szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A Corvinus Székesfehérvári Campus várja a hallgató

Nagyszabású fejlesztés keretében épül az egyetemi városrész Székesfehérvárott
A Corvinus Székesfehérvári Campus várja a hallgatókat

Hazánk legrangosabb felsőoktatási intézménye, a Budapesti Corvinus Egyetem, tavaly ősszel nyitotta meg új campusát Székesfehérvárott, ez év januárjában pedig nagyszabású, kétmilliárd forintot meghaladó campusfejlesztésbe kezdett, melynek eredményeként 1200 hallgatónak válik elérhetővé Fehérvárott a Corvinus-képzés. A beruházásba a város is bekapcsolódik, az egyetem körül – számos új funkciót biztosító - nyitott parkot alakít ki – tudtuk meg az új campus vezetőitől, dr. András Krisztina rektori megbízott asszonytól és Horváth Béla campus igazgatótól.

– Miért épp Székesfehérvár lett a kiválasztott?
– A 2015-ös nyár végén vette fel a kapcsolatot az önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egyetemünkkel, azzal, hogy Fehérváron szeretnék erősíteni a gazdasági és társadalomtudományi képzéseket – kezdi beszélgetésünket Horváth Béla. – A magas szintű műszaki képzés – az Óbudai Egyetem itt van mellettünk – már adott volt, de az egyetemi szintű gazdaság- és társadalomtudományi képzések még hiányoztak a helyi felsőoktatási palettáról.  Az elképzelés valamennyi érintett stratégiájába beleillett, ennek köszönhetőn a megállapodás rekord gyorsasággal – 2-3 hónap alatt – létrejött.

– Mikor nyitotta meg kapuit a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa?
– Egyetemünk 2016 szeptemberétől indít Székesfehérváron is nappali tagozaton képzéseket – veszi át a szót dr. András Krisztina. – Fontos kiemelnünk, hogy itt ugyanazt a diplomát, ugyanazt a minőségi tudást, ugyanattól az oktatói kartól szerezhetik meg a hallgatók, mint a Pesti Campuson, csak az ide jelentkező hallgatók számára sokkal jobb feltételek mellett mind az infrastruktúra, mind pedig a szakmai tartalmak tekintetében. A fehérvári campuson elsődleges célunk, hogy egy gyakorlatorientált, a helyi és regionális piac igényeihez igazított, de nemzetközileg is versenyképes képzést valósítsunk meg.
– A Budapesti Corvinus Egyetem három karral működik, ebből kettő, a Gazdálkodástudományi, valamint a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar indít alap- és mesterszakokat Fehérváron. Magas felvételi pontszámokkal, a legkiválóbb diákok érkeznek hozzánk, akik minőségi tudást kapnak tőlünk. Méltán büszkék lehetünk arra, hogy végzett hallgatóink kitűnően megállják a helyüket az élet valamennyi területén.
– Piacvezető pozíciót töltünk be országos szinten és előkelő helyen jegyzik egyetemünket nemzetközi viszonylatban is. A hazai felsőoktatási rangsorok élén állunk, 2011 óta – immáron hat esztendeje – Superbrands-díjasok vagyunk. Az európai és nemzetközi akkreditált szakjaink megjelennek a Financial Times rangsorában is. A Corvinus név tehát egy bevezetett márka, egy brand, ami most Székesfehérváron is elérhetővé vált.

– A Székesfehérvári Campus nem lesz így versenytársa a budapestinek?
– Egy minimális elszívó hatása biztosan lesz a fehérvári campusnak – már ma is vannak olyan hallgatóink, akik a budapesti egyetemről iratkoztak át ide -, de alapvetően úgy építettük fel a két intézményben elérhető szakokat, hogy azok inkább egymásra épüljenek – folytatja a gondolatot dr. András Krisztina. – A Székesfehérvári Campusunkat – elsősorban az alapszakokra koncentrálva –
egyfajta duális képzési központtá szeretnénk fejleszteni. Természetesen, emellett Budapesten is elérhetők a duális képzéseink, de jellemzően a fővárosban a duális mesterszakokat indítjuk. Ez tehát az egyik nagyon fontos megkülönböztetés, melyet az infrastruktúra-fejlesztés is szolgálni fog.
– Budapesten a növekedést több tényező is korlátozza. Egyrészt a fejlesztési források akadályozza, mert főváros a fejlett régiók közé tartozik, így az uniós források itt kevésbé elérhetők, másrészt fizikai határokba is ütközünk, az egyetem területén már nincs elegendő hely a további bővítéshez. Ezzel szemben a Székesfehérvári Campus – az éppen most folyó nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően – egy barátságos, emberléptékű, XXI. századi infrastruktúrát kínál, mely a hallgatóknak és az oktatóknak is nagyon vonzó környezetet biztosít. Ritka kincsnek számít, hogy az apartmanszerűen kialakított kollégium a campus területén található.
– Nagyon erős városi támogatás is áll a fehérvári intézmény mögött, mely az infrastruktúra és a szakmai tartalmak fejlesztése, valamint az ösztöndíjak tekintetében is érzékelhető. A fehérvári campus – mely mind a hallgatói létszám, mind pedig a szakok számát illetően dinamikusan fejlődik – mindenképpen kitűnő választás lehet a hallgatóknak. Az érdeklődés egyre nagyobb, a januári nyílt napunkon teljesen megtelt a jelenlegi épületünk, egyszerre 222 hallgató volt jelen, 11 városból, 30 középiskolából, 7 felsőoktatási intézményből jöttek az érdeklődők. Úgyhogy minél gyorsabban el kell, hogy készüljön a másik épületünk is – mondja mosolyogva a rektori megbízott asszony.

– Hol és mi fog megépülni?
– A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa a Budai úton, egy 25 holdas, a XIX. század végén épült lovassági laktanyában kapott helyett – válaszol kérdésemre a campus igazgató. – A tiszti kaszárnya két, egyenként kétemeletes épületének egyikében alakítottuk ki az induláskor irodáinkat, és itt kaptak helyet eddigi oktatótermeink is. Ennek az ikertestvére, a B-épület, éppen szemben található, és jelenleg felújítás, átalakítás alatt áll. Erre a célra az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése felhívásának keretében 1,475 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A projekt maga az Európai Regionális és Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg, no meg némi saját tőkével is hozzá kellett járulnunk az időközben megemelkedett kivitelezési költségek miatt.
– A projekt 2017 júliusában indult, a lezárása pedig 2019. III. negyedévében várható. A kivitelezési munkák ez év januárjában kezdődtek meg, az építési beruházás befejezésének határideje pedig 2019. május 17.
– A jelenlegi helyünkön – 400 fős kapacitás mellett – mondhatni, kényelmes körülmények között oktathatunk. Az új épülettel megháromszorozódik a befogadóképességünk, összesen 1200 hallgatót tudunk majd fogadni. Értelemszerűen évek alatt lesz majd mindez kihasználva. A létszámunk a tervek szerint fokozatosan, évről évre emelkedik majd.
– Az új épületben 160 fős, illetve két 80 fős előadóterem, 4 kisebb, 20-28 fős és 3 nagyobb, 40 fős oktatóterem, egy 40 fős számítástechnikai oktatóterem, 2 konzultációs szoba, valamint egy számítógépekkel, önkiszolgáló rendszerrel, 20 fős olvasó-tanulószobával ellátott könyvtár kap helyet. A földszinten egy 50 fős és egy 20 fős konferenciaterem, fogadótér, valamint catering-előkészítő ad majd otthont a kisebb-nagyobb rendezvényeinknek, ünnepségeinknek.

– Az új épület nem csupán oktatási célokat szolgál majd. Az egyetemen folyó kutatómunkát új, korszerűen felszerelt társadalomtudományi laborok segítik, ezeket is itt tudjuk elhelyezni – viszi tovább Horváth Béla gondolatait dr. András Krisztina. – A létrejövő infrastruktúra olyan lehetőségeket kínál a hallgatóknak és az oktatóknak – ami vélhetően motiválni is fogja őket –, amely máshol nem lesz elérhető. A cél egy XXI. századi tudásközpont kialakítása a Székesfehérvári Campuson, egy olyan képzési környezet létrehozása, amely elősegíti a gazdaság- és társadalomtudományban résztvevők eredményes oktatását, és hatékonyan támogatja oktatóink, kutatóink munkáját. Ezt hivatott segíteni – további 640 millió forint értékben –
egy kutatási infrastruktúra-fejlesztés, illetve egy kapcsolatépítési és együttműködési projekt is.

– Normál és duális formában is elérhetők a szakok a Székesfehérvári Campuson? Egyáltalán mi a különbség a kettő között?
– 2006 óta a magyar felsőoktatás a bolognai rendszerhez igazodva alap- és mesterszakokra épül – kezdi az ismertetést a rektori megbízott asszony. – A fehérvári campuson mindkét képzési típus elérhető, sőt vannak olyan – rendszerint duális – szakok is, melyek csak itt indulnak.
– Valamennyi szakunknak felépült a duális partneri hálója. A duális képzésre jelentkező hallgatóink a tanulmányaik mellett már el is tudnak helyezkedni egy olyan cégnél, amely az elmélet mellett a gyakorlati képzésben vesz részt. Így a leendő hallgatóknak amellett, hogy meg kell felelniük a hagyományos felvételi vizsgán, a vállalati partnereink által meghirdetett állásinterjún is jól kell szerepelniük. Duális hallgatóvá az válhat, aki mindkét kiválasztáson megfelelt.
– Természetesen, vannak normál képzésű hallgatóink is, de mindenképpen megéri a duális képzést választani, mert az nem csak többletmunkával, de többletlehetőséggel is jár. Az ő diplomájukban szerepelni fog, hogy duális képzés keretében szerezték meg közgazdász végzettségüket, ez pedig pluszt, külön értéket képvisel majd a munkaerőpiacon.
– A duális hallgatók emellett önálló keresettel, szabadsággal is rendelkeznek majd, munkaviszonyban állnak az adott vállalatnál, és vonatkozik rájuk minden jog, kötelesség, ami ezzel jár.
– Hogy mennyire összeegyeztethető mindez a tanulással? A hallgatóink naptárját úgy állítottuk össze, hogy abban minden duális tantárgynak meglegyen a maga féléve. Az adott tantárgy felelősei, oktatói, a duális partner mentorai közösen képzik a hallgatókat, részben a campuson, részben a partnervállalatnál. A hallgatók három napot az egyetemen, kettőt pedig a munkahelyükön töltenek. Így a középiskolából kikerülő diák nem csak hogy egyetemre kerül, de a munka világát is azonnal tanulni kezdi. Végzősként pedig azonnal hadra fogható, értékes munkaerő lesz, nem kell újabb félévet a betanítására fordítani – mutat rá a duális képzési forma előnyeire a rektori megbízott.

– Foglaljuk össze röviden, milyen szakok érhetők el jelenleg, illetve a közeljövőben a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán!
– 2018 őszén már a harmadik évfolyammal indul a gazdálkodási és menedzsment alapszakunk, nappali munkarendben, duális, államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is – kezdi a szakok ismertetését dr. András Krisztina. – A pénzügy és számviteli alapszak Budapesti Campusunkon is rendkívül népszerű, de fontos különbség, hogy nappali munkarendben, duális formában csak itt, Székesfehérváron lesz elérhető, államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésként is. Ez egy kifejezetten nehéz szak, két végzettséget is ad: okleveles mérlegképes könyvelőit, illetve közgazdász diplomát. Ugyanakkor jelentős munkaerő-piaci igény van az itt végzett hallgatók iránt.
– Teljesen új fejlesztésű, idén ősszel induló szakunk a turizmus-vendéglátás, nappali munkarendben, duális formában. A pestitől – a duális forma mellett – leginkább abban tér el, hogy maximálisan a helyi és regionális igényekre, a város és az itt működő vállalkozások által megfogalmazott elvárásokra épül. A specializációban is – rendezvényszervezés –, ehhez kívántunk igazodni. Négy duális partnerrel indulunk, csodás lehetőségek állnak előttünk: Balaton, Velencei-tó, Székesfehérvár történelmi városa, rengeteg izgalmas feladatra, kihívásra kell majd felkészítenünk a hallgatóinkat.
– Gazdaságinformatikus képzésünket alapszakon, levelező munkarendben hirdettük meg. Fontos kiemelnünk, hogy mi nem informatikusokat, hanem közgazdászokat képzünk. Az informatikát, mely társadalmi-gazdasági értelemben is átszövi az életünket, menedzsment oldalról közelítjük meg.
– A kommunikáció és médiatudomány mesterszakunkat levelezős képzésként hirdetjük. A péntek-szombati előadások lehetővé teszik, hogy a hallgatóink munka mellett tanulhassanak. A rendkívül népszerű, gyakorlatorientált szakot neves oktatók viszik. Specializációként – nemzetközi, politikai, szervezetfejlesztő – kommunikáció választható. Az értékes piaci tudás átadásával, nem csak az üzleti világ, hanem a közszféra számára is képezzük hallgatóinkat.
– Ugyancsak levelezős formában meghirdetett a  Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakunk. Ma már elengedhetetlen olyan szakemberek képzése, akik a világgazdaságra kellő kitekintéssel, a nemzetközi kereskedelemben pedig megfelelő jártassággal rendelkeznek. A szak specialitása, hogy az ismereteket a nemzetközi viszonylatok mellett gazdaságpolitikai dimenzióban is vizsgálja.
– Elfogult vagyok a sportközgazdász mesterszakunkat illetően, mert én vagyok a szak felelőse, egyik kimunkálója. Ez a szak, nappali munkarendben, duális formában a 2017. év újdonsága volt, ebben a formában egyedülálló az országban. Nagyon gyorsan el tudtuk indítani, mert egyetemünk már ezen a téren kiemelt gyakorlattal rendelkezett. Én vezetem azt a Sportgazdaságtani Kutatóközpontot, amely egyetemünkön a bolognai rendszer bevezetése előtt az oktatásban a sportmenedzsment másodszakirányt jegyezhette. A felsőoktatás átalakítása után pedig a Testnevelési Egyetemmel közösen indítottunk egy sportmenedzser mesterszakot. Míg itt sporttudományi, addig nálunk, a most induló mesterszakon, közgazdász diploma szerezhető.
– Végül új mesterszakként indítjuk ősztől a Regionális és környezeti gazdaságtan szakot levelező munkarendben, költségtérítéses formában. A Magyar Nemzeti Bank egy nagyon komoly ösztöndíjjal támogatja az ide jelentkező hallgatókat. A képzés, melyen gyakorlatorientált tudás szerezhető, alapvetően két pillérre épül: a környezeti fenntarthatóságra, illetve az Európai Unió új fejlesztési ciklusához kapcsolódó friss ismeretek mielőbbi átadására. Magyarországon a gazdaságfinanszírozás szempontjából fontos az uniós források hatékony lehívása és felhasználása. Többek között erre készítik fel a szakembereket ezen az új, különleges szakon.
– Persze ezzel nincs vége a szakok fejlesztésének. Jövőre is szeretnénk legalább egy újat – az emberi erőforrás alapszakot – elindítani. Emellett a szakirányú továbbképzésekben is gondolkodunk. Ehhez első körben szeretnénk felmérni a helyi igényeket – fejezi be a szakok rövid bemutatását a rektori megbízott asszony.

– Hogyan, milyen csatornákon, módszereken keresztül tudják megszólítani a célpiacukat, a középiskolásokat, illetve a szülőket?
– Sok lehetőség, rengeteg innovatív forma adódik ma már, hogy elnyerjük a diákok, a leendő hallgatók figyelmét – viszi tovább a szót dr. András Krisztina. - Nyílt nap, Educatio-kiállítás, pályaorientációs nap, ez utóbbi esetben például odavisszük a szakokat a középiskolákba, és játékos, interaktív módon mutatjuk be magunkat. A különféle eseményeken hallgatói nagyköveteink is rendszeresen megszólalnak, prezentációikban bemutatják, népszerűsítik az egyetemünkön elérhető szakokat. Ugyancsak jó alapot adnak az ismerkedéshez a campusra hozott programjaink – ilyen például a „Tudástőzsde”, mely tavaly már kitűnően vizsgázott. Idén 2018. június 4-6. között kerül sor a Tudástőzsdére, melyre szeretettel várunk minden középiskolást. Szeretnénk személyesen is idecsábítani a hallgatókat, a szülőket, a tanárokat, hogy fizikailag is megismerhessék a campusunkat, ne csak a prospektusokból, a facebookon, a honlapon fellelhető információk alapján alkossanak képet rólunk. Jó lenne, ha látnák a tereket, az oktatótermeket, megismernék a tanárokat, és megtapasztalnák, hogy itt valóban egy sokkal erősebb, emberközelibb tehetséggondozó, mentori kapcsolatra számíthatnak. Izgalmas, érdekes témákkal, előadásokkal kívánjuk megmutatni, hogy mit lehet itt tanulni.
– Szépen formálódik a közösségi életünk, már van Hallgatói Önkormányzatunk, alakul a diákszervezet. Mindenkit szeretnénk bevonni a campus építésébe. – sorolja az elképzeléseket dr. András Krisztina.
– Emellett a város is nagyon sok mindenben partnerünk – fűzi hozzá Horváth Béla. – Jelentős szerepet vállal a campus üzemeltetésében, sőt a környezet rehabilitációját is magára vállalta. Kézi- és kosárlabda rekortán-pályát, kondiparkot alakítanak ki az intézmény körül. A szomszédságunkban működnek kiváló partnereink az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, illetve a Széchenyi Szakközépiskola. A város lebontja a minket elválasztó falakat, és egy a városlakók felé is nyitott parkot hoz itt létre, melyben egy 50 férőhelyes parkoló is helyet kap.
– Az önkormányzat sokat tesz az oktatásért, a sportért, a fiatalokért – teszi hozzá a sport-gazdaságtudományi szakértő. – Sportkiválósági központot – TAO-finanszírozásból egy példaértékű modellt – hoz létre, bevonva ebbe a sportszervezeteket. Az új  sportlétesítménynek 3 fő funkciója lesz: nemzetközi szintű játékteret biztosít mind a férfi kosárlabda, mind a női kézilabda számára. Helyet kap itt a sportgazdaság, a sportközgazdász szak, illetve egyfajta inkubátorházként is működne mindez, befogadva a sporttal kapcsolatos start-upokat. Ez tehát egy olyan modell, melynek a működése már annak kialakításakor végig lett gondolva. Sok mindenben más lesz, mint egy hagyományos értelemben vett sportlétesítmény. Hisszük, hogy mindez hiánypótló lesz, mert úgy gondoljuk, hogy mielőbb össze kell kapcsolni ezt a nagyon gyorsan növekvő iparágat a tudással. Ezt a célt pedig ebben az esetben maga a létesítmény is szolgálni fogja – mutatja be a fehérvári nóvumot a rektori megbízott asszony.
– A város mindent megtesz tehát az oktatásért, a fiatalok helyben tartásáért, illetve idevonzásáért. A campus, Székesfehérvár és környéke rengeteg lehetőséget kínál az egyetem hallgatóinak. Reméljük mind többen élnek majd vele! – zárja beszélgetésünket a campus igazgató.

Cseh Teréz

2018.05.16. 08:17
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás