szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Edutus Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Tatabánya is az egyetemvárosok sorába lépett
Edutus Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Hosszú évek előkészítő munkájának köszönhetően 2018. augusztus 1-jétől a tatabányai Edutus Főiskola egyetemmé léphetett elő. A rangos státuszhoz számos előírásnak meg kellett felelniük. Ezekről, illetve a közeljövő terveiről kérdeztük – immáron az egyetem – rektorasszonyát, Némethné dr. Gál Andreát.

Mikor merült fel az egyetemmé válás gondolata?
– Az intézmény fenntartója, az Edutus Zrt. már 2010-ben kitűzte ezt a célt, amit eleinte kissé szkeptikusan fogadtunk. Végignézve a feltételeket, már bizakodóbbak voltunk. Az áttörést az a pozitív irányú jogszabályi változás hozta meg, amely a korábbi intézményi formák, a főiskola és az egyetem közé beiktatott egy új szintet, az alkalmazott tudományok egyetemét. Ez az intézményi forma lehetővé teszi, hogy a felsőoktatás rugalmasabban reagáljon a mindenkori munkaerő-piaci igényekre. Míg a hagyományos egyetemeknek nagyon magas szintű tudományos követelményeknek kell megfelelniük, és az ott folyó képzésben elsősorban az elméleti tudást ismerik el, addig az alkalmazott tudományok egyetemén a hangsúly a gyakorlatorientált képzésen van.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy alkalmazott tudományok egyetemének?
– Összesen öt feltétel van, ebből már hármat évek óta teljesítünk. Mindenekelőtt minimum négy alapszakot működtetni kell – nálunk hat van, négy gazdasági és két műszaki. Az is elvárás, hogy a főállású oktatók legalább 45%-a tudományos fokozattal rendelkezzen – évek óta meghaladjuk ezt a szintet, jelenleg 56%-nál tartunk. Tudományos Diákköri Konferenciát – úgynevezett TDK-t – kell működtetni: mintegy húsz éve minden év őszén – mostanában már tavasszal is – megszervezzük ezeket. A tudományos munkát végző hallgatók prezentálják a megírt dolgozatukat, ami alapján a zsűri a legjobbakat javasolja az országos fordulón – az OTDK-n – való részvételre, amit kétévente rendeznek meg Magyarországon.

Melyek az utóbbi időben teljesített feltételek?
– Az egyik az angol nyelvű képzés biztosítása volt. Valójában már 2017 szeptemberében kipipáltuk ezt is, a budapesti nappali tagozatos gazdálkodási és menedzsment alapszakunkon induló, nem magyar anyanyelvű csoporttal, de emellett számos más lehetőséget is kínálunk. Ezek egyike az SSC specializációnk, mely a gazdálkodási és menedzsment, valamint a nemzetközi gazdálkodás szakhoz is felvehető angol nyelven, másrészt az Erasmus+ Program, mely a diákok nemzetközi tanulmányait, szakmai gyakorlatát hivatott segíteni. Az előbbit – a Shard Service Center -, azaz a nemzetközi szolgáltató központokhoz kapcsolódó specializációt, főleg a nagyvállalatok tömegesen előforduló, fontos feladataikra hozzák létre: panaszkezelés, számviteli feladatok, ügyfélszolgálat, stb. Az ott dolgozók, szigorú protokoll mentén, jól automatizált rendszerekkel dolgoznak, és munkájukhoz elengedhetetlen a magas szintű nyelvtudás, nem ritkán 2-3 nyelv ismerete. Aki pedig az Erasmust választja nyelvtudása csiszolására, beülhet a külföldről ideérkezett csoporttársak közé –  akik nagyon szeretnek minket, évente 30-50 diákot fogadunk a határon túlról –, és így nem csak a szakmai, de a hétköznapi kommunikációt is gyakorolhatja angol nyelven. Összességében 50-60 tárgy hallgatható évente angol nyelven intézményünkben.
– A duális képzés szintén az elvárások között szerepel, legalább két szakon. Ez a képzési forma kizárólag nappali munkarendben, alap- és mesterszakon indítható. Mind a hat alapszakunkon sikerült engedélyeztetnünk, de sajnos – jelentkezés hiányában – csak gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem valamint marketing és turizmus-vendéglátás alapszakon tudtuk elindítani tavaly ősszel. Minimális a jelentkezők száma, pedig a vállalatok – a munkaerőhiány erősödésével – egyre nyitottabbak e téren. A hallgatói érdeklődés hiánya két okkal magyarázható: a duális képzés költségeit a vállalatok a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolhatják, de csakis az államilag finanszírozott intézményekben tanulóknál. Nekünk nincsenek ilyen helyeink. Másrészt a duális diáknak jóval nagyobb teher a tanulás a munka mellett. Míg a többiek a vizsgára készülnek, vagy nyáron pihennek, addig a duális hallgató – maximum 4 hét szabadsággal – végig dolgozza az évet. Így hiába a vonzó fizetés – most körülbelül havi 80.000 forint, ami bőven fedezi a képzési költségeket –, hiába az adómentesség mind a munkáltatói, mind a hallgatói oldalon, kevesen vállalják a tanulás-munka párost 3,5 éven át. A problémák ellenére egyre több vállalati partnerünk van, nem ritka, hogy már ők keresnek meg minket, hogy szeretnének csatlakozni a duális képzésünkhöz.

Tervezik új szakok indítását a közeljövőben?
– A képzésfejlesztésre nagy hangsúlyt fektetünk. Szeretnénk az informatikai tudományterület felé nyitni. Megkezdtük a munkát, de sok feladat áll még előttünk, egyelőre nem látjuk, mikor tudunk ezzel elindulni. A város kifejezett kérésére azonban – hogy mielőbb lehessen műszaki vonalon államilag támogatott formában is tanulni Tatabányán – helyet adtunk a győri Széchenyi István Egyetem nappali tagozatos mérnök-informatikus képzésének, ami a műszaki és informatikai tudományok határterületén helyezkedik el. Ez összhangban van a mi elképzeléseinkkel, mert a nappalin indított műszaki képzéseink egyelőre alacsony létszámúak, ellentétben a levelezőssel, ahol már 20-30 főt oktatunk évfolyamonként. Problémát jelent, hogy nincs államilag finanszírozott helyünk, ugyanakkor a nagy egyetemeken bőven vannak ilyenek, amivel nagyon nehezen tudunk versenyezni.
– Mesterszakot is szeretnénk mielőbb indítani, hiszen ezen a téren, a minimumot – a két szakot – teljesítjük. A következő próbálkozásunk – első nekifutásra sajnos nem sikerült –, a vállalkozásfejlesztés mesterszakunk lenne. Most az anyagaink átdolgozását tervezzük új szakemberek bevonásával. Reméljük, hamarosan sikerre vihetjük az akkreditációját.

A szakokhoz választhatók rendszerint különféle specializációk. Itt is vannak újdonságok?
– Mindig igyekszünk követni, rugalmasan leképezni az igényeket, és ehhez a specializációk adják meg a lehetőséget. 6-8 tárgy, szaktól függően, amit ilyen módon a 4-6. félévben tanulnak a diákjaink. Ez az adott szaknak egy szűkebb területe.
– Az egyik ilyen újdonságunk a vár- és kastélyturizmus specializációnk, melyet a gazdálkodási és menedzsment szakunkhoz dolgoztunk ki. Sümegen jelentkezett erre elsőként igény, az ott létrehozott KFKK-ban, azaz Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Ugyancsak kuriózumnak számít a „content marketing”, azaz tartalommarketing specializációnk, mely egy új, felfutó irányzata a marketingnek. Az innovatív vállalkozás – a korábbi kkv-specializációnk – átdolgozásaként jött létre, súlypontjává téve az innovációt. Műszaki téren a lézertechnológia specializációt előszeretettel választják a mechatronikai mérnökeink, a műszaki menedzser szakon pedig egyaránt népszerű – keresett a munkaerő-piacon is –, a létesítménygazdálkodás és a folyamat- és projektmenedzsment specializációnk.

A főiskola a felnőttképzésre, a továbbképzésre is nagy hangsúlyt fektet. Itt milyen a választék?
– Sümegen a gazdálkodási és menedzsment szakon, a vár- és kastélyturizmus specializáción tavaly elindult az első évfolyam, de idén a másodikat sajnos már nem tudtuk megszervezni. Ennek helyébe egy most ősszel induló nemzetközi konferenciasorozatot léptetünk, sümegi helyszínnel. Ez kifejezetten a várak és kastélyok üzemeltetőinek kíván segítséget nyújtani a fenntartható és magas színvonalú turisztikai attrakciók és szolgáltatások létrehozásában. Az első meghívott „ország-vendégünk” Ausztria lesz.
– 2017-ben egy tatai telephelyet is kialakítottunk, itt is meghirdettük a gazdálkodási és menedzsment alapszakunkat, amire sajnos nem volt elegendő számú jelentkező. Szeretnénk azonban kiaknázni a jó adottságokat, az önkormányzattal való kiváló együttműködést. Tatai telephelyünkön az „Okos város” – „Smart City” képzés hallgatóit arra készítjük fel, hogy a városok minél jobban ki tudják használni a legmodernebb technológia lehetőségeit, a gazdaságos üzemeltetés és az élhetőbb környezet jegyében. A két féléves digitális térségfejlesztés szakirányú továbbképzés áprilisban egy konferenciával indult, azt – levelezőn – négy hétvégi képzési nap követte. A második – hasonló felépítésű – félév, most indult. A diplomára épülő képzést a városüzemeltetéssel foglalkozóknak ajánljuk. A Kárpát-medence minden térségéből vannak hallgatóink. Az érdeklődés nagy, ezért szeretnénk majd újraindítani ezt a képzésünket, mely mögött három intézmény együttműködése áll: az Edutus Egyetem, közigazgatási oldalról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, városdizájn tekintetében pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A diplomát mi adjuk ki, záradékban megjelölve a két együttműködő partnert is.
– Végül egy új telephelyet is létrehozunk Balatonfüreden, ahová egy úgynevezett „Homo gustatus” képzést tervezünk, ami egy élmény gasztro képzés, a turizmus-vendéglátás szakunkhoz kapcsolódóan. A vendéglátásban, étteremben dolgozóknak szeretnénk egy kifejezetten magas színvonalú, gyakorlatorientált oktatást indítani, felnőttképzés formájában. Ez még kidolgozás alatt áll, az engedélyezése folyamatban van. Reményeink szerint 2019-ben el tudjuk indítani.

-réz

2018.10.09. 09:18
   Regio Regia magazin


150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás