szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Ipar 4.0 - Automatizálás VIDEOTON-módra

Ipari robotokkal pótolható a hiányzó munkaerő egy része
Ipar 4.0 - Automatizálás VIDEOTON-módra

A szemünk láttára zajlik a negyedik ipari forradalom, az automatizálás korát éljük. Nem véletlen, hiszen a hatékonyság növelése mellett egyre égetőbb probléma mindenütt a munkaerőhiány. Az ipari robotok gyógyírt adhatnak minderre, pótolva a hiányzó élőerőt. De elérhetőek-e ma széles körben ezek a gépek, kik, hol és hogyan készítik azokat? A válaszért nem kellett túl messzire mennünk, hiszen a székesfehérvári VT-ASYST Kft., a VIDEOTON Cégcsoport tagjaként éppen ilyen egyedi robotcellákat, célgépeket készít partnerei számára. Vámosi Attila ügyvezető igazgató örömmel nyitotta ki titokzatos világuk kapuit lapunk előtt.

– A kérdés magától adódik: „Hogyan készül?” – mutatok rá a teremnyi robotcsoda egyikére.
– Míg az ismert tévésorozatban a különféle termékeket gépek, gépsorok, robotok gyártják, addig – bármilyen furcsa is -, ezeket a gépeket, gépsorokat, robotcellákat emberek készítik: gépész-, villamos- és informatikai mérnökök. Valamennyi berendezésünk egyedi alkotás.
– Rendszerint partnereink valamilyen problémával érkeznek hozzánk: egy új feladat, vagy egy operátori munka kiváltása, automatizálása, hatékonysági, minőségi szintemelés. Néha a lényeg két sorban definiálható, olykor azonban a több száz oldalas dokumentáció sem ad egyértelmű választ minden kérdésünkre.
– Ha sikerült tisztázni, mit kell létrehoznunk, mérnökcsapatunk – sok-sok egyeztetést követően – megálmodja, mi lenne a legoptimálisabb megoldás, majd az elképzelést virtuálisan, 3D-ben, számítógépen is megalkotjuk. Ez után jöhet a gyártás, majd az összeszerelés, végül a programozás. Magát a terméket tulajdonképpen – ahogy a gyerekek – mi is össze „LEGÓ”-zuk, csak a mi készletünk kicsit komolyabb. Itt is vannak építőkockák - robotok, szervo meghajtások, csapágyak, stb. -, ami hiányzik, azt megtervezzük, legyártjuk, összerakjuk.
– Ami külön kihívást jelent, hogy ezek az eszközök az ipar számára készülnek. Napi 24 órás üzemelést várnak el tőlük. Egy gépleállás, vagy rendellenes működés jelentős kiesést eredményezne a tulajdonos számára. Ezen kívül fokozott figyelmet kell fordítanunk a biztonságra is, hiszen egy üzemben a gépeken kívül emberek is dolgoznak, akik szándékosan, vagy figyelmetlenségből kiváltóik is lehetnek egy-egy rendkívüli helyzetnek, de semmiképpen nem lehetnek az elszenvedői.
– Éppen ezért ezekre is fel kell készítenünk a robotjainkat, fel kell ismerniük, és kezelniük kell az ilyen helyzeteket.
– Gépeinket számítógép vezérli, de nem az irodában megszokott kivitelben. Az iparban használt programozható logikai vezérlők (PLC-k) egyik kiemelt tulajdonsága a stabil, egyenletes működés. Soha nem állhat neki „homokórázni”, nem lassíthatja le egy frissítés, vagy gyorsíthatja fel egy kikapcsolt modul.

– A robottechnika az iparban rendkívül széleskörűen alkalmazott, ebből adódóan valamennyire speciális ismereteket is igényel. Milyen szaktudással lehet az ebből adódó kihívásoknak megfelelni?
– Az ipari robotok rendkívül változatos környezetben működnek. Ahány feladat, annyiféle alapanyag, vagy épp a termék vizsgálatához szükséges eszköz. Rendkívül szerteágazó szaktudást igényel egy-egy robotcella elkészítése, még egy olyan egyszerű feladatnál is, mint mondjuk pár fém alkatrész bepréselése egy műanyag szerkezetbe. Ehhez picit értenünk kell a műanyag fröccsöntéshez, a prés- és adagolás-technikához, tisztában kell lennünk a méréstechnika alapelveivel. Ha  a munkadarabot vizsgálni szeretnénk, mondjuk egy kamerás rendszerrel, nem hátrány, ha ismerjük az optika, a fénytan, a világítás legelemibb tudnivalóit. Ismernünk kell magát a robot-egységet, tudnunk kell, hogyan tudjuk mozgásra bírni, s ha már kitaláltuk, mit szeretnénk a segítségével előállítani, le kell azt gyártanunk. Ehhez elengedhetetlen az anyagismeret, tapasztalat a forgácsolás-technológia terén, és az sem árt, ha végül össze is lehet szerelni. Üzleti oldalról is fontos tisztában lenni az alapvető tudnivalókkal, mert egy rossz technológia-, eszköz-, vagy alapanyag-választás akár el is lehetetleníti anyagilag a projektet. Egy méregdrága titánötvözetből készült alkatrész ugyan rendkívül könnyű és erős, ám nagy valószínűséggel megfizethetetlenül drága. Tehát a költségbecslés ugyancsak fontos része a munkánknak, bár ez – a specifikációval együtt – első körben a megrendelőnk feladata.
– Nem véletlen tehát, hogy olyan mérnököt, aki célgépet tud tervezni, építeni nem képeznek. Az oktatás e tekintetben rendkívül szegregált. Vannak gépész-, villamos- és informatikai mérnökök, a maguk speciális ismereteivel, de ezek a szakmák nem igazán érnek össze egymással. Ígéretesnek tűnnek az új kezdeményezések, a mechatronikai mérnökképzések, ahol a jövő szakembereit már éppen ezen szakmák ötvözésére készítik fel.
– Aktívan együttműködünk az egyetemekkel, részt veszünk a duális-képzésekben, gyakorlati helyet, diplomamunka tervet és igazi kihívást kínálunk a hallgatóknak.

– Akkor hogyan szerezhető meg a szükséges szaktudás?
– A nehézség éppen az, hogy nem tudjuk pontosan megmondani egyetlen munkatársunknak sem, hogy konkrétan mit is kell tennie. Teljesen egyedi gépeket gyártunk. Amire itt nagy szükség van, az az alkotni akarás. Ha létre akarunk hozni valamit, és vannak kérdéseink erre vonatkozóan, akkor arra előbb-utóbb meg tudjuk adni a válaszokat. De kérdések nélkül válaszok sincsenek.
– Egy sajátos munkaerőigény jellemzi tehát a tevékenységünket. Ebből adódóan nálunk kétféle kolléga van: az egyik egy évben belül odébbáll, a másik pedig húsz év múlva is itt képzeli a jövőjét. Éppen ezért nálunk nem könnyű újoncnak lenni., Sok-sok kihívás, rengeteg tanulni-, tapasztalnivaló, és előbb-utóbb le kell tenni valamit az asztalra. Akin látjuk az igyekezetet, azt minden erőnkkel segítjük. A VIDEOTON Cégcsoport nem csak egy stabil háttér a számunkra, de számos olyan juttatást is nyújt a dolgozóinak – a nyári tábortól, az egészségügyi szűréseken, és számos más kedvezményes szolgáltatáson túl –, amit csak kevés helyen tudnak biztosítani a munkavállalóknak. Az sem utolsó szempont, hogy itt egy-egy kolléga nem csupán egy szám, egy költségtényező, itt mindenkinek neve van, megbecsüljük a munkatársainkat, és igyekszünk érdemben, személyre szólóan foglalkozni a problémáikkal, karrierjükkel, boldogulásukkal. Nem rossz tehát videotonosnak lenni.

– Említette a költségbecslés szerepét. Mibe kerül egy célgép, vagy egy robotcella előállítása?
– Fontos leszögeznünk: ez nem sorozatgyártás. A végtermékünk minden esetben egy egyedi alkotás. Nem véletlen, hogy még a sok ezer terméket tartalmazó, zömében egészen pontosan definiált Vámtarifa-rendszerben is úgy szerepelünk, hogy „Egyéb, máshová nem sorolt speciális gép. Évente 30-50 egyedi gépet készítünk, ami nem kevés. A mi munkánkban nehézséget jelent az is, hogy a partnereinknek nem könnyű helyesen felmérni ennek a munkának a mélységét, azt, hogy mennyi mérnöki munkaóra, és milyen technika, szaktudás áll emögött. Szeretik összehasonlítani egy robotcella előállítási költségeit más komplex berendezés árával, például egy autóéval. Míg azonban egy sorozatgyártott autó ára 4-15 millió forint között mozog, addig egy viszonylag egyszerűnek tűnő egyedi gyártóeszköz előállítása a drágább gépkocsinak is a sokszorosába kerül. Hogy mi ennek az oka? A válasz egy kis számolással, becsléssel megadható. Egy mérnök havi költsége nagyjából a bérének kétszerese. Ha a bére mondjuk 500.000 Ft, a bérköltsége legyen 650.000 Ft, ennek duplája 1,3 MFt. Egy ilyen kolléga, ha például 6 hónapot dolgozik egy-egy projekten, az 9 MFt. Egy kisebb gépben jellemzően 4 mérnök munkája összpontosul, vagyis máris 36 milliónál járunk, és még csak terveztünk. Mire működőképes lesz, sok száz munkaóra belemegy. Az átfutási idő - a feladat komplexitásától függően - 6-9-12 hónap. Ehhez jön a gyártás, a műszaki kivitelezés hasonló nagyságrendű költsége. Ez egy nagyon egyszerű, de logikus gondolatmenet, bárki átgondolva a folyamatot, eljuthat ide, de gyakran a megrendelők anélkül érkeznek hozzánk, hogy mindezt végig gondolták volna.

– Mi lehet ennek az oka?
– A probléma legtöbbször abból adódik, hogy a menedzserek szeretnek másképp számolni, és szeretik, ha egy éven belül megtérül a beruházás. Jellemző, hogy egy robottal egy operátori munkahelyet – három műszakban 1-1, azaz összesen 3 operátort – szeretnének kiváltani, azért, mert az adott bérért nincs elegendő számú dolgozójuk. A három operátor bére – 5 millió forint/operátor/évvel számolva – 15 MFt. Ennyiért jól látszik, hogy nem lehet egy ilyen robotot megalkotni. Ha ennyi van rá, az élőmunka a rentábilis megoldás. A gond csak az, hogy ennyiért nincs munkaerő. A nem létező operátornak pedig ára sincs! Ha kétszer annyi bért kínálnak az adott munkáért, akkor nagy valószínűséggel már lesz rá jelentkező. Tehát fontos megérteni, hogy a drágább munkaerő árával kell kalkulálni a megtérülés számításánál, arról már nem is beszélve, hogy már önmagában az is nyereségnek tekinthető, ha a hiányzó munkaerő robotokkal való pótlásával garantáltan teljesíteni tudjuk a szerződésben foglalt vállalásainkat.
– Fontos tehát, hogy pénzügyileg megfelelő módon átgondoljunk egy ilyen beruházást. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy ésszerű elvárásokat támasszunk. A műszaki feltételek ma már szinte bármilyen álmunk valóra váltásához adottak, a kérdés csak az, megéri-e. Mert mindent meg lehet csinálni, csak mindennek ára van. Az optimumot kell keresni, kicsit a jövőbe látni – például érdemes megfontolni, hogy az elérhető adatokat már most elkezdjük gyűjteni, tárolni, egy későbbi felhasználás reményében –, és azt kell megvalósítani, aminek valóban hasznát fogjuk venni. Tudomásul kell vennünk azt is, hogy a tökéletes, a nulla hiba, a nulla selejt nem létezik, a cél csak az lehet, hogy a korábbinál jobb legyen.

– Milyen feladatokat érdemes, illetve mit lehet egyáltalán robotokkal kiváltani?
– A 4. ipari forradalom már javában zajlik. Aki csak teheti, automatizál. Ki azért, mert drága az élőmunka, ki azért, mert a gépek pontosabbak, erősebbek, gyorsabbak, ki pedig azért, mert nem talál megfelelő áron, megfelelő munkavállalót.
– A másik oldalról nézve, természetesen senki sem szeretné, ha az ő munkáját átvennék a gépek. Ettől nem is kell mindenkinek tartania, hiszen a gépek nem csereszabatosak az emberrel. Mondhatjuk, hogy alapvetően rendkívül buták, primitívek. Csak arra képesek, amire beprogramozták őket, a legkisebb eltérésre sem képesek reagálni, ha erre nincsenek felkészítve.
– A meghatározó szempont az, mit lehet alapvetően jól automatizálni. Itt, egy érdekes kettősség figyelhető meg: a megrendelő természetesen a drágább munkaerőt szeretné kiváltani, a valóság azonban az, hogy éppen a legprimitívebb, legegyszerűbb, ebből adódóan a legolcsóbb munkafolyamatok azok, amelyek jól automatizálhatóak. A robotkészítés folyamatának nulladik lépése tehát az, hogy a gyártási folyamatokban megtaláljuk azokat, melyek rentábilisan automatizálhatóak. Rendszerint a gondolkodás nélküli, illetve kevés változatossággal járó műveletsorok ezek. Akiknek a munkahelye tehát veszélyben van, azok, akik ilyen jellegű feladatokat látnak el.  Csak olyan munka jöhet szóba, amelynek paraméterei térben és időben jól definiálhatóak. Ezekre a feladatokra viszont kiváló megoldást jelentenek a robotok. Automatizálni tehát nemcsak, hogy jó, de szükségszerű is, különös tekintettel a munkaerő-piaci helyzetre.

– Jellemzően kik a vevőik?
– Az ügyfeleink elsősorban autóipari elsővonalbeli beszállítók, ők az úgynevezett TIR I-esek, akik közvetlenül az autógyárba szállítanak. A vevőkapcsolataink minden esetben az egyenrangú partneri viszonyra épülnek. Szolgáltatunk, de nem vagyunk kiszolgáló személyzete egyetlen vállalatnak sem. Segítséget nyújtunk az ügyfeleinknek. Mindezt jelmondatunk is tükrözi: „If you want to produce, we give you assist!” – vagyis annak, aki gyártani szeretne együttműködést kínálunk.
– Fontos az is, hogy a partnereink számára elérhetőek vagyunk. A folyamatos interakció a fejlesztés során elengedhetetlen, ezt pedig nem lehet jelentős távolságból végezni. Nem véletlen, hogy a vevőink jellemzően a környező ipari parkokból kerülnek ki. Ilyen megfontolásból nyitottuk meg nemrégiben első külföldi mérnökirodánkat is, hogy ott, helyben tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

– Hogyan születik meg egy robotgyártó társaság?
– Mint minden valamirevaló vállalkozás, ez is egy jó gondolattal, ötlettel indult. Jómagam éppen időben - 1996-ban - kerültem ide, friss diplomás mérnökként a Videoton Informatika Kft.-be, mely a VIDEOTON Automatika jogutódja volt. Mai szemmel nézve – persze akkor ez még elég jónak számított – nagyon egyszerű gyártóeszközöket készítettünk, melyeket folyamatosan fejlesztettünk. Mindig jött egy újabb igény, s mindig egy kicsit többet, jobbat akartunk adni a partnereinkek. Innen indul a történetünk.
– A 90-es évek végén a VIDEOTON tulajdonosai úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy központi mérnökcsoportot azzal a céllal, hogy így lesz egy olyan erőforrása a cégcsoportnak, ahol a felhalmozott mérnöki tudás és tapasztalat minden tag számára elérhetővé válik. A fúziókat követően én is átkerültem ide.
– Idővel a mérnökcsoport egyre nagyobb része foglalkozott gyártóeszköz-fejlesztéssel. Elérve egy volument, 2012-ben – VT-ASYST Kft. néven – önálló társasággá alakultunk, én pedig miután végigjártam a VIDEOTON-szamárlétrát – a kezdeti „beosztott tartalékos almérnöki” posztból indulva, jó idő után csoportvezetőként, majd üzletág-vezetőként dolgozva – ügyvezető igazgatója lettem az új cégnek. Folyamatosan fejlesztünk, ma már több mint 70 kollégánk van.

– Jelentős a verseny ezen a piacon? Miben jobb a VT-ASYST a versenytársainál?
– Mivel nagy az igény a robotokra, nagy a száma azoknak is, akik gyártják azokat. A konkurencia tekintetében a legfőbb kérdés persze mindig a rentabilitás, azaz, hogy ki tudja olcsóbban előállítani a megfelelő célgépet. Azokkal nehéz felvenni a versenyt, akiknél az éves beszámolóban szereplő bérköltség és a létszám hányadosa jelentősen alacsonyabb az átlagnál. Nagy szaktudással rendelkező mérnökgárdákról beszélünk, nehéz elhinni, hogy alacsony bérért tudják foglalkoztatni a szakembereiket.
– Nekünk fontos, hogy jól működő, stabil pénzügyi hátterünk van, ott áll mögöttünk, ha kell, az egész VIDEOTON Cégcsoport. Ez különösen akkor jelentős erő, ha meg kell finanszírozni egy-egy nagy gépsort.
– Sok más tekintetben is az élen járunk. Kollégáink zöme 15-20 éve itt dolgozik, és ez bizony ennyi év tapasztalatot is jelent.
– Az a technológiai háttér sem elhanyagolható, amit a VIDEOTON Cégcsoport nyújt a számunkra. Minden - a lézervágó, a galvanizáló, a 3D-s mérőműszer és még hosszasan sorolhatnám - elérhető itt a számunkra, azzal a szaktudással, tapasztalattal együtt, ami egy-egy tagvállalatnál összpontosul. Legyen bármilyen összetett is a feladat, amit az ügyfeleink részére meg kell oldanunk, biztosak lehetnek benne, hogy valamennyi szakterületen első kézből tudunk tanácsokat adni, megoldásokat javasolni. Saját tervező, gyártó és szerelő gárdánk van. Alvállalkozókkal természetesen mi is együtt dolgozunk, de nem függünk tőlük, nem vagyunk kiszolgáltatva nekik. Ez az együttműködő cégcsoport tesz minket igazán verhetetlenné a piacunkon. Olyan egyedülálló előnyt tudunk nyújtani a partnereinknek, amit máshol nem talál meg.

– Az önök jövője is az automatizálás? Lehet a robotépítést is automatizálni? Merre tart ez az iparág?
– Semmiképpen sem. Ez a terület nem automatizálható, viszont standardizálható, és mi ebbe az irányba szeretnénk elmozdulni, német mintára bizonyos értelemben késztermékeket kínálni. A vevőink zöme ma még teljesen egyedi, rájuk szabott gépeket kér. Idővel szeretnénk elérni, hogy – akár saját márkanéven
futó – standard termékeinket kínálhassuk nekik. Ez mindenkinek előremutató lenne. Mi már ma is tudunk olyan gépeket szállítani, melyek VIDEOTON termékként azonosíthatóak. Saját stílusú gépeink vannak. Úgyhogy bizakodva nézünk a jövő elé, biztos, hogy rengeteg feladat vár ránk. Szépen, egyenletesen szeretnénk növekedni, lépcsőfokról lépcsőfokra, a stabilitásunkat mindig szem előtt tartva. Nőni fogunk létszámban, állományban, épületben, szaktudásban, és bízunk benne, hogy mindezekkel párhuzamosan vevőink száma is egyre csak gyarapszik.

Cseh Teréz

2018.03.01. 20:07
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás