniós lehetőségekkel nem tudtak élni.

Egy új aranykor hajnalán vagyunk?
– Jó pályán van tehát a magyar építőipar. Kihívások persze vannak, de ezek örömteli nehézségek, amikkel szembe lehet nézni. Ilyen volumenű építkezések valamikor a rendszerváltás előtti években voltak utoljára Magyarországon, amikor az iparosítás idején a nagy lakótelepeink épültek. Azt megelőzően pedig csak a kiegyezést követő években, aminek produktumait azóta sem tudtuk meghaladni. Jó lenne hinni, hogy most egy ahhoz hasonló aranykor hajnalán vagyunk, s ez a növekedés, a lendület akár több évtizedig is eltarthat.

Cseh Teréz

2018.03.01. 20:05
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás