szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Legfőbb követelmény a rugalmasság

Városi kézben a buszközlekedés Tatabányán
Legfőbb követelmény a rugalmasság

Ez év kezdetétől gyökeresen megváltozott Tatabánya tömegközlekedése. Az önkormányzat az erre a célra létrehozott, 100%-os közvetett tulajdonában lévő vállalkozása révén saját kézbe vette a helyi járati autóbusz-közlekedést. A T-Busz Kft. ügyvezető igazgatójával, Kupi Gáborral beszélgettünk az idevezető útról, a jelen nehézségeiről, és jövőbeli terveikről.

– Nem kis fába vágták a fejszéjüket 2-3 éve, amikor az önkormányzat elhatározta, hogy saját kézbe veszi a helyi autóbusz-közlekedést. Megszületett a döntés, elindult a munka. Beszéljünk a kezdetekről!
– 2015 év végén mondta ki az önkormányzat, hogy saját vállalattal szeretnék megoldani a tömegközlekedést Tatabányán. Sok változat felmerült, több lehetőség közül lehetett választani. Végül a Modern Város Program adott lehetőséget a projekt megvalósítására. Jómagam 2016. februárjában csatlakoztam az akkor még igencsak csírájában létező céghez, először a műszaki terület vezetésével lettem megbízva – szervizháttér biztosítása, buszok műszaki paraméterezése, illetve együttműködve az akkor már körvonalazódott csapattal, leendő partnerekkel annak felmérése, hogy milyen lehetőségek vannak a városban vagy a közvetlen vonzáskörzetben. Viszonylag hamar, 2016. áprilisában lassan két éve történt egy váltás, amikor is ügyvezetőként léptem ennek a projektnek az élére. Akkor a T-Busz Kft. még igazából egyszemélyes vállalkozás volt, az anyacég T-szol infrastruktúrájára és társosztályaira – jogi, HR, pénzügy – támaszkodott. Elkezdtük az előkészítő munkákat: az igényfelméréseket, a korábbi lakossági fórumokon jelentkező utas panaszok, észrevételek feldolgozását, vagyis, hogy milyen változtatást szeretnének itt Tatabányán az emberek.

– Mi volt az oka, hogy a város meghozta ezt a döntést?
– A jelenlegi városvezetés legfőbb motivációja az volt, hogy egy megfelelően rugalmas közlekedési vállalat jöjjön létre Tatabányán, amely gyorsan tud az igényekhez alkalmazkodni, és reagálni rájuk. Nem utolsósorban követelményként átlátható, nagyon nyitott gazdálkodást fogalmaztak meg. Ennek – úgy látták – más partner nehezebben tud megfelelni, mint egy saját tulajdonban lévő vállalkozás.

– A helyi közlekedés sehol sem rentábilis, a T-Busz Kft.-be talán kevesebb pénzt kell betenni, mint amennyibe elődei szolgáltatásai kerültek?
– Reményeink szerint értékarányban kevesebbet. Én úgy ítélem meg, hogy a szolgáltatás minőségének javulásával nem arányos az Önkormányzat által várt támogatási érték nagysága. Terveink szerint az utolsó KNYKK-s szolgáltatási évben kimutatott támogatási igény az a nagyságrend, amin mi is el tudunk üzemelni.

– Elkezdődött az infrastruktúra kiépítése, megérkeztek az első buszok. Mikorra zárul le ez a folyamat?
– Mára 38 saját autóbusszal rendelkezünk, ezek közül legutóbb a három  csuklósbuszok érkezett meg. Ez utóbbiaknak is nagyon kedvező a fogadtatása, a sofőröknek is jók a tapasztalataik. Tartottunk tőle, hogy ezek, a csuklós buszok között is maximális méretű, majdnem 19 méteres járművek, problémát okozhatnak, de szerencsére kiválóan vizsgáztak. Elférünk mindenhol, be tudunk állni a megállókba, nem lógunk ki, nem lógunk túl, és a dózsakerti dupla körforgalom sem akadály. A járműparkunkból még hiányzó elektromos buszok gyártására az év közepét jelölte meg és vállalta határidőként az Ikarusz Egyedi Kft. Bízunk benne, hogy nem lesznek szállítási problémák, és akkor a második félévtől ezeket a környezetbarát buszokat is forgalomba tudjuk állítani.

– Okozott-e gondot a megfelelő személyzet, a tapasztalt sofőrök idevonzása?
– Ezt szerencsére mi nem az utolsó pillanatra hagytuk, hiszen a sofőrlétszám feltöltését én nagyobb feladatnak éreztem, mint magának az eszközparknak a beszerzését. Emiatt – korábban az OFA-val kötött szerződés alapján –
iskoláztunk be vezetőnövendékeket, hogy a mi támogatásunkkal jogosítványt szerezve, nálunk tudjanak elhelyezkedni. Ebből a képzésből 10-15 fő került ki a mai napig, ők már be is tudtak állni hozzánk.  Nagyon fontos volt ez, hiszen bár a KNYKK-tól folyamatosan vesszük át a vezetőket, de az átlagaléletkor nagyon magas. Sok nyugdíjkorú, vagy nyugdíj előtt álló buszsofőr van, és őket is folyamatosan pótolni leszünk kénytelenek. Emiatt választottuk ezt az utat, szerencsére a szükséges létszámmal rendelkezünk már ma is. Gyakorlatilag három vezetőt kell számolnunk egy buszra, így nagyjából egy 100 fős létszám az, amellyel zökkenőmentesen biztosítani tudjuk az üzemmenetet.

– Szerviz- és műszaki háttér?
– Tavaly külső partnerrel, a Bus&Truck Terminál Kft.-vel tudtunk szerződést kötni, akik kamionok és buszok szervizelésével foglalkoznak. Náluk oldottuk meg a buszok telephelyeztetését, parkoltatását is. Ez persze nem végleges, csak egy átmeneti megoldás. A Hármas-híd mellett hamarosan elkezdődik az üzemterület kialakítása, ahol nemcsak a buszok parkoltatását végezzük majd, hanem egy végállomás funkcióval kibővített telephelyet szeretnénk kialakítani, amely a menetrendi, forgalmi hálózatunkban is aktívan szerepelni fog. Itt tudjuk kialakítani a parkolóhelyeket, a porta- és a forgalmi szolgálat létesítményeit, valamint szociális helyiségek, öltözők és tárolók építésére is lesz lehetőség.

- Milyenek az első negyedév tapasztalatai?
- Természetesen, mint minden új dolgot, ezt is vegyes érzelmekkel fogadták az utasok. Nagyon tetszenek az új buszok, a csendes, tiszta környezet. Ugyanakkor az új menetrend – amelyet a megfelelő társadalmasítás után vezettünk be – nem nyerte el mindenki tetszését. Rengeteg észrevétel érkezik, hogy nem akkor van ott a busz, amikor kellene, nem így szerették volna, adott esetben bizonyos városrészeknek extra igénye jelentkezett ahhoz képest, amit mi felmértünk korábban. Tehát az első negyedév ilyen szempontból egy adatgyűjtési időszaknak is tekinthető, ami megadja az alapot arra, hogy a közeljövőben az önkormányzattal együttműködve a menetrenden változtassunk. Az említett rugalmasság reményeink szerint itt fog visszaköszönni. Sajnos a sokat emlegetett tatabányai városszerkezet nem könnyíti meg a közlekedésszervezők dolgát.

- Az utazási komforthoz hozzátartozik a tájékoztatás is. Egy 21. századi technikából hirtelen visszacsöppentünk a 20.-ba, már ami a menetrendek kihelyezését illeti. Mi várható ezen a területen? 
- Már megkezdtük a 41 legforgalmasabb buszmegálló rekonstrukcióját, melynek része az online, valós idejű utas-tájékoztatók kihelyezése is. A 38 legforgalmasabb megállóhelyre, csomópontba kerülnek ezek. A buszok már most is GPS nyomkövetéssel, tehát valós idejű adatközvetítéssel rendelkeznek. Ebbe az információs körbe becsatlakoztatjuk ezeket a megállóhelyeket is, így percre pontosan látni lehet majd, hogy mikor érkezik, és merre halad tovább a busz. Az utasok a honlapunkon ki tudják próbálni a térképes online útvonalkeresőt, a menetrendi keresőt, és a tájékoztatót.

- Milyen feladatok várnak még a T-Busz Kft.-re?
- Szerteágazó és nem kevés a feladatunk. Az egész projektet végig kell vinnünk, amibe belevágtunk. Azzal, hogy elindultak a buszok, és most már a kék-fehér, T-Buszos járatok közlekednek a városban, még nem oldódtak meg a projekt végrehajtásának feladatai. Az utas-tájékoztató rendszert ki kell telepíteni, fel kell frissíteni, be kell üzemelni. Szeretnénk 3 jegyértékesítő automatát is telepíteni a városban – az sem volt még eddig –, amik a 0-24 órás jegy- és bérletvásárlást könnyítik meg. Folyamatosan korszerűsítjük saját rendszereinket is, képezzük kollégáinkat, hogy megfeleljünk legfőbb célunknak, a minőségi, kényelmes és pontos buszközlekedés biztosításának Tatabánya városában.

Veér Károly
Fotó: Mazán Tibor

2018.05.16. 08:18
   Regio Regia magazin


136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás